Što je novac?

Iako bi većina stanovništva u kratkom roku vjerojatno poumirala da se ukine novac, mnogi ljevičari tvrde da je novac korijen svakog zla (štoviše, u nedavnoj povijesti imali smo jedan slučaj ultraljevičarskih vlasti koje su i službeno zabranile novac i privatno vlasništvo, pa je u nekoliko godina otprilike četvrtina stanovništva zemlje lišena života).

Na takve tvrdnje ljevičara osvrnuo se Francisco D’Anconia u najpopularnijem romanu Ayn Rand, čiji je čuveni govor na svom blogu preveo Kapitalac, a meni se jako sviđa i kako stvar objašnjava Walter Williams u ovom odličnom kratkom predavanju o moralnosti kapitalizma:

Dakle, u kapitalizmu, novac je potvrda o učinku, dokaz da ste služili drugim ljudima. Da bi pojedinac zaradio novac na tržištu, mora učiniti nešto za druge, udovoljiti tuđim potrebama, stvoriti neku novu vrijednost za društvo. Kupci koji glasaju svojim novčanikom u skladu s vlastitim željama i potrebama takve će nagrađivati, ali što je tržište manje slobodno, tj. što je sustav manje kapitalistički, to će biti slabija ta korelacija između novčanog dohotka pojedinca i njegovog stvarnog doprinosa zajednici kroz novostvorene vrijednosti za druge, jer se zbog uplitanja države u tržišne odnose novac sve većim dijelom zarađuje na druge načine, mimo nagrađivanja za ispunjavanje tuđih želja i potreba.

Prema tome, u socijalističkim i intervencionističkim sustavima novac velikim  dijelom gubi svoje svojstvo da bude mjerodavan pokazatelj društvenog doprinosa, već postaje mjerilo političke podobnosti. Stoga, ako nam je stalo do pravedne raspodjele novčanog dohotka, onda ne smije biti tolerancije prema miješanju države u slobodno tržište.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s