Starve the Beast!

“I am in favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse, for any reason, whenever it’s possible.” – Milton Friedman

Nisam neki preveliki obožavatelj God Emperora, ali vjerojatno je riječ o najboljem američkom predsjedniku poslije Drugog svjetskog rata, i to ne samo najboljem po SAD, nego potencijalno najboljem i za Europu.

Nakon nedavnog smanjenja poreza u SAD-u, mnoge su korporacije radnicima isplatile bonuse u ukupnim iznosima od više milijuna dolara, čime se po tko zna koji put pokazalo kako je neoliberalni kapitalizam najbolji prijatelj radničke klase (a u zemljama poput Hrvatske to je pogotovo strani kapital), ali eurokratskim komesarima se potez američkog predsjednika očekivano nije svidio, s obzirom da ih stavlja u nepovoljniji položaj kada je u pitanju otimanje tuđe imovine.

Međutim, u međuvremenu je smanjenje poreza najavljeno u Francuskoj, Danskoj, Belgiji, već prije toga u Austriji i UK, dok je u Njemačkoj porezna reforma zakomplicirala tekuće koalicijske pregovore. Ako bi se ovakav trend nastavio i pretvorio u svojevrsnu “utrku prema dnu” između država, kao reakciju na smanjenje poreza s druge strane Atlantika, bila bi to fantastična stvar za slobodu i prosperitet građana Europe i baš zato je izrazito važno da EU ne postane centralizirana fiskalna unija ili čak nešto još gore. Dok god postoji kakva-takva konkurencija između fiskalno suverenih država, javljat će se i podsticaji političarima da privuku (ili zadrže) investitore i radnike nižim porezima i boljim uvjetima poslovanja.

Naravno, što se tiče gospodarskog razvoja, možda nije baš sve u nižim porezima, ali gotovo ništa ne može učiniti toliko dobroga za ekonomiju kao smanjenje poreza, pogotovo u zemljama s relativno uređenim institucijama i vlasničkim pravima, kao što su to one zapadnoeuropskoga kulturnog kruga.

Ljevičari će se na svako smanjenje poreza buniti kako ono “pogoduje bogatima”, no radi se čisto o matematičkim zakonitostima. S obzirom da bogati plaćaju najviše poreza, u praksi će svako smanjenje poreznih stopa značiti da će najviše novca ostati onim bogatijima – samo će im se oduzimati nešto manji dio njihove zarade nego prije.

 

12 comments

 1. Kao sto si napisao, nije sve u smanjenju poreza. Na zalost, rashodovna strana proracuna (medicare, medicaid, SS, izdaci za obranu) nije smanjena pa ce se dobar dio tog smanjenja preliti u drzavni dug. Fed ce djelomicno pomoci jeftinom lovom, pa cemo imati i pad vrijednosti dolara, sto je takodjer oblik poreza. Ukratko, ovo rezanje poreza je daleko od nasusno potrebnog demontiranja socijalne drzave. Bojim se da za tako nesto u SAD ne postoji politicka podrska. Ono sto ce se dogoditi jest pad vrijednosti dolara i rast drzavnog duga, tako da ce slijedeci predsjednik, svejedno bio on demokrat ili “umjereni republikanac”, vjerojatno podici poreze i otplatiti drzavni dug. Nije moguce rezati samo prihodovnu stranu proracuna, bez smanjivanja rashodovne strane. A bojim se da Mitch McConnel, za razliku od Paula Ryana, nije voljan rezati Medicare, Medicaid i SS. Jedini tko je voljan rezati troskove za vojsku je Rand Paul. A bez opseznog rezanja rashodovne strane, nista od reforme.

  Sviđa mi se

  1. Kentucky reže medicaid (prisila na rad u zamjenu za medicaid). Osim toga, režu se i mirovinski izdaci za radnike u javnoj upravi u više saveznih država iz razloga što su američke županije saveznih država generalno pred bankrotom.

   Sviđa mi se

   1. To su potezi pojedinih drzava. Wisconsin je zabranio sindikalno udruzivanje radnika u javnom sektoru. Reze se i Medicaid a u Texasu se rezu i programi markica za hranu. Ipak, sve su to programi na nivou drzava. Kongres nije donio paket mjera kojim bi se ti troskovi sistematski rezali. Bez rezanja troskova na saveznom nivou, dobar dio rezanja poreza ce se preliti u inflaciju, sto se vec dogadja. Drugim rijecima, Trump ce obezvrijediti ono sto stedim za mirovinu. Oprostiti ces mi ako nisam pretjerano odusevljen.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s