Budi i ti dio civilnog društva!

Vlada Republike Hrvatske (i dijelom Europska unija) nudi šakom i kapom preko 700 milijuna kuna poreznih obveznika projektima i programima organizacija civilnog društva. Samo trebate biti član udruge i prijaviti se na natječaj za bespovratnu potporu:

cd

Postani i ti uhljeb!

Tih 711 milijuna kuna je oko 165 kuna po stanovniku Hrvatske, a oko 650 kuna po stvarnom poreznom obvezniku (jer, većina stanovnika Hrvatske su ipak neto porezni konzumenti).

Ono što bi se ovdje valjalo zapitati jest što je to uopće civilno društvo?

Hrvatska Wikipedija kaže da su to “građani koji se aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja”.

Hm… ne zvuči baš precizno, a ni previše obećavajuće. Međutim, ako potražite malo dublje, naći ćete da u Hrvatskoj imamo Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva koja je, citiram:

vodeća javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine ima međunarodno priznati certifikat HRN ISO 9001:2008 za upravljanje procesom dodjele financijskih potpora udrugama

Znači, imamo jednu posebnu državnu ustanovu koju je osnovao hrvatski Sabor 2003. s nekim posebnim zakonom i čija je svrha promicanje i razvoj civilnog društva u Hrvatskoj. Ustanova se financira, naravno, novcima poreznih obveznika iz državnog proračuna, iz dijela prihoda od igara na sreću, a čini mi se i dijelom iz nekih fondova Europske unije.

Na naslovnoj web stranice te iste državne institucije se nalazi i link na portal civilnodrustvo.hr. Ne uspjevam točno razaznati da li se radi ustvari o jednoj te istoj organizaciji ili su to dva različita subjekta, međutim, u svakom slučaju je očito da ova državna institucija priznaje navedeni portal kao legitimnog predstavnika organizacije civilnog društva, čim su oni jedan od samo dva portala na koje se referiraju na njih na svojoj službenoj stranici.

Dakle, državna ustanova koja se financira novcem poreznih obveznika i čija je svrha razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, financiranje organizacija civilnog društva, te dodjela novca poreznih obveznika udrugama, na naslovnici svoje službene web stranice nam preporuča portal Civilnodrustvo.hr na kojem nalazimo tekstove (citiram uglavnom samo naslove, linkove ne stavljam, ali možete ih lako pronaći):

 • Kapitalizam ubija!!
 • Solidarno protiv kapitalizma!
 • Recite: Stop nasilju kapitalizma
 • Protiv kapitalizma
 • Zašto je Marx bio u pravu
 • Zašto se bojimo socijalizma?
 • Kriza kapitalizma
 • Prvi maj na Kubi
 • Čitajte Karla Marxa
 • Dosta je pohlepe multinacionalki!
 • Duga neoliberalna noć EU
 • Najljepše LGBT priče za djecu
 • Podrška provjedima (misli se na anti-kapitalističke prosvjede iz 2011.)
 • Marš sindikalista
 • Govor mržnje se ne može pravdati slobodom govora 

I tako dalje… Ukratko, državna institucija za razvoj civilnog društva nam preporuča da čitamo portale koji propagiraju socijalizam i marksizam pod krinkom civilnog društva.

Vezano uz to, ima još jedna zanimljiva stvar. Postoji jedan jedini detalj u političkom diskursu po kojem se salonski ljevičari pretvaraju u ekstremne libertarijance. Govorim, naravno, o financiranju Katoličke Crkve iz državnog proračuna, a radi se inače o iznosu na godišnjoj razini otprilike jednakom kao što će dobiti ove udruge civilnog društva.

Kada se povlači to pitanje, malo tko je glasniji od ljevičara u pozivanju na slobodu izbora i ravnopravnost, te su im puna usta otimačine novca poreznim obveznicima, međutim, koliko se njih pobunilo na ovakva rasipanja državnog novca i koliko ih je diglo glas protiv proračunskog financiranja gay udruga, feminističkih organizacija, nacionalnih manjina, socijalističkih medija, poticaja u poljoprivredi, liječenih narkomana, građanskog odgoja u školama, kulturnjaka i umjetnika, itd.? Gdje su tu argumenti o slobodi izbora?

Naravno, nema ih. Stvar je u tome da ljevičari nisu protiv proračunskog financiranja Crkve zato što im je stalo do osobnih sloboda i fiskalne odgovornosti, već zato što sve vezano uz Katoličku Crkvu preziru, dok novac poreznih obveznika žele za sebe i propagandu vlastitih ideja. Ne radi se tu čak ni o tome da njima smeta državno financiranje religije, nego im smeta financiranje drugih religija, ali itekako podržavaju proračunsko financiranje svoje religije, jer, što je drugo vjerovanje u socijalizam, jednakost svih ljudi, feministički pokret, bratstvo i jedinstvo, kulturni marksizam i sl., nego religijska indoktriniranost?

23 comments

 1. morao sam guglati da provjerim što je to civilno društvo. piše na wikipediji da se demokratsko društvo dijeli na javno(država), privatno i civilno. piše i da su glavni finansijeri civilnog dijela bili bogati pojedinci i crkva, koji su financirali koga su htjeli. sada, javni je dio uzeo civilni pod svoje pa svi sudjelujemo u financiranju i više ne “nastaju brojne nepravilnosti kao primjerice netransparentnost kriterija dodjele sredstava iz državnog proračuna”(wiki) i bogami skroz su transparentni.

  Sviđa mi se

 2. Naravno, nema ih. Stvar je u tome da ljevičari nisu protiv proračunskog financiranja Crkve zato što im je stalno do osobnih sloboda i fiskalne odgovornosti, već zato što sve vezano u Katoličku Crkvu preziru

  Odlicno receno/primjeceno.

  Liked by 1 person

   1. Citiram:

    “Formiranje stavova i VRIJEDNOSNIH SUSTAVA započinje već u djetinjstvu. Djeci je važno pomoći da bolje razumiju svijet oko sebe i razviju suosjećanje i toleranciju…..”

    i još

    “Nevjerojatno načitana Maria Popova….”

    Moj Hard Disk od 4 TB je sigurno više načitan nego ta “Maria Popova”. To što je netko puno čitao, ne znači da je od toga postao i pametniji. Ustvari pismena budala je puno opasnija od nepismene budale. To je jedini smisleni zaključak iz gornjeg navoda.

    Što se tiče povlačenja novaca za to je potrebno propagirati sljedeće “vrijednosne” sustave:

    – Feminizam
    – Pederastiju
    – Komunizam
    – Uništenje obitelji
    – Ateizam
    – Anacionalnost
    – Globalno zatopljenje
    – Anti-rasizam (bjesomučni rasizam protiv bijele rase)
    – Cenzuru (tzv govor mržnje)
    – Multikulturalizam
    – Demokraciju (samo za odabrane)
    – nastavi niz

    Ukoliko Vaše civilno društvo ne zagovara navedene vrijednosti, odnosno zagovara suprotne vrijednosti, novac nećete dobiti, ali lako je moguće da ćete zato dobiti nešto sasvim drugo, nešto što sigurno niste ni tražili ni priželjkivali….

    Pa valjda je jasno da moramo kao zjenicu oka čuvati tekovine progresivizma od kontrarevolucionarnih i klero-fašističkih elemenata…..

    Uostalom postoji dobar priručni rječnik tih pojmova:

    https://nreakcija.wordpress.com/2015/01/26/rjecnik-poznatih-pojmova-update/

    Tako da se čovjek uopće može snaći u tom “novogovoru” i prevesti stvarno značenje pojmova koje rado prosipaju “ljevičari” – progresivisti….

    A njihovo suosjećanje i tolerancija su jako dobro poznati iz povijesti. Onih nekoliko stotina miliona pobijenih ili umorenih glađu u 20 stoljeću pod raznim komunističkim/socijalističkim režimima.

    Drugim riječima oni bi od naše djece (i opet) radili nove “Pavlik Morozov-e”

    http://hr.wikipedia.org/wiki/Pavlik_Morozov

    To je stvarni i istinski smisao tih bestijalnosti koje provode te zvijeri koje se potpuno pogrešno smatra ljudskim bićima…..

    Liked by 1 person

   2. Očekujem da se izdvoje sredstva kako bi se te nježne priče animirale u diznijevskom stilu i vladinu uredbu kojom bi se naložilo televizijama da ih puštaju u udarnom terminu, a kino operaterima da osiguraju trajan termin za projekcije.

    Sviđa mi se

 3. Amen. Još kad bi samo uključio i one zelene lubenice (zeleni iz vana, crveni iz nutra) koji bi bili sretni da svi pasemo stoku na poljanama, ljenčarimo cijele dane i umiremo od lakih bolesti..
  Tako dugo dok se ne uznemirava majka zemlja.

  Sviđa mi se

 4. Ne zaboravimo ni Vesnu Pusić koja plaća svojega brata da, I shit you not
  “pomaže u izgradnji kapaciteta ukrajinskih organizacija civilnog društva za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”

  Evo pitam, tko i zašto daje pravo RH da se ovako izravno i bljutavo miješa u politički sustav i građanski rat u je.enoj drugoj državi? Jer ovo nije ništa drugo nego to, i još i gore, na strani jedne strane u tom je.benom građanskom ratu.

  Gdje RH kao takva nema nikakvih interesa, štoviše, ikakvo miješanje u taj je.eni građanski rat u je.enoj drugoj državi, suprotno je interesima RH.

  Ne zaboravimo ni to da su neprofitne organizacije od 01.01. ne samo porezno oslobođene od isplate putnih troškova svojim djelatnicima i suradnicima, nego su oslobođene i od izvještavanja o isplatama.
  Dok privatnik koji pošalje radnika poslovnom partneru mora čuvat, prilagat i državu izvještavat o plaćenom računu za cestarinu od 10 kuna, sve po OIB-u radnika, civilno društvo isplaćuje kako hoće, kome hoće, ne polaže nikakve račune nikome, a sve to plaća RH.

  Progresivistička MAFIJA

  Liked by 1 person

  1. Pa kad si vec spomenuo Ukrajinu, ja bih da mi netko objasni zasto zasto se u moje ime ratuje protiv ISIL-a i naoruzava sirijska oporba? Ne zanima me ni jedno ni drugo ni trece, stovise, inzistiram na strogom neuplitanju ukljucujuci i prestanak bilo kakve logisticke podrske bilo kojoj od strana. NATO je obrambeni savez, nemamo nikakvu obavezu djelovati protiv ISIL-a, to nije obrana nego napad.

   Liked by 1 person

 5. Sve sam skloniji vjerovati da je tzv, civilno društvo produžena ruka države. Možda ne izravno, jer civilne udruge mogu u nekom trenutku biti kritične prema vlasti, ali na duže staze da.

  Sviđa mi se

   1. A žalosno je to kako se novac poreznih obveznika koristi za propagandu čiji je cilj nagovoriti iste kako su oni u stvari necivilizirana pohlepna stoka i jedino ih pravni okvir drži civiliziranima.
    Pravni okvir je naravno drugi termin za hegemoniju političkih elita koje mogu diktirati što god žele i kako god žele, a oni koji se drže nekih principa su u stvari zaostali.
    Principa poput prava na imovinu ili slobodu religijskog opredjeljenja…

    Sviđa mi se

 6. Zar nije nevjerojatno licemjerje, bahatost i samovolja koju pokazuju određene udruge koje u opisu djelovanja imaju zaštitu ljudskih prava, slobodu govora i izražavanja, i prihvaćanje različitosti, a dižu kaznene prijave protiv ljudi zbog njihovih mišljenja i usporedbe (Zagreb Pride), podržavaju zabranu javnog okupljanja A-HSP-a (pogledajte opravdanje MUP-a u tom slučaju, po tim standardima bi povorka ponosa 100% trebala biti također zabranjena) ,guraju i podržavaju zakone koji brane određena mišljenja pod krinkom zaštite od mržnje… ostavljaju komentare na svojim portalima poput “#kolindafullofshit” i “Fak ju Kolinda”, a pitanje koliko morate mrziti nekoga da bi ga zbog njegovog mišljenja i usporedbe htjeli zatvoriti izbrišu i blokiraju?

  Sviđa mi se

 7. Što se tiče širenja regligije feminizma, bi li tko bio interesiran za potpisati i objaviti otvoreno pismo HRT-u i Centru za ženske studije ispriku i ispravak tvrdnje iznesene u emisiji HRT-a Društvene mreže 3.3.? Podsjećam, voditeljica emisije Blaženka Leib je tvrdila da Današnje vrijeme krize često biva izgovorom za kršenje ljudskih prava, a to opet nekako najčešće na svojim leđima osjete žene ili barem prve osjete smanjenje plaće, otkaze, itd..

  Pogledajmo činjenice:

  Ne da žene nisu prvo osjetili otkaze, nego dok je 2008.-2009. 36 tis. muškaraca ostalo bez posla, 2009. je skoro 6 tis. žena *više* bilo zaposleno nego godinu dana prije. Tek je 2010. bilo 24,7 tis. manje zaposlenih žena nego godinu prije, ali čak je 39,4 tis. manje muškaraca radilo te godine nego godinu prije.
  Od 2008. do 2012. broj zaposlenih muškaraca se smanjio za 118 tis. odnosno 13%.
  U istom razdoblju broj zaposlenih žena se smanjio za 72 tis. odnosno 9,9%.
  Od 2012. do 2013. zaposleno je 33,5 tis. odnosno 4,3% više muškaraca.
  U istom razdoblju zaposleno je 44,6 tis. odnosno 6,8% više žena.
  Što se stope nezaposlenosti tiče:
  Od 2008. do 2013. stopa nezaposlenih muškaraca povećan je s 7,1% na 17,7%, nevjerojatnih 10,6 postotnih poena odnosno 149%.
  U istom razdoblju stopa nezaposlenih žena povećan je s 10,4% na 16,8%, 6,4 p.p. odnosno 62%, i doveden ispod stope nezaposlenih muškaraca.

  Kako je u patrijarhatu (čiji je poglavar žena) moguće na prvom programu javnog HRT-a moguće izvoditi ovakvu manipulaciju i iznošenje neistina?

  Liked by 1 person

   1. Feminizam je simptom veće bolesti kojoj je uzrok sama država (i tzv obrazovanje). Vjerujem da ljude na Hrtu ne zanjima istina, to im je zadnja briga jer oni su zaduženi za propagandu. S toga bilo kakva peticija bila bi gubitak vremena., Hrt ju ne bi objavio a javnost ju ne bi podržala, to svi znamo..

    Ovo je vrlo bitno za shvatiti pošto jedino rješenje ovoj krizi bila bi potpuna promjena načina na koji javnost doživljava državu i na koji pojedinci doživljavaju sebe, kao slobodne aktere koji se suočavaju sa posljedicama svojih odluka. Problem je, gospodo, da Hrvati ne žele odgovornost.
    Duboko sam u to uvjeren da činjenice u ovom trenutku i ovako duboko u krizi ne trebaju Hrvatima, štoviše činjenice su neugodnost za Hrvate.

    Problem je jednostavan.. Država može obećavati i čak dostavljati usluge ljudima da ih isti ne moraju plaćati, barem ne zasad.
    Sve će se promijeniti kad račun stigne, osobno se nadam da smo maksimalno par godina udaljeni od tog dana, a kad se desi, odnosno when shit hits the fan, moramo biti spremni.

    Ovaj blog je vrlo važan i nadam se da će autor imati snage i strpljenja kako bi nastavio sa porukom, ljudi koje zanjima objektivna istina naći će je. A poslodavci i industrijalci u našoj zemlji su u manjini, što god uzdržavane klase budu htjele dobit će. To je istina sa kojom se mi moramo suočiti.

    Sviđa mi se

    1. Evo ja sam ju objavio, a oni su odgovorili s molbom da pojasnim (makar ne vidim ništa nejasno) tako da ih očito barem malo zanima.

     Sviđa mi se

     1. Ispričavam se na apatiji i aplaudiram pokušaju. Iz očitih razloga imam osjećaj da HRT neće odustati od svog narativa, odn. bajkama o diskriminaciji protiv žena jer žene nisu dovoljno reprezentirane na vodećim pozicijama u zemlji, potpuno ignorirajući činjenicu da žene nisu jednako reprezentirane na recimo bauštelama..
      Narativ koji se veže uz mit o patrijarhiji, odnosno priču o organiziranom sistematskom ugnjetavanju žena koja nikad nije dokazana, štoviše i sama definicija riječi ugnjetavanje odn. tlačenje bude promijenjena.

      P.S. Svaka čast na ovom blogu, tek sam nedavno otkrio tvoje radove. Mora da se baviš novinarstvom profesionalno jer ti odlično leži. Ugl. keep it going!

      Sviđa mi se

      1. Nemam ni ja, ali kada netko kaže nešto što je statistički dokaziva oćita neistina mislim da to vrijedi ispraviti, i to javno da ‘slučajnu prolaznici’ također vide i možda čak poneki počne razmišljati kritički o nekim narativima. Mislim da je taj pokušaj korisniji od mog spominjanja tog ovdje gdje više-manje svi već mislimo kritički o navedenom narativu.

       Liked by 1 person

 8. Pingback: Širenje ideja |

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s