Keltsko-helenska divergencija

Financial Times nedavno je objavio vijest kako je Irskoj odobrena ranija otplata ostatka MMF-ovih kredita, dok se u istom tekstu spominje kako je Grčka u pregovorima o trećoj rundi bailout programa. Obje zemlje su bile prilično “nastradale” tijekom globalne recesije, pa su se potom masovno zaduživale, međutim, Grčkoj svi ti krediti nisu previše pomogli, te su i dalje uvjerljivo najsiromašnija zemlja “Stare Europe”, dok je irska ekonomija u međuvremenu rasla impresivno visokim stopama, postala je najbogatija zemlja u EU, te svoje dugove sada vraća i prije roka.

Ali, mnogi se danas ne sjećaju da su gospodarstva te dvije zemlje bila u prošloj generaciji još na podjednakim razinama, tj. još negdje početkom devedestih Irska je bila, nakon Portugala, najsiromašnija zemlja zapadne Europe.

Kretanje BDP-a po stanovniku u tekućim dolarima išlo je nekako ovako (podaci Svjetske banke):

Usklađeno za kupovnu moć, to bi izgledalo ovako:

Hrvatska je danas otprilike u sličnoj situaciji kao što je Irska bila osamdesetih, na samom začelju Europe po ekonomskom razvoju, pa prema tome u teoriji ne mora uopće tako ostati zauvijek. Vidimo na irskom primjeru da se u relativno kratkom vremenu ekonomski položaji mogu značajno promijeniti. Međutim, na istom tom irskom primjeru vidi se i da je za takav značajan zaokret nužno upravo sve suprotno od onoga na čemu inzistiraju hrvatski socijalistički diletanti.

Irska svoje ekonomsko čudo zahvaljuje ekonomskoj liberalizaciji i privatizaciji, nižim razinama intervencionizma i javne potrošnje, te manjim porezima, a u Hrvatskoj i od političara na vlasti i onih u oporbi, a i još najviše od raznoraznih “alternativnih” aktivista i “neovisnih” ekonomskih gurua, čujemo gotovo isključivo ideje i planove o povećanju državnog uplitanja u gospodarstvo i uvođenju raznih novih socijalističkih mjera – ukratko, upravo još više onoga zbog čega danas Hrvatska i jest na europskom začelju, baš kao i Grčka. Fascinantno.

4 comments

    1. Baš ne možeš staviti Estoniju u Hrvatsku u isti kontekst iz razloga što je Estonija ušla 10 godina rainje nego Hrvatska. Čak i jedna uber-korumpirana Rumunjska nas stiže… sve iz razloga što su primorani igrati po zapadnoeuropskim pravilima. Ček samo da se otvori Austrijsko tržište rada pa da vidiš “prilagodbe.” 🙂

      Sviđa mi se

      1. Ušla je i Grčka 30 godina prije nas pa joj to ne pomaže. Grčka je vjerojatno jedina zemlja koju Hrvatska može dostići. Ne što smo mi nešto dobri nego što su se Grci samoubili.
        Rumunjska nas je već prestigla i trenutno je institucionalno za nas nedostižni ideal, that ship has sailed… Sljedeća na list koja će nas prestići je Bugarska, vjerojatno prije 2030. Mi i Grci ćemo se tući za zadnje mjesto.

        Ako je tvoja ocjena točna onda nekih velikih problema nema, može trajat nešto duže ili kraće ali će se Hrvatska razvojno priključiti ostatku.
        Moj pogled je pesimističniji. Kako ja trenutno vidim Hrvatska za 30-50 godina u ovom obliku više neće ni postojati.

        Sviđa mi se

Komentiraj