Svaki je porez pljačka

Popularni sportski novinar i kolumnist Bernard Jurišić nedavno je na svojem Facebook profilu objavio status o skorom uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj (što on pak totalno promašeno naziva najvećom organiziranom pljačkom u povijesti hrvatskog naroda) koji je prilično široko odjeknuo i naišao na vrlo rašireno odobravanje publike.

Cijeli tekst možete pročitati putem ovog linka, ako već niste, a ovdje ću izdvojiti samo jedan dio:

Porez na nekretnine imat će nesagledive posljedice. Jednim birokratskim potezom izvlastit će vas od svega što ste stekli vi, vaši roditelji, djedovi ili pradjedovi. Sve će vam to nezasitne pijavice uzeti ako ne budete redovno plaćali najamninu.

Najamninu za ono što je VAŠE. I što ste već višestruko isplatili sa stotinu poreza i nameta.

Nevjerojatno mi je da mnogima i dalje nisu jasni razmjeri onoga što se sprema? Jeste li svjesni da ćete morati raditi da bi plaćali najamninu za STAN KOJI JE VAŠE VLASNIŠTVO? Jeste li svjesni da će vam UZETI DJEDOVINU ako upadnete u krizu i ne budete mogli plaćati cifre koje će oni sami odrediti? Kad im bude malo, a bit će – cifre će narasti. I opet. I opet. I opet dok god ne puknete.

Jurišićev lijepi i nadahnjujući tekst očito je pogurao toliku lavinu potpisa peticije udruge Lipa protiv ovog poreza (peticiju je već potpisalo preko 90 tisuća građana, a tko još nije, to može učiniti ovdje), da je zbog preopterećenja jučer privremeno pao server stranice.

I to je sve super da se građani protive novim porezima, ali je začuđujuće i pomalo zabrinjavajuće da su se građani toliko mobilizirali oko poreza na nekretnine, dok na ‘mali milijun’ postojećih poreza i sličnih nameta (od kojih su mnogi stopom značajno viši od poreza na nekretnine koji bi se trebao uvesti) već godinama šute. Naime, Jurišićeva argumentacija se potpuno jednako može primijeniti i kod svakog drugog oblika oporezivanja. Svaki je porez pljačka, besramna povreda privatnog vlasništva, bilo da se radi o porezu na štednju, potrošnju, dohodak, dobit ili imovinu. Porez na nekretnine ne bi po tome trebao biti ni po čemu poseban.

Naravno, porez na nekretnine Hrvate posebno brine jer najveći dio stanovništva osobno dira, s obzirom da su Hrvati gotovo najjači vlasnici nekretnina u Europi (čak preko 90%, što je gotovo nevjerojatno za zapadnoeuropske standarde).

Nesretni hrvatski “fetiš na nekretnine” očito je velikim dijelom relikt socijalističke prošlosti (primijetite kako su u vrhu sve ex-komunističke zemlje, dok je na samom dnu Švicarska – zemlja koja se sve to vrijeme nekako najuspješnije opirala socijalističkim idejama, i upravo to je isključivi razlog zašto je danas najbogatija), baš kao što je i relikt te prošlosti još uvijek dominantan socijalistički mentalitet među pukom i političkom elitom koji sprječava neki konkretniji zaokret Hrvatske prema tržišnoj ekonomiji.

Ostale tranzicijske zemlje su bile u tome ipak značajno uspješnije od Hrvatske (pogotovo Češka, Poljska, Estonija, Latvija, pa čak i Rumunjska), pa nije nikakvo čudo da su nas u međuvremenu pretekle po životnom standardu. Dok god Hrvati budu uporno uvjeravali sami sebe kako nam je zemlju uništio divlji kapitalizam i privatizacija, a ideje Karla Marxa relevantan okvir u javnom diskursu, to će se taj jaz samo još više podubljivati. Apsolutno ništa nije važnije od ekonomskih sloboda za poboljšanje životnog standarda građana i povećanje blagostanja, a Hrvati se za ekonomske slobode zainteresiraju tek kada se neposredno radi o njihovim džepovima nekretninama.

Indeks ekonomskih sloboda i BDP po stanovniku

 

5 comments

 1. Svi se zainteresiraju tek kad se radi o njihovim džepovima/guzicama, samo kaj većina zapadnjaka točno razumije da su i ovi drugi nameti koje navodiš kao i uhljebljivanje u birokraciji, socijala i još štošta isti kao i ovaj porez dok većini “našista” (copyright liberal.hr) to još nije došlo do mozga.
  Ja ipak ne bih kritizirao jaki otpor protiv novog harača. Čak mi je jako privlačna ideja da HR bude jedna od rijetkih država koja nema porez na nekretnine. Peticiju sam već potpisao, a i za referendum imaju i moj potpis i glas.

  Sviđa mi se

  1. Mislim da i Hrvati itekako dobro razumiju da su uhljebi i socijala takodjer trosak koji ide iz njihovog dzepa, no ovdje imamo posla sa socijalistickim mentalitetom koji izbjegava konkurenciju. Oni koji su se voljni izloziti konkurenciji – odlaze tamo gdje ista postoji, i to u prilicno velikim brojevima. Oni kojima je dovoljna crkavica, uz cuvenu “sigurnost radnog mjesta” – ostaju ovdje. Sunce tudjeg drzavnog proracuna ne grije kao sunce hrvatskog drzavnog proracuna i zato oni kojima je vaznija sigurnost od slobode – ostaju ovdje. Naravno, kao sto je lijepo predvidio fantasticni Ben Franlklin, nece imati niti jedno niti drugo.

   Sviđa mi se

 2. Uhljeb na uhljeba moglo bi se reći za postojeću situaciju! Većina ne razumije uzročno-posljedični sustav, a dio su narkomanskog sustava koji samo traži više! Nema sreće u licemjerstvu i uskogrudnosti!

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s