Sowell i ljevičari

Ultraljevičarska i antikapitalistička skupina ekonomski nepismenih wannabe revolucionara koji sebe nazivaju “Pokret Occupy Croatia” na društvenim mrežama dijeli citat Thomasa Sowella. 😀

1376499

Doduše, omaklo im se pa su krivo napisali prezime, vjerojatno su za čovjeka prvi put čuli i sigurno ne razumiju što gospodin uopće želi reći, ali i ovo je valjda nekakav pomak. S obzirom da drugovi “aktivisti” očito imaju toliko slobodnog vremena, ne bi im bilo loše da pročitaju kakvo štivo dr. Sowella, preporučam da krenu odavde.

Dr. Sowell je jedan od najvećih živućih ekonomista i općenito među najinteligentnijim i najproduktivnijim autorima današnjice, bivši suradnik Miltona Friedmana, te vjerojatno najprepoznatljivija ikona suvremene intelektualne borbe protiv ljevičarskih ideja. Što on ima za reći o ljevičarskim smušenjacima možete poslušati ovdje:

 

Inače, još neki od genijalnih citata dotičnog gospodina, koji se ljevičarima vjerojatno neće toliko svidjeti (možete u komentarima navesti još neki koji vam se sviđa):

1) “I have never understood why it is ‘greed’ to want to keep the money you have earned but not greed to want to take somebody else’s money.”

***

2) “Since this is an era when many people are concerned about ‘fairness’ and ‘social justice,’ what is your ‘fair share’ of what someone else has worked for?”

***

3) No society ever thrived because it had a large and growing class of parasites living off those who produce.

***

4) “Socialism in general has a record of failure so blatant that only an intellectual could ignore or evade it.”

***

5) “One of the sad signs of our times is that we have demonized those who produce, subsidized those who refuse to produce, and canonized those who complain.”

***

6) “No small part of our social problems today come from miseducated degree-holders who have nothing to contribute to the wealth of the society but who are full of demands and indignation – and resentment of those who are producing.”

***

7) “No government of the left has done as much for the poor as capitalism has. Even when it comes to the redistribution of income, the left talks the talk but the free market walks the walk.”

***

8) “The real minimum wage iz zero.”

***

9) “The problem isn’t that Johnny can’t read. The problem isn’t even that Johnny can’t think. The problem is that Johnny doesn’t know what thinking is; he confuses it with feeling.”

***

10) Freedom has cost too much blood and agony to be relinquished at the cheap price of rhetoric.

Oglasi

16 comments

 1. Zanimljivo je kako se genijalni citati ovog čovjeka (za razliku od Marxa i ostalih) ne mogu pronaći niti povećalom u našim javnim medijima ili veleučilištima? Zašto?

  Možda (i) zbog ove neugodne crtice iz njegovog života:

  He dropped out of high school and served in the United States Marine Corps during the Korean War….

  Dakle čovjek je napustio školu i otišao se boriti i riskirati vlastiti život protiv komunističke pošasti…. strašno i neoprostivo.

  On nije kao EU komesari bio radikalni Maoist, ili bacao koktele i žive spaljivao policajce na dužnosti u ime internacionalnog “bratstva” a onda bio za to nagrađen pozicijom u EU komitetu (pročitati životopise EU komesara)….. jer eto mladost ludost pa treba razumjeti nestašluke. (Za razliku naravno od Hasanbegovićeve kape koja je pretvorena u internacionalni incident).

  Nije bio niti Mandela koji je skupa sa ženom odgovoran za nebrojena brutalna umorstva i spaljivanja živih ljudi pa da bude nagrađen Nobelovom nagradom za mir (ekonomiju).

  Da se je kojom nesrećom rodio bijel bio bi vjerojatno proglašen i prikrivenim simpatizerom KKK, ali je*ga rodio se crn. Međutim, otkada je pravovjernim ljevičarima jedna takva sitnica prepreka za optužbe? Da je u Hrvatskoj već bi bio optužen da je crni Ustaša i fašista. Garantiram.

  Sama činjenica da ljevičari koriste njegove citate je – BLASFEMIJA. Ali i samo postojanje ljevičara je ono za što u engleskom ima jedna prekrasna riječ koja ima više razina značenja ali za smisao koje nažalost ne postoji puni prijevod u Hrvatskome: “abomination”. Mislim da ta riječ najbolje opisuje suštinu.

  Zato ovaj čovjek nikako ne može biti uzor mladim ljudima. Jer @galte on podupire krive vrijednosti……

  Liked by 1 person

  1. Kod nas se problem k’o fol stvara zbog ustaša i partizana. U Americi na njihovom teritoriju nije bilo rata posljednjih 150 godina, pitam se zašto kod njih postoji ogromna polarizacija između ljevice i desnice?! Odgovor je jednostavan: ljevica stvara sranja i tamo gdje sranja ne bi trebalo biti. Pogledajte “Indoctrinate U” dokumentarac. Ovo kod nas je mačji kašalj u odnosu na političku polarizaciju na zapadu. Kada je Švedska imala rat? Tamo samo izreci konzervativne stavove i automatski si proglašen rasistom, homofobom, nacistom…. a ko fol “zemlja meda, mlijeka, i medijske slobode.”

   Sviđa mi se

   1. Da. Sve je točno tako. Sjećam se kada sam išao u srednju školu (prije cca 35+ godina) da smo SF filmove i serije gledali kao neku svijetlu budućnost koja samo što nije nastupila i u kojoj je neprijatelj uvijek netko izvana (po mogućnosti sa pipcima) a tehnologija riješava baš sve probleme čovječanstva…. tim prije što smo se mi još onda bavili računalima…..

    Na distopijske filmove i romane (Charlton Heston je bio glavna faca) kao što su Solyent Green, Farhenheit 451, Orwel 1984,… smo gledali sa slatkim osjećajem kako je nama liepo a kako je to samo film o nemogućim užasima….

    Ispada da je Charton Heston govorio istinu onda baš kao i sada. A da su oni koji su lagali onda lažu i dalje. Sada na ove prve gledam kao na jeftinu propagandu a na ove druge kao iminentnu budućnost (sadašnjost).

    Ja sam inače veliki ljubitelj Zvjezdanih staza. I stvarno ima puno dobroga za reći o seriji. Ali politički riječ je o čistoj socijalističkoj utopiji i propagandi. Sve se objašnjava znastveno i na sve se pronalazi odgovor. Federacija (velika država zemlja + “ravnopravni” sateliti) čine sretnu zajednicu naroda i narodnosti. Dobro, uglavnom pretežito humanoidnih bića.

    Ali zemljani su ipak nekako prvi među jednakima. Kome se to ne sviđa (Romulancima, Klingoncima,….) oni su svi radikalni i zaostali nacionalisti (fašisti – desničari).

    Federacija službeno nema religiju nego širi ljubav i bratstvo širom svemira. Svi se miješaju sa svima i imaju potomke, nema granica, rase su društveni konstrukt,…. Novac ne postoji jer je čovječanstvo sazrelo i nadvadalo pohlepu i ne radi se za novac. Ustvari je potpuno nepoznato kako ekonomija zvjezdanih staza funkcionira (@galte?)

    Serija se sprda sa Ferengijima koji su neka karikatura pohlepnih svemirskih trgovaca/lihvara, fizički odvratni, seksualno pohotni sa više nego jasnom aluzijom prema Židovima. Čak ih (neslužbeno) zovu “space Jews”. Kao da to nije dosta, dva glavna glumca su Židovi namjerno odabrani zbog svojih (osebujnih) fizičkih karakteristika 🙂

    U seriji se jako hvali individualizam ali je to neki jako, jako čudan individualizam na istraživačkom brodu mira i ljubavi ujedinjene Federacije Planeta (ali ipak naoružanom do zuba) gdje vlada izrazita vojnička disciplina. I gdje su svi kao orijentirani prema istom cilju (koji doduše ostaje potpuno nepoznat i nebitan 99% posade broda) ali ipak svi zajedno rade kao jedan iz osjećaja dužnosti i časti prema nečemu ili nekome….

    Dakle, kao nema nikakve idologije, religije, nacije, ustvari ničega ali se svi ipak ponašaju kao fanatici koji su u svakom trenutku spremni poginuti za nešto. Ostaje nepoznanica za što.

    Drugim riječima serija se trajno sprda sa svime što nije neka vrsta sf-socijalističke utopije.

    Najopasniji neprijatelj je Borg (kolektivni um, ali i tijela) kojeg treba promatrati kao grotesknu KONKURENCIJU nekom navodnom individualizmu Federativaca, individualizma kojeg ustvari nigdje nije moguće primjetiti (@yoda). Borg prilikom uključivanja u svoj sustav koristi silu, a federacija kombinaciju mrkve i batine ali sa unaprijed poznatim i zadatim rezultatom (EU).

    Sve ovo Vam zvuči poznato? Nije čudo. Riječ je o istoj propagandi ideologije progresivizma.

    Liked by 2 people

    1. Tantor
     Obožavam ST i sve franšize vezane uz to. No u jednom griješiš. Enterprise (svi brodovi), Voyager kao i svemirska stanica DS9 nisu istraživački brodovi mira i ljubavi naoružani do zuba, nego su vojni brodovi naoružani do zuba koji istražuju. Njihov vlasnik je Flota i svi na brodovima su u službi Flote, osim par izuzetaka. Njihov cilj je istraživanje nepoznatog, kolonizacija novih svijetova te širenje Federacije teritorijalno i utjecajno. Novac ne rabe, to je za primitivnije sredine. Cijeli koncept ST je glorifikacija militarizma uz koketiranje sa fašizmom. Individualizam je u Floti dozvoljen samo ako je u svrhu zajedničkog cilja. Dobro si primjetio, od svih neprijatelja Federacije, najopasniji je onaj koji je i najsličniji Federaciji. Borg, kolektivni um na čelu sa kraljicom/maticom je čista esencija komunizma. Privatno poduzetništvo, profit i slobodna razmjena dobara ostavljena je nakaradnim vrstama poput Ferengija, čija se religija bazira na kapitalističkim principima. Budućnost Zvjezdanih Staza nije budućnost u kakvoj bi ja volio biti.

     Svejedno, seriju obožavam, a od svih komada tipujem na T’Pol (Jolene Blalock).

     Sviđa mi se

   1. Ako si crn i konzervativac, automatski si Čiča Tom. Toliko o američkom “pluralizmu.” Crnci su u prosjeku manje inteligentni (čast sjajnim izuzecima kojih ima možda 5%, recimo “That Guy T” me je oduševio) tako da sve što im podmetne Demokratska stranka (koja je u prošlosti bila puna puncata sa KKK članovima) se automatski smatra kao nešto što je izašlo iz same Biblije.

    Sviđa mi se

     1. Ne postoji nešto pod imenom “liberal.” Postoje samo dvije struje: konzervativci i ljevičari. To što sam ja recimo ateist i anarho-kapitalist ne znači da sam progresivac, ja po većini stvari pripadam konzervativnoj struji; da sam kojim slučajem protivnik privatnog vlasništva onda bi bio (ne)časni pripadik anarho-sindikalne struje.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s