Dobra država i zločesti trgovci

Na Fininim stranicama objavljeni su rezultati poslovanja svih hrvatskih poduzeća u prošloj godini, prema kojima je njihova konsolidirana neto dobit dvostruko veća u odnosu na 2014. godinu (iako, na 640 milijardi kuna prometa njihova neto profina marža je svega cca 2,6%, a oko 35% ih je poslovalo u gubitku). Očekuje se prenemaganje po ljevičarskim medijima o “ekstraprofitima” pohlepnih kapitalista i “izrabljivanju” napaćene radničke klase.

Jedan od takvih medija, riječki ultraljevičarski i neokomunistički Novi list objavio je prije nekoliko dana jedan od apsurdnijih naslova u novije vrijeme u hrvatskim medijima: Lanci naknadama “gule do kože”: Rabat trgovaca u cijeni proizvoda 30 do čak 80 posto.

To što autorica teksta nema pojma što uopće znači riječ “rabat” je ovdje najmanji problem, već u tekstu lobira za strože zakonske regulacije nad trgovcima i snažniji državni intervencionizam u tržište na temelju navodnih tvrdnji anonimnih proizvođača kako im zločesti trgovački lanci naplaćuju razne usluge od kojih navodno nemaju nikakve koristi, te da im jedino država sankcijama može stati na kraj. Navodno, od 30 do 80% maloprodajne cijene proizvoda čine razni nameti koje proizvođači moraju plaćati ako žele svoje proizvode na policama samoposluga, što značajno poskupljuje proizvode, a kada bi se tome napokon stalo na kraj, proizvodi bi za potrošače bili utoliko jeftiniji.

Da ni ljevičari iz redakcije Novog lista ni sami ne vjeruju u ovakve priče, jasno je iz činjenice da ni nakon ovog saznanja nisu već u Rijeci otvorili par svojih dućana u kojima će proizvođačima nametati ‘ono-što-autorica-misli-da-se-zove-rabat’ u iznosu od samo 29% prodajne cijene proizvoda i time promptno pomesti konkurenciju, nego se i dalje bave nadrinovinarstvom.

Odnosno, zašto se nitko od toliko tisuća poduzetnika koji se bave trgovinom u Hrvatskoj do sada nije sjetio smanjiti svoje namete prema proizvođačima i tako privući kupce nižim cijenama? Teško je povjerovati u urote trgovaca kojih ima registrirano ukupno preko 25,000 u Hrvatskoj, lakše će doći do internih dogovora među proizvođačima, kojih je manje. No, to je vjerojatno već viša matematika za birtijske filozofe.

Jedan valjan prigovor mojim primjedbama bio bi taj da država previše maltretira privatnike tijekom poslovanja brojnim restriktivnim regulacijama, visokim porezima i parafiskalitetima, te represivnom birokracijom, što uvelike sputava ljude pri otvaranju biznisa, a što je svakako točno i to posljedično često dovodi do viših cijena, slabije kvalitete usluge, nižih plaća zaposlenika, a često relativno pogoduje većim pozicioniranim igračima na tržištu zbog smanjene konkurencije, međutim, u tekstu se jasno navodi kako to nije razlog, jer da državni nameti nisu toliki problem, već su državne regulacije jedino što može stati na kraj “nepoštenim” trgovcima.

Naravno, nitko ne tjera proizvođače da uopće surađuju s trgovačkim lancima i maloprodajnicima. Ako im se ne sviđaju uvjeti, neka otvore sami svoje trgovine i izravno nude proizvode krajnjim kupcima. Da stvarno misle da tako mogu uspješnije plasirati svoj asortiman na tržište uz manje troškove, to bi već i radili.

Nego, na stranu sve to, koga inače zanimaju stvarne profitne marže trgovačkih poduzeća u Hrvatskoj, na službenim stranicama Financijske agencije može se naći zaista brdo statističkih analiza poslovanja domaćih poduzeća po različitim granama i djelatnostima u različitim godinama, iz čega se lako može iščitati realnije stanje stvari. Standardne neto profitne marže trgovačkih poduzeća u pravilu su u jednoznamenkastim postotcima.

Što se tiče konkretno maloprodajnih lanaca, na stranicama društva Interkapital nalazimo usporedbu prihoda i profitabilnosti 10 najvećih hrvatskih poduzeća ovakve vrste u 2013. godini, a analiza pokazuje da je njihova neto profitna marža čak negativna: -1,3%.

icapital

Profitne marže trgovačkih lanaca u Hrvatskoj u 2013. (izvor)

Lijeva strana slike prikazuje EBITDA, što je zarada poduzeća prije plaćanja poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije, a na desnoj strani su neto profitne marže, koje su, kao što vidimo, uglavnom niže od uobičajenih kamatnih stopa na štednju u bankama. U slučajevima npr. Konzuma i Tommyja, to hoće u apsolutnim iznosima biti prilično velike svote novca, ali valjda je barem očito koliko ljevičarske priče o “guljenju” od strane trgovaca promašuju dimenziju. Čak se i najveći trgovački lanci, koji inače i nude u pravilu najpovoljnije cijene, suočavaju sa “žiletskim” marginama. Ovo gore su podaci za 2013. godinu, no situacija na tržištu od tada nije se nešto drastično mijenjala.

A što se tiče “guljenja”, jedina istina je da hrvatske građane nemilosrdno “guli” državni aparat kroz brutalno oporezivanje, glomazan javni sektor, hiperreguliranost ekonomije i općenito pretjerano miješanje države u poslove pojedinaca. Za razliku od privatnih poduzeća, država građanima stvarno može nasilno oduzimati između 30 i 80% zarade, i to stalno čini, ali nećemo čuti socijaliste kako zbog toga negoduju, jer upravo oni takav sistem podržavaju i nadaju se kako će doživotno moći biti uzdržavani na tuđoj grbači. Za objašnjenje svojih vlastitih neuspjeha, kao i neuspjeha ekonomskih politika koje zagovaraju, naći će se uvijek neki dežurni Pedro.

22 comments

  1. Do tih podataka dolaze tako da od prodajne cijene u trgovini odbiju ono sto su oni dobili od trgovca, a to naravno prikazuju u javnosti kao zaradu trgovina jer im tako pase.

    Mada ima i u tome istine. Trgovac ce pokusat kupit po sto nizoj a prodat po sto visoj cijeni.
    E sad kome to nepase, neka slobodno ulozi novac u trgovinu i proba drugu politiku.

    Cak i Todoric kupuje od svojih firmi po bagatelnim cijenama i to prodaje u Konzumu.

    Sve je prolazno, samo je interes vjecan.

    Sviđa mi se

    1. Do tih podataka dolaze tako da od prodajne cijene u trgovini odbiju ono sto su oni dobili od trgovca

      Nije ta razlika u praksi tako velika, ali svejedno, u tu cijenu je uključen i PDV, a od te razlike trgovac mora pokriti svoje troškove poslovanja, od čega je vjerojatno najveći dio trošak plaća zaposlenih i obvezni doprinosi, a ne žele valjda ljevičari da se blagajnicama u velikim trgovačkim lancima još više smanjuju plaće??

      Trgovac ce pokusat kupit po sto nizoj a prodat po sto visoj cijeni.

      Isto kao što će svaki ljevičar kada ode u shopping pokušati kupiti po što jeftinijim cijenama, a svoje prodavanje magle naplatiti što više.

      Todorić nikoga ne može prisiliti niti da mu prodaje po bagatelnim cijenama, niti da kupuje u Konzumu, a pogotovo ne po višim cijenama u odnosu na konkurenciju. Da proizvođači i potrošači ne vide svoju vlastitu korist od transakcije, ne bi surađivali s Konzumom.

      Uglavnom, tko ima primjedbi, neka samo stavi novac gdje su mu usta i završimo s pričom.

      Sviđa mi se

        1. @yodin svjedok,
          Svojedobno je pokojni akademik Pero Simlesa pisao traktate o “samoupravnoj, socijalistickoj licnosti” koja se ostvaruje kroz rad za interes drustva a ne kroz usku prizmu vlastitih interesa. Tu logoreju partizanskog cobana promoviranog u rang akademika sam, na zalost, morao uciti tijekom studija, u predmetu “psihologija”. Simlesa je sasvim ispravno uocio da socijalizam s ljudima kakve imamo naprosto ne moze funkcionirati. Ipak, umjesto da iz toga shvati kako je socijalizam naprosto propali projekt koji nikada nece profunkcionirati, on i partija su se dali u stvaranje “novog covjeka”, “samoupravne i socijalisticke licnosti”. U tome su bili donekle i uspjesni, kao sto lijepo primjecuje Egon u svojoj konstataciji da imamo idiota za izvoz. Na zalost, iako dolazim iz obitelji koja je u kuci imala “Road To Serfdom” jos krajem 70-ih, od tog marksistickog ispiranja mozga sam izlijecen tek nakon jedno 5 godina provedenih u SAD. Sada sam vec 20 godina u SAD i jasno mi je kako stvari funkcioniraju. Privatni interes se u Hrvatskoj, nakon 45 godina ispiranja mozga, smatra nelegitimnim i nemoralnim. Naravno, svatko ga ima, tako da smo stvorili sizofrenu situaciju u kojoj je privatni interes, kojeg naravno svi imaju, nesto nemoralno i lose. Rezultat je dvostruki moral koji se zasniva na mami drzavi koja bi se trebala pobrinuti za svoju djecu. Naravno, djecica ne bi smjela biti zlocesta i pobrinuti se sama za sebe, to je fuj, bekino i protiv radnicke klase.

          Liked by 3 people

          1. G. Gogala, pamtim vaše libertarijanske postove na hr.soc.politika još iz devedesetih godina, međutim većina poanti mi je tada bilo uglavnom nerazumljivo. Meni osobno je trebalo preko deset godina da se izliječim od socijalizma.

            Sviđa mi se

    1. @Egon,
      Slazem se da je Hrvatska puna kretena i da ih imamo za izvoz, no na zalost, izvozimo pametne i hrabre, one koji imaju dovoljno muda i znanja za konkurenciju sa sebi slicnima u trzisnim uvjetima. Kretene, na zalost, ne izvozimo nego biramo na politicke funkcije. Oni ostaju u Hrvatskoj. Imaju Hrvatsku.

      Sviđa mi se

  2. Ja bi MOLIO da mi pohlepna država nabije RABAT od 80% na sve moje “obveze” (reket) kojim me zadužuje.

    Također bi volio da ako država baš toliko brine za moju dobrobit i bori se protiv pohlepe trgovaca da prestane mojim novcem pogodovati pohlepi točno određenih trgovaca (Todorić).

    Isto bi molio državu da kad već pokazuje toliku neizmjernu brigu prema tuđim novcima i imovini (negdje je spomenuto 70.000 raznih predviđenih kazni za prekršaje u poslovanju), da toliku brigu iskaže i za novac koji je ukrala poreznim obveznicima.

    Takođe bi molio državu da nam pruži nam dokaze svoje poslovne sposobnosti i dokaze da nije isporučila “fiktivnu uslugu” za novac koji je do sada otela. A ako to nije u stanju i to po vlastitim mjerilima koje je zakonski nametnula drugima da ASAP prestane uzimati još novaca.

    Također bi molio državu da mi objasni čime i kako mi to misli garantirati isplatu mirovine koju moram plaćati iz “solidarnosti” prema nepoznatim osobama od kojih su mnoge potpuno zdrave sa 40 godina otišle u mirovinu….

    Molio bi državu da se prestane zaduživati u moje ime i u ime mojeg potomstva jer ju ja nisam ovlastio, ustvari joj izričito zabranjujem da to radi.

    Molio bi državu ako nije u stanju riješiti sudski spor u vrijeme dulje od cjelokupnog trajanja drugog svjetskog rata, da mi isplati nadoknadu realne štete, izgubljene dobiti, duševnih boli itd, te da me radi primjera doživotno oslobodi plaćanja poreza, te na taj način iskazi kajanje radi svojeg kriminalnog nemara (urote).

    Molio bi državu da uvede PROPORCIONALNE kazne (razmjerne odgovornosti i učinjenoj šteti) za političare, saborske zastupnike, sudce, policajce, itd kao što je za sve predvidila kaznu kada su njeni građani (kmetovi) u pitanju.

    A sada idem za promjenu malo pišati uiz vjetar. Rezultat će biti isti.

    Liked by 1 person

    1. Zar nije Maduro?Usput, današnji socijalisti moraju biti totalni idioti.One prije 100 godina još i mogu shvatiti, to je bio neoproban model, ali danas moraš biti ili totalno neupućen ili idiot.

      Sviđa mi se

      1. Problem sa današnjim “socijalistima” je u tome što nema više onoga što je nekada bila radnička klasa. Nema ili nestaju tradicionalni načini proizvodnje koji primarno ovise o ljudskoj radnoj snazi (rukama). A tamo gdje toga ima to je odavno prebačeno – u Kinu ili Indiju…

        Uostalom nekada su žene bile doma a muškarci u tvornicama. Sada su muškarci na burzi ili u kladionici na socijalnoj pomoći. Žene su po prirodi pokornije i nemaju običaj misliti previše o stvarima koje ih osobno ne zanimaju nego na poslu rade ono što im se kaže.

        Zato su one uglavnom te koje rade naporne repetitivne poslove tamo gdje (još) nije isplativo uvesti robote. Tako da su potpuno nezamislivi realni i nezavisni nasilni pokreti nastali sa te strane…. Što isto tako nimalo nije slučajno….

        Drugim riječima nestala je esencija u ime koje su se (navodno) socijalisti borili. Zato sada izmišljaju nekakva “prava” koja sa realnim ljudskim pravima (životnim načelima) i sa slobodom veze nemaju. Recimo prava dva muška buzdovana na “brak”.

        Sve “prava” na nekakvu sporednu i nepotrebnu, potpuno izmišljenu “slobodu”. Ali kada se slučajno spomenu realna prava, recimo da čovjek koji radi odlučuje o rezultatima svoga rada, da prima bruto plaću, ili da se referendumima odlučuje o zaduživanju i porezima onda su odjednom svi kao jedan – PROTIV. I ZA tu jaku državu koju inače sabotiraju i sramote gdje god stignu….

        Logika? Postoji ali ona definitivno nije niti zdrava niti dobra. A mozak i karakter ne možeš nekome pokloniti. Retardirani lijeni pokvareni idiot ostaje retardirani lijeni pokvareni idiot bez obzira koliko poreznog novca uložio u njegovo tzv. “obrazovanje”. I gdje će takav moron na kraju stvarati karijeru? U nuklearnoj fizici ili u EU (HR) parlament? Hajde da pogađamo.

        Kako vidimo za uspjeh u politici ne smetaju takve karakteristike. Ustvari baš suprotno one pomažu jer ne iskačeš od prosjeka okoline 🙂 🙂

        Problem je u tome što su današnji socijalisti (ali nažalost i ne samo oni) obični dekadentni degenerici odebljali i omekšali od lagodnoga života. To nisu ljudi koji su otvrdnuli od napora i koji su spremni ubiti ili biti ubijeni za ono u što vjeruju (ili žele). Ustvari jesu oni spremni na bilo kakvo zlo ali ako za njih taj prljavi posao obavi država (ili neka nova internacionala) tako da oni ne moraju prljati svoje manikirane LBQT ručice “pravednika”.

        Ponavljam još jednom, da su nekadašnji Fašisti imali posla sa takvim “anti-fašistima”, ww2 bi izgledao kao obična šetnja po parku…..

        Zato se uporno danas od muškaraca prave žene (i to izgleda vrlo uspješno) a od žena pokušavaju napraviti muškarci (neuspješno ali barem više ne rađaju). A i za koga bi rađale potomstvo?

        Ali sve je to zato jer se sa takvom “otrovanom” masom lakše vlada. Nema tu slučaja.

        Sviđa mi se

          1. Nije bila relevantna nikad, naravno ni danas ne bi smjela biti relevantna u nekom ozbiljnom diskursu, pogotovo kada je o ekonomiji riječ, ali je vrlo primamljiva raznim mrziteljima slobode, civilizacije i uređenog društva kako bi mogli lakše racionalizirati svoje morbidne ciljeve.

            Sviđa mi se

        1. @Tantor
          Imam dojam da je tvoj omiljeni kolac pineapple upside down.
          Ne postoji nikakvo pravo na homoseksualni brak ali pravo na slobodu pojedinca da radi sto god zeli dok god ne ugrozava pravo drugoga pojedinca je temelj libertarijanstva.
          Crkva ima potpuno pravo ne dozvoljavati “gay brakove” unutar svoje organizacije.
          A ti kao pravi libertarijanac koristis svoje “pravo” glasati o zabranjivanju necega sto nema veze sa tvojom slobodom.
          Pravi pineapple upside down.

          Sviđa mi se

          1. Kako je moguće zabraniti nešto što ne postoji. Ovdje ja govorim o zakonskom (državna sila) nametanju (prisili) štetnih iluzija u obliku izmišljene stvarnosti. A ja nisam glasao za zabranu nego protiv omogućavanja (nasilnog nametanja) takvih izmišljenih prava.

            Je li moguće da tu razliku nisi u stanju shvatiti? Ili nisi možda primjetio enormni angažman države u promicanju tih “prava”. Te iste države koja stvarna prava gazi gdje stigne. I što misliš kamo to vodi? Većim pravima i slobodama pojedinca?

            Da nije tužno bilo bi smiješno…..

            Sviđa mi se

  3. Intuicinomika — skup ekonomskih znanja koja “svi znamo”, rasirenih medju generalnom populacijom i u devet od deset slucajeva vrlo lako dokazivo pogresnih. Primjeri:

    Cijena kvadrata — kako je moguce da zemljiste kosta X, beton Y, cigla Z, rad W, a kvadrat stana ne kosta (X+Y+Z+W) nego vise? Pljacka!

    Trgovacke marze — kako je moguce da trgovcu plate X a prodaju po 3X? Pljacka!

    Vlasnik firme vozi mercedes — kako je moguce kad radnike place 2500 kn? Pa tako sto krade od njih — Pljacka!

    Itd…

    Liked by 1 person

Komentiraj