Proračunske iluzije

Gotovo svi mediji informiranja u Hrvatskoj zadnjih dana objavili su pokoji članak u znak nezadovoljstva novim prijedlogom državnog proračuna, ali ne zato što su toliko potrebni rezovi u javnoj potrošnji praktički neprimjetni (ukupni rashodi čak su veći od prošlogodišnjih, a opet je planiran deficit od preko 7 milijardi kuna), već ih se najviše proziva zbog navodnih “drastičnih” rezova od oko 160 milijuna kuna u proračunu namijenjenom za državnu znanost i obrazovanje, te zbog navodno 48-ostrukog povećanja izdvajanja za Komisiju za odnose s vjerskim zajednicama.

Međutim, većina tih medijskih napisa nažalost nije baš u intelektualno poštenom tonu, ili njihovi autori nisu dobro odradili domaću zadaću, a serviranje vijesti na takav način odlično ide na ruku ljevičarskim demagozima, što nikako nije dobro u ovoj situaciji, jer će se opet kod nedovoljno informiranih birača stvoriti percepcija kako Vlada provodi nekakve “bolne rezove” i “mjere štednje”, ili da Hrvatskom drma “neoliberalni kapitalizam” i slične stvari koje nemaju veze sa stvarnošću, ali takva uvjerenja kod većine biračkog tijela mogu imati izrazito štetan učinak po ekonomsko blagostanje i napredak u zemlji.

Uglavnom, kao što svatko tko pogleda prijedlog proračuna može vidjeti, ukupna izdvajanja za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iznose oko 13,8 milijardi kuna, što je oko 15,000 kuna godišnje po jednom zaposlenom u privatnom sektoru (besplatno školstvo, ha?), i smanjena su za 1,1% u odnosu na prošlu godinu, što jest oko 158 milijuna kuna manje, ali isto tako se vidi da je u projekciji proračuna za 2017. godinu taj iznos opet veći za preko 330 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, dok bi 2018. godine trebao biti za oko 600 milijuna kuna veći.

Ako se smanjenje jedne proračunske stavke od 1,1%, uz najavu povećanja od preko 2% dogodine predstavlja kao “drastični rezovi”, onda je svakako jasno zašto strane rating agencije sumnjaju u provođenje reformi u Hrvatskoj. Pojedine stavke unutar samog proračuna Ministarstva su smanjene za puno veći iznos, ali neke druge su zato bitno povećane, tako da se primjedbe eventualno mogu upućivati na samu provedbu raspodjele plijena na mikro razini, no, smanjenje ukupnih proračunskih sredstava cijelog Ministarstva iznosi svega 1,1%, što nisu nikakvi “drastični rezovi” i u tom resoru, sveukupno gledajući, definitivno nema praktički nikakvih ušteda.

Doduše, sasvim su druga pitanja koliko uopće smisla ima u tome da bi povećanje budžeta MZOS-a povećalo kvalitetu i svrsishodnost hrvatskog školstva ili u ideji da će povećanje razine formalnog obrazovanja kod građana dovesti do gospodarskog rasta (naravno da neće) ili, na koncu konca, uopće u samoj pojavi postojanja državnog monopola u školstvu kojeg su svi prisiljeni plaćati, već se radi o tome da je Vlada stvarno jako jeftino popušila političke bodove. U tom smislu, zanimljiva je izjava profesora Puljaka:

Primjerice, ne bih imao ništa protiv da je svima proračun smanjen za pet posto, a za MZOS za 4,99 posto. To bi bilo nešto što bi poslalo poruku o tome koji su prioriteti u društvu.

Zapravo, da je proračun stvarno svima smanjen prema tom prijedlogu, ukupni javni rashodi iznosili bi oko milijardu eura manje nego ovako, nekih bi ušteda bilo, ali MZOS bi dobio još oko 500 milijuna kuna manje nego sada, što bi uistinu bila znatno povoljnija situacija u odnosu na ovu, a ako je stvarno istina da državni znanstvenici i prosvjetari ne bi imali ništa protiv, tim bolje.

A što se tiče naizgled nevjerojatnog povećanja financiranja fantomske Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, čudno je da novinari, kad su toliko detaljno proučavali prijedlog proračuna, nisu istovremeno primijetili smanjenje poticaja prema ugovorima RH i vjerskih zajednica (A539060) za gotovo identičan iznos, kao ni ukupno smanjenje rashoda po stavci “Potpore vjerskim zajednicama” od oko 80 milijuna kuna. Dakle, u ovom slučaju se radi jednostavno o računovodstvenoj promjeni pozicije, što je i jasno objašnjeno, a cijeli taj iznos od 20 milijuna kuna ne zauzima niti 0,2 promila ukupnih rashoda državnog proračuna.

Naravno da spomenutu komisiju treba ukinuti i to još danas, kao što sve vjerske zajednice treba maknuti s proračuna, kao i sve udruge civilnog društva, nevladine organizacije, “neprofitne” medije, urede bivših predsjednika, vijeća nacionalnih manjina, razne agencije i odbore neizgovorljivih naziva, itd., ali to sve neće biti ni približno dovoljno za konkretnije uštede u proračunu. Treba ih skidati s proračuna iz principijelnih razloga, i zato što mnogi od njih čine ukupnu društvenu štetu znatno veću od samog novčanog iznosa kojeg uspiju isisati od produktivnog dijela stanovništva, ali njihovo financiranje nije razlog ovolikog javnog duga.

29 comments

 1. Ako iskreno sagledamo ustvari nikakvih problema nema. Ništa se nje promijenilo i sve će ostati isto, ustvari nastaviti će se isti negativni ekonomski trendovi, neće biti lustracije, oni koji još nešto rade će biti i dalje guljeni ali još žešće, oni koji znaju i hoće raditi će bježati iz zemlje, natalitet će ostati katastrofalan, vodit će se vanjska politika dodvoravanja na vlastitu štetu, dakle “business as usual”…..

  Stoga je ovaj proračun u redu. Njime se šalje kristalno jasna poruka svima koji nešto znače (a to nismo mi) da promjena neće biti. Barem ne takvih kakve mi ovdje priželjkujemo. Neke crne ovce koje stvarno uvode vidljive promjene ili barem svim silama pokušavaju uvesti promjene i rastjerati nakupine yugo-srbo-komunističkih subverzivnih elemenata (kao što je ministar Hasanbegović), će biti i dalje na udaru “naprednih” snaga te će ili biti prisiljene na popuštanje ili će biti žrtvovane radi mira u kući. Ionako je riječ o anomalijama koje se ne uklapaju u redoviti obrazac ponašanja.

  Vidljivo je i kod trošenja na obrazovanje da se glavne rasprave vode oko toga da li je to premalo novaca a ne da li obrazovanje koje svojom metodologijom, načinom, vrstom, smislom i organizacijom spada u 19 stoljeće treba mijenjati, nego da opet sve ostane isto samo – skuplje. Tada bi valjda sve bilo u redu….

  I te uštede koje spominješ a koje se nisu dogodile bi ionako bile samo mali znak dobre volje, ali to ništa ne bi promijenilo. Problem je u ideologiji i političkom principu. Ima li država pravo raspolagati tuđim novcem i baviti se stvarima koje nisu od ključnog nacionalnog interesa.

  Ustvari još i gore. Ima li država pravo zanemarivati i podrivati ključne nacionalne interese i još u procesu trošiti novac koji je otela od svojih produktivnih građana ali i od materijalne supstance koja je vlasništvo svih njenih građana?

  Problem je u nametnutom i pažljivo čuvanom vjerovanju kako država ne samo da ima pravo nego i obvezu na takav pristup i to čak i bez obzira na rezultate. Da je to potpuno normalno. Pa i jeste za zemlju pod okupacijom. Tada je to potpuno normalno.

  Ja smatram da niti političari niti institucije bez obzira na zakone koje su donijeli u svoju korist a bez realne osobne odgovornosti za posljedice nemaju nikakav legitimitet osim prava sile da se zadužuju u moje ime. Da glume dobrotvora u moje ime. Da zbrinjavaju neradnike u moje ime. Da sustavno provode politiku zamjene domicilnog naroda sa nekim drugim narodima, itd.

  Za mene osobno je to čisti akt agresije. A prema narodu – veleizdaja. Prema tome zašto bi oni koji to sve rade odjednom pokazivali znakove dobre volje? Čemu kada ne snose nikakvu odgovornost i kada je i sila i zakon na njihovoj strani. A protiv nas građana ove zemlje. Kome da pokazuju dobru volju? Okupator mora primarno iskazivati silu, snagu, a ne znakove slabosti.

  Nemojte se zavaravati. Dok god političar ne bude snosio osobnu odgovornost za obećanja, poteze, riječ je o marionetskoj vladi čije ponašanje i interesi nisu interesi naroda kojim vlada. Pogledajte Merkel u njemačkoj i sve će Vam biti jasno. A koliko se je godina ta uspjevala prikazivati zaštitnicom svoga naroda. A tvrdim Vam da je od početka podmetnuta kao kukavičje jaje.

  Čak i u društveno normalnijim okolnostima od naših ne postoji pravilo, princip, ograničenje kojim bi se spriječilo i kaznilo zaduživanje i uvođenje novih poreza. Ili političke odluke ogromnih posljedica bez referenduma. A sve dok to i masu drugih stvari nije kažnjivo i to kapitalnom kaznom, to će se nastaviti i dalje. Samo gledajte.

  Sviđa mi se

  1. Stoga je ovaj proračun u redu. Njime se šalje kristalno jasna poruka svima koji nešto znače (a to nismo mi) da promjena neće biti.

   Upravo zato sam htio reći kako je Vlada iz svoje perspektive glupo i jeftino izgubila političke bodove. Praktički nikakvih promjena nema, proračun je veći nego lani, najavljeno novo zaduživanje (predviđeni deficit je, doduše, manji nego prošle godine, ali i dalje je – deficit), a ljevičari po njima drvljem i kamenjem. Hajde da su barem najavili neke ozbiljne rezove, pa neka onda ovi galame, ali ovako je lose-lose situacija.

   Sviđa mi se

 2. Ne da nema nikakvih problema, nego je sve ostalo po starom. I ovaj proracun je veci od prethodnog, cime se nastavlja sisanje krvi gospodarstvu od strane nerealno velikog i potpuno neefikasnog javnog sektora. I ovaj proracun predvidja proracunski deficit, veci od 1 mlrd. EUR (sic!), cime sve ostaje po starom. Nisu cak predvidjeli niti micanje rezijskog osoblja (cistacice, kuharice, portiri, podvornici) u privatni sektor.
  Ove godine se za turisticki kolac nizim cijenama spremaju boriti Grcka, Italija i Spanjolska, turisticke velesile kojima ocajnicki treba love. Uz ovakve poreze, hrvatsko “najlipse more na svitu” bi moglo biti naprosto preskupo, sto bi za posljedicu imalo losiju sezonu i manje love u drzavnom proracunu, dakle i veci budzetski deficit. S prvim jesenskim danima bi gospodin Maric mogao osjetiti potrebu za povratak na sjever, po jos koju vrecu EUR ili USD. Radi se o sezonskoj migraciji ministra financija, na kakve smo vec navikli. Krediti ce nam biti skuplji, zahvaljujuci netom snizenom kreditnom rejtingu, pa bi se mogle ostvariti prognoze nekih analiticara po kojima bi Hrvatska na jesen 2017. mogla postati insolventnom.
  Ukratko, od ove vlade ne treba ocekivati nikakve reforme, sa ili bez Davora Huica. Politicka snaga udruge Lipa je nazalost zanemariva a glasovi podrske ovoj vladi dolaze iz ljevicarskog HDZ-a i nista manje ljevicarskog MOST-a, koji sasvim sigurno nece dozvoliti da se bauk neoliberalnog kapitalizma prosiri Balkanom. Uhljebi pod ovom novom vladom nemaju nikakvog razloga za brigu, radi se definitivno o hodu starim, dobro uhodanim socijalistickim stazama i bogazama. Reputacije gospodina Oreskovica i jos vise ona gospodina Huica sluze samo za prikrivanje stvarnih namjera. To je bilo jasno od samog pocetka a ovaj proracun je rasprsio svaku mogucu dvojbu. Zaista mi nije jasno zasto je gospodin Huic prihvatio to ocito beznacajno i nepotrebno mjesto u vladi. Njegovo odbijanje bi znacilo principijelnost. Njegovo prihvacanje savjetnickog mjesta ne znaci ama bas nista.

  Sviđa mi se

  1. Nažalost (politička) principijelnost i orijentacija gosp. Davora Huića se jasno pokazala onda kada je on bio član izbornog stožera Ive Josipovića.

   Njegovo deklarativno zalaganje za slobodno tržište a istovremeno davanje podrške nelustriranom komunistu, dapače čovjeku koji je bio jedan od glavnih aktera “umivanja” SKH i navlačenja demokratske maske zločinačkoj organizaciji govori samo za sebe.

   Znači, daješ najveću moguću podršku čovjeku koji je cijeli svoj život proveo u borbi protiv slobodnog tržišta (uz sve ostale krimene), a istovremeno zagovaraš suprotnu ideju?!?! Ovo nije samo pitanje političkog “šmeka” nego je u zemlji kao što je ova prvorazredno političko ali i moralno pitanje.

   O kakvoj principijelnosti se onda ovdje može pričati? Ne umanjujem Hujićev doprinos verbalnom zagovaranju slobodnog tržišta, ali ovdje postoje određena neodgovorena pitanja koja u opravdanu sumnju dovode njegove stvarne motive i ciljeve. Osim onih čisto oportunističkih naravno.

   Uostalom ako ti je toliko stalo do slobodnog tržišta tada bi nakon ovakvog proračuna dao ostavku na mjesto savjetnika iz razloga neslaganja sa istim. Ipak je ovdje riječ o političkoj poziciji a ne o radnom mjestu radi radnoga mjesta na trošak poreznih obveznika zar ne?

   Možda griješim. Možda je ovdje riječ o nevjerojatno nezgodnom spletu okolnosti, čudnom redosljedu određenih događaja ili nečemu trećem o čemu ja jednostavno nemam pojma. Ali si kao nedovoljno upućen promatrač postavljam pitanja kakva postavljam (i vjerojatno nisam jedini). I čekam da me netko uputi u pravo stanje stvari. Ali dotle meni stvari izgledaju ovako kako sam napisao.

   Nama inače (pa i ovdje) fali sposobnost postavljanja pravih pitanja. Pravo pitanje bi recimo bilo zašto PRAVI porezni obveznici nemaju svoj “sindikat”. Ne neku anemičnu udrugu nego sindikat koji ih kao politička snaga može, HOĆE i ima snage pozvati na štrajk i blokadu institucija. Recimo da na mjesec ili tri mjeseca prekinu poslovanje, izdavanje papira i slično i (privremeno) otpuste sve zaposlene. Pa da vidimo što će se onda dogoditi. Koliko ja vidim to je jedini “sindikat” koji bi u ovoj zemlji imao nekog smisla…..

   Sviđa mi se

   1. Zapravo, ovo je izvrsna ideja. Ne zelim nikada u zivotu biti dio “sindikata” (osim ako nisam Don mafije he he), ali ovakav “sindikat”, tj. grupu za pritisak bih podrzao donacijom. Naravno, ocekivao bih potpuni radikalizam prema kojem bi drug Vilim bio umiljato janje.

    Sviđa mi se

   2. Nažalost (politička) principijelnost i orijentacija gosp. Davora Huića se jasno pokazala onda kada je on bio član izbornog stožera Ive Josipovića.

    Huić je vlasnik i direktor PR agencije koja je bila angažirana od strane Josipovićevog stožera na izborima 2009. (kada mu je alternativa bila Milan Bandić). Na tom mjestu ja recimo ne bih svejedno prihvaćao ponuđeni posao i očito se čovjek time na neki način kompromitirao, ali ne znam dovoljno o tom slučaju i okolnostima u to vrijeme, tako da moguće da se radi samo o nekim krivim procjenama.

    Međutim, danas mogu reći da sam dosta bolje upoznat sa stajalištima g. Davora i, iako se naravno ne slažem sa svime što ikad kaže (kao što se ne slažem s nikim), imam povjerenja u njega da učiniti najbolje što može u zadanim okvirima i zaista mi ne pada gotovo nitko na pamet s hrvatske javne scene tko bi bio adekvatniji za tu poziciju na koju je imenovan (naravno, skroz je drugo pitanje to kolikog će on uopće realnog utjecaja imati na neke bitne odluke).

    Sviđa mi se

 3. Cemu toliki pesimizam u komentarima? Naravno da je utjecaj udruge “Lipa” minoran, ali da je netko prije godinu, dvije tvrdio da ce udruga koja se zalaze za smanjenje poreza, proracuna i “drzave” dati savjetnika premijera, svi bi mu rekli da je lud.

  Jasno je da su premijer i ministar financija slabici koji nisu bili u stanju srezati proracun, ali to su ocekivali samo naivci. Primjene u konzervativnom drustvu kao sto je hrvatsko, su ili postupne, ili prisilne (nakon raspada sustava). Osobno navijam za raspad sustava jer je to jedino jamstvo da ce promjene biti temeljite, ali zadovoljan sam i sa postupnim pomacima: Huic iz Lipe, ministar koji mora odstupiti zato sto je krkan, nakon njega jos jedan takav, ministarstvo kulture koje se vise ne bavi homoseksualnim aktivizmom, komunisticki (sic!) direktor televizije odletio, i sa njim svi urednici i voditelji dnevnika, Pupovac vise nije dio vladajuce koalicije… To su samo neke (doduse nasumicno nabacane) stvari koje su se pomakle iz mjesta. Kad bi se odigrala i nekakva lustracija, koliko god bila ogranicena, to bi vec bilo cudo bozje.

  Sto se tice proracuna, on ce ovako ili onako ici dolje. Svidjalo se Vilimu Ribicu ili ne.

  Liked by 2 people

  1. Ja ne navijam za potpuni raspad sistema. Bio sam svjedok jednom raspadu sistema koji me je natjerao na odlazak u emigraciju. Poginuli su mi i neki prijatelji. Potpuni raspad sistema obicno znaci i prolijevanje krvi, sto je dogadjaj koji ne mogu prizeljkivati, ma koliko bio ljut na sadasnju politicku elitu.
   Sto se Huica tice, mogu se kladiti da ce mu Ribic, Matijasevic, Goran Maric, Kapovic i slicna ljevicarska bagaza pokusati pripisati dio odgovornosti nakon neizbjeznog neuspjeha ove vlade. Smatram da mu to nije trebalo.
   I naravno, svjestan sam cinjenice da tikva ide na vodu dok se ne razbije. Ipak, mislim da si od nas dvojice ti onaj tko je pesimistican.

   Sviđa mi se

   1. Taj raspad sustava koji je tebe otjerao u iseljenistvo je bio viseslojni raspad drzave, moralni, ekonomski, politicki, nacionalni i svaki drugi. Hrvatska je utemeljena na puno zdravijim temeljimo od pokojne Juge. Ekonomski raspad sustava u danasnjoj Hrvatskoj ne bi nuzno doveo do rata. Jednostavno, nakon sluzbenog bankrota drzave (nemogucnost vracanja dugova i nemogucnost novih zaduzivanja), slijedi konacno uvodjenje stvarne stednje, tj.manji proracun, otkazi itd.

    Poucen iskustvom bivse drzave, ne ocekujem znacajnije smanjivanje poreza vec rast onoga sto se zove “siva ekonomija”. Dakle, sve veci udio stanovnistva ce zivjeti izvan sustava, nece placati poreze i racune, i jako ce se povecati iseljavanje.
    Ovo je zalostan proces, ali sto ga vise odgadjamo, teze ce nas udariti.

    Sto se stvarnih promjena tice. Tesko cemo se obracunati sa Socijalizmom sve dok se ne ispuni nekolika uvjeta.
    1. Hrvatska je zemlja staraca. Ekipa odgojena u komunizmu je odavno formirana, i nepokolebljivo na drzavnoj sisi. Oni moraju otici bioloski. Kad se broj stanovnika znacajnije smanji, recimo za pola milijuna penzica, i koliko god mladih ode vani, onda se moze oformiti kriticna masa za promjene (a promjene su jednostavno izlazak iz hard core socijalizma).

    2. Lustracija je nuzna jer ne vidim drugog nacina da se ukloni politicka elita koja ima intelektualni kapacitet amebe, a samoljublje do neba. To su razliciti Milanovici, Pusici, i nebrojeni profesori na fakultetima kojima nije mjesto niti u strukovnim skolama.

    3. Mediji. Ako je socijalizam rak drustva, onda su mainstream mediji u Hrvatskoj medij preko kojeg se rak siri. Oni daju veliki obol skrivanju problema ispod tepiha i usmjeravanju paznje javnosti na priglupe teme. Zapravo su mediji ovdje ekstremna ljevica, i dok god oni svjesno cine zlo obmanjivanja i laganja, drustvo je ukopano u mjestu.
    Ukratko, kad Galt ili Petrov budu na televiziji koliko Pupovac, Jakovina ili Puhovski, onda cemo imati medije koji informiraju, a ne obmanjuju.

    I naravno, svjestan sam cinjenice da tikva ide na vodu dok se ne razbije. Ipak, mislim da si od nas dvojice ti onaj tko je pesimistican.

    Zamolit cu te da mi ovo pojasnis. Sto je pesimisticno u mojim rijecima?

    Sviđa mi se

    1. Pesimisticno je ocekivanje potpunog kolapsa. A potpuni kolaps sustava je uvijek potpun: moralni, politicki i ekonomski. To mu i samo ime kaze. Sto se tice ideje da to ne mora nuzno voditi ratu, nisam tako siguran u to. Oni koji su na vlasti od 1945. do danas mi ne izgledaju kao netko tko bi mirno prepustio vlast. Jedan takav primjerak je i gospodin Ribic. Volio bih da nisam u pravu.

     Sto se lustracije tice, ista je danas, vise od cetvrt stoljeca nakon raspada SFRJ, potpuno besmislena. Ne samo sto su nekadasnji komunisticki glavesine ili u mirovini ili pomrli, dokumenti na temelju kojih bi se mogla obaviti lustracija su ukradeni ili unisteni. Bilo kakva “lustracija” bi se nuzno pretvorila u politicki lov na vjestice i obracun s neistomisljenicima. Na osnovu cega bi se moglo lustrirati Kapovica i Cakardicku? Na osnovu ideja koje zastupaju? Oni su za vrijeme UDBE isli u vrtic. Sloboda govora i izrazavanja je jedna od glavnih politickih sloboda u modernom kapitalizmu, njihova lustracija po toj osnovi bi bila upravo ono sto ne zelim.

     Ja se nadam grckom scenariju, kojim bi se Hrvatsku natjeralo da prihvati njemacki diktat, ukljucujuci i smanjenje javnog sektora i stvaranje unutrasnjeg trzista. Po Ateni su pucale bombe, tako da nasilje nije u potpunosti izbjegnuto, no izbjegnuto je u velikoj mjeri.

     Sviđa mi se

     1. Dobro, ocito sam upotrijebio krivu frazu “kolaps” i “raspad sustava”. Nisam mislio na kolaps tipa Njemacke ’45. SSSR-a ’90 ili Juge ’91, vec jednostavno na bankrot poput Grcke. Buduci da smo sad u EU i igramo po njihovim pravilima igre, bankrot bi bio slican onome sto je ponudjeno Grckoj. Tako da zapravo nas dvojica imamo slicnu viziju.
      Sustav koji se treba raspasti je jednostavno socijalisticki sustav u kojem drzava sve financira, a novce namice guljenjem gospodarstva do kosti i zaduzivanjem. Takav sustav nuzno mora doci do svog kraja, ili raspada.

      Zapravo se uvijek iznova vracamo na onaj vic: “Ajmo mi proglasiti rat protiv Njemacke, a sutradan se odmah predati i reci: ‘sad ste vi gazde i sredite ovaj nered kako god znate'”.

      Lustracija je naravno nuzna jer razbija strukturu koju se tesko moze razbiti drugim mjerama. Lustracijom se osudjuje komunizam na slucan nacin kako je osudjen nacizam. Svi clanovi partije lete iz drzavne sluzbe, medija i sveucilista, i onda vise ne mogu odgajati “crveni podmaladak”. Sto se tice redikula tipa Kapovica ili Cokardicke, oni sa lustracijim nemaju nikakve veze. Nih samo treba prestati financirati, a u politickom smislu imaju pravu laprdati sto god hoce.

      Mislim da se lustracija precesto definira kao obracun (cak i nasilan) sa ljevicom i ogranicavanje politickih sloboda. To je besmislica. Lustracija ne utjece na necije pravo da bude ekstremni ljevicar, Kapovic moze voditi stranku koja predstavlja parodiju na KP koliko god ga to zabavlja. Cokardicka moze pisati nebulozne clanke za feministicke portale, pa tko voli nek ih cita.

      Sviđa mi se

     2. Lustracija je postupak uklanjanja iz javnog političkog života kolaboracionista bivšeg komunističkog režima. To se konkretno ne bi odnosilo na dvojac koji spominješ, ali svejedno, ako podržavam njihovo promptno uklanjanje (i njima sličnih) s državnih jasla, na koji to način krši njihovu slobodu izražavanja?

      Slažemo se da ne bi trebali postojati državni fakulteti, škole ili mediji, ali kad već postoje, zašto bi tu morali još trpiti moralne nakaze koje veličaju genocidne totalitarne ideologije?

      Sviđa mi se

  2. Moj pesimizam ustvari proizilazi iz toga da sam nakon određenog broja godina shvatio da smo mi ustvari izgubili a ne dobili rat. I da se nad nama vlada onako kako se vlada nad poraženim neprijateljem.

   Ne doduše oružjem, nego unutrašnjom subverzijom pete kolone. To što je na jedvite jade sada sklepana nekakva vlada koja se protuprirodnim bludom još uvijek drži na okupu i koja je makla neke ljude sa čelnih pozicija nažalost nije dovoljno.

   Što to garantira? Svi petokolonaši su i dalje i zdravi i živi. I što je najgore potpuno slobodni u političkom i svim ostalim vrstama djelovanja (subverziji) da i dalje glume žrtve “Ustaškog terora”. Što je ujedno i jedino što u svojim bijednim životima znaju raditi. Nažalost to “tržišno” umijeće, ta “antifašistička kvaliteta” se pokazalo ne samo dostatnim nego i najboljom kvalifikacijom za TRAJNI uspjeh u okupiranoj zemlji.

   Tko je kažnjen? Tko je na robiji? Jednostavno nije jasno pokazano koja se cijena plaća za ozbiljan kriminal i tko tu cijenu mora platiti. Zato da se ne ponovi. Nitko. Nula. Nada. Zero.

   Govorimo o zemlji u kojoj ljude kažnjavaju zato jer su skinuli zastavu EU ili su nosili krivu kapu (crna sa potkovom), ili zapalili “škiju”. A za suradnju sa stranim agenturama, primanje novaca i svjesnim sudjelovanjem u podrivanju ugleda i obrambene moći zemlje, što je sve zakonski kažnjivo i nema veze sa nekakvom slobodom govora – još dobijaju i ordenje.

   Umjesto da porezna uprava digne ruke od malih poduzetnika i primi se češljanja imovine i izvora prihoda tih “antifašista”, njih se ostavlja na miru. Pogodite koga neće ostaviti na miru?

   I što će se dogoditi kada se ova vlada raspadne? U normalnim bi nam okolnostima bilo u interesu da se ovakve vlade raspadnu što prije, ali umjesto toga mi moramo strahovati da “antifašisti” ponovno ne zasjednu i kroje nam i “pravdu” i sudbinu po svojoj mjeri.

   Ili pojednostavljeno. Ako se uz iznimne napore auto odgura 10 metara uzbrdo, od kakve je to koristi kada motor i dalje ne radi, ručnu kočnicu nisi popravio a vrh je udaljen kilometrima?

   Pesimizam? Defetizam?

   Sviđa mi se

   1. Ma ti si, Tantore, stari defetist 🙂

    Previse si emotivan. Sto je, priznajem, grijeh na kojeg nisam ni ja imun. Mi Dalmatinci bi sve lomili “priko kolina”, ali drustvo se ne mijenja na taj nacin.

    Dakle, ovako!
    Rat nismo izgubili, vec smo ga dobili. Unatoc petoj koloni.
    Generacija koja je stvarala drzavu devedesetih, je odradila posao tako kako ga je odradila, a na mladjima je sad posao nastaviti dalje i ispraviti strateske promasaje koje je Tudjman ostavio iza sebe. Po meni dva su osnovna promasaja koje je Tudjman napravio.

    1. Nije se obracunao sa Udbom i jugoslavenima. Ne mislim “obracunao” onako kako su se oni obracunalavali sa neistomisljenicima, vec ih je jednostavno trebao lustracijom izgurati iz politike, vojske, policije, tajnih sluzbi, medija i sveucilista. Stvar je tako jednostavna:
    – clan partije –> mirovina
    – suradnik Udbe –> mirovina
    – suci, profesori, novinari, svi u prisilnu mirovinu sa odgodom od par godina dok se ne nadje zamjena.

    2. Potpisao je sporazum kojim je izrucio BiH Hrvate u Federaciju sa Muslimanima, bez da je prije toga oformio autonomnu hrvatsku teritorijalnu jedinicu. Ovo je do danas razlog njihove marginalizacije i izvor vecine problema koje Hrvati tamo imaju.

    Po meni ovo su rjesivi problemi, i nakon “Racan-Sanader-Milanovic-Mesic-Josipovic” mraka, sad je vrijeme da se konacno krene u rjesavanje ovih problema.

    Sto se tice “petokolonasa”, moje je misljenje jednostavno. U demokraciji postoji sloboda i pluralizam misljenja. Samo neka oni slobodno laprdaju sto zele, ali pod uvjetom da se financiraju sami. Niti jedna kuna iz proracuna ne smije otici tim destruktivnim parazitima. Vec je to dovoljan “pelicin” za tu moralnu plijesan.

    Ajmo, za promjenu, bit i malo dobre volje! Ono sto zelimo uopce nije tako daleko. Jedna lustracija, i jedan ostar rez drzavnog proracuna, i vec smo na konju 🙂

    Sviđa mi se

    1. Pod tocka broj 1, ako dobro razumijem, bivsi clanovi partije su trebali lustrirati druge bivse clanove partije. Zanimljivo.

     Sviđa mi se

      1. Pocetkom 90tih su Tuđman/Mesic/Manolic/Boljkovac trebali lustrirati bivse clanove partije? I ti tu ne vidis problem.😊

       Sviđa mi se

       1. Zar nije ocito da ja govorim o tome sto treba napravit danas. Lustracija je jedan od strateskih promasaja koji su ostali iza Tudjmana. Na nama danas je posao to ispraviti.

        Sviđa mi se

  3. Sve te nabacane stvari koje si naveo jesu lijepe stvari, ali ako ne bude ozbiljnog zaokreta u smjeru slobodnog tržišta na ekonomskom planu i rezanja državne potrošnje motornom pilom, takvi “postupni pomaci” će ostati samo kozmetičke naravi i na kraju bi mogli biti čak i kontraproduktivni, jer će radikalnim ljevičarima poslužiti u huškanju rulje protiv zlih neoliberala i “kockastoglavih”.

   Sviđa mi se

   1. Ja imam još jedan vrlo ozbiljan razlog za pesimizam. Da je u pitanju samo Hrvatska i naše unutrašnje stvari onda bi mogao odmahnuti rukom i reći, ma riješit će se to, Hrvatska je ionako slijepo crijevo i beznačajna mrlja na karti….

    Ali kada pogledate što se dešava u Njemačkoj. Da i tamo ima istih takvih, doduše kao jednom već “lustriranih” komunista ali kojima to nije nikakva prepreka da se i dalje javno bave politikom?!?!

    I koji zagovaraju masovno useljavanje jer (skoro bukvalno) citiram: “NJEMAČKA RADI SVOJE NACISTIČKE PROŠLOSTI MORA BITI KAŽNJENA TIME ŠTO ĆE SADA MASOVNO PRIMATI NE-NJEMCE KOD SEBE….”. I taj svoju izjavu daje smješeći se pred kamerama. To je njihova skoro copy/paste verzija naših “antifašista”. O čemu sam već prije pisao spominjući onog kriminalca iz advance.hr koji je zagovarao istu stvar.

    Ti i takvi samoprozvani “demokrate” i “antifašisti”, ustvari su najgori kriminalni šljam koji bi u svakoj normalnoj zemlji (koja je ukinula smrtnu kaznu) gulio dugogodišnju robiju. A umjesto toga surađuje sa istim takvim domaćim šljamom i ljudskim talogom u pojedinim zemljama u cilju – pa svi dobro vidimo i znamo kojem.

    Nitko pri zdravoj pameti više ne može reći da mu nije jasno kamo vodi takva politika. Nitko se više ne može braniti da nije dobro razumio o čemu se tu radi. Nitko nema više pravo reći da nije bio svjestan posljedica. Više ne.

    Ono što hoću reći je da su sve bitne institucije Europe i njezinih zemalja pod toksičnim utjecajem takvih klonova. A da se sa njima ne obračunava onako kako oni zaista zaslužuju jer bi odmah počele mantre o “fašizmu” (zamjena teza).

    Njih ne brine što su društvo doveli do izumiranja i kaosa jer smo to ionako po njima zaslužili, nego ih brine što su povampirene snage fašizma (vrlo umjerena desnica) digle glas protiv toga genocida.

    Dok se ne prihvati načelo da nije riječ o nekakvim političkim neslaganjima i normalnoj razmjeni mišljenja nego o opasnom kriminalu i smišljenoj te sustavno financiranoj subverziji suvereniteta nacionalnih država koja zahtjeva primjeren odgovor, nema pomaka.

    Nije ovdje riječ o ljudima koji su iz čistog uvjerenja (i gluposti) radili nešto u što vjeruju (iako ima i takvih). A ne. Riječ je o ljudima koji su primali (i primaju) javni novac ali i novac izvana da rade to što rade i znaju jako dobro zašto to rade. Oni moraju biti kažnjeni i to drastično. Od njih treba napraviti primjer za sve ostale. Tek tada i samo tada se može razgovarati da se je nešto bitno napravilo.

    Pa razmislite malo. Da sam ja ZA SVOJ VLASTITI NOVAC doveo nekoga ILEGALNO preko granice i da sam mu onda pružio utočište, dao mu dokumente da može hodati po cesti i onda još masovno zataškavao kada je on recimo nekoga silovao ili opljačkao banku ili digao nekoga u zrak, ŠTO BI SE MENI DOGODILO? Da li bi i mene strpali u zatvor radi saučesništva u zločinu i poticanja na zločin ili ne bi? Što Vi mislite?

    A ovi leftardi i njihovi toksični nalogodavci su to sve napravili SA NAŠIM NOVCEM i još se bune kako im nije dosta, nego da treba nastaviti takvu rabotu i da kada se netko pobuni da onda treba NJIH zaštititi od takvih zlih “fašista” koji se bune…. 🙂 🙂 🙂

    Hajde iskreno bez lažnog moraliziranja recite koja je kazna primjerena za takvu rabotu?

    Koja je suverena država u EU recimo barem podigla tjeralicu protiv “Soroša” ili u najmanju ruku proglasila takve likove za “persona non grata”? Koja je država zabranila ili barem prestala financirati ljevičarske udruge koje propagiraju “multikulturalizam”? A zašto nije? Zato jer nije suverena, eto zašto.

    Eto zašto sam pesimista. Jedino što bi popravilo moj optimizam je da vidim kriminalce primjereno kažnjene. Tada bi znao da se je politika stvarno promijenila i da neće samo tako biti vraćanja na staro. Dotle…..

    Sviđa mi se

    1. Ja uzivam citati tvoje komentare, i slazem se valja sa 99% onoga sto pises.

     Problem je u jedino u tome sto precjenjujes snagu protivnika. Samo mala digresija, “borbu” definiram kao borbu izmedju zdravog razuma i slobodnog trzista s jedne strane i iskljucive ideologije i svemocne drzave s druge strane. Pri tom je “protivnik” ekstremna ljevica sa svojim idejama netolerancije i prenapuhane uloge drzave u drustvu.

     Moje je misljenje da “protivnik” jedva uspjeva ostati na nogama u ovom virtualnom boks mecu, spremni su za nokaut u svakom trenutku. Samo je potrebno malo inicijative i drustvene hrabrosti. Pogledajmo dva aktualna primjera.

     1. Dva stara udbasa su u zatvoru u Minhenu i smjesi im se dozivotna zatvorska kazna.
     Cijeli je sustav upregnut da spasi ta dva stara zlocinca, od kojih se jedan smatra nesluzbenim, ali stvarnim sefom hrvatskih tajnih sluzbi. Premijer je osramotio drzavu donosenjem zakona “Lex Perkovic” dan prije ulaska u EU. S tim je prakticno prekinuo veze sa Njemackom. Tu su i izvrsna i zakonodavna grana vlasti stale iza starog udbasa.
     Kad je stigao nalog iz Njemacke, onda je i sud i drzavno odvjetnistvo napravilo istu stvar. Dakle i treca grana vlasti je stala iza starog udbasa. Jos mu je i sin u tom trenutku upravljao sa tajnim sluzbama. Zvuci kao da je ovo nedodirljiva osoba. da ne kazem svemoguca.

     I koliko je napora trebalo da se sve srusi kao kula od karata. Jedan hrabar sudac u Zagrebu (Ivan Turudic) i jedan hrabar odvjetnik koji je zastupao Gizelu Djurekovic. Pakleni plan koji je pripreman mjesecima, koji je posve zauzdao tri grane vlasti, doveo do izolacije drzave…. sve je sruseno u nekoliko dana, nakon akcije dva hrabra pojedinca.

     2. Skidanje ekstremne ljevice sa drzavne sise.
     Jedan odlucan ministar, dr. Hasanbegovic sa “dva poteza pera” je izazvao histeriju i revolucionarni zanos medju uhljebima, pardon naprednim snagama, u kulturi. Cim su shvatili da nema vise para digli su crvenu revoluciju, osnovali milijuntu udrugu, galame u medijima, istrazuju ministra od vrtickih dana. Uopce cvile, kao ranjeno pseto, ali im je ocito sve uzalud. Para vise nema!

     Vidis da se moze. I da ne treba puno.
     Ekstremna ljevica je dominantna samo u medijima. U stvarnom svijetu oni su manjina u svakom pogledu. I krajnje je vrijeme da ih se gurne na drustvenu marginu gdje pripadaju. Kako? Tako sto ih prestajemo financirati.

     Sviđa mi se

   2. ali ako ne bude ozbiljnog zaokreta u smjeru slobodnog tržišta na ekonomskom planu i rezanja državne potrošnje motornom pilom

    Pa rezanje motornom pilom svakako slijedi. Samo je pitanje hoce li to biti u obliku “mjera stednje” (planirano) ili nemogucnost naplate poreza u bankrotiranoj drzavi (prisilno). U svakom slucaj balun od sapunice koji se popularno zove drzavni proracun, mora ili puci ili izdusiti.

    jer će radikalnim ljevičarima poslužiti u huškanju rulje protiv zlih neoliberala i “kockastoglavih”

    Nisu problem radikalni ljevicari sami po sebi. Uvijek postoji 5% radikala u svakom drustvu. Ovo sto sam citirao se rjesava lustracijom medija. Nama se uporno dogadjaju nadrealne situacije u kojima je bivsa clanica CK SKH “ugledna novinarka” i “opinion maker”, a komunisticki direktor televizije opet jase desetljecima nakon raspada (raspad my ass) komunizma. Ili recimo, probisvijet poput Pavica drzi EPH, a nitko ga ne pita s kojim novcima je to pokrenuo. A kad se sve skupa raspadne jer je nesposobnjakovic, onda mu drzava oprosti 500 milijuna kunica.

    Ovakve su stvari nedopustive u iole normalnom drustvu.

    Sviđa mi se

    1. Ja se slažem da nije problem u radikalnim ljevičarima.

     Barem dok isti ne počnu podupirati terorizam i genocid nad vlastitim narodom, ali ne više riječima nego dijelima. Što je propuštanje i/ili zaprimanje pola milona ilegalnih imigranata protiv moje volje nego KAPITALNI zločin protiv mene i mojeg naroda? To nije stvar sukoba mišljenja. Kada ti u moju kuću dovedeš trajne “goste” a protiv moje volje. Pri tome ne snosiš ikakvu odgovornost za štetu koju “gosti” naprave, a zakon je na tvojoj strani – e to je problem.

     Nije problem što je Paviću država oprostila 500 mil kn. Ili nogometnim klubovima puno više. Baš me briga. Problem je kada država mene zakonski goni jer traži da ja to porezom platim a ja to neću. Problem je što je zakon (prinuda) na Pavićevoj strani a protiv mene.

     Nije problem što je političkom odlukom Radman postao direktor televizije. Političkom odlukom došao, političkom odlukom otišao. Problem je što nitko ne istražuje čudnu koincidenciju između njegovog vlasništva na Bledu i premještaja centrale Microsofta u Beograd. Problem je što komunista i anti-hrvat Radman nije suđen zbog podupiranja komunističke diktature. Jer da je u zatvoru ne bi mogao obnašati dužnost zar ne?

     Nije problem što se ne gone komunjare koje postavljaju ploču “društvo Josipa Broza…”, nego je problem što se goni onaj koji ju je razbio.

     Nije problem što se ne gone četnička i partizanska obilježja. Problem je što se radi razbijene ćirilićne ploče ljude ubija, što ih se radi crne kape progoni i što radi zapaljenog join-ta ili kile “škije” idu u zatvor. To je problem.

     Netko stoji iza toga. Netko je potpisao takve odluke i takve zakone. Problem je što se takvima dopušta sakrivanje iza sustava i izbjegavanje odgovornosti. Problem je što se takvima ne sudi i što se od takvih radi primjer.

     Nije problem što se premijer želi zadužiti. Nije problem što želi uvesti nove poreze. Problem je što ne postoji zakon kojim bi ga se radi toga automatski strpalo na robiju i to za sami pokušaj.

     Nije problem što velike korporacije plaćaju malo ili nimalo poreza. Problem je što se od mene i od malih ljudi traži da namire izmišljenu “razliku”.

     Ne postavljamo prava pitanja.

     Sviđa mi se

     1. Nabrojao si puno toga. Po meni, vecinu bi rijesila pravna drzava i lustrirano pravosudje. Ostatak bi se rijesio sam od sebe nakon lustracije medija.

      Metaforicki kazano, Hrvatska pliva sa kamenom zavezanim oko vrata. Taj kamen je komunisticko nasljedje. Ja sam optimist i mislim da cemo se rijestit tog kamena 🙂

      Sviđa mi se

    2. Nisam ja ni rekao da su problem radikalni ljevičari sami po sebi, već povodljiva i slabo informirana rulja koja se lako da izmanipulirati s par otrcanih floskula i nemaštovitih obećanja.

     Sviđa mi se

 4. Ja se slažem da je rulja problem ali mi je teško prihvatiti da su u današnje vrijeme slabo informirani. Naravno da ideje slobodnog tržišta nisu toliko u glavnim medijima ali test problema informiranosti se može napraviti svaki dan u razgovoru sa svojom okolinom. Rulja je jednostavno indoktrirana u socijalizam(deluded) i razum, logika, stvarnost i objektivizam ne dolaze u obzir. Tu ne govorim o temama koje su kompleksne u libertarijanskim krugovima kao pitanje da li je ucjena kriminalno djelo ili vikanje požar u punoj kino dvorani. Sama informacija da treba otpustiti veliki broj individualaca u javnim upravama jer ne doprinose novu vrijednoost na tržištu vec su neto porezni konzumenti nailazi na zid, neugodnu šutnju i mijenjanje teme. A koliki je tek put do homesteading-a.

  Sviđa mi se

 5. Boze hvala Ti sto postojis. Danas sam opet cijeli dan mislila da je gotovo, Hrvatska ne postoji, gotovo. Cijele noci ne spavam koliko mi se gadi sve ovo, mislim “kako cu ja ovdje zivjeti zauvijek?” I kad citam takve kao sto si ti, bude mi lakse. Molim te, samo budi netko moralan i etican, jer dosta je Hr (to ni ne postoji…) hvalospjeva i ego utrka. Dosta varanja inteligencije. Molim te.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s