Porezni konzument protiv poreznih obveznika

U novom izljevu bijesa u otvorenom pismu premijeru, čelnik sindikata javnog sektora Vilim Ribić pokazuje koliko je ogorčen činjenicom da u Hrvatskoj postoje pojedinci koji se zalažu za tržišno gospodarstvo (takvi su, naravno, u manjini – zato i jesmo ovakva kvazi-socijalistička zabit koja ima tu sreću da je stanovnicima kapitalističkih zemalja zanimljiva turistička destinacija, pa tako još uvijek preživljavamo), kao što postoje udruge koje se usuđuju zagovarati smanjenje razmjera nasilne otimačine zarade hrvatskih građana. Drug Ribić u svojim stavovima uopće nije usamljen, a njegove ekonomske ideje u hrvatskom kontekstu uopće nisu radikalne ni kontroverzne, već je kod nas to zapravo mainstream, što se jasno očituje u sve većem zaostajanju hrvatskog gospodarstva za ostalim tranzicijskim zemljama.

Međutim, na sve to smo već navikli i sve je to bilo očekivno. Ono što je posebno zanimljivo u ovom zadnjem ispadu predsjednika Matice hrvatskih sindikata usmjerenom protiv Udruge poreznih obveznika je njegovo svrstavanje zaposlenika javnog sektora u porezne obveznike pri čemu on ne vidi razliku u njihovom “plaćanju poreza” u odnosu na zaposlenike u privatnom sektoru.

Zaposlenici u javnom sektoru nisu porezni obveznici u ozbiljnom smislu tog pojma, već prije svega porezni konzumenti. Njihovo plaćanje poreza je čisto računovodstveni trik, prelijevanje iz šupljeg u prazno, jer sav njihov bruto dohodak dolazi od novca oduzetog privatnom sektoru. To ne znači da nitko od zaposlenika u javnom sektoru ne stvara nikakve nove vrijednosti, niti da nitko od njih ne bi opstao na slobodnom tržištu, ali danas oni jednostavno ne plaćaju poreze, osim u vrlo figurativnom smislu, i nemaju ni približno jednak interes da se državni nameti smanje kao što imaju zaposlenici, poslodavci i investitori iz privatnog sektora. Dapače, često je u njihovom izravnom interesu da se porezi povećaju.

Kada zbog povećanja poreza poraste trošak poslovanja i zapošljavanja i smanji se profitabilnost poduzeća, zaposlenici u privatnom sektoru lako ostaju bez posla ili im se plaće smanjuju, poduzetnici i obrtnici zatvaraju svoje biznise, dok se sve manje otvara novih, veće kompanije sele u inozemstvo, strani investitori nas još više izbjegavaju i time radni narod ima samo još manje prilika na raspolaganju. U javnom sektoru, kod poreznih konzumenata, stvari su ipak poprilično drukčije.

Na što se svoji “plaćanje poreza” javnih službenika lijepo je objašnjeno na primjeru u ovom edukativnom video uratku:

Usput, ovaj čelnik sindikata poreznih konzumenata tvrdi kako mjesečno zarađuje oko 14,000 kuna neto. Nagradno pitanje glasi: u koliko % najbogatijih Hrvata spada Vilim Ribić?

14 comments

 1. pismo je prestrašno.
  cijelo je u antitržišnom tonu, da bi završio parolom da samo tržište konkurentnih mišljenja može dati plodove 😐

  ribić je revan kao da je plaćen po učinku, mislim da on vjeruje u ono što govori 😐

  Sviđa mi se

  1. Da, strašno je, ali čak to ne bi bio toliki problem da takvo pismo predsjednika Sindikata znanosti i visokog obrazovanja ne bi potpisao zaista dobar dio hrvatskog biračkog tijela odgojenog u onom socijalizmu (na koncu, preko 70% hrvatskih birača su porezni konzumenti), a sve to ima svoju cijenu koju na kraju ipak plaćaju svi.

   Sviđa mi se

 2. Haha…
  “Izgleda da je g. Huić predstavnik samo NEKIH poreznik obveznika, a ne svih…”

  Jučer sam baš vidio taj isječak. Nije mi bilo jasno jel moguće da on ne kuži ovako jednostavnu stvar. I ovaj video koji si stavio u članku, imam dojam da suptilno vrijeđa inteligenciju gledateljstva tako što raspisuje po ploči izračun kao da se radi o kvantnoj fizici…

  Sviđa mi se

  1. Iskreno, nije ni meni jasno je li tip samo glup i neuk, pa živi u zabludi, ili je stvarno toliko pokvaren krkan, ali zapravo nije ni bitno. On jest školovan i odgojen u onom nakaradnom sistemu, što mu je veliki hendikep, ali sada ipak imamo lako dostupne informacije i, kako se ono kaže, neznanje je danas izbor, tako da ga to ne opravdava.

   Možda nekome vrijeđa inteligenciju što treba obrazglati zašto javnosektoraši ustvari ne plaćaju porez, no ja već vidim nadobudne ljevičarske padobrance kako nama nedovoljno prosvijetljenima pojašnjavaju da, ako nema dovoljno porezne otimačine i uhljeba na državnoj sisi, neće tko imati trošiti na proizvode kapitalista i poduzeća neće imati od čega zarađivati. Prema tome, kakvima se daje pravo glasa i tko drma strukturama koje oblikuju javno mnijenje, nije nam ni tako loše.

   Sviđa mi se

 3. Kao što si i rekao, većina indiiviidualaca danas ima iste ideje i misli kao i ovaj socijalistički hobbit. On je školovan u SFRJ. SFRJ je nestala 1991 godine. 25 godina kasnije imamo nove generacije(opet većina) koji imaju iste poglede a nisu školovani u bivšoj državi. Ali njihovi profesori jesu pa je možda to razlog. Po tvom mišljenju koliko još vremena/generacija treba proći pa da možemo optužiti sadašnji sistem, ljude koji nisu ni rođeni u već odavno nepostojećoj državi? A nova vlada je uradila točno ono što sam davno čitao da je sistem bilo koje vlade koja ne želi smanjivati rashode države. Sistem je jednostavan. Prvo ideš rezati tamo gdje znaš da če uzrujati rulju(troškovi putovanja srednjoškolaca) i onda kad se rulja digne promjeniš odluku nazad i rulja više ne traži nikakvo rezanje.

  Sviđa mi se

 4. i još jedan klasični potez ekipe koja nije spremna rezati rastrošnu državu. MOST traži da se 600000 kuna koje idu Mesićevom uredu daju civilnim invalidima Domovinskog rata. Neka sad prosiječni porezni obveznik izjavi da to nije u redu.

  Sviđa mi se

 5. Citiram:

  Uopće mi nije jasno zašto se drug Ribič zapjenio. Ima li Hrvatska najviše poreze na svijetu. Da li Hrvatska strogo kažnjava bilo kakvu samoinicijativu usmjerenu u rad i proizvodnju? Dakle sve je ustvari onako kako su drugovi htjeli? Hoće li se išta u tom smislu promijeniti? Neće. Prema tome Na koga je usmjeren taj bijes?

  Citiram neke dijelove izlaganja druga Ribiča i prilažem upute za lakše čitanje i razumijevanje istih:

  – “socijalni dijalog” – dijalog dva uhljeba o drugačijoj raspodjeli plijena
  – “socijalni partneri” – dva uhljeba na istoj sisi
  – “socijalna država” – država socijalnih slučajeva
  – “pravedna raspodjela” – podjela ukradenog novca prema političkoj moći uhljeba
  – “tko plaća cijenu promjene” – kojem uhljebu ide veći a kojem manji dio plijena
  – “temeljne vrijednosti društva” – osigurano parazitiranje na tuđi račun
  – “zajednički cilj” – ne zadiranje u stečene povlastice
  – “sadržajni razgovor” – razgovor o povećanju povlastica
  – “politički pamflet” – sadržaj ovoga bloga
  – “paušalna stajališta” – stajališta autora ovog bloga
  – “tržišni taliban” – autor ovog bloga
  – “socijalna pravda” – svi uhljebi iz iste političke klase dobijaju jednako tuđih novaca
  – “stocholmski sindrom” – sindrom kada obožavaš partiju koja je napravila taoca od naroda
  – “paušalno stajalište” – porez je pljačka
  – “imenovanje Huića” – suprotno antifašizmu dakle fašizam
  – “potkopavanje temelja države” – zalaganje za manje poreze
  – itd, itd,….

  Drug Ribič je sa nadmoćnom ideološkom superiornošću i oboružan nesalomljivim dijalektičkim mačem pokazao nama patuljcima i kojekakvoj profašističkoj sitneži gdje leži pravda i istina. Još jednom je dokazao svoju principijelnost i moralni integritet. A za one kojima i dalje nije jasno o čemu se tu radi, stvar je jednostavna:

  Više novca u rukama profašističkih i klerikalnih elemanata kao što su privatnici i kojekakva kulačka klatež znači više novaca u rukama neprijatelja. Mali porezi znače više novaca u rukama fašista. Protiv toga se drug Ribič bori. Njegova je borba pravedna i stoga su dopuštena sva sredstva u toj borbi. Da li Vam je sada jasno?

  P.S. Ponukan izjavama u štampi kako će porezna uprava po novom biti citiram:
  “Partner poduzetnicima”

  Objavljujem ovdje poziv zainteresiranima da tražim takvog poslovnog partnera koji će mi davati 80% od svega što on zaradi, a za uzvrat od mene neće dobiti ništa ili će eventualno dobiti mrvice sa mojeg stola (ako budem jako dobre volje), a ako mi ne plati na vrijeme ja mu neću odmah slomiti noge nego ću ga prvo jednom upozoriti na pogrešku u pristupu (i tek onda ću mu polomiti noge i uzeti mu sve što ima)

  Ima li ovdje zainteresiranih za tu nevjerojatnu poslovnu ponudu i više nego pošten partnerski odnos? Vrijeme je ograničeno stoga požurite da se ja ne bi predomislio…..

  Liked by 1 person

   1. Laskavče. Lukavo si komplimentima otklonio moju velikodušnu poslovnu ponudu računajući (ispravno) na moju naivnost i taštinu. Na svu sreću drugovi u poreznoj upravi i vitezovi crvenoga stola (drug Ribič) ne padaju na takve jefitine i prozirne štoseve.

    Poznavajući sve moguće trikove kojima se služi nedotučeni klasni neprijatelj, oni oboružani srpom i čekićem te svetom knjigom (dužnosti poreznih obveznika) šire moćnu poruku o društvenoj solidarnosti.

    Zato ja sakrivajući se iza svojeg psudonima kukavički postavljam neumjesna pitanja na koje pristojan i poreznobojazan čovjek ne želi čuti odgovora.

    Pa se ja eto pitam sljedeće:

    Ako netko, recimo neki “Zoran ili Tihomir” posudi novac za kojeg zna da ga neće moći sam vratiti i taj novac posudi bez tvoje privole ali tebe navede kao jamca-platca, što je ta osoba? Na čijoj je strani zakon kada novac treba vratiti? Tko će odgovarati za takvo nedjelo?

    Ili ako trećim licima proda stubište i liftove u tvojoj zgradi ključeve kojeg duži radi čišćenja, ali novac ne uplati tebi nego ga potroši prema svojem nahođenju?

    Ili ako blagajnik u firmi ima manjak u blagajni jer je novac prokockao, a manjak redovno nadoknađivao pljačkom tvoga računa u banci i/ili čekovima potpisanima u tvoje ime a da ga ti nikada nisi ovlastio za takvo što. Što je on?

    Stalno imam neki “deja vu” osjećaj…..

    Ne znam kako Vama ostalima, ali meni stalno dolaze ovakve užasne prispodobe i usporedbe na pamet. Kako to dokazano nije dobro za opstanak moram pod hitno potrežiti stručnu pomoć pa da nakon agresivne terapije stvari napokon počnem gledati antifašističkim očima.

    Sviđa mi se

 6. Kao dodatak Tantorovim uputama malo sam detaljnije preveo pismo druga Vilima:

  Iskreno nas je obradovao Vaš demokratsko-kultivirani pristup društvenom dijalogu i sindikatima.
  ( za razliku od onog napuhanog Milanovića koji misli da sve zna. Imam nekoliko puta više članova u sindikatu nego on svojih partijaca. Tko je onda pametniji i veća faca? )

  Iznenadili ste nas na prvom sastanku s jednim preciznim i nama pomalo neugodnim pitanjem: jesmo li u socijalnom dijalogu ikada postavili pitanje zajedničkog cilja? ( obično ja postavljam pitanja. Kada ćete nam povisiti plaće, uskrsnice, božićnice, nadnadu za prevoz, obrok, K15 i ostalo što je naša civilizacijska tekovina. Uostalom, mi imamo svoj cilj, boli nas patka za Vaš. )

  Naime, u političkom smislu nije manje važno pitanje tko će cijenu te promjene platiti, u kojem roku, kao i tko će njene eventualne plodove uživati. ( Da budemo iskreni, ne pada nam na pamet da plaćamo cijenu tih promjena. Naravno, uživat ćemo u plodovima, mi smo ipak narodna većina. )

  …ili ćemo osigurati pravednu raspodjelu kako tereta tako i plodova u korist narodne većine.
  ( moram istaknuti kako u zemlji još uvijek postoji i nenarodna manjina. Ah, nekad, u dobra stara vremena, takve smo brzo i djelotvorno eliminirali.)

  .. ili ćete slijediti vrijednosti svijeta koji naivno misli da bogatstvo uske manjine na koncu uvijek iscuri i do običnih građana. ( Vaš svijet i Vi ste prilično naivni, kako ste samo uspjeli napredovati u takvoj korporaciji? Bojim se da kod nas, u sindikatu, ne bi napredovali dalje od županijske podružnice. )

  Možda se odgovor nazire u imenovanju gospodina Davora Huića Vašim savjetnikom. Bojimo se da niste upoznati s njegovim dosadašnjim djelovanjem ( subverzije, destrukcije, urote i zavjere, ne bi nas čudilo da je povezan sa nekom terorističkom organizacijom. )

  Vaša politička budućnost, ako Vam je do nje uopće stalo, ( Imaš ženu i djecu. Stalo ti je do njih?…razmisli što radiš, OK? )

  …valja reći da Davora Huića osobno nikada nisam susreo..( ali da jesam, vjerujte da bi taj tip brzo promijenio mišljenje. Ima kod nas u sidnikatu nekolicina momaka koji znaju biti prilično uvjerljivi. )

  Gospodin Huić je osnivač fantomske udruge Lipa, ( Lipa – je šatrovački izraz za pali, zapali, neka gori. Još sumnjate u njegove veze sa teroristima? )

  Udruga Lipa, bez ikakve narodne podrške, postala je utjecajniji faktor u zemlji nego udruge sindikata sa stotinama tisuća članova. ( nećemo dozvoliti da neki neodgovorni pojedinci dovode u pitanje ciljeve naše revolucije, učenje drugova Tita, Kardelja i ostalih. Pogotovo nećemo dozvoliti da se sumnja u mene i moj rad. Drugovi u Sjevernoj Koreji su nam velika podrška. Oni na sreću nemaju takvih problema, blago njima! )

  Gospodin Huić otvoreno je, u nizu svojih pamfleta, koji su pretenciozno nazivani komentarima, zagovarao libertarijanska i neoliberalna stajališta, ( koliko drskosti u njemu, taj nema ni malo srama dok otvoreno radi protiv države i naroda.)

  Gospodine Oreškoviću, temeljem koje izborne podrške otvarate put ljudima koji potkopavaju temelje ustavnih vrednota ove zemlje? ( nedamo ovu zemlju. Nismo pokleknuli ni pred nacističkom silom, nećemo ni sada. )

  Je li to HDZ-ov tajni program ili nečiji tuđi tajni program? ( priča se da ste povezani sa masonima i iluminatima. )

  Huićeva stajališta su suprotstavljena njemačkom ordoliberalizmu, socijalnoj naravi kanadske države i europskom socijalnom modelu. ( Sumnjamo da ste i Vi sudionik urote o Novom svjetskom poretku )

  Huićeve ideje svode se na radikalno smanjenje državne potrošnje, na zagovaranje slabljenja sindikata, privatizaciju na svim mjestima gdje to ima i nema smisla, ( ne dozvoljavamo! Država će trošiti makar posudili još 200 milijardi Eura! Sindikati neće oslabiti! Nećemo privatizirati niti kada to ima smisla! No pasaran! )

  Naši se članovi pitaju: zar će to biti Vaš savjetnik za unutarnju politiku? ( neće! Neće dok se nas pita! )

  Predlažem Vam da imenujete još jednog savjetnika za unutarnju politiku iz redova ljudi koji će zastupati ideje socijalne pravde. ( npr mene. Rekoh Vam da sam pametan i faca. )

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s