Zimmer frei?

Svake godine za vrijeme špice turističke sezone po domaćim medijima počnu se pojavljivati razni bombastični copy-paste članci o pohlepnim ugostiteljima koji obespravljene turiste “gule do kože” pretjerano visokim i “nerealnim” cijenama usluga koje nude po popularnim destinacijama na Jadranu. Jedan od takvih je i ovakvo šokantno svjedočanstvo iz Dubrovnika, prijestolnice ugostiteljsko-rentijerske kapitalističke pohlepe u kojoj se buržoazija, dok strane turiste dere po džepu na svakom koraku, usuđuje lokalnim gostima nuditi značajne popuste i time podržavati odvratnu politiku diskriminacije.

Naravno da se obespravljeni turisti koji glasaju svojim novčanikom po ovom pitanju ne slažu s mišljenjima samoukih eksperata za istraživanje turističkih tržišta iz fotelja, jer stranih gostiju je svake godine sve više i ova turistička sezona će biti rekordna, ugostiteljski objekti s ove strane Jadrana (pogotovo u Dubrovniku) su u srpnju uglavnom puni, a u nekima se za guljenje kože čekaju redovi ili se termini za takve seanse moraju rezervirati i po nekoliko dana unaprijed.

Šalu na stranu, no zaista je fascinantno kako socijalisti ne mogu razumjeti toliko banalne stvari poput zakona ponude i potražnje. Tu se gotovo pa nema što za ne razumjeti.

1416262876

Može li biti jednostavnije?

Međutim, kao što se intervencionistički dušebrižnici zgražaju nad višim cijenama u odnosu na one koje oni smatraju “poštenim” ili “realnim” (što su, naravno, potpuno besmislene fraze), tako se užasavaju i od spuštanja cijena ispod razine koja se njima sviđa, kako pokazuje npr. ovaj tekst o neimenovanim zlobnicima s otoka Murtera koji se usuđuju iznajmljivati svoj vlastiti apartman po cijeni koja nije po volji centralnim planerima (navodno, 25 eura za noć umjesto “realnih” 50).

Vezano uz to, marksistički načelnik općine Tisno (SDP) izjavljuje:

Svjestan sam činjenice da je iznajmljivačima po zakonu omogućeno tržišno nadmetanje, odnosno slobodno formiranje cijena. Međutim, takva politika ugrožava ostale koji žive od turističke djelatnosti, a oni koji spuštaju cijene nemaju odveć koristi od toga kad plate režije, porez i boravišnu pristojbu.

One koji žive od turističke djelatnosti ugrožava državno petljanje u turističku djelatnost i politike kakve zastupaju ovakvi mudraci koji bi zabranjivali iznajmljivačima da zarade nešto od turističke djelatnosti. To što će netko raditi sa svojom privatnom imovinom i za koliko će drugima nuditi kakve usluge je njegova osobna stvar i ne bi se smjela ticati uhljebljenih marksista u gradonačelničkim foteljama.

Jedna od specifičnosti turističkog tržišta sa strane ponude je nemogućnost čuvanja zaliha neprodanih kapaciteta, jer neprodano noćenje danas ne može se prodati sutra, tako da je sasvim normalno da će iznajmljivači nuditi last minute popuste na dane u kojima imaju rupe između rezervacija (prihod od praznog apartmana je 0 eura, što je ipak manje od spomenutih 25). Dapače, sama činjenica da iznajmljivači u kalendaru imaju takvih “rupa” koje moraju popunjavati značajnim sniženjima može značiti da su njihove prethodno postavljene cijene bile previsoke, s obzirom na potražnju i period sezone.

No, sve je to opet nebitno. Privatno vlasništvo je privatno vlasništvo i privatni iznajmljivač ima pravo iznajmljivati svoje smještajne kapacitete kome god želi po kojoj god cijeni želi. Što bismo tek trebali reći o ovom gospodinu iz Zadra koji svoju kuću za odmor nudi potpuno besplatno?

Iako je sezona zasad fantastična što se tiče hotelskog smještaja, razlog zašto privatnim iznajmljivačima apartmana možda ne ide toliko sjajno kako su očekivali je drastično povećanje njihove ponude zadnjih godina, no to je njihov problem i ako dođe do toga da se profitne marže usklađene za rizik u toj djelatnosti spuste na razine prosječnih, to će biti signal nekima od njih da se bave nečim drugim i to je OK. Na taj način tržište regulira samo sebe i osigurava efikasnu uporabu resursa, a konkurencija među iznajmljivačima ih potiče da stalno poboljšavaju kvalitetu ponuđenih usluga.

No, opet, fascinantno je kako socijalisti ne mogu razumjeti toliko banalne stvari poput zakona ponude i potražnje. Primijetite da, kako god da netko odluči koristiti svoju imovinu u komercijalne svrhe, socijalistima ne može biti po volji.

Ako naplaćuje više od konkurenata, onda je pohlepni ekstraprofiter koji “guli kožu” potrošačima.

Ako naplaćuje manje od konkurenata, onda je nelojalni lešinar koji dumping cijenama ruši ugled zajednice i ugrožava radni narod.

Ako naplaćuje isto kao i konkurencija, onda se naravno radi o formiranju kartela, odnosno sudjelovanju u gospodarskom kriminalu.

Kako god okreneš, ne valja. Socijalistima slobodno tržište i privatno vlasništvo toliko smetaju da ne brinu uopće ni o konzistentnosti svojih vlastitih stavova, već se radi jednostavno o mržnji prema privatnoj inicijativi kao takvoj i bilo kakvim ekonomskim odnosima koji nisu predviđeni po planovima prosvijećenih vođa, tako da bi ih ovdje teško zadovoljilo bilo što osim strogih državnih dekreta o dozvoljenim razinama cijenama i visinama marži za pojedine proizvode i usluga.

1080d7e7c44456957a014b4d6ec93c09

13 comments

 1. Dobar tekst. Samo si zaboravio ismijati jednu od glupljih izjava ikad od strane centralnog planera iz Tisnog. Ispalio je da: “bescjenjem najprije ruši ugled i KONKURENTNOST naše turističke destinacije i cijelog otoka Murtera.” Dakle, taj čovjek mrtav hladan ispali (i ostane živ) da se kontkrentnost ruši nižim cijenama, a ne većim.
  Jako jednostavan recept kojim bi Hrvatsku učinili konkurentnijom na međunarodnom tržištu. Samo povećajmo cijene svih naših proizvoda i uživajmo u ponuđenim blagodatima.

  Sviđa mi se

 2. nemam komentar na tekst, pa bih malo sa strane,

  jedan shopping mall preuređivao nešto, i privatnim radnjama investitor je nadoknadio rupu u prihodu koja se dogodila zbog građevinskih zahvata.

  ne bi li bilo pošteno da država građevinskim firmama kojima zabranjuje poslovati u sezoni nadoknadi izgubljeni profit i ako da, što sam ja tu skrivio da moram to platiti:)

  Sviđa mi se

  1. I mene iznenade 🙂

   Pazi, u Hrvatskoj koja još nema oformljenu stabilnu vlast donose se novi socijalistički zakoni protiv “samovolje” trgovaca (toliko o tome kako EUSSR sputava članice u protekcionističkom džihadu):

   http://www.tportal.hr/biznis/trendovi/435590/Trgovacki-lanci-vise-nece-moci-diktirati-sve-uvjete-na-trzistu.html

   Strah me pomisliti čega će sve biti kad Hrvatska bude imala formiranu stabilnu Vladu.

   Sviđa mi se

 3. S mnogim stvarima bih se ovdje potpuno složio, i za svaku pohvalu je pristupačno i artikulirano predočavanje načela tržišne ekonomije široj javnosti.

  Međutim, neke stvari se ovdje izrazito pojednostavnjuju. Daleko od toga da se tržište apartmana samoregulira. Na njega presudno utječu prostorni planovi, kao i divlja gradnja. Nije samo vrijeme u turizmu ograničeno, nego i prostor. Masovno betoniranje istodobno povećava ponudu i smanjuje kvalitetu, oboje izrazito “pred-djeluju” na tržišno formiranu razinu cijene, a ovise od politike.

  Potpuno nejednaki uvjeti gradnje dodatno ruše načela tržišne ekonomije: jedni naprave 2000 m2 uz samo more, na tuđoj zemlji, na divlje i legalizira im se, drugi ne mogu ni šupu sagraditi 100 m od mora. To je cijeli korupcijsko-mafijaški lokalni sistem uvezan s politikom.

  Načelnik općine Tisno to intuitivno osjeća, po meni, i on se buni jer “nekakvo” tržišno načelo se pokušava primjenjivati tamo gdje godinama ekonomiju presudno definira politika.

  Sviđa mi se

  1. Istina je da se politika svuda petlja, pa i u gradnju te zato nastaju razni korupcijski skandali.Po meni je jedini način da se društvo izliječi od političke korupcije drastično smanjivanje obima vlasti politike i birokrata.Jer kao što je rekao Lord Acton:”Svaka moć kvari, a apsolutna moć kvari apsolutno”.

   Liked by 1 person

 4. Ja sam odavno pobornik “prljavog” privatnog smjestaja i protivnik “cistih” hotela.

  Centralni planeri (pri tome najvise mislim na ekipu po ministarstvima u Zagrebu, ne toliko na ove u opcinama) sanja velika ulaganja u prekrasne, dizajnirane, skockane pet zvjezdicne * * * * * hotelske komplekse.

  Meni se isti ne svidjaju iz citavog niza razloga. Estetski, bezlicni su cak i kada nisu ruzni. Eticki su problematicni jer uglavnom ukljucuju neki vid subvencije od strane drzave. Nemaju nista specificno lokalno. Ne zaposljavaju domace ljude (jedan se investitor cak hvalio da ce dovesti rumunjke da rade kao sobarice jer su Hrvati preskupi). Promoviraju cesto najgluplji vid all inclusive turizma koji ja ne volim. I tako dalje.

  S druge strane privatni apartmani/kuce cine od gradjana privatne poduzetnike koji onda imaju direktan interes u tome da podrzavaju propoduzetnicke politike. Takodjer, omogucuju obicnim ljudima da profitiraju od hrvatske polozajne rente. To je dobro i vrlo vazno. Takodjer, privatni apartmani omogucavaju raznolikiju ponudu, privlace nesto drukciji tip gosta, i prakticki ga tjeraju na vise interakcije sa lokalnim zivljem, sto je isto tako dobro.

  Paralela, analogija, koju ja vidim je izmedju malih zemljoposjednika i latifundija i veleposjeda. U doba poljoprivrede zdravo drustvo je moralo imati slobodne seljake. U ovo nase doba mora imati sitne poduzetnike i sitne rentijere. Rekao bih ovima sto bi gradili all inclusive hotele neka se tornjaju u Tursku, ali biti cu ipak korektan: ako su svo zemljiste sami otkupili (bez eksproprijacije), ako ne traze nikakve subvencije, i ako ne misle uvoziti strance onkraj domace nezaposlenosti od 20% — i oni su dobrodosli.

  Sviđa mi se

  1. Znam od kakvih se komunističkih idiota sastoji Ministarstvo turizma. To ministarstvo hitno treba ukinuti, kao i sve državne urede, odjele, agencije i sl. koje bi se bavile ičim vezanim za turizam.

   Mislim da malo previše generaliziraš oko estetike i specifičnosti velikih luksuznih hotela, no nebitno. Što se tiče subvencija, istina je da centralni planeri preferiraju subvencioniranje takvih (iako, naravno, često nisu ni prema njima blagonakloni: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovo-je-hotel-8-u-supetru-ime-je-dobio-po-osam-godina-cekanja-na-dozvole…/4526813/ ), te su prema onoj zadnjoj “strategiji razvoja turizma” (kakve li debilne komunističke pojave) zamislili smanjenje udjela noćenja u tzv. privatnom smještaju na max. 39%, jer takav vid iznajmljivanja predstavlja “ograničenje turizma”.

   No, što se tiče “zapošljavanja stranaca”, to što se neki tip “hvalio da će dovesti Rumunjke” nije neki indikator. Udio zaposlenih u hrvatskom hotelijerstvu koji nisu iz Hrvatske ili BiH vjerojatno nije iznad 1%, ne računajući sami top management.

   Sviđa mi se

 5. Biograd na Moru. Navodno im smetaju turisti niže platežne moći. Je#š cajke i pizzu.. oni bi radije da im je mjesto prazno čitavu godinu. 🙂

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s