Demokratski socijalizam je ropstvo

O blagodatima “demokratskog socijalizma” uživo iz Bolivarske Republike Venezuele:

The government of Venezuela has issued a decree that “effectively amounts to forced labor” in an attempt to fix a spiraling food crisis, according to a new report from Amnesty International.

A Venezuelan ministry last week announced Resolution No. 9855, which calls for the establishment of a “transitory labor regime” in order to relaunch the agricultural and food sector. The decree says that the government must do what is “necessary to achieve strategic levels of self-sufficiency,” and states that workers can be forcefully moved from their jobs to work in farm fields or elsewhere in the agricultural sector for periods of 60 days.

I još:

The decree, officially published earlier this week, establishes that people working in public and private companies can be called upon to join state-sponsored organizations specialized in the production of food. They will be made to work in the new companies temporarily for a minimum of 60 days after which their “contracts” will be automatically renewed for an extra 60-day period or they will be allowed to go back to their original jobs.

OK, prirodno je da u zemljama u kojima se vlastodršci povode za socijalističkim idejama dolazi do drastičnog pada životnog standarda, stalnih nestašica hrane i lijekova, urušavanja monetarnog sustava i uništenja društvene kohezije, ali kada se već dođe u situaciju da bi narodu moglo zaprijetiti izumiranje od gladi (kao npr. nekad u komunističkoj Kambodži ili sovjetskoj socijalističkoj Ukrajini), a nema se više koga pokrasti, onda bi ipak i oni najtvrđi vjerski fanatici trebali bar malo popustiti i dozvoliti nevidljivoj ruci bar onoliko slobode koliko je dovoljno za donekle pristojan život u kontekstu vremena u kojem se nalazimo.

Međutim, ne, drug Maduro se ipak odlučio za to da svijetu pokaže što zapravo socijalizam u svojoj suštini jest – robovlasništvo upakirano u primitivnu utopističku demagogiju.

6a00d834515c6d69e20176154fc782970c

8 comments

 1. Vec sam nekoliko puta napisao da je socijalizam u sustini vjerski fenomen. Kakva je reakcija vjernika koji dodje u sukob sa stvarnoscu? Vjernik koji dodje u sukob sa stvarnoscu nece priznati pogresku nego ce reci da nije dovoljno cvrsto vjerovao, pa ce posgegnuti za jos radikalnijom verzijom vjere. Sasvim je ocito da Madurovi socijalisticki vjernici ne zele priznati gresku nego da posezu za staljinizmom kao mogucim rjesenjem. Nemojmo se zavaravati, prisilni rad je put k staljinizmu. Od demokracije u socijalizmu ne moze ostati ni “d”. Razlog je vrlo jednostavan: moral stiti privatnu imovinu. Pljacka je nemoralan cin. Socijalizam se zasniva na golemoj pljacki privatne imovine, te je u sukobu s moralom. Sustinska nemoralnost socijalisticke ideologije pak za posljedicu ima strahovito snazan otpor kojeg nije moguce slomiti demokratskim sredstvima.
  Na zalost, Amerika se u dobroj mjeri povukla iz svijeta, narocito iz latinske Amerike, tako da ponavljanje cileanskog rjesenja nije moguce. Bojim se da ce Madurov i Chavezov socijalizam biti puno krvaviji od Pinochetovog udata. Ipak, u situaciji u kojoj pada potraznja za naftom, Venezuela, iako u americkom dvoristu, nikome nije previse vazna.

  Liked by 1 person

  1. Mene najviše nervira kad kažu da je Pinochet bio fašista.On jest bio jedno vrijeme diktator, da se ne lažemo, ali je časno odstupio sa vlasti u dogovoru sa opozicijom.I, na kraju čak ni njegovi protivnici ne tvrde da je ubio više od 3500 ljudi.Pa to je jedan loš dan u sovjetskom NKVD-u!Na kraju krajeva, pretpostavljam da su to bili samo komunistički teroristi i da on nije ubio njih vjerovatno bi bilo građanskog rata.

   Sviđa mi se

   1. Cile bi bio puno bolji da nije odstupio i predao vlast socijalistickoj gamadi. Iako da nije bilo Chicago Boys-a tj. da im on nije dopustio da naprave to sto su napravili nebi Cile bio to sto je.

    Sviđa mi se

   2. Etiketiranje Pinocheta kao fasista je netocno po definiciji. Fasizam je u svojoj osnovi spoj nacionalizma i socijalisticke ideologije kojeg je prvo prakticirao Mussolini, od kojeg su prepisivali i Staljin i Hitler, ali i perjanice demokracije poput FDR-a. Fasizam, kao i sve totalitarne ideologije, zahtjeva kontrolu svih sfera zivota, prije svega kontrolu nad gospodarstvom. Pinochet nikada nije tezio kontroli nad gospodarstvom, upravo suprotno, on je omogucio stvaranje trzisnog gospodarstva, karakteriziranog upravo odsustvom drzavne kontrole.
    Prema tome, u ovom slucaju “doesn’t walk like a duck and doesn’t quack like a duck”.
    Ljevicari etiketiraju Pinocheta kao fasista jer im je fasizam “najstrasnija stvar na svijetu”, u smislu Orwellove “sobe 101” pa svoju ideologiju cesto poistovjecuju s “antifasizmom”. To je politicki analogon Godwinovog zakona: https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law
    Ono cime uvijek iznova uspijem razbjesniti neke ljevicare u svojoj rodbini je jednostavna cinjenica da se ustaska ideologija svala “hrvatski socijalizam” :https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_socijalizam

    Liked by 1 person

 2. Mala greska u clanku (((Holodomor))) je bio planirani genocid, ne samo posljedica sovjetske nesposobnosti za proizvodnju hrane. Takoder ne znam da li znas za ovo:
  http://www.wsj.com/articles/mary-ogrady-cubas-slave-trade-in-doctors-1415573715
  Kao trivia vezano za Holodomor novinari su uvijek bili gamad kao danas:
  Some well known journalists, most notably Walter Duranty, downplayed the famine and its death toll.[11] In 1932, he received the Pulitzer Prize for Correspondence for his coverage of the Soviet Union’s first five-year plan and thus, he was considered the most expert and savvy western journalist to cover the famine.[11] In an article “Russians Hungry, But Not Starving”, he intentionally refused to mention that non-Russians were dying of the man made starvation by the millions.[12]

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s