Olimpijska rugla

Kako danas izgleda olimpijska infrastruktura u Ateni, korištena na prvim olimpijskim igrama u 21. stoljeću:

2004-athens-olympics-venues-35

7000-people-watched-misty-may-and-kerri-walsh-win-gold-here-in-2004

80554574-ecdf-472b-8e66-574e182fe302-2060x1236

article-2717614-2047578600000578-713_964x637

article-2723515-207E7DF400000578-786_964x601

Athens

Athens2

copper-piping-and-other-things-of-even-remote-value-were-stolen

photos-of-the-abandoned-venues-from-the-2004-athens-olympics

Postoje olimpijska borilišta iz antičkog doba koja su danas u boljem stanju od ovih remek-djela suvremene arhitekture (da, znam, krivi su neoliberali i IMF koji grčkim socijalistima nisu poklonili dovoljno novca). Na slične prizore napuštenih i zapuštenih sportskih kompleksa danas se može naići i po mnogim drugim mjestima.

Inače volim (neke) sportove, ali kako je primijetio jedan legendarni bubnjar iz Liverpoola, sve što država dodirne pretvori se u fekalije, i sportske manifestacije u tome nisu iznimka. Olimpijske igre upravo su jedan primjer socijalističko-fašističkog modela prisilne planske redistribucije resursa od onih koji stvaraju nove vrijednosti prema onima kojima je to trenutno politički najoportunije iz aspekta vladajućih birokrata, a ovakvi raspadajući sportski kompleksi su spomenici neefikasnosti centralnog planiranja i državnih investicija.

Brazil je prilično socijalistička država, s rastućim javnim dugom i već neko vrijeme u recesiji (tko bi rekao?), tako da ćemo sigurno i tamo uskoro moći naići na prizore nalik ovima iz Atene (zapravo se to već može vidjeti na primjerima nogometnih stadiona sa zadnjeg Svjetskog prvenstva). Dobra stvar po nas je što se u Hrvatskoj ovakve manifestacije najvjerojatnije nikada neće upriličiti.

13 comments

  1. Nije li ovo malo previše pojednostavnjeno? Kapitalisti rade vrlo kompleksne ekonomske računice prije nego što se upuste u olimpijade, dok marksisti troše k’o pijani bogataši jer nikome ne odgovoraju za trošenje novca.

   Koliko znam, olimpijada je Londonu donijela pluseve. Nisu li ove gadne slike prije dokaz socijalističkog neodgovornog investiranja nego što govore protiv olimpijada općenito?

   Sviđa mi se

    1. Ja ustvari jesam protiv Olimpijade. Olimpijada je mjesavina sporta i politike koja rezultira politickom korupcijom, besramnim bogacenjem birokrata koji o cijeloj stvari odlucuju i promociji za diktatore poput Putina. IOC, olimpijski analogon FIFA-e, je isto tako korumpiran kao i mafija Seppa Blattera. Olimpijada = korupcija. Kad smo vec kod toga, prikladno mjesto za 2020. bi bio Pjongjang.

     Liked by 1 person

   1. NB: Olimpijada je vremenski period, sportska manifestacija su Olimpijske igre.

    Kapitalisti rade vrlo kompleksne ekonomske računice prije nego što se upuste u olimpijade, dok marksisti troše k’o pijani bogataši jer nikome ne odgovoraju za trošenje novca.

    Upravo tako, zato neka se organiziranjem sportskih natjecanja bave kapitalisti, privatnici.

    Koliko znam, olimpijada je Londonu donijela pluseve

    Pa baš i nije, kako kome, nekim birokratima i uhljebima sigurno jest, ali porezni obveznici su popušili oko 4 milijarde eura, a konačni saldo je bio oko 0.

    Click to access LOCOG_FINAL_ANNUAL_REPORT_Mar2013.PDF

    Ali čak i da nije tako, neopravdana je nekome danas ukrasti kunu da bi možda nekada u budućnosti vratio dvije.

    Nisu li ove gadne slike prije dokaz socijalističkog neodgovornog investiranja nego što govore protiv olimpijada općenito?

    Da, ne govorim ja ništa protiv Igara općenito, dapače. Samo nek se financiraju i organiziraju voluntarističkim metodama 😀

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s