Put prema dolje

Prema zadnjem izvještaju europskog statističkog ureda, pokazalo se kako je Rumunjska očekivano sustigla Hrvatsku po razini BDP-a po stanovniku korigiranom za kupovnu moć, što znači da u cijeloj EU još samo Bugarska ima niži standard od Hrvatske, a neće biti nekakvo čudo ako nas i Bugari uskoro dostignu. Štoviše, ne mislim niti da će biti posebno veliko čudo ako nas u idućem desetljeću sustigne jedna Albanija. Neke važne preduvjete za to već imaju.

Inače, hrvatski realni BDP (PPP) po stanovniku bio je i tamo 2004. godine na nekih 57% prosjeka EU, a  bolje od nas su tranzicijskih zemalja stajale samo Slovenija, Češka i Mađarska. Do danas smo praktički ostali na mjestu, te smo sada na 58% prosjeka EU. Usporedbe radi, u isto vrijeme Litavci su došli s 50% na 74%, Estonci s 55% na 74%, Poljaci s 49% na 69%, Slovaci s 56% na 77%, Latvijci s 47% na 64%, a već spomenuti Rumunji s 34% na 57%.

Vezano uz to, na Index.hr možete naći i ovaj grafikon za usporedbu performansi hrvatske ekonomije od 2007. do danas s drugim tranzicijskim zemljama koje su danas članice EU:

razvijenostmaslovna-index

Nije mi ovdje cilj sada ismijavati prilično skroman učinak Hrvatske (da je tako, jasno je čak i socijalistima, samo što oni ne mogu ili ne žele shvatiti zašto je tome tako), nego je zgodno na ovoj slici što su zemlje grupirane baš onako kako bi trebale biti po svojim značajkama u pristupu ekonomskoj politici (a vidimo da to i nekako korelira s geografskim položajem).

Naime, od ovih zemalja, baltičke zemlje uvjerljivo su najviše usmjerene ka tržištu i prilično skeptične prema državnom intervencionizmu, te su zato i bile uspješnije od ostalih, dok je Hrvatska definitivno ‘najsocijalističkija’ i zato najviše zaostaje. Mađari i Slovenci su tek nešto malo manje uvjereni u svetost socijalističkog modela centralnoplanskog upravljanja gospodarstvom od nas (stoga tek nešto malo bolji učinak od nas), dok su Poljska, Češka i Slovačka ipak znatno bliže baltičkim zemljama po pitanju tolerancije prema slobodnom tržištu i oslanjanja na privatni sektor ekonomije (stoga osjetno bolji učinak od nas). Rumunjska i Bugarska su tu negdje “između”, tako otprilike i pokazuje godišnji indeks ekonomskih sloboda, no za njih znamo da im je zbog dosta lošije polazišne točke bilo lakše ostvarivati iste ili više stope gospodarskog rasta.

Sve su ove zemlje pod određenim hendikepom zbog svoje ttagične komunističke prošlosti, ali očito je da su se neke puno bolje snašle od drugih kada je riječ o odbacivanju ukorijenjenih ideoloških dogmi iz tog vremena. Hrvatska je u tome prilično podbacila, a to se vidi i po sve većem zaostajanju u životnom standardu za ostalima.

Romania-

Razumijevanje

24 comments

      1. Ne, ne, drugovi. Komunizam ni socijalizam nikad nisu nigdje stvarno isprobani. Oni su se samo tako zvali. Ovaj puta treba probati PRAVI komunizam i socijalizam.
        Tak mi bar vele svi livoumni s kojima imam (ne)sreću razgovarati. A ja ovak bedast kakav jesam samo nikak da shvatim tu jednostavnu očitu činjenicu.

        Sviđa mi se

  1. Ova je tema jako zanimljiva. Koji je razlog da smo ili postajemo naj socijalisticka zemlja kontinenta?
    Po meni odgovor se ne krije u bivsoj drzavi nego u legendarnom pitanju “Zasto smo se borili”. A klasicni odgovor je da se nismo borili da bi se sve privatiziralo, da bi strane banke vladale, da bi se unistila poljoprivreda, proizvodnja mlijeka, brodogradilista itd. Treba pronaci(locirati i identificirati) one individualce koji nas guraju u sve veci socijalizam a odgovor na pitanje koji su to individualci bi nas mogao iznenaditi.

    Sviđa mi se

  2. Inače sad gledam komentare na neki tekst o Margareth Thatcher( u svjetlu Therese May koja treba postati premijerka).
    Komentari su katastrofa, većinom dijeca lijenih rudara koji su svojim sindikatima prije Thatcherove terorisali Britaniju.Njima nikad neće doći iz guzice u glavu da je Thatcherova zatekla Britaniju kao najslabiju zemlju zapadne Evrope, a ostavila je u mnogo boljem stanju.

    Ali bitno je što su tatice rudari navikli da ih vlada tetoši pa za surovo suočavanje sa stvarnošću okrivljuju one koji su ih spasili.

    Toliko o demokratiji i narodu…

    Sviđa mi se

  3. @yodin_svjedok, stvar je relativno jednostavna. Vec 1989, nakon pada Zida i svrgavanja Causescua, komunistickoj vrhuski je bilo jasno da je igra gotova. Trebalo je nekako osigurati privilegije za svu tu birokratsku bulumentu nakupljenu tijekom socijalizma. Nastavak privilegiranog statusa za birokraciju se mogao osigurati samo na jedan nacin: zamjenom dotadasnjeg nedemokratskog rezima novim. I to je uspjesno obavljeno izmedju 1991. i 1995. Jednostavnijim rjecnikom receno, na crvenu podlogu su dodane bijele kockice, bez promjene sustine, i dobili smo ovo sto imamo danas.
    Slicna se stvar dogodila i u Madzarskoj, Sloveniji i Poljskoj. Jedino su se balticke drzave i Ceska iz povijesnih razloga odmakle od socijalistickog sustava. U svim ostalim tranzicijskim zemljama, nekadasnja birokracija je nasla nacina za ostanak na vlasti. I gle cuda, sve ostale tranzicijske zemlje su u skoro istim govnima kao i Hrvatska.

    Sviđa mi se

    1. Slazem se ali Galt ne pise da smo u istim govnima kao i druge tranzicijske zemlje nego da smo puno losije i da je daljni smjer nizbrdo. Odgovor koji se trazi je zasto smo puno losiji i tko su ti socijalisti koji nas vuku prema dnu.

      Sviđa mi se

  4. @yodin_svjedok, u konacnici, oni koji nas vuku prema dnu su ljudi koji glasaju za HDZSDP. Za sada, izlaznost glasaca na sve izbore je prilicno velika, a od svih glasova HDZSDP dobiva oko 75%. Odgovor na pitanje zasto nam je tako kako jest, je Lorealova reklama: jer vi to zasluzujete.

    Liked by 1 person

    1. ne znam na temelju čega zaslužuju redovnu plaćicu, regres, sigurnost, bolovanje, kreditno sposobni, ne moraju se nadmetati s konkurencijom niti im se vrednuje učinak rada.
      pa i ja bi glasovao za hdzsdp da sam sam ili da mi je netko u obitelj uhljeb, pa koliko trajalo da trajalo.

      Sviđa mi se

      1. @šime: Vidiš, ja ne bih i nisam glasao za njih iako u obitelji imam dvije osobe koje odgovaraju tvojim kriterijima uhljeba. Obije još iz vremena bivše države. I oni znaju kaj ja mislim.

        Sviđa mi se

        1. razumijem te.
          ali ako ti razumiješ mene, razumješ i kompletno stanje u zemlji.

          predugo sam na tržištu i umoran sam. pristao bi na malo manju zaradu uz puno manje rada, odgovornosti i neizvjesnosti, kad već postoji takva rupa u stvarnosti. ako se za to treba učlaniti u radničku frontu, e pa…gdje treba potpisati.

          Sviđa mi se

  5. DZS treba zatvoriti. Što više oni statistike prikupljaju, to je društvu sve gore.

    ‘To Cowperthwaite, the planner’s quest for statistics was anathema. So he refused to compile them. When Friedman asked him in 1963 about the “paucity of statistics,” Cowperthwaite answered, “If I let them compute those statistics, they’ll want to use them for planning.”’

    https://fee.org/articles/the-man-behind-the-hong-kong-miracle/

    Sviđa mi se

  6. Tko nas to vuce prema dolje? Da li je to bivsa casna sestra koja ce ipak dijeliti 1000 eura po djetetu, da li je to proizvođac mlijeka kojemu subvencije za ovu godinu nisu dovoljne, da li je to roditelj koji zahtjeva od “drzave” da mu placa dijetetovu autobusnu kartu…

    Sviđa mi se

    1. Nikad nije kriv onaj koji od države nešto traži nego onaj koji daje. Dakle, uvijek je kriva Vlada i njezina ministarstva

      Sviđa mi se

      1. Za mene je to skroz suprotno. Taj građanin individualac koji stalno trazi tuđe stvari i na taj nacin i glasa je krivac za sve.

        Sviđa mi se

Komentiraj