Nikakvo čudo

Slobodna Dalmacija donosi članak o navodnom “svjetskom čudu” u Hrvatskoj, odnosno, o navodno iznenađujuće pozitivnim učincima hrvatskog gospodarstva za vrijeme trajanja tzv. krize vlasti u zemlji. Bruto društveni proizvod raste, smanjuje se nezaposlenost, povećavaju se industrijska proizvodnja i izvoz, turistička sezona obara rekorde, čak se i deficit smanjio, pa razina javnog duga pada, itd., i sve je to točno, ali ne radi se ni o kakvom čudu, već upravo o očekivanoj pojavi. Uostalom, sličnim situacijama smo svjedočili nedavno i po drugim europskim zemljama (Belgija, Italija…).

S obzirom da je državni intervencionizam upravo ono što stalno koči gospodarski rast i razvoj zemlje, otežava poslovanje i zapošljavanje, te sprječava znatnije poboljšanje životnog standarda stanovništva, za očekivati je da će ekonomija funkcionirati bolje, a materijalno blagostanje se povećavati brže, kada se birokrati iz vladajuće klase (zbog trenutne zaokupljenosti drugim stvarima) ne stignu baviti planiranjem ekonomije, donošenjem novih anti-tržišnih regulativa i uvođenjem dodatnih nameta privatnom sektoru. Najbolja je vlada ona koja najmanje vlada.

Suprotno ustaljenom socijalističkom uvjerenju, za domaću ekonomiju je izrazito povoljno kada ne postoje državni gospodarski planovi ili industrijska politika, kada je tržište pušteno s lanca, a vlada pasivna. Dok se političari između sebe prepiru oko fotelja i nemaju vremena izmišljati nove načine ometanja tržišne utakmice, privatnici nalaze i usavršavaju metode izbjegavanja postojećeg porezno-regulatornog birokratskog terora. Slobodno tržište samo od sebe stvara prosperitet, država pritom samo smeta.

Kako je to jedan sada već skoro pa umirovljeni bloger sročio:

Možemo gledati postojeće zakone i propise kao branu normalnim tržišnim aktivnostima. Ali ta brana nije savršena, puna je rupa kroz koje curi na sve strane, a ni voda ne miruje. Kada ne bi bilo nikoga da stalno smišlja zakrpe i ojačanja, male rupe bi s vremenom postale veće, brana bi propadala a riječni tok postajao sve prirodniji. Bilo bi manje suše i žeđi.

Doduše, ovakva razdoblja nestabilnosti mogu nositi sa sobom poteškoće vezane uz nepovjerenje investitora zbog percipirane neizvjesnosti, ali to je upravo iz razloga što tržišta ispravno očekuju da ovakvo stanje neće još dugo potrajati, već će u relativno bliskoj budućnosti (ako ne sutra, onda za tri mjeseca, ako ne za tri, onda za šest) Hrvatska opet na vlasti imati socijaliste ili fašiste umjerenog intenziteta, što je očekivani rasplet demokratske procedure u zemljama u kojima većina ponosnih glasača vjeruje u državno upravljanje gospodarstvom, te nema problema s otimanjem tuđe imovine i nasilnim nametanjem svojih nakaradnih ideja drugim ljudima u ime općeg dobra.

big-government-01-jpg

9 comments

 1. ” pa razina javnog duga pada” – ovo sam procitao i drugdje, ali mislim da nije istina. Ili ako je rijec je o kreativnom mjerenju. 😀

  Sviđa mi se

   1. “Naime, u prvom je kvartalu ove godine na razini konsolidirane središnje države zabilježen proračunski manjak u iznosu od 2,6 milijardi kuna, što je više nego upola manje nego u istom razdoblju prošle godine, čime su smanjene i potrebe za financiranjem”, navodi se u analizi.

    Dakle neka muljaza je u igri jer naravno usrana drzava nije vidila suficit nikad, niti nikad nece…

    Mislio sam da ti mozda znas o kojoj muljazi se radi, ali vjerojatno ti se nije dalo istrazivati. 😀

    Sviđa mi se

 2. LOL @ “skoro umirovljeni”

  Mislim, bilo bi bolje da se dogovore i donesu reformske zakone o nizim porezima, itd…

  Ali u nedostatku toga, bolje je da ih ne diraju nego diraju nagore

  Sviđa mi se

 3. Inače u životu prefiriram jasan stav i tjeram sve po svom planu.Ali u ekonomiji državno planiranje je pogubno.Bolje da puste mene i milione drugih da planiraju po svom, a država da se ne petlja u to.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s