Izokrone i kapitalizam

Izokrone (eng. isochrones) = linije (krivulje) na zemljovidima koje spajaju mjesta jednake vremenske dostupnosti od određene točke (središta); općenito, linije koje spajaju mjesta na kojima istovremeno nastupaju neke pojave

 

Izvjesni Simon Willis, urednik magazina Intelligent Life, prenosi nam jedan stari zemljovid iz 1914. godine s označenim izokronama u odnosu na London u tadašnje doba, kojeg je izradio britanski kraljevski kartograf i poznati geograf John George Bartholomew (klik za veću):

map

Dakle, još prije 100 godina se iz Londona putovalo danima do Istanbula, oko dva tjedna do Los Angelesa, te dulje od mjesec dana do Sydneya.

Danas se redovnom zrakoplovnom linijom od Londona do Sydneya može stići za manje od 24 sata, uključujući vrijeme između letova (cijena povratne karte bitno niža od britanske prosječne neto plaće).

Daleka putovanja su danas ljudima dostupnija nego ikad, tako da je još 2012. godine ukupan broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu premašio jednu milijardu, što je povećanje od preko 4,000% u odnosu na 1950. godinu, a nema razloga da se takav ne nastavi i u budućnosti.

ita_800x574

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu (izvor)

Valjda je to taj pokvareni “neoliberalni kapitalizam” o kojem laprdaju ljevičari na državnim fakultetima, na državnoj televiziji i po državnim medijima.

Kao što je vječni Milton Friedman izvrsno primijetio, vjerojatno jedini razlog zašto je kapitalizam u ikakvom obliku uopće preživio do danas je taj što je toliko enormno efikasniji od svih drugih zamislivih alternativnih modela organizacije društva. Da nije tako, već odavno ga nigdje ne bi bilo ni u tragovima, s obzirom na to koliko neprijatelja ima.

Oglasi

11 comments

 1. Mislim da niste dobro protumačili smisao izokronih krivulja. One ne predstavljaju samo vrijeme potrebno za fizičku dostupnost, nego vrijeme koje je potrebno da neki događaj/informacija u Londonu uzrokuje neku promjenu unutar područja krivulje.

  Nekada kada nije bilo interneta, telefona, logično je da je informacija dulje putovala. Ali posljedica (prijem) iste informacije ovisi i o odredištu. Dakle o političkim, kulturološkim, geostrateškim, itd faktorima.

  Na primjer, za vrijeme SSSR-a i Hoxha-ine Albanije, Albanija je bila u istoj izokronoj krivulji sa Moskvom, a od Beograda je bila udaljenija nego danas hipotetička postaja na Marsu.

  Da objasnim narodskim rječnikom tako da svatko razumije o čemu govorim. Kada predsjednik Sjeverne Koreje spomene Hrvatsku, ništa bitnoga se neće dogoditi iako je informacija o tome stigla istovremeno kao i poruka iz Londona.

  Ali kada kraljica prdne u Londonu, ovdje mnogi naši političari odmah dobiju proljev……

  Zanimljiva neka krivulja 🙂

  Sviđa mi se

  1. Evo onda par potencijalno pozitivnih informacija iz Južne Amerike za koje nisam siguran koliko će im trebati da se nešto dogodi kod nas:

   – komunisti chavisti jučer popušili na izborima u Venezueli nakon upropaštavanja ekonomije u naftom najbogatijoj zemlji svijeta, uz stalne nestašice najosnovnijih namirnica i hiperinflaciju (“oporba” doduše nije bog zna što, no postoji ipak mogućnost da si Venezuelanci napokon nabave toalet papir)

   – na nedavnim predsjedničkim izborima u Argentini popušio je još jedan bivši venezuelanski nacional-socijalistički saveznik, drugarica Cristina

   – socijalističkoj predsjednici Brazila, drugarici Rousseff upravo prijeti svrgavanje uslijed skandala unutar stranke i ekonomske krize u zemlji

   Sviđa mi se

   1. Što se tiče Argentine, imaš dobar komentar na forum.hr

    – vojna diktatura 1976-1983: IMF upumpava gomile kredita u huntu. Na kraju perioda – ekonomski fijasko (i naravno gomila leseva cijim se brojanjem IMF nije bavio)
    – Raul Alfonsin (kvaziljevica) 1983-1989: IMF ne da ni dolara kredita, vrsi pritisak na povrat nelegitimnog duga hunte. Zbog ispraznjenih drzavnih racuna dolazi do default ‘rjesenja’: stampanja domace devize i hiperinflacije
    – Carlos Menem i nekoliko epizodista(neoliberalna desnica) 1989-2003: IMF ponovo upumpava gomile kredita i strani kreditori ‘zauzvrat’ dobijaju totalnu rasprodaju po super-diskontnim cijenama svega sto je vrijedilo od Argentinske ekonomije i tehnologije (vise-manje sve nastalo prije fasisticke hunte). Na kraju perioda – totalni ekonomski kolaps (nadmasen mozda samo grckim), vise od 50% populacije pada u siromastvo, golema nezaposelnost, u inace industrijski vrlo razvijenoj zemlji
    – Kirchner/Fernandez (kvaziljevica) 2003-2015: potpuno odsjeceni od internacionalnih (tj. zapadnih) kreditnih institucija. Do 2012-3 vrlo brz ekonomski rast, izvlacenje milijuna ljudi iz siromastva. Na kraju perioda: ekonomska kriza u kontekstu globalne ekonomske krize. Kriza ne veca od prosjeka u regiji.
    – Macri (neoliberalna desnica) 2015 -: obecao je isplatiti nelegitimna potrazivanja lesinarskih fondova, a IMF et al sigurno nece skrtarit s kreditima u znak ‘zahvalnosti’. Okolnosti nisu iste kao kada je Menem dosao na vlast pa ni epilog mozda nece biti sasvim isti, ali rijec je o istom korupcionaskom, oligarhijskom miljeu sa istim politikama i ciljevima. U predizbornoj kampanji je tvrdio da nece reprivatizirati YPFE i nacionalnu aviokompaniju (nacionalizirala Fernandez) jer su nacionalizacije bile vrlo popularne. Ali ako to bude uvjet za nove kredite ili naprosto jaka zelja domace i strane oligarhije nece Mauricio zbog par obecanja kvarit “investicijsku klimu” i tjerat “investitore”.

    Sviđa mi se

 2. Pa zapravo meni je zanimljivo kako se vec 1914 na vecinu vaznijih mjesta na planetu moglo doci u nekom razumnom roku (dva tjedna, dvadeset dana), i ako vec ne vrlo udobno, onda relativno pouzdano. To je vec bilo fenomenalno, ja bih rekao i znacajnije nego kasniji probici. A onda jos da spomenemo da je to svijet uglavnom bez putovnica, slobodne trgovine u usporedbi sa kasnijim razdobljima, premrezen trgovinskim vezama… doduse, i vojnim savezima koji ce ga povuci u svjetski rat.

  Sviđa mi se

  1. Da, to je vrijeme novootkrivene slobode. Čak i u krajnje zadrtoj i primitivnoj Rusiji su politički protivnici slani u Sibir ali ne u logore nego premještani na koju godinu. Kasnije znamo kako se se radilo sa takvima….

   Tadašnji humanisti nisu kao ovi današnji potpuno poremetili umom, pa se ondašnje doba u Europi naziva i “doba nevinosti”. Čak se smatralo da čovjekova riječ i čast nešto znači.

   Danas je rat jednako mir, a sloboda je ropstvo. I znamo koliko treba vjerovati riječi današnjih “humanista”. Čast je naravno zastarjeli koncept. Umjesto nje imamo toleranciju i jednakost. Naravno to je specijalna vrsta tolerancije koja ne trpi nikakve zastarjele vrijednosti i različitosti. Kao što su na primjer brak, muško i žensko, pravo na politički nekorektnu riječ,….

   Ostala prava se eventualno smiju braniti ali samo deklarativno, bez stvarnog učinka u praksi. Recimo pravo da ti nitko ne smije upasti u dom, pravo da oružjem braniš svoj život i posjed, pravo da odgajaš djecu kako ti hoćeš, pravo da ti odlučuješ o novcu kojeg si zaradio a ne komitet, i tako dalje.

   Za sada je privremeno dopušteno stavljati primjedbe u tom smislu, ali i to će se promijeniti. Jer to ionako rade samo primitivci i zlikavci kojima je mjesto u ropotarnici povijesti.

   Sviđa mi se

 3. Fascinating sh*t… not. Kao prvo, to sve se uspjelo dogoditi usprkos neoliberalnom kapitalizmu. Velika većina znanstvenih otkrića, spoznaja te promjena se dogodila u duhu suradnje i dijeljenja. Jako mali broj znanstvenika su bili kapitalisti i dopustili su da se njihov rad u javnu domenu. Sam neoliberalni kapitalizam samo regulative i zakoni sprečavaju da ne postane neofeudalizam. Ljevica je uspjela stvoriti srednju klasu, nešto što je protokapitalistima bio trn u oku. Ujedno, s obzirom da neke muče osjećaji vlasništva (moja kuća, moja obitelj, moja žena), malo da ih spustim na zemlju: ništa, ali ništa nije tvoje. To je samo privid koji ti mi omogućavamo kako društvo na temelju nekih naših uvjerenja. Ukratko, u društvu gdje samo najsposobniji pojedinci opstaju i nema zakona koji bi ih sputavao, što bi, recimo mene, spriječilo da te ubijem, prisvojim ti ženu, kuću i ostalo i riješim se djece. Sad to primijeni i na poslovno okruženje. Eto ti kapitalizma u nereguliranom obliku. I da, to što netko smatra da mu je, cvjetiću malom, ugrožena njegova muškost i individualnost, neka se slobodno vrati starom načinu života, pa nek mu roditelji odaberu ženu i govore što će raditi. Mislim, kaj nitko više se ni ne trudi učiti povijest ovih dana?

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s