Komunizam iz svemira

Jeste li se ikada zapitali kako ideje Karla Marxa izgledaju iz svemira?

 

Američki astronaut Scott Kelly, koji je na jednogodišnjoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), na svom Twitter profilu objavljuje par fotografija implementacije komunističkog sistema u praksi u 21. stoljeću:

Kelly sk

Naravno, stvarni performansi komunističkih i socijalističkih društava, kao i posljedice koje su takvi sistemi ostavljali na stanovništvo koje se našlo pod njihovom čizmom, neće imati baš nikakvog utjecaja na intenzitet religijske odanosti laprdanjima jedne mizantropske lijenčine kod balkanskih “progresivnih” intelektualaca i wannabe revolucionara.

Kako bi ono oni kazali“Nije bila loša ideja, nego provedba.”

Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

25 comments

  1. Ma to nema nikave veze. Tamo je samo izrazito jaki ekološki pokret protiv svjetlosnog zagađenja. Ali to zlonamjernici poput tebe koriste da bi pljuvali po najvećem sinu (junior) njihovih naroda i narodnosti, dragom vođi.

    Uostalom tko je držao tu kameru gore? Siguran sam da su to bili ovi:

    http://muppet.wikia.com/wiki/Pigs_in_Space

    I kako baš sada pred izbore da se pojavi takav članak kada znamo da su neke oporbene stranke ubacile svoje agente u Sjevernu Koreju da po nalogu isključe struju za potrebe snimanja, i time naruše ugled vladajuće stranke, jer znamo da su naš najveći sin te vječna inspiracija vladajućih i njihov najveći sin (senior) bili dobri prijatelji:

    Stoga oštro protestiram protiv ovakvih očito namještenih insinuacija, tim prije jer se zna da je socijalizam najpravedniji od svih društvenih uređenja. A ti ovdje pljuješ po još većem i zadnjem stupnju razvoja društva – komunizmu. Kojeg je drugarska i prijateljska Sjeverna Koreja ostvarila u praksi na zgražanje i ljubomoru zapadnih imperijalista.

    Time si se još jednom “iskazao” kao običan sluga i agent imperijalizma. Do ove osude nije došlo samo tako, i nisam je donio na svoju ruku, nego je ona donesena nakon konzultacija sa dugom Kapovićem koji je osobno naložio pokretanje tih mjera. A ti sada vidi što ćeš dalje. Ha, tako ti i treba kada nećeš slušati.

    drug polit. komesar Tantor
    (odsek za antidržavnu djelatnost i neprijateljsku emigraciju)

    Sviđa mi se

      1. Shoot, shoot, i još jednom shoot nego što ti misliš? Tako se to dijalektički rješava. Ako meni ne vjeruješ a ti pitaj druga Staljina koji je bio svjetski priznati autoritet za takva pitanja 🙂

        Inače kao što sam rekao u prethodnom postu, evo jednog izvatka iz predizbornog programa HDZ-a:

        “HDZ najavljuje suzbijanje sive ekonomije i rada na crno kojima Hrvatska, procijenili su, gubi više od 10 milijardi kuna godišnje……”

        Da ne bi bilo nikakve nedoumice oko mene osobno, ja ću svakako izaći na izbore, i glasati ću protiv ovih veleizdajnika i bandita na vlasti pa makar pritom glasao i za crnog vraga (Karamarka)…. Baš kao što sam glasao za plavušu a protiv “bledolikog”…..

        Tako da netko krivo ne protumači moj stav i da ne kaže kako nisam bio dovoljno jasan. Za razliku od nekih komentatora iz koji ne možeš istinu izvući niti užarenim klještima….

        Ali eto što se ekonomije tiče drugovi iz HDZ-a ne samo da misle nastaviti gdje su drugovi iz SDP-a stali, nego još misle pojačati borbu protiv onih koji su spasili sebi dio novca kojeg su zaradili.

        Kažu mlatimudani “oštetili državu”? Čime to? Time što su radili i zaradili, umjesto da palamude u saboru ili primaju socijalnu pomoć? Ili time što nisu dopustili otimanje 80% zarađenog nego samo 40%?

        I to je taj slavni ekonomski program? Ha, ha, hajde pošteno, barem se zna unaprijed da tko ikako može izmjesti poslovanje izvan RH. A ne da se uzalud nečemu nada…..

        Sviđa mi se

  2. Nazalost problemi Sjeverne Koreje nece dotaknuti 90% stanovnistva nase drzave jer oni su socijalisti koji imaju struju.

    Sviđa mi se

  3. Sad cu ja opet bit kontrarijanac…

    Komunisticke zemlje (drugi svijet) su neuspjesne samo u odnosu na sjeverne kapitalisticke zemlje (prvi svijet). Ali u odnosu na treci — (cesto samo nominalno kapitalisticki, ali cesto i samo nominalno intervencionisticki a u praksi prepusten privatnoj inicijativi jer vlade nisu sposobne za nista pa ni za intervencije) — svijet?

    Da je recimo 1987 meteor lupio u zemlju i potopio SAD i Zapadnu Europu, Istocna Njemacka i Sovjetski savez bi mogli tvrditi da su ekonomski uspjesniji od ogromne vecine zemalja svijeta, srednje i juznoamerickih, africkih, azijskih — imali bi vise svjetlecih gradova vidljivih iz svemira.

    Usporedba Sjeverne Koreje sa Juznom demonstrira superiornost Juzne, i time slobodnijeg sustava, ali znaci li to da usporedba Sjeverne Koreje sa Kongom, Centralnoafrickom Republikom, Nepalom, Myanmarom — gdje Sjeverna Koreja izlazi po raznim mjerilima superiorna — demonstrira prednosti manje slobodnog sustava?

    Sviđa mi se

    1. Da to je definitivan dokaz da je organizirano i civilizirano društvo uspješnije od društva gdje se za ručak kuhaju ljudske nogice 🙂 🙂

      Iako čak i tu ostaje otvoreno pitanje gdje su stanovnici realno sretniji…..

      Sviđa mi se

      1. “Iako čak i tu ostaje otvoreno pitanje gdje su stanovnici realno sretniji…..”

        To prvenstveno ovisi o tome je li sretniji onaj koji kuha ili onaj cije se nogice kuhaju. Sto je dosta duboko filozofsko pitanje. U komunizmu bi ekvivalent bio pitati je li sretniji onaj kojeg odvode u Gulag, ili nkvd-ovac koji dolazi sa spiskom. Jer samo je pitanje vremena kada ce i taj nkvd-ovac zavrsiti na istom spisku.

        Kao odgovor mogu citirati, po sjecanju, Solzenjicina i njegovo kapitalno djelo “Arhipelag Gulag”. U prvom tomu, negdje na samom pocetku, kaze nesto ovakvo:

        “Neki ne shvate nikada, i streljaju ih u Staljinovo ime, dok oni vicu ‘slava Staljinu'” (zatim navede konkretan primjer osobe) …. “a nekima je dano da vide odmah” (zatim navede primjer djecaka od deset godina koji je rekao “naravno da ce nas sve odvesti, danas odvode mog oca, a sutra kad narastem ce odvesti i mene”) U nastavku slijede tocnoi datumi odvodjenja i egzekucije i oca i djecaka koji je dozivio istu sudbinu osam godina kasnije.

        Poanta price je da se spirala nasilja mora nekako zaustaviti. Nema veze je li rijec o neciviliziranom drustvu gdje se macetama ubijaju i djeca i odrasli, ili je rijec o “civiliziranom” drustvu poput SSSR-a gdje su postojala sirotista za djecu ubijenih “kontrarevolucionarnih elemenata”, u kojima su hranjeni dok ne navrse 13 godina, a onda je dolazio NKVD-ovac sa spiskom i odvodio i tu djecu na streljanje.

        Drustvo nije “upjesno” dok god je nasilje primarni alat za ustrijavanje drustva. Zasto je hipoteticki SSSR iz hladnog rata, koji je ostao sam na svijetu nakon potonuca SAD-a u more, uspjesniji od africkih kvazi drzava u kojima se “ratuje” macetama? Zato jer ima ICBM? Ili zato jer ubijaju metkom ili gladju, a ne zahrdjalim macetama?

        Ovdje je prica o fizickom nasilju i masovnom ubijanju, ali i u malo suptilnijim sferama poput ekonomije vrijedi isti prirodni zakon, “prisila” i “uspjesnost” ne idu u istu recenicu. Ostaje samo gradacija neuspjeha. A to sto se uvijek nadje netko gori, meni i nije neka utjeha.

        Sviđa mi se

    2. Ulažem prigovor.

      Prvo, ne mislim uopće da postoji više od tucet zemalja na svijetu (pogotovo ne izvan Afrike – mislim da nema niti jedna) u odnosu na koje bi Sjeverna Koreja bila po nekim pouzdanim mjerilima nedvosmisleno superiorna. OK, vrijednosti su subjektivne, možemo sada natezati da jednom indoktriniranom Korejancu više znači privilegija da živi pod čizmom Dragog Vođe nego što nekom Paragvajcu znače internet i struja, ali ono…

      Drugo, da staviš Korejance u kongoanski ekonomski sustav, a Kongoance u sjevernokorejski, što bi to demonstriralo?
      Svaka čast svakome, ali uspoređivati ekonomske performanse homogenog društva sastavljenog od istočnih Azijata i heterogenog društva pripadnika raznih subsaharskih polukanibalskih plemena jednostavno nije fer.

      Treće, mislim da podcjenjuješ nesposobnost trećesvjetskih vlada (provaj priupitati npr. bijelce u Zimbabweu što kažu o nesposobnosti njihove vlade za interveniranjem), kao što i podcjenjuješ štetu koju uzrokuje nesposobnost vlade u obavljanju stvari u kojima si je osigurala monopol (ako si čitao H. de Sota, znaš o čemu pričam).

      Četvrto, kažeš:

      Da je recimo 1987 meteor lupio u zemlju i potopio SAD i Zapadnu Europu, Istocna Njemacka i Sovjetski savez bi mogli tvrditi da su ekonomski uspjesniji od ogromne vecine zemalja svijeta, srednje i juznoamerickih, africkih, azijskih

      Četvrto točka prvo, još 1987. velika većina svijeta bez SAD i zapadne Europe bila je socijalistička/komunistička/fašistička (i to ne samo po mojim mccarthystičkim kriterijima!).

      Četvrto točka drugo, ne treba zamišljati nikakve hipotetske meteore ni druge misaone eksperimente, kad to imamo već danas u stvarnosti. Nekome tko promatra sa strane, ekonomski najuspješnije zemlje danas čine se SAD, Njemačka, Norveška, UK, Australija… a, budimo realni, radi se o polukomunističkim zemljama. Što to sad znači, da je polukomunizam uspješan? Možda, ali laissez-faire kapitalizam bi bio puno uspješniji (iako to danas ne možemo vidjeti, jer ga nema).

      Peto, kad si već nabrojao taksativno par zemalja…
      U Nepalu su još do kraja 20. stoljeća imali petoljetke: https://en.wikipedia.org/wiki/Five-Year_Plans_of_Nepal a na vlasti su im i dalje komunisti.
      Pa dvije najjače stranke u Nepalu su maoisti i marxisti-lenjinisti: https://en.wikipedia.org/wiki/Nepalese_presidential_election,_2008

      No, i takav Nepal, ako je ikakvo mjerilo, ima veći BDP per capita od S. Koreje.

      Myanmar… zemlja koja je ukupno 50 godina bila pod vojno-komunističkim diktaturama (https://en.wikipedia.org/wiki/Ne_Win )?
      Samo jedan detalj ludila iz tog vremena: http://jpkoning.blogspot.hr/2014/02/when-money-ceases-to-be-iou.html

      No, opet, i takav Myanmar ima skoro 3 puta veći BDP per capita od S.Koreje, ako je ikakvo mjerilo.

      Zapravo su upravo te zemlje JI Azije odličan primjer superiornosti liberalizacije tržišta, s obzirom da su sve do nedavno bile ili potpuno komunističke (Vijetnam, Laos, Kambodža – ove prve dvije zapravo i dalje deklarativno jesu) ili izrazito intervencionističke (Indonezija, Malezija), a danas su nakon liberalizacije najbrže rastuće ekonomije svijeta.

      Doduše, koliko pratim, i u Sj. Koreji dolazi do nekih pomaka, ali upravo zbog liberalizacije, tj. povećanja tolerancije crnog tržišta od strane komunističkog režima.

      Kongo… ako misliš na Kongo-Brazzaville, od 1970.-1991. jednopartijska komunistička diktatura… https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Republic_of_the_Congo
      a i sadašnji predsjednik (Nguesso, koji je na vlasti od 1997.) je isti koji je bio i većinu tog vremena. No, i takav Kongo ima oko 3x veći BDP per capita od Sj. Koreje.

      Da se razumijemo, ne mislim da bi sad ove zemlje tipa Konga bile “crne Švicarske” da ih nisu upropaštavali komunisti, ali bi im bilo puno bolje, i na primjerima afričkih zemalja možeš naći jasne primjere superiornosti kapitalizma i liberalizacije. Bocvana je vjerojatno najbolji primjer, posebno u usporedbi s Zimbabweom, ali ima ih još.

      Sviđa mi se

      1. No dobro, moja “obrana” Sjeverne Koreje je puno vise zafrkancija nego ozbiljnost 🙂

        No, recimo, Istocna Njemacka, je 1987 bila medju razvijenijim zemljama svijeta i imala je sigurno dosta svjetlecih gradova, pa ako i manje od Zapadne.

        Nije Sjevernokorejizam jedina zamisliva zavrsnica komunizma.

        Sviđa mi se

  4. Hvala ti za ovaj malo veseliji post. Zadnjih nekoliko su me u depresiju bacili. Citao sam ovaj horor (https://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act), i sebi nisam mogao doci. Ja sam, naivac, zamisljao SAD kao kapitalisticku zemlju, a kad tamo lupaju zakone kojih se ne bi posramili niti u bivsoj drzavi. I tamo su “napredne republike” imale cast i zadovoljstvo financirati “nerazvijene”.

    Mislim stvarno:

    “United States federal law designed to encourage commercial banks and savings associations to help meet the needs of borrowers in all segments of their communities, including low- and moderate-income neighborhoods.”

    Ili u slobodnom prijevodu:

    “Davaj kredite onima koji ih sigurno nece moci otplatiti. Sto moze poci po zlu?”

    Stvarno me sokiralo da je ovakva nebuloza moguca u SAD-u. Kad kazem “sokiralo” ne mislim to retoricki, doslovno me sokiralo ovo saznanje. Jos samo fali da taj astronaut krene slati slike kako se gase svjetla i po Americi.

    Liked by 1 person

  5. Kad sam vidio danas “program” HDZa, shvatio sam da ce kroz par godina i Hrvatska izgledati po noci kao Sj. Koreja.

    Tko zadnji bude izlazio nek ugasi svjetlo.

    Sviđa mi se

      1. Očekivao sam da će provesti 50% onoga što im ordoliberalan IFO institut nalaže, al shvatio sam da sam naivac.

        Kome dati glas?

        Sviđa mi se

        1. Obavezno izađi na izbore i daj glas bilo kome za koga pretpostavljaš da će prijeći prag, ali da neće ući u kolaliciju sa SDP-om. Dakle gledaj da svojim glasom naškodiš SDP-u. Ekonomski ti ionako nema nikakve razlike – svi su idioti i muljaroši. Ali da će biti gori od ovih sada, to teško.

          Eto to je moj savjet.

          Sviđa mi se

          1. 🙂 Pa meni je i previše s obzirom da će to ionako (opet) od mojega djeteta uzeti i dati za neko drugo dijete. Ali, hajde da je samo i jedino to, to bi s obzirom na sve ostalo čak mogao (uz precizne uvjete) i progutati jer bi to valjda bio jedini novac (porez) kojem dugotrajno vidim neku svrhu. U svakom slučaju bolje nego isplata penzija. O čemu sam već pisao…..

            Ali opet čemu podizati natalitet kada ćeš sa druge strane sigurno istjerati iz zemlje puno više nego što će se djece roditi? A na kraju će najviše novaca dobiti cigani sa 12 djece? Ili “izbjeglice” za par godina?

            Čemu onda cijeli taj cirkus i prenemaganje? Samo da se ima opravdanje za zavlačenje ruke u tuđi džep naravno bez ikakve odgovornosti za svrhovit i održiv rezultat…..

            Mislim ovo (“program”) nije više samo uvreda zdravom razumu nego svjesno hračkanje u lice građanima ove zemlje. Ali već sam rekao što mislim o svemu tome….

            Sviđa mi se

  6. Ignoriranje izbora je prilicno losa metoda protesta. Koliko sam vidio, Vuco se i ove godine misli kadidirati, tako da nece nedostajati kandidata za protestno glasanje. 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj