Jugokomunisti nisu industrijalizirali Hrvatsku! (2)

Igrom slučaja došao sam u posjed jednog zanimljivog dokumenta iz davne 1946. godine, kojeg potpisuje Vladimir Nazor, a naziva se Ukaz o određivanju poduzeća republikanskog značaja na području Narodne Republike Hrvatske. Dostupan je ovdje.

Kao što sam naziv kaže, u dokumentu su pobrojana sva poduzeća za koje su tadašnje komunističke vlasti odlučile da su od “republikanskog” (republičkog) značaja, te njihovo upravljanje prepustile ministarstvima i drugim državnim ustanovama. Dakle, radi se samo o većim poduzećima i samo na području Hrvatske, a taksativno ih je nabrojano ukupno 562, te ih ima iz stvarno najrazličitijih industrijskih grana.

S obzirom da je ovaj dokument iz 1946. godine, jasno je da su praktički sva ta poduzeća postojala još prije komunista, što ruši popularne mitove o komunističkoj industrijalizaciji. Štoviše, za mnoga od tih poduzeća znamo da su nastala od privatnog kapitala ne samo prije SFRJ, nego čak i prije kraljevine Karađorđevića. No, za razliku od Karađorđevića, komunistički teroristi nakon Drugog svjetskog rata nisu pokazivali gotovo nikakvu toleranciju prema privatnom vlasništvu i opljačkali kompletnu hrvatsku industriju (o industrijalizaciji Slovenije puno prije dolaska komunista na vlast imate nešto ovdje).

Via Usporedbe, edukativni video isječak o počecima jugokomunističkog uništavanja Hrvatske:

Istina je možda da su komunisti kasnije industrijalizaciju nastavili, ali danas imamo valjda prilično jasne dokaze da bi ta industrija bila drastično uspješnija da su poduzeća ostala u privatnom vlasništvu, a ekonomija prepuštena nevidljivoj ruci tržišta. Ovako, SFRJ je dočekala svoj raspad kao jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, s najvišim stopama nezaposlenosti i inflacije, te ogromnim javnim dugom. Realno, čak je dugo i izdržala – velikim dijelom zahvaljujući ogromnoj novčanoj i materijalnoj pomoći upravo od mrskih kapitalističkih Jenkija.

Kako je opisano u jednom zanimljivom članku New York Timesa iz osamdesetih:

Yugoslavs trace most of their country’s current problems to economics. Indeed, a few simple statistics tell a dismal tale. Yugoslavia owes more than $20 billion to foreign banks and governments, putting it among the champions of international debt. Unemployment stands at 17 percent, the highest figure in Europe. The current inflation rate has climbed to 85 percent a year. Since 1980, the standard of living has declined by 30 percent.

O produktivnosti i radnom narodu:

Inefficiency and apathy have reached astonishing proportions. According to Western estimates, more than a quarter of the 6 million workers in the public sector are unnecessary. On any given day, 700,000 workers are ”on sick leave” and 600,000 more ”on vacation.” Those who show up work an average of 3.5 hours a day; despite new machinery, it takes, for example, 1,500 man-hours to build a railway car that in 1970 took 1,000.

O bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti:

Decentralization, along with economic stagnation, has rekindled age-old national jealousies. Serbs are prone to blame the ”selfishness” of the wealthier Croats for the country’s ills, and the Croats lay them at the door of alleged Serb ”hegemonism.” Affluent Slovenes complain that poverty-stricken Kosovo and Macedonia are a ”bottomless pit” for their ”foreign aid,” and Macedonians rail at the Serbs and Hungarians of Vojvodina for selling their grains abroad. ”People in every republic now feel that each decline in their standard of living is the result of their exploitation by the other republics,” explained Branko Puharic, a hardline official of the Croatian government.

Zalud prijeti ponor pakla, zalud vatra groma! 😉

19 comments

  1. najviše poduzeća u Hr je pokrenuto krajem austrougarske i u kraljevini Jugoslaviji. niko da se ozbiljno prihvati ekonomije u KJ , bilo bi tu pozitivnih iznenađenja

    Sviđa mi se

  2. Evo ti povijest Rijeke pa malo istražuj, ako imaš volje. 🙂

    http://formula1-dictionary.net/rijeka.html

    Mislim da je ovo najbolji on-line kompendij povijesti grada Rijeke, i to je sastavio amater. Vidjet ćeš da je u Rijeci većina tvornica stvorena u 17., 18. i 19. stoljeću. 20. stoljeće je bilo praktično “mlaćenje prazne slame” što se tiče otvaranja novih tvornica i pogona. Većina postrojenja je bilo preuzeta (oteta) od privatnih poduzetnika.

    Sviđa mi se

  3. Galte, iznimno me zanima tvoje mišljenje u vezi trenutne situacije sa Agrokorom, članak bi bio poželjan!

    U javnosti se vidi mnogo argumenata treba li država intervenirati ili ne. Budući da na žalost ne živimo u slobodnoj ekonomiji, te je Agrokoru omogućen monopol, sada se nalazimo u kompleksnoj situaciji.

    Što učiniti sa svim tim Agrokorovim zaposlenicima (preko 50.000) koji će biti prepušteni našoj poznatoj burzi rada koja ne nudi nikakvu perspektivu? Što će se dogoditi sa svim dobavljačima Agrokora koji uvelike ovise o njemu? Radi se o ogromnoj mreži proizvođača i trgovaca čiji rad sada dolazi u pitanje.

    Da li će potencijalna propast Agrokora Hrvatskoj donijeti boljitak, tj. “novi početak” i blagostanje?

    Ili nas pak čeka potpuna katastrofa?

    Sviđa mi se

    1. Bankrot i restrukturiranje Agrokora su poprilično dobre stvari. Maknuti će se jedan od glavnih aktera u hrvatskoj nelikvidnosti, kapitalizam i tržište u Hrvatskoj može samo profitirati kroz propast Todorićevog carstva. Mislim, to je sva čar u kapitalizmu: kreativna destrukcija.

      Sviđa mi se

    2. Agrokor je paradrzavna firma: formalno privatna firma, pod potpunom politickom kontrolom. Sto se tice boljitka u ovoj verziji socijalizma, ne treba ga ocekivati. Socijalizam ne funkcionira.
      Sto se tice onoga “nas”, da, ceka nas potpuna katastrofa, zato jer onaj kreten kojeg smo izabrali pokusava zapoceti trgovinski rat s Kinom i ulupati jos vise para u naoruzanje. Ako tome dodamo prakticno zaustavljanje izdavanja radnih viza, to znaci da ce nam uskoro ponestati radne snage, sto ce place natjerati u nebesa i nase proizvode uciniti nekonkurentnima. Naravno, uslijediti ce depresija i val otpustanja. Da, ne pise nam se dobro. Ipak, sto se mene osobno tice, mogao bih cak i profitirati.
      Ne postoji “nas”. Neki od “nas” su emigrirali pa imaju sasvim druge probleme. Sto se Hrvatske tice, Hrvatska ima socijalizam. Kada je socijalizam donio blagostanje? Propast Agrokora stvarno nece znaciti nista jer ce njegov udio na trzistu, a najvjerojatnije i trgovine, preuzeti Lidl, Kaufland, Interspar i slicni, puno bolje organizirani lanci. Jedino sto ce se pojacati je jamranje ljevicara koji ce opet cviliti da su “stranci vlasnici svega i odnose sav profit, dok mi radimo kao roblje”. To je, naravno, katastrofa jer ce debilizirati sve forume i novine.

      Sviđa mi se

        1. Reže ženski welfare. Većina žena u državnoj administraciji su žene. Vojska je predominantno muška populacija, osim administracije. Zna on što radi. Zato su feministkinje i stale na zadnje noge. Trump je teški alfa muškarac kojim žene ne mogu komandirati, a samim time se slabi komunistička falanga u Americi (feminizam je samo jedna grana komunističkog pokreta).

          Sviđa mi se

          1. Inače, “gender budgeting” je sve više u modi, slaganje proračuna tako da uzima u obzir učinke na spolove. Švedska ga, vjerovali ili ne, ima, a čak se i The Economist nedavno pozitivno očitovao.

            Sviđa mi se

    3. RTZ sa radnicima ne treba ništa učiniti niti ih žaliti,jer kako svi u hrvatskoj znaju,”njih todorić izrabljuje”, znači svi radnici i svi ljevičari,kao i nacionalsocijalisti ,se trebaju veseliti propasti todorica i otkazima jer to znači kraj izrabljivanja

      Liked by 3 people

      1. @Robert

        Ne vidim u čemu se razlikuju RIZ i Agrokor. Oba dvije kompanije su bile financijski neodržive i zasnivale su se obilatim državnim subvencijama. Koliko je Agrokor dobio novca iz ERBD-a i HBOR-a kao da se radi o mladoj kompaniji, koliko je samo država osiguravala pozajmice… U Americi su Blockbuster i J.C. Penny propale pa nikom ništa. Da Walmart sutra propadne opet bi bilo nikom ništa iz razloga što bi netko sve to peruzeo po debeloj diskontnoj stopi. Da Cargill propadne opet nikoim nista. Slično bi trebalo biti sa bankama, da čitav sistem propade opet ne bi trebalo biti nikom ništa iz razloga što bi rizici trebali biti limitrani. Ako budala preuzme ogroman rizik nećeš valjda ići mu dodatno pomagati kao što je naša vlada radila po pitanju Todorića (HBOR krediti). Pametna država će ići raditi suprotno, ići će razbijati konglomerat u cilju misije da jedna tvrtka ne vrati čitavu ekonomiju u “kameno doba.” Ako se neće netko u tvrtci baviti upravljanjem rizika onda bi trebao biti netko izvan te kompanije tko se brine za upravljanje rizikom šire ekonomjie. Naravno, ne zagovaram državni intervencionizam. Zagovaram trezvenost. Danas političari nemaju trezvenost. Pogledajmo od Sj. Amerike, J. Amerike, Azije, Europe, Afrike… pa to je sve prepuno debila, od vlasti, glasača pa na dalje.

        Sviđa mi se

  4. “According to Western estimates, more than a quarter of the 6 million workers in the public sector are unnecessary.”

    Ne vidim da su se stvari puno promijenile. SFRJ je imala vise uhljeba nego sto sto Hrvatska ima stanovnika, no nakon odgovarajuce redukcije, mislim da bi omjer u sustini ostao isti.

    Sviđa mi se

    1. Kad je manijak Chavez došao na vlast bilo je jasno kako će to završiti, ali prije bih rekao da ovi Amerikanci kad kažu socijalizam misle na nordijske zemlje. Američka i ljevica i desnica su uvjereni da tamo vlada socijalizam, zato ih prvi moraju uzdizati u nebesa, a drugi stalno pljuvati po njima.

      Sviđa mi se

      1. Ne znam, Mooreova dokudrama Sicko je zaradio $36 milijuna tako da više vjerujem da njihovi ljevičari gledaju više prema Kubi nego li prema Švedskoj.

        Sviđa mi se

        1. Sto se Moorea tice, covjek zivi u New York Cityju, na 5. aveniji, jednoj od najskupljih lokacija na svijetu. Mislim da on vise gleda prema mjestima kao sto su Aspen ili Vail nego prema Kubi.

          http://www.newsmax.com/TheWire/michael-moore-divorce-50m/2013/07/19/id/516040/

          Inace, sasvim je svejedno gledaju li prema Venezueli, Kubi ili Svedskoj. Radi se o istoj idiotariji. Suluda ideja o drzavnoj redistribuciji dohotka svugdje zaustavlja razvoj a i suprotna je ne samo osnovnim ljudskim pravima, kako su ih zamislili Jefferson i Rousseau, nego i osnovnom ljudskom moralu koji stiti privatnu imovinu.

          Sviđa mi se

Komentiraj