Quo Vadis, America?

Amerikanci su postali najmoćnija nacija u povijesti ljudske civilizacije zahvaljujući tradiciji relativno slobodnog tržišta, ograničene centralne vlasti i poštivanja privatnog vlasništva, ali nažalost, već neko vrijeme i u SAD-u je prisutan destruktivan trend porasta etatističkog tereta i intervencionizma u ekonomiji, te srozavanja razina individualnih sloboda. To što Sjedinjene Američke Države i danas mnogima predstavljaju simbol kapitalističkog društva vjerojatno više govori o vrlo skromnim standardima na koje smo navikli u europskim državama-dadiljama.

Poziciju vrhovnog vođe nekadašnjeg bastiona slobode najvjerojatnije će uskoro preuzeti jedna od najopasnijih vještica progresivizma Hillary Clinton, čiji je protukandidat s “konzervativne” strane borac za socijalnu pravdu koji vjeruje u protekcionizam i želi dodatno socijalizirati američki zdravstveni sustav. No, s obzirom na trenutnu epidemiju ljevičarskih ideja na Zapadu, pogotovo među mlađim generacijama, čini se da bi budućnost mogla donijeti nešto još gore:

Vjerujem da je iz priloženog jasno zašto je ljevičarstvo ustvari religijska sekta.

Ogromna većina onih koji se u SAD-u klasificiraju kao “siromašni” danas posjeduju frižider, štednjak, pećnicu, mikrovalnu, televizor u boji, mobitel, dok nešto manje ogromna većina ih posjeduje automobil, osobno računalo, klima uređaj, satelitsku ili kablovsku, perilicu i sušilicu za rublje, video rekorder, te ima pristup internetu. Gotovo polovica su vlasnici svojih domova, te su u prosjeku za koji centimetar viši i nekoliko kilograma teži od trupa koje su se prije 72 godine iskrcale u Normandiji.

Dakle, govorimo samo o uzorku građana klasificiranih kao “siromašni” po američkim standardima, a kojih je inače oko 14% stanovništva SAD-a i koji inače u prosjeku imaju više životnog prostora u svojim kućanstvima od prosječnog stanovnika u zapadnoeuropskim zemljama. Također, svega oko 11% “siromašnih” Amerikanaca su zaposleni na puno radno vrijeme, dok je udio “siromašnih” među zaposlenima na puno radno vrijeme tek oko 3%, tako da je sam pronalazak zaposlenja vrlo efektivna metoda za izbjegavanje “siromaštva” (stopa nezaposlenosti u SAD-u je trenutno oko 5,5%). U svakom slučaju, većina onih koji su danas tamo među 20% najsiromašnijih za desetak godina više neće biti u tom razredu, bar ako je suditi po povijesnim trendovima (jako poučan rad Stevena Horwitza o “siromaštvu” i “nejednakosti” u Americi možete naći ovdje).

Mislim da ne treba posebno napominjati kako većina navedenih blagodati, kao i brojne druge koje danas čak i oni “siromašni” na Zapadu uzimaju zdravo za gotovo nije niti postojala početkom prošlog stoljeća, ili ako jest, bila je dostupna tek onim najimućnijim slojevima stanovništva koji su si mogli priuštiti takav luksuz. U međuvremenu, kvaliteta proizvoda se još drastično poboljšala, a njihova realna cijena se uglavnom značajno smanjila, osim u onim sektorima koji su pod većinskom kontrolom države, gdje su cijene ipak poskupile.

Dok je početkom šezdesetih trebalo raditi više od 120 sati za prosječnu satnicu u SAD-u da bi se mogao priuštiti TV u boji, danas je dovoljno oko 20 sati, a slična je stvar i u slučajevima većine drugih proizvoda (cijena npr. frižidera izražena u satima rada za prosječnu nadnicu od 1959. do danas pala je sa gotovo 170 sati na oko 22 sata, perilice za rublje sa preko 100 sati na oko 23 sata, zamrzivača sa 153 sata na oko 17 sati, usisavača s 45 sati na manje od 7 sati, itd.), ne uzimajući u obzir poboljšanja u kvaliteti.

Prema tome, ne čudi da američki građani sve manji udio svog raspoloživog dohotka troše na “osnovne životne potrebe”. Još tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, Amerikanci su trošili preko 50% svog raspoloživog dohotka na hranu, odjeću, stanovanje, prijevoz i energiju, dok je do danas taj udio pao na gotovo 30% (unatoč porastu cijena nekretnina), te ljudima ostaje sve veći dio dohotka za potrošnju na druge stvari; zabavu, razonodu, putovanja i sl., a ostajao bi još veći da ne plaćaju ovolike poreze.

Dok prije stotinjak godina turistički promet u svijetu praktički nije postojao, a avio industrija bila u svojim začecima, danas stanovnici zapadnih zemalja imaju mogućnost za manje 24 sata otputovati u gotovo svaku zanimljivu destinaciju na svijetu za cijenu uglavnom ne puno veću od prosječne mjesečne neto plaće u SAD-u (čak i oni koji su si mogli tako nešto priuštiti prije 100 godina, teško su mogli stići iz Europe do Australije za manje od mjesec dana).

Većina “siromašnih” Amerikanaca danas živi bolje nego tzv. srednja klasa u velikoj većini ostalih zemalja svijetu (većina Amerikanaca zapravo spada među 5% najbogatijeg svjetskog stanovništva), dok prosječan stanovnik zapadnih zemalja u 2016. godini uživa blagodati nedostupne i nepojmljive najbogatijima ljudima na svijetu u 19. stoljeću.

Na shvaćanju ovakvih stvari dolazi do izražaja genijalnost Miltona Friedmana koji je razumio koliko se postignuća kapitalizma najviše očituju upravo na poboljšanju životnog standarda “običnog” čovjeka:

Industrial progress, mechanical improvement, all of the great wonders of the modern era have meant little to the wealthy. The rich in ancient Greece would have benefited hardly at all from modern plumbing—running servants replaced running water. Television and radio—the patricians of Rome could enjoy the leading musicians and actors in their home, could have the leading artists as domestic retainers. Ready-to-wear clothing, supermarkets—all these and many other modern developments would have added little to their life. They would have welcomed the improvements in transportation and in medicine, but for the rest, the great achievements of western capitalism have redounded primarily to the benefit of the ordinary person. These achievements have made available to the masses conveniences and amenities that were previously the exclusive prerogative of the rich and powerful.

Razine realnih plaća i kompenzacija zaposlenih snažno su rasle dok je rasla i produktivnost ekonomije u 20. stoljeću (naravno, ekonomija je brže rasla što je državni aparat bio manji), a udio dohotka od rada očekivano je ostao više-manje konstantan cijelo vrijeme, ali čak i takve brojke podcjenjuju ukupno poboljšanje ekonomskog blagostanja stanovništva, jer se danas novcem može kupiti toliko dobara koja nisu niti postojala u prethodnom razdoblju (a mnoge od njih danas koristimo čak gotovo besplatno, pa iako nam donose ogromnu korist, teško ju je objektivno kvantificirati), ili im se kvaliteta toliko promijenila da je teško više govoriti o istim ili sličnim dobrima, te procijeniti stvarnu promjenu njihove cijene u vremenu.

realgdp

Realni BDP po stanovniku u SAD

lawrence20150721-figure5

Rast produktivnosti, realne kompenzacije i udio dohotka od rada u ukupnom (izvor)

Naravno, osim što je kapitalizam drastično poboljšao kvalitetu Amerikanaca, tako se i trajanje njihovog života povećalo. U odnosu na početak 20. stoljeća, očekivani životni vijek građana SAD-a duži je za gotovo 30 godina, a stopa smrtnosti novorođenčadi smanjena je za preko 90% i sličan trend prisutan je u gotovo svim dijelovima svijeta. Danas živimo dulje, zdraviji smo, sitiji i trebamo puno manje fizički raditi da bismo si mogli priuštili značajno viši životni standard u odnosu na onaj naših predaka. Iako se broj svjetskog stanovništva udvostručio u zadnjih 50 godina, realni dohodak po stanovniku se drastično povećao, a broj kronično siromašnih opao je i u apsolutnim iznosima općenito u svijetu, a pogotovo u zapadnim zemljama, te po gotovo svakom smislenom objektivnom mjerilu, kvaliteta života na Zemlji je na najvišim razinama u povijesti čovječanstva.

le02

Očekivani životni vijek (izvor)

Unatoč svemu tome, razmaženi i nezahvalni ljevičari i dalje će ponavljati marksističke floskule kako “nemaju što za izgubiti osim svojih lanaca”, međutim, za ljevičare ovdje metaforički lanci označavaju koncept osobne odgovornosti, koji oni preziru. Iako ljevičari jako vole iskorištavati sve materijalne benefite koje im donosi kapitalizam, te inzistiraju na tome da su im ih drugi ljudi dužni omogućiti, oni nikada neće prihvatiti ideju da bi pojedinac trebao snositi posljedice svojih odluka, već bi za njih račun morali podmirivati uvijek oni uspješniji i uračunljiviji. O tome kakve podsticaje vezane uz ponašanje pojedinaca unutar društva stvara takav princip, ljevičari neće razmišljati, jer se religijske dogme jednostavno ne smiju preispitivati.

No, osobna odgovornost je jedan od stupova kapitalizma, a kapitalizam je temelj prosperiteta čovječanstva, čiji će daljnji globalni napredak ovisiti o sprječavanju afirmacije socijalističkih ideja.

35 comments

  1. Ovi kripto-komuno-liberalno-hispano-afro-nešto retardirani debili kažu da nemaju ništa za izgubiti osim svojih lanaca?

    Pravo je pitanje što oni očekuju da će dobiti? I na račun koga?

    Za vrijeme križarskih ratova sinovi iz najuglednijih plemenitaških porodica su ostavljali sve i odlazili ginuti u svetu zemlju.

    Za vrijeme Rimske republike najugledniji patriciji su se borili u prvim redovima za ime svoje porodice, svoje bogove i republiku.

    Za vrijeme Engleske imperije plemići su bili ti koji su morali dokazivati svoju vrijednost.

    Bilo oni u prvu ili u krivu, bili ti motivi ispravni ili ne, oni su svi znali jako dobro što imaju za izgubiti (sve pa i život) i za što se bore. U to nema nikakve sumnje.

    A kakva nagrada očekuje ove semi-primate sa gornjeg videa? Protiv koga i za što se oni ustvari “bore”?

    Za veće porcije hamburgera? Za rap glazbu u opernim kućama? Za pravo na besplatnu drogu za sve? Siguran sam da iza njihove “borbe” stoje neki ideali jednako uzvišeni kao što je i njihova pojavnost…….

    Nekako mi stalno dalazi prispodoba Charltona Hestona (jednog od meni najdražih glumaca) i prvog filma “planet majmuna”. Mislim da je taj film bio proročanski…..

    Ali ipak najvažnije je pitanje tko je zli “master-mind” iza divljanja koje vidimo u gornjem videu? I koji je cilj tog master-minda? Za pravo na bijeloga lobotomiranog roba u kući ili nešto drugo jednako super i uzvišeno?

    Jer ne vjeruje valjda netko za ozbiljno da su takvi gore prikatzani sposobni za bilo kakvu suvislu autonomnu djelatnost bez podrške i vođenja sa strane ???

    I za kraj je moguće zaključiti samo jedno, da civilizacija koja se ravna po takvim “vrijednostima” uvijek završava na jednak, povijesno dobro poznat način……

    Liked by 1 person

    1. “Ali ipak najvažnije je pitanje tko je zli “master-mind” iza divljanja koje vidimo u gornjem videu? I koji je cilj tog master-minda?”

      Njihovi profesori i držani aparat, što je nerijetko jedno te isto.
      Pogledaj koliko su slični Maovim Red Guards.

      Svrha SJW je ista kao i Maove Red Guard, osigurati vlast. Mao je pokrenuo kulturnu revoluciju jer mu je pozicija na vlasti bila uzdrmana zbog katastrofalnih rezultata Great Leap Forwarda. Da bi se osigurao na vlasti dao je odriješene ruke Red Guards rulji da provodi teror i spriječi erodiranje svoje vlasti.
      SJW rade isto, kada državni aparat želi više para i moći ili želi zadržati postojeće pozicije od eventualnog napada onda oni služe kao pješaštvo koje razbija bilo kakav pokušaj otpora. Budući da su instrument vlasti njima je dozvoljeno što drugima nije i rezultat takve borbe je izvjestan. Imaš isti slučaj i kod nas s NGOovima. Čim im se dirnulo u financiranje (a svi su na državnoj sisi) odmah slijedi mobilizacija da se pokaže tko je zapravo gazda. Miloševićeve jogurt revolucije su ista stvar. Rulja organizirana, financirana i instruirana od strane države koja služi za slamanje otpora neposlušnih.

      “I za kraj je moguće zaključiti samo jedno, da civilizacija koja se ravna po takvim “vrijednostima” uvijek završava na jednak, povijesno dobro poznat način……”

      Da, već viđeno.

      Liked by 1 person

      1. Jedini način da ih pobijediš je da ih pustiš da krepaju od gladi, i da se naknadno pokolju između sebe; tipa ono što se je događalo u komunističkim zemljama krajem 80-ih, ili recimo ovo što se događa danas u Venecueli. Kapitalistički K-type Galtovi samo trebaju zbrisati u zemlje koje ih ne oporezuju (bilo fizički, bilo virtualno kroz offshore korporacije). R-type ljevičari ne mogu napraviti puno, osim da ubrzaju samouništenje.

        Sviđa mi se

    2. “Ali ipak najvažnije je pitanje tko je zli “master-mind” iza divljanja koje vidimo u gornjem videu? I koji je cilj tog master-minda?”

      Ne postoji ZGU (zli glavni um).

      Ljevica je prirodni i, iako ne mozemo reci da je nuzni, svakako je izgledni nusprodukt povijesti zapadne civilizacije.

      Ne znam zasto je to tako tesko prihvatiti, osim ako se radi o biranju lakseg protivnika i zabijanju glave u pijesak. Svakako bi bilo lakse da postoji ZGU. Jedan jedini protivnik kojeg valja prokazati, istjerati i sjene i savladati. Ali, nije tako jednostavno. Ljevicari su svugdje oko nas, u skoli, na poslu, u tramvaju i — u vlastitoj glavi. Ljevica se naslanja na i proizlazi iz ljudske psihologije.

      Jedini nacin da ju se zaustavi je da se to shvati.

      Liked by 1 person

  2. When you abandon Hoppe be prepared to abandon all hope. 🙂
    Inace TJJG mislim da podcjenjujes Trumpa, ne u smislu da si 100% u krivu nego da postoji neka sansa da napravi nesto dobro u US…Opet testko je predvidjeti sto je populizam, a sto on kao stvarno misli, ali za Hillary znamo da je progressive rasist(protiv bjelaca) socijalist koji je pomogla u klanju stotina tisuca ljudi, pa iako je ovo ekonomski blog nije bas OK da ne pravis razliku medu njima… Iako kao sto sam rekao za razliku od Rona za Trumpa ne znas jel ce biti dobar predsjednik ako ga izaberu…

    Sviđa mi se

    1. Židovski konzervativci ne mogu naći posao u elitnim školama, samo židovska ljevičarska bagra to može. Židovski republikanac je kao crnački republikanac == Čiča Tom.

      Sviđa mi se

      1. Ne razumijem zašto u ovom videu ljevičare naziva anarhistima?

        To sam primjetio kod većine ljudi. Kad čuju “anarhist”, prvo što pomisle je živi zid, pankeri i klošari. Mogu shvatit ako ih uopće ne zanima značenje riječi “anarhizam” i “anarhisti” pa ih jednostavno koriste te kao sinonim za kaos i uništenje civilizacije.

        Sviđa mi se

        1. Anarhisti su kroz povijest u najvećoj mjeri bili ljevičari. Sa druge strane, većina ljudi ne može opstati bez tatice tako da se tribalni “tatica” (poglavica) zamijenio sa državnim taticom. Anarhija nije za ljude sa kvocijentom inteligencije na razini bonobo majmuna, pogledajmo samo jednu Venecuelu kamo državno sponzorirana anarhija vodi, ili recimo kamo što je anarhija “kulturne” revolucije donjela Kineskom narodu.

          Sviđa mi se

          1. Anarhizam, u doslovnom prijevodu s grčkog “bez vladara”.
            Ono što je zajedničko svim ljevičarima je upravo to da žele moćnog i pravednog vladara. S tim da se pravednost mjeri po tome koliko se taj vladar slaže s mojim osobnim stavovima.

            U društvu bez vladara, vladao bi čisti zakon slobodnog tržišta jer je to zakon koji cijelo vrijeme stoji u pozadini cijele ekosfere ovog planeta. Zakon slobodnog tržišta ishodovao je evoluciju jednostaničnih bića u višestanične.

            Tako da, meni osobno, spajanje anarhizma i ljevičarstva nema nikakvog smisla.
            Ali, evo, sad kad sam guglao ispada da stvarno postoje pojmovi kao što su:
            anarho-sindikalizam i anarho-komunizam…

            Proć ću malo to jednog dana…

            Liked by 1 person

            1. @acajic
              To je karakteristika libertarijanca. Razum, logika, cinjenice, potraga za novim znanjem.
              Izbacivanje gluposti, netocnosti, ogranicenost u razmisljanju i neznanje su karakteristike ljevicara, socijalista, konzervativaca, komunista i fasista.

              Liked by 1 person

  3. Još jedan dobar o R-tipologiji ljevičara. Na žalost jedini način restoracije “normalnosti” će biti eksterminacija svih tipova ljevičara sa lica zemlje; ja nisam za takvo nešto, ali jednostavno će se to trebati obaviti ako se nastavi ovakva manijakalna situacija. Riječi za njih nisu dovoljne (tipa Mizzou srolje), samo izbacivanje iz teretnih helihoptera u hladno otvoreno more je “just retribution.”

    Sviđa mi se

  4. Šezdesetih su ovi idioti bili kontrakultura.Danas smo mi kontrakultura!Kako je krenulo mi ćemo se protiv ovog morati boriti, ali ne riječima već oružjem.
    Čini mi se da će ova civilizacija propasti, a na nama normalnima je da stvorimo novu.

    Liked by 1 person

  5. Šanse da Crooked Hillary postane predsjednica su jednake onima da PDV u Hrvatskoj sutra bude 8%. Trump svakim danom ima sve veću potporu, već su sad izjednačeni a utrka nije ni počela. SJW i diktatura jednakosti i rasne raznolikosti po cijenu uništavanja životnog standarda domaćeg stanovništva je na izdisaju u SAD-u.
    Vidjet ćemo kako će Make America Great Again biti izvršena na ekonomskom planu.

    PS Za sve koje zanima kako je Donald došao na vlast i izrugao se sa kompletnom medijskom mašinerijom preporučam blog Scotta Adamsa, tvorca legendarnog Dilberta.

    Sviđa mi se

    1. Tržišta davaju Hillary preko 60% šanse, dok su šanse da u Hrvatskoj PDV sutra bude 8% realno manje od 0%.

      Ne vidim baš da su SJW-i i egalitaristički fanatici na izdisaju u SAD-u. U svakom slučaju, Trump nije alternativa kakvom bismo se trebali zadovoljavati.

      Liked by 1 person

      1. Ne znam što točno podrazumijevaš pod “tržišta”, ali dosad su se sva predviđanja “stručnjaka” u vezi Trumpa pokazala potpuno promašenima.
        Još uvijek je pretjerano reći da su SJW-i na izdisaju, ali kontra-kultura u vidu nacionalizma je definitivno uzela maha u SAD-u. Nakon što su sa užasom promatrali što se dešava u Europi kad uzde preuzme ljevica, i ponašanje luđaka u vlastitom dvorištu, tiha većina se budi, što se jasno pokazalo na izborima za predstavnika GOP-a. Rekordni broj birača, unatoč ujedinjenosti cijele stranke protiv Trumpa.
        Premda nije idealan, zauzeo je jasan stav protiv radikalne ljevice i to donosi povrat, jer je velik broj ljudi kojima se uopće ne sviđa i koji ga smatraju bahatim bogatašem, ali će svejedno glasati za njega vodeći se onom neprijatelj mog neprijatelja…
        Uzimam njegove najave petljanja u ekonomiju sa rezervom, ipak je čovjek poduzetnik cijeli život pa valjda zna posljedice toga.
        Da ne ulazim u detalje, reći ću samo ovo, rado ću uložiti novac na to da će Trump postati predsjednik. Neka razumna svota od 500-1000 kn, pa ako je netko uvjeren da Hillary ima više šansi neka se javi.

        Sviđa mi se

        1. Ne znam što točno podrazumijevaš pod “tržišta”, ali dosad su se sva predviđanja “stručnjaka” u vezi Trumpa pokazala potpuno promašenima

          Mislim na kladionice. Ako ćeš rado uložiti novac, to možeš već i danas uz koeficijent 3,00 za tvoj tip.

          Sviđa mi se

        1. ‘Trump nije dobar za slobodnu trgovinu, ali je jebeno dobar za to da se desnica ustoliči na globalnoj razini’.

          A ja sam u jednom trenutku pomislio da sam malo paranoican u vezi broja Konzervi koje komentiraju ovdje.

          Liked by 2 people

      2. Trump je poceo pricati o povecanju poreza za bogate. Dodaj tome pricu o izgradnji zida, sto bi bio golemi drzavni projekt koji bi potrosio milijarde iz dzepova poreznih obveznika te price o deportaciji 11 milijuna ljudi, sto ne bi bilo moguce bez znacajnog povecanja organa represije, ne mislim da je Trump netko za koga bih zelio glasati. Ni Trump ni Hillary nemaju moj glas.

        Sviđa mi se

  6. Gledam malo ovaj Galtov video i prvo sto mi upada u oci je matrijarhat. Jel u ovoj sekti pravilo da su predvodnice copora zene? Ili je ovo jednostavno video u kojem feministkinje zlostavljaju svoj copor?

    Kao i uvijek kad su ekstremne feministkinje u pitanju ne znam bih li preporucio psihijatra ili Rocca…

    Sviđa mi se

  7. Indeed, conservatism began, in the early nineteenth century,
    as a conscious attempt to undo and destroy the hated
    work of the new classical liberal spirit—of the American,
    French, and Industrial revolutions. Led by two reactionary
    French thinkers, de Bonald and de Maistre, conservatism
    yearned to replace equal rights and equality before the law by
    the structured and hierarchical rule of privileged elites; individual
    liberty and minimal government by absolute rule and
    Big Government; religious freedom by the theocratic rule of a
    State church; peace and free trade by militarism, mercantilist
    restrictions, and war for the advantage of the nation-state; and
    industry and manufacturing by the old feudal and agrarian
    order. And they wanted to replace the new world of mass consumption
    and rising standards of living for all by the Old
    Order of bare subsistence for the masses and luxury consumption
    for the ruling elite.

    FOR A NEW LIBERTY
    THE LIBERTARIAN MANIFESTO

    MURRAY N. ROTHBARD

    Sviđa mi se

    1. Uspoređivati konzervativizam od prije gotovo 100 godina i današnji zeitgeist “klasičnog” konzervativizma je kao uspoređivati kruške i jabuke. Svejedno, sve više i više mi se sviđa neo-reakcionarski pokret; jebeš demokraciju, vratite aristokraciju! 😀

      Sviđa mi se

      1. Problem je što ovi sa videa, ustvari njihovi gospodari JESU današnja aristokracija. Prvo su se skrivali iza kulisa ali danas se već osjećaju dovoljno sigurnima pa se sve češće eksponiraju u javnosti kako bi mase navikli na svoja ružna lica.

        Kako bi to lakše postigli navikavaju mase na svakakve bolesne gadosti i opačine kao na nešto normalno, dapače napredno i “in”. Pa kada dovoljno deformiraju javnu percepciju da ružno počne smatrati liepim, bolesno zdravim, nenormalno poželjnim, tada se i oni mogu prikazati kao neka vrsta modernih vitezova u sjajnom oklopu….

        I nekakva funkcionalna NACIONALNA demokracija njima odgovara baš kao i voda u koljenu i treća sisa. I budi siguran da će se iza prvog (međunarodnog) pokreta koji će se pojaviti niti od kuda i koji će biti nošen na krilima masovnih medija, a koji će propagirati RED i nekakve semi-kvazi konzervativne vrijednosti a protiv demokracije u ime borbe protiv izmišljenog (ili za tu priliku stvorenog) neprijatelja, stajati ista ta “aristokracija”.

        To je eto jedan mali, sitni problem u tvojim priželjkivanjima…..

        Sviđa mi se

  8. TJJG ne znam jesi vidio:

    ne obracaj paznju na analizu ovih koza (RT se srozao od dobrih starih Austrian/ conspiracy theory dana 🙂 ) ekonomski je bitno sto su sranje napravili, plus naravno ogavni ljevicarski spin kako to dize place srednjoj klasi koja nesto kasljuca bas u vrijeme kad su joj ljevicari nasli pomagati…

    Sviđa mi se

Komentiraj