Dan neovisnosti

8. listopada 1991. hrvatski Sabor donio je Odluku o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Danas je mnogima u Hrvatskoj žao zbog te odluke i s velikom nostalgijom se prisjećaju vremena jugokomunističkog terora.

Na njihovu radost, ne može se iskreno reći da se u međuvremenu puno toga promijenilo u pogledu same unutarnje državne politike. Usprkos svemu što se izdogađalo, koliko se Hrvatska stvarno uspjela odmaknuti od socijalističkog mulja?

Državna potrošnja zauzima polovicu godišnjeg bruto domaćeg proizvoda. Dakle, barem polovica svih ekonomskih aktivnosti je pod izravnom kontrolom centralne države, ne računajući u to brojna kronerska paradržavna poduzeća.

Osim toga, i ona druga polovica, navodni “privatni sektor” maksimalno je izregulirana svakakvim besmislenim državnim propisima.

Hrvatski građani koji su zaposleni u realnom sektoru na prosječnoj plaći državi su prisiljeni davati ukupno oko pola svoje zarade (a oni tzv. bogati i puno više).

Više od 70% stanovništva živi na trošak države.

Hrvatska je od 178 ocijenjenih zemalja svijeta, tek na 81. mjestu po indeksu ekonomskih sloboda Heritage fondacije, dok je od europskih zemalja gotovo na samome dnu.

U Hrvatskoj je još preko 1,000 poduzeća u državnom vlasništvu, koja su u dobroj staroj socijalističkoj tradiciji strašno neefikasna. Dosta toga možda jest formalno privatizirano, međutim, treba shvatiti da privatno vs. državno nije binarna podjela, nego jedan kontinuum različitih razina državnog opstruiranja nominalno privatnog vlasništva.

Prema lakoći obavljanja businessa, Hrvatska je od 189 zemalja čak na 65. mjestu (napredak u odnosu na prošle godine), ali od europskih država slabije su pozicionirane samo Albanija, Kosovo, Srbija, Azerbajdžan, BiH, Ukrajina i Malta. Odlično društvo.

Stopa PDV-a u Hrvatskoj je druga najviša na svijetu, no za apetite vladajućih socijalista se čini da nije dovoljno visoka. Isti ti vladajući socijalisti otvoreno prijete bankama koje im ne žele posuditi dovoljno novca po dovoljno niskoj kamatnoj stopi za povećanje rastrošnosti državnog aparata.

Ekonomski program tzv. opozicije bazira se na… čini se planskoj ekonomiji, suzbijanju crnog tržišta i socijalističkom prodavanju magle.

U Hrvatskoj se utjeruje oko 250 različitih parafiskalnih nameta.

Sektori poput školstva, zdravstva i bankarstva de facto su gotovo u potpunosti nacionalizirani.

Više od šest milijardi kuna poreznih obveznika godišnje uplaćuje se na ime raznoraznih subvencija povlaštenim trgovačkim društvima i poduzetnicima.

Nakon svih skandala i pritužbi još uvijek djeluje Hrvatska gospodarska komora, ali i još nekoliko tuceta paradržavnih kartela pod krinkom “komora”.

Državno Ministarstvo kulture (apsolutno najbesmislenije ministarstvo koje što hitnije treba ukinuti) izravno financira najprimitivniju prokomunističku i projugoslavensku propagandu novcem poreznih obveznika.

Sloboda govora i tiska definitivno jest danas na višim razinama, no izgleda da to neće još dugo tako ostati.

Moglo bi se još do sutra nabrajati svakakvih budalaština, od HRT-a, HNB-a, HBOR-a, HAC-a, HAKOM-a, AZTN-a, HTZ-a, HANDA-e, DAB-a, HERA-e, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Vijeća za elektroničke medije, itd… ali ne da mi se. Koje god primjere da netko navede, zadrti socijalisti će i dalje bulazniti o “neoliberalnom kapitalizmu” i “diktaturi kapitala”.

Uglavnom, sretan Dan neovisnosti onima kojima ne smeta previše izostanak crvene petokrake na državnoj zastavi. A uhljebi neka se lijepo provedu za produženi vikend.

15 comments

 1. Čestitam formalni dan neovisnosti svim domoljubnim Hrvatima i Hrvaticama koji su uspjeli opsati na ovom tlu.

  Čestitam i zahvaljujem obiteljima poginulih koji su se borili u svim ratovima za slobodu i neovisnost Hrvatske države. Čestitam svima onima koji u zadnjem ratu nisu dobili metak u leđa od onih istih koji danas vladaju ovom potlačenom zemljom.

  Čestitam svima onima koji uprkos svega nisu digli ruku na sebe ili na svoje bližnje. Onima koji su uprkos svega uspjeli i uspjevaju odgojiti djecu u Hrvatskome duhu. Svi ste Vi heroji.

  A ispričavam se onima koji više nisu među nama što osobno nisam napravio puno više da vaša žrtva ne bude uzaludna.

  Tantor.

  Sviđa mi se

 2. Sretan dan neovisnosti, kazem, svjestan da sam se time otkrio kao jedan od onih kojima petokraka ne nedostaje previse.

  Od linkova koje si stavio, bas procitah tekst V. Rudan “Vratite mi Jugoslaviju”. Osim sto je krajnje vulgaran “…ubili su Durekovica? Koga briga, da je bio nevin ne bi bio u emigraciji…” zapravo je dio sire pojave jugonostalgije u nasim medijima koja nije toliko ideoloska koliko je bioloska. Jednostavno, generacija koja trenutno formira javno misljenje je generacija koja je formirana i bila u naponu snage bila u kasnom (zrelom) jugoslavenskom komunizmu. Covjek ce uvijek pamtiti vrijeme svojega djetinjstva i mladosti kao zlatno doba, bez obzira na nekakve objektivne vanjske okolnosti. Tako da smo sad izlozeni, kroz medije, izljevima svakojake nostalgije, od nostalgije za tadasnjom muzikom do nostalgije za tadasnjom industrijom…

  Sviđa mi se

  1. Ljevičari imaju običaj družiti se samo sa ljudima istih svjetonazora i stavova tako da često svoja osobna iskustva i stavove smatraju istovjetnima ostatku populacije. Kmečanje svih tih kulturnjaka iz 80-tih godina nije potaknuto samo time što su tada bili mladi, već i time što su tada uživali ugled i status u društvu koji su izgubili sa padom Jugoslavije i socijalizma.

   Kultura je bila subvencionirana od strane države. O tome, nenamjerno, u ovom videu govori televizijska voditeljica iz tog vremena. Po njoj si je svaka mlada osoba tada mogla priuštiti njen životni stil. Nije ni čudno što takvi ljudi viču: “Vratite mi Jugoslaviju!”. Problem je što su takvi zauzeli sve medije, a ova država ih štiti od slobodnog tržišta.

   https://vid.me/LUXQ

   Sviđa mi se

    1. Sjećam se da sam prije par godina pričao s jednom Poljakinjom kako i oni imaju svoje Vedrane Rudan i slične intelektualne veličine, ali nisam siguran koliko su kod njih takvi popularni i kako utječu na formiranje javnog mišljenja.

     Sviđa mi se

   1. Države koje spominješ su provele lustraciju na vrijeme i tamo danas govoriti u prilog komunizma je otprilike kao kod nas govoriti u prilog nacizma. Zato oni i jesu uspješni a mi nismo.

    Sviđa mi se

 3. Pravi dan državnosti i nezavisnosti koje danas slavimo 25. lipnja i 8. listopada treba stopiti u jedan i slaviti ih 30. svibnja kao sto se to i radilo do 2001.

  Sviđa mi se

   1. radi se jednostavno o simbolici dana 30. svibnja 1990. kad je srušen komunistički sustav i kad su neformalno udareni temelji modernoj hrvatskoj Državi. Ukidanjem tog blagdana 2001. i uvodjenjem dva nova samo se namjerno stvorila zbrka da bi antifašisti opravdali svoje postojanje i da bi nam prodavali spin kako su Hrvatsku stvorili partizani već 1945., a ne hrvatski narod 1990.

    Sviđa mi se

    1. Znam, samo mislim da bi se Dan neovisnosti općenito trebao obilježavati na datum kada je država nekim formalno-pravnim činom postala neovisna (a to za Hrvatsku nije 30. svibnja 1990.), zato se i zove “Dan neovisnosti”, jel.

     Sviđa mi se

 4. ono što dio liberalnog Hrvatskog pučanstava ne želi svatit da em je Jugoslavija politička ideja nastala u djelu Hrvatskog političkog korpusa em je komunizam u Jugoslaviju došao iz Hrvatske ( do WWII nije niti postojala komunistička partija srbije) Od Radića i HSS do Bakarića i hebranga hrvatski politički korpus je promicatelj zadrugarstva, kolektivizma , i mita o državnoj kontroli..to sigurno nisu bili ni Pašič , ni Paču ( koji je do zadnjeg branio zatni standard) ni Slobdan Jovanović niti su bili za Jugosaviju niti za “orđinalne” hrvatske ideje u privredi, Ne zaboravite , samupravljanje je krenulo iz Splita ,a ne Niša,Nitko ne spori pravo Hrvatskoj na samostalnost , dapače mislimmo da je Jugoslavija i nosati kralj Aleksandar najgore što je snašlo Srbiju . No ne zaboravite još jednom sve sulude političke ideje ( Petar I je bioklasični engleski liberal) u Ju došle su iz Hr, Također taj isti suludi Aleksandar izbrisao jeiz povjesti sve hrvatske postrojbe i njihove zločine u Srbiji od 1915-1918, A po ujedinjennu pre unapredio kadete iz KundK negoSrpske vojske ( što je rezultiralo demobilisanjem cijele kapetanske generacije Stanislava Krakova) O pljački i otimačini koje su postrojbe Brozovih partizana (mahom iz Hr i cG) radile po Srbiji po “oslobođenju ne vredi ni spomenut , osim da je ministar industrije koji je otimao fabrike bio Hebrang a ministar narodne imovine Grga Jankez ,, Hrpa drugosrbijanskih govana i kvisklinga u srbiji danas su djeca hrvatskih partizana ,,, pa drugi put kad raspravljate o ostacima “jugoslavenskih ideja uHr ” znajte da su se one vratile kući,, od Radićevog zadrugarstva,zelene interncionale , NDHovskog “hrvatskog socijalizma” ,Brozove socijalističke revolucije do Savkinog / prolječarskog kejnzijanizma do jaja i mita o kelnersko batlerskoj orijentaciji hr ekonomije do sadašnje hdzsdp socijalističke doktrine “našijanstva” sve je to plod hr političke misli, dakle nije problem u neovisnosti od Brisela/Beograda/Budimpešte/Beča neg od svoje mitske ekonomije

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s