Što govore stručnjaci?

U Republici Hrvatskoj, osoba koja radi za prosječnu hrvatsku neto plaću, a ima jedno uzdržavano dijete, državi je prisiljena mjesečno ustupati oko 35% svoje zarade prije nego išta potroši ili uštedi. Preostali dio će se jednom potrošiti, a od čega će ukupno bar dvadesetak % na ime PDV-a, trošarina i sličnih prisilnih državnih davanja biti ustupljeno državnom aparatu. To je samo što se tiče izravnog i lako vidljivog reketarenja produktivnog stanovništva (i to nakon prošlogodišnjeg nazovi rasterećenja), a da uopće ne spominjemo koliko još država raznim intervencijama i regulacijama realno poskupljuje dobra i usluge koje građani kupuju od dijela zarade koji im je država omogućila da (bar privremeno) zadrže.

Što se tiče onih osoba koje u Hrvatskoj zarađuju prosječnu neto plaću na razini EU (cca 11,200 HRK) i imaju jedno uzdržavano dijete, oni su pak dužni prije nego što vide vlastitu zaradu udijeliti državi oko 43% mjesečne plaće. Od ostatka dohotka koji im je ostao na nazovi raspolaganju, država će se također propisno namiriti, ako dotičnima padne na pamet štogod potrošiti, uštediti ili investirati.

Sve u svemu, državno reketarenje predstavlja gotovo 40% svih ekonomskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj, dok udio centralno planirane državne potrošnje u hrvatskoj ekonomiji iznosi oko 50%, ne računajući onih tisuću i kusur državnih poduzeća (DUUDI trenutno upravlja imovinom vrijednosti oko 30 milijardi eura).

Oko 70% birača u Hrvatskoj ustvari živi na trošak države, a da bi se to sve financiralo, stopa PDV-a u Hrvatskoj je sada druga najviša na svijetu (više od 25% ima samo Mađarska), dok je državni dug porastao na oko 90% godišnjeg BDP-a, a što dodatno negativno utječe na investiranje i zapošljavanje u zemlji.

Iz godine u godinu, Hrvatska je od strane inozemnih institucija sve lošije ocijenjena prema pokazateljima ekonomskih sloboda u zemlji, dok sve više sposobnih radnika i poduzetnika iz Hrvatske odlazi u zemlje s više tragova kapitalizma. Hrvatske investitore socijalistički kleptomani i apsurdi birokracije tjeraju u inozemstvo, a stranci Lijepu našu uglavnom zaobilaze u širokom luku. Ona poduzeća koja su ostala u Hrvatskoj ostvaruju u pravilu konsolidirane godišnje neto profitne marže od oko postotnog poena iznad stope inflacije.

Ipak, ako nešto o tome pitate stručnjake:

Hrvatska je u raljama najrigidnijeg neoliberalnog kapitalističkog koncepta na svijetu.

Gospodin Drago Jakovčević je, dakle, dr. sc. iz ekonomskih znanosti i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji bez većih problema, mrtav ozbiljan, razglaba o neoliberalnom kapitalizmu u Hrvatskoj, te se sramoti nepoznavanjem osnova nauke iz koje posjeduje formalni doktorat, a i gospodarske situacije u svojoj domovini. Čovjeku, po čijoj priči izgleda da pohlepni kapitalisti diljem svijeta nikako da dočekaju što prije investirati u Hrvatsku, vrhunac domišljatosti je povećanje minimalnog troška zapošljavanja i tjeranje poslodavaca da radnicima daju “dostojanstvene” plaće u zemlji s gotovo 20% nezaposlenih. Uz ovakve “stručnjake” po državnoj akademiji, kako ikoga može čuditi zašto smo ovako zaostali?

bern

Stručnjak za ekonomska pitanja po kriterijima EFZG

 

P.S. Profesor Jakovčević lamentira kako “već sada osim Rumunjske imamo najmanju minimalnu plaću”. Osim što to nije ni približno točna izjava ni ako gledamo samo EU, ne navodi da u dvjema europskim zemljama s najvišim prosječnim plaćama i najnižim stopama nezaposlenosti ne postoji uopće ikakav propisani minimalac. Doduše, u Hrvatskoj trenutno zakon o minimalcu sasvim sigurno nije baš najvažniji uzrok visoke nezaposlenosti, no to ne znači da ga ne treba ukinuti.

57 comments

  1. Trebalo je napraviti isto kaj i Njemačka kad su integrirali bivši DDR: ni jedna diploma, magisterij ili doktorat iz ekonomije iz DDR-a ne vrijedi ništa. Imaš komunistički doktorat iz ekonomije? Priznajemo ti SSS. S tim da bi ja još dodao i kojekakve marksizme, filozofije, političke znanosti, i posebno novinarstvo. Dodaš tome lustraciju i bili bi bolji od Poljske ili Češke, a ne na razini Grčke ili Rumunjske kakvi smo sad.

    Sviđa mi se

    1. @junok

      25+ godina ove države i niti jedan jedini proces protiv komunističkih zločina. Pogledajmo kada treba suditi nekome tko je bio regrutirani vojnik u nacističkom zatvoru prije 70+ godina, tada se primjenjuje načelo formacijske odgovornosti. Dakle, nije potrebno dokazivati jesi li ti počinio neki zločin ili si možda bio kuhar u tom logoru – kriv si samim time što si bio dio kolektiva i na sudu moraš dokazivati eventualne olakotne okolnosti radi mogućeg smanjenja kazne.

      Ovako se kako je gore opisano naime danas radi u EU kada su nacistički zločini u pitanju. Zar komunističke treba tretirati blaže?

      Kako je kod nas u slučaju komunista nažalost propuštena svaka realna prilika za individualizaciju odgovornosti, u skladu sa realnim okolnostima potrebno je primjenjivati načelo formacijske odgovornosti za svoje ali i za naslijeđene zločine svojih prethodnika (ratne zločine komunista u WW2):

      – Bio si na poziciji tijela koje je donosilo totalitarističke političke odluke
      – Bio si na bilo kakvoj političkoj poziciji i istovremeno si bio član partije
      – Bio si u sustavu hijerarhije vlasti gdje su se donosili i/ili provodili politički obojani zakoni
      – Bio si sudac i/ili tužitelj u političkom procesu
      – Bio si u saboru koji je donosio političke krimene
      – Bio si na mjestu tužitelja (RH), predsjednika (RH), a nisi pokrenuo proces
      – Bio si doušnik i/ili član Udbe
      – Bio si svjedok optužbe na namještenim procesima
      – Itd…

      FORMACIJSKI SI KRIV. Makar da i ništa posebno nisi napravio opet si osobno – odgovoran. I trebaš odgovarati. A sud je tu samo da utvrdi postoje li neke olakotne okolnosti koje utječu na stupanj krivnje i kaznu.

      A kazna može biti zatvorska sa prisilnim radom ili u rijetkim slučajevima uvjetna sa djelomičnim oduzimanjem građanskih prava i potpunim oduzimanjem prava na javnu djelatnost. U iznimnim slučajevima i smrtna kazna. Istovremeno sa izrečenom kaznom ide i obvezna zapljena obiteljske imovine te naknada žrtvama.

      Za ove u današnjoj RH koji su bili na poziciji da sankcioniraju komunističke zločine i provedu lustraciju paralelno sa optužbom za suučesništvo ide i postupak za veleizdaju. I to po posebnom (retroaktivnom) zakonu (potpuno u skladu sa pravnim mogućnostima sustava RH)

      Time bi se automatski za 90% slučajeva riješili i problemi sa danas politički aktivnima pobunjenim (aboliranim) teroristima i zločincima, te kojekakvim dušebrižnicima demokracije jer su oni redovno spadali u takve skupine..

      To je po meni smisao lustracije. E sada, koliko od Vas zaista misli da će se to dogoditi ili će u najboljem slučaju nešto kozmetički biti napravljeno bez ikakvog stvarnog učinka?

      Sviđa mi se

      1. Lustracija je jako bitna. Mogu poceti sami sa sobom, svi ostali su ionako mrtvi. Prestanimo sa glupostima i uhvatimo se posla.

        Sviđa mi se

        1. Pravda nije bitna? A očito su ti tvoji “mrtvaci” nešto jako živahni kada su u stanju raditi toliku štetu. I uostalom zašto bi se mi uopće uhvatili posla? Zar zato da radimo za svoga neprijatelja? To je baš isto kao da kažeš, ma pustimo piromane neka samo pale a mi samo jače sadimo mlada stabla. Samo trebamo brže saditi nego što oni pale. Kako da ne. Stvarno odličan savjet. Bravo. Vidjeli smo na rezultatima “pomirbe” koliko takve savjete treba slušati i koliko su dobronamjerni takvi savjetodavci…..

          Sviđa mi se

          1. nismo lustrirali ni domovinski rat ni pretvorbu, a neki bi se vraćali u WW2 … ali zašto stati na ww2? vratimo se još dalje u povijest, što dalje od sadašnjosti i stvarnih problema.

            lustracija … a kompletan hdz su prebjezi iz kpj tj skh, nigdje ih nema više http://www.index.hr/vijesti/clanak/hdz–stvarni-nasljednik-saveza-komunista-hrvatske/815399.aspx , ostatak je u sdp.

            ili je lustracija zapravo jadni pokušaj revizioniranja povijesti, umjesto da se svi koji su izdali hrvatsku pospu pepelom po glavi kao što su to napravili njemci nakon drugog svjetskog rata ( njih su zapravo prisilili, a mi smo se zahvaljujući komunistima i partizanima našli na pobjedničkoj strani ). Svejedno, lijepo je vidjeti posvuda po njemačkoj podsjetnike na nacističke zločine.

            Zločini komunizma u hr istina postoje, kao što postoje i zločini hrvatske vojske, oba slučaja mahom iz odmazde … i saveznici su pobili na stotine tisuća, zapravo milijune nedužnih iz odmazde nakon rata, ne znam kakve su lustracije proveli englezi, amerikanci, francuzi ili rusi. Koliko mi je poznato ponose se pobjedom protiv fašizma i antifašizmom.

            ali sve su to samo distrakcije, osnovno je osloboditi se totalitarističkog nasljeđa u ekonomiji i podići standard, jer kako je rambo amadeus davno rekao, kad plaća pređe dvije tisuće eura, nitko više ne priča o naciji i vjeri, samo o ljubavi.

            Sviđa mi se

            1. nismo lustrirali ni domovinski rat ni pretvorbu, a neki bi se vraćali u WW2

              Čini mi se da ne razumiješ što znači lustracija, tako da tvoj komentar onda nema puno smisla.

              Zločini komunizma u hr istina postoje, kao što postoje i zločini hrvatske vojske, oba slučaja mahom iz odmazde

              Zločini komunizma nisu bili ni iz kakve “odmazde”, već su komunisti 50 godina svakodnevno i aktivno radili na uništavanju svega što vrijedi u Hrvatskoj, kao što su to radili i u drugim komunističkim zemljama po svijetu, samo je to negdje bilo u većem ili nešto manjem intenzitetu.

              i saveznici su pobili na stotine tisuća, zapravo milijune nedužnih iz odmazde nakon rata, ne znam kakve su lustracije proveli englezi, amerikanci, francuzi ili rusi

              Miješaš potpuno različite stvari. Brkaš lustraciju s kažnjavanjem zločina.

              ali sve su to samo distrakcije, osnovno je osloboditi se totalitarističkog nasljeđa u ekonomiji i podići standard

              Da, a kako si to zamislio da se provede u djelo?

              Sviđa mi se

              1. kažem da je lustracija nemoguća jer bi vladajuća stranka, a i opozicija prvo sama sebe morala iskjlučiti iz vlasti, a onda i odreći se svojeg legitimiteta i naslijeđa počevši sa partizanskim generalom tuđmanom. Neću uopće ulaziti u “psihoznanstvena” maltretiranja kako je to rekla fetiva splićanka iz križnog puta ( bitno je brojati krvna zrnca pa odmah u naslovu se ističe da je prava splićanka ) kojim bi se pokušala utvrditi odgovornost i uloga određenih osoba pred 70, 80 ili više godina. Nevjerojatan gubitak energije, fokusa i zdravog razuma.

                Sviđa mi se

                  1. http://www.dnevno.hr/kolumnisti/indoktrinacija-prema-kriterijima-nenada-zakoseka-77441

                    dnevno.hr sa bruninim problemima sa dekanom i očiglednim simpatijama prema gospođi Judith R.

                    http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/judith-reisman-se-verbalno-sukobila-sa-zagrebackim-studentima-ispred-faksa-dva-policajca—272488.html

                    opravdana reakciaj zakošeka na trabunjanja judith.

                    o udruzi križni put čiji je član i ministar sa svojim osebujnim stavom o ustaškoj hrvatskoj teško mogu imati neko pozitivno mišljenje … pogotovo kad se time bavi netko tko nije osobno proživio ww2 niti jugoslaviju niti sudjelovao u domovinskom ratu.

                    neovisno o tome, lustraciju smatram potpuno promašenom temom, ali samo naprijed, zanima me kako će sami sebe lustrirati.

                    Sviđa mi se

                    1. @GG:
                      Zakošek je čisti primjer kvaziznanstvenika koje sam ranije spominjao. Tip je doktorirao sa tezom o državi i jugoslavenskom samoupravljanju sa težištem na državnoj investicijskoj politici 1984. godine. Kad je njegova Juga o kojoj je pisao i o kojoj još danas sanja bankrotirala. Istovremeno taj vodi instituciju koja kroz cijelo razdoblje postojanja nije bila ništa drugo nego regrutacijski centar za zločinačku organizaciju KPH/KPJ i nema ni jednog jedinog međunarodno priznatog stručnjaka.
                      Taj svijetli primjer komunističke društvene znanosti napada jednu J. Reisman zbog koje su u SAD-u pokrenute tužbe protiv istih onih koje Zakošek brani, koja koristi isključivo znanstvene i provjerene argumente, a sama ženska dolazi sa doktoratom sa sveučilišta koje je toliko ispred zagrebačkog da o tome ne treba ni trošiti riječi (imaju 16 nobelovaca ako je vjerovati wikipediji). Uz to nigdje se ne koristi ni jednim jedinim znanstvenim argumentom, nego isključivo glasinama i ad hominem napadima. Da nismo ovakva zabit, taj bi bio gotov u znanosti.
                      Kaj se tiče ovoga o lustraciji, očito je da ti ni ne znaš kaj lustracija je i kako se provodila u zemljama koje su raskrstile sa zločinačkim komunizmom iz prošlosti (Poljska, Češka itd.). Ne bi me čudilo da si i sam neki državni uhljeb sa “diplomom” FFZG-a ili nečeg sličnoga. Dobro ti je @Tantor napisao.

                      Sviđa mi se

            2. GG
              interesantna je tvoja tvrdnja da je HDZ sazdan od nekadašnjih članova SKH. Takozvani ljevičari rado se drže toga mada u tome nema nikakve logike. Dosta sam vremena potrošio tražeći na temelju kojih anketa i ispitivanja se došlo do tih spoznaja. Nećeš vjerovati ali stručnog prikupljanja podataka i analize nije bilo, odnosno ja je ne nalazim. Svi autori se pozivaju na vjerodostojnost nekog drugog, bez ikakve referentne točke. Koliko znam prvi se put taj podatak pojavio početkom 90tih u nekim britanskim novinama.
              Molim te, navedi kako je i kada vršeno istraživanje, kojom metodom i tko ga je proveo. Tako će ta tvrdnja biti znanstveno opravdana.
              Zahvaljujem unaprijed na trudu koji ćeš uložiti u to. ( ovo sam napisao bez sarkazma )

              Sviđa mi se

                1. Taj se rad opet poziva na neki drugi rad. Nigdje nema temeljnog istraživačkog rada, nego se samo vrtimo u krug.
                  Kao da ja izmislim neki podatak i napišem ga, ti se pozoveš na njega u svom postu na neku drugu temu, a ja se za godinu dana u svom postu pozovem na tebe i tvoje izvore kao istinu. Time ustvrdimo nešto na što se svi poslije pozivaju kao relevantno, ali se nitko ne pita otkud podatci.

                  Usput rečeno, nikako nije logično, zbog čega bi članovi SKH odjednom postali članovi HDZa? Pa SKH-SDP je na izborima 1990 dobio preko milijun glasova. Misliš li da je uslijedila bežanija iz SKH da bi tako dobro prošli? SKH-SDP je splasnuo na par drugova kad je većina njegovih članova osnovala tkz SAO Krajinu, učlanila se u neke druge partije te povela oružanu pobunu protiv RH. Tada SKH-SDP pada i na izborima 1992 dobija samo 145 000 glasova.
                  HDZ dobiva na tim izborima neznatno manje glasova nego dvije godine prije tako da tvrdnja o masovnom prebjegu crvenih drugova u HDZ nikako ne stoji.

                  Sviđa mi se

                  1. ne znam kakvu bi znanstvenu metodologiju očekivao u prebrojavanju bivših komunista u dvije najveće stranke u hr. Ovo je nakakav ekstrakt i imaš 3 stranice literature na koju se poziva i koja je zapravo podloga ovim pretpostavkama. Ja čisto sumnjam da su daleko od istine, uostalom znamo i sami tko su i što su bili mnogi od sadašnjih i bivših političara u najvažnijim hr strankama … recimo http://www.express.hr/brifing/karamarkova-crna-lista-komunista-jos-ih-ima-na-visokim-funkcijama-1284#

                    Sviđa mi se

    1. Koliko mi je poznato, Austrija, Danska, Finska, Švedska, Italija, Švicarska i Norveška nemaju minimalnu plaću. I kod nas bi trebalo ukinuti minimalnu plaću uz smanjenje poreza i ukidanje parafiskalnih nameta. To bi dovelo do povećanja zaposlenosti i smanjenog odlaska mladih u inozemstvo.

      Liked by 1 person

    2. Zakonski minimalac nije propisan u Švicarskoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Italiji, Austriji, Islandu, Cipru i Lihtenštajnu.

      Doduše, u mnogima od tih zemalja kolektivna pregovaranja sindikata s udrugama poslodavaca imaju obvezujući karakter za svakoga u određenom sektoru.

      Liked by 1 person

    1. Pa socijalisti su jedini koji sve znaju o ekonomiji (ali i o svim ostalim stvarima). Oni ne samo da sve znaju i u sve se najbolje razumiju nego su toliko sigurni i samouvjereni u svoje znanje da se nemaju nikakve potrebe preispitivati/pravdati za razliku od ostalih smrtnika.

      I kao dodatni bonus imaju i jasne i što je najvažnije jednostavne recepte kako ekonomija i idealno društvo treba izgledati. A te recepte je i relativno jednostavno primijeniti (uz izvjesnu upotrebu sile, pardon revolucionarnog terora)

      Zato kada prosječni Bob/Mujo/Ivek treba odabrati između komplicirano prezentiranog i društveno nedorečenog libertarijanizma sa jedne te veličanstvene ideje življenja na tuđoj grbači sa druge strane, tada konačni odabir baš i nije previše težak. Zar ne?

      Zato ja ponavljam i uporno ponavljam da libertarijanci ne trebaju objašnjavati kako socijalizam nije dobar te da zato nisu dobri visoki porezi, nego da treba zastupati temeljni princip osobnih sloboda.

      A sloboda raspolaganja svojim radom (mali porezi) i sloboda da uopće vidiš novac kojeg si zaradio (bruto plaća) su minimalne slobode, kojih ako nema, onda je potpuno suvišno razgovarati o ostalim manje bitnim slobodama. I to treba staviti na poziciju svetog NAČELA. Parole ako vam je to draže čuti.

      Jer jedino na taj način će se broj onih koji će ideološki napadati libertarijanizam smanjiti na mali postotak okorjelih boljševika.

      Sviđa mi se

      1. Slažem se sa Tantorom oko prezentacije ideja. Slobodno tržište treba neukim ljudima predstaviti kao, coca cola, facebook, bmw, hollywood, i phone , ….. I kao najbitniju stvar koju nam je dao kapitalizam a to je GOOGLE. Jer preko google a sei informiraju i svil ljevičari i socijalisti, i tu svi ispadnu glupi kad ih u društvu pitate zašto koriste to kapitalisticko zlo , ostanu u čudu.

        Liked by 1 person

      2. U načelu se slažem svakako s ovim i meni je načelno savršeno nebitno što će smanjenje ovog i onog poreza dovesti do poboljšanja odabrane više-manje arbitrarne mjere ekonomskog blagostanja. Stvar je u principima da u civiliziranom društvu iniciranje nasilja ne smije biti prihvatljivo.

        Međutim, nisam siguran da će se na taj način broj onih koji će ideološki napadati smanjiti na mali postotak “okorjelih”, bilo bi dobro da je tako, ali iz nekog iskustva mi se čini da nije, već se načela slobode često pokušavaju napadati (uvijek bezuspješno, doduše, ali ipak vrlo žestoko) na utilitarističkim temeljima, a rasprava prebaciti u makroekonomski šamanizam.

        Sviđa mi se

      1. Pa naravno da ih ne sputava! Sto si ti mislio, da su profesori ekonomije odabrani po nekakvim strucnim kriterijima? Danasnji profesori na ekonomskom fakultetu u Zagrebu su bili asistenti kada su tim fakultetom drmali Dusan Calic, Bogdan Cosic, Andjelko Runjic i Ivo Druzic. Sto mislis, tko ih je pripustio u zvanje docenta, bez kojeg nisu mogli do profesorske titule? Svi ti “znanstvenici” su, pod broj jedan, obrazovani od strane komunistickih profesora i, pod broj dva, izabrani po politickim kriterijima. Famozni Lovrinovic iz MOST-a ne govori niti jedan strani jezik niti je ikada objavio clanak u inozemstvu. To smo saznali svojedobno kada se natjecao za titulu rektora sveucilista. Da parafraziram pokojnog Japu, i profesori ekonomskog fakulteta trebaju provoditi (i propovijedati) drzavnu politiku a ne poznavati ekonomiju.

        Sviđa mi se

  2. Jedna MOST-ovka je izjavila da je trebala dobiti stan besplatno. Rekao bi Sandler u jednom filmu kad vidi Ferari, ” for freeee!”.

    Sviđa mi se

  3. Kao što je @mgogala liepo objasnio. Ti “stručnjaci” nisu tu primarno, pa čak niti sekundarno da bi se bavili onim što im piše u papiru, nego da zauzimaju mjesto kako se (slučajno) ne bi pojavio u istom prostoru netko tko ideološki nije podoban. A što to točno znači biti podoban vidimo po nelustriranim kriminalcima koje se uvijek javno pita za “mišljenje” i po prostoru koji zauzimaju u slobodnoj štampi (agitpropu).

    A umjesto toga jedino što bi ih se trebalo pitati je sljedeće: “optuženi, imate li išta reći u svoju obranu prije konačnog izricanja presude”.

    Ti isti kriminalci su za vrijeme rata u pozadini čekali da JNA obračuna sa “ekstremistima” pa da se onda natječu za naklonost “osloboditelja”. Ti isti su sa leđa likvidirali naše ljude bilo u borbi bilo u “slučajnim” incidentima. Ti isti su sudjelovali u “nevladinim organizacijiama” (za judine škude) kako bi međunarodnu javnost uvjerili da je žrtva agresor i da je zaslužila ono što joj se događa.

    Kada niti sve to nije bilo dovoljno da nas poraze onda sve rade kako bi iznutra sabotirali Hrvatsku državu i time uvjerili onaj maloumniji sloj naroda kako mi i ne trebamo imati svoju državu. Kako smo u cjelini kao narod nesposobni i glupi. I kako su ustvari pravi problem oni koji su se borili za ovaj narod i državu (!?!?!?) A Hrvatsku dovesti u poziciju poražene strane i tretirati kao okupirani teritorij. Vidjeli smo na primjeru ministra Hasanbegovića koliku ulogu imaju mediji i tko kontrolira te medije u toj veleizdajničkoj raboti.

    Sa time su se efektivno odrekli beskrajno velikodušnih uvjeta “pomirbe”. Sa kriminalcima i razbojnicima sada nema niti smije biti pomirbe. Uostalom oni su ti koji otvoreno zazivaju nerede i građanski rat, oni su ti koji žele okrenuti brata na brata, a svojim lažima optužuju Hrvatski narod kako je suštinski sa njime nešto “pogrešno” i da zato treba biti “kuš”.

    Pa ja želim tim izrodima da konačno i kusaju u punoj mjeri ono što su zakuhali.

    Bez da se te ljude odstrani iz bilo kakvog utjecaja na društvo, prokaže kao kriminalce i osudi ih se za primjer i kao satisfakciju ljudima koji su se borili za ovu zemlju te kao pravdu nebrojenim žrtvama komunizma, neće niti smije biti mira. Jer bi to bio mir poraženog i poniženog….

    Pa ako se pitate što to PRAVI branitelji hoće – eto to hoće. Ako se pitate zašto su se toliki branitelji samoubili – eto zato su se samoubili.

    Ako se pitate kako se ovi komunjare nešto ne samoubijaju, dapače žive jako dugo i cvatu kao karanfili – eto zato “cvatu”. Mislite da je to slučajno? Nije. Cvatu zato jer imaju dobru hranjivu podlogu i odgovara im društveni “zrak” ispunjen crvenim toksinom. Napravili su teraformiranje cijelog društvenog “eko-sistema” da odgovara njihovom štakorskom organizmu. I onda su oni eto jako uspješni i uzoriti a mi svi ostali smo glupi krezubi kockastoglavi Ustaški šljam. Baš zanimljivo zar ne?

    Nažalost mi kao narod još nismo naučili da nije rješenje u dizanju ruke na sebe nego na odlučnoj deratizaciji onoga koji nam krade i fekali hranu, te crvenim toksinom zagađuje zrak kojeg dišemo. Samo što smo mi kao narod naivni (predobri) i često (po)slušamo svojeg najgoreg neprijatelja. Zavadi pa vladaj.

    I zato su njihovi povici “držite lopova” i medijska propaganda usmjereni na ljude koji su htjeli ovu državu. A oni koji su je mrzili i još uvijek je mrze su svjetionici demokracije i ljudskih i moralnih vrednota. Oni su majstori laži kao i njihov stvarni otac. Mir sa takvima?

    A poreze koje plaćamo ustvari ne plaćamo svojoj nego njihovoj državi. Oni su efektivna vlast i oni su glavni korisnici beneficija i kriminalne “privatizacije”. Njih ustvari hranimo. I zato su savjeti koje “velikodušno” dijele “danajci” kako samo treba više raditi a ne se baviti politikom (lustracijom) – besmisleni. Jer stvarno nema razloga raditi za dobrobit svojeg smrtnog neprijatelja.

    Dobro kaže @galt, nema koristi od smanjivanja poreza sa 50% na 49% ako se ne promijeni sistem. A sistem se neće promijeniti (nabolje) ako ga vode komunistički banditi.

    Sve ostalo je sporedno. Vjerute mi. Ili radije vjerujte komunističkoj bandi. Birajte sami.

    Sviđa mi se

    1. branitelji se “samoubijaju” manje nego ostatak građanstva, rekao bih da je tome tako jer branitelji, pravi i lažni, žive u prosjeku bitno bolje.

      Sviđa mi se

      1. Hvala ti što si jasno dokazao sve o čemu sam govorio. A sada se vrati u kanalizaciju iz koje si ispuzao da ne zaraziš nekoga od pravih ljudi svojom kužnom slinom.

        Sviđa mi se

        1. javi se kad se iskoprcaš iz noćnih mora prošlosti. PRAVI branitelji … komunistička banda, crveni toksin, komunjare i da više ne nabrajam … jedini toksin ovdje su tvoji tekstovi puni mržnje i ne shvaćanja prošlosti i sadašnjosti.

          Sviđa mi se

          1. Stopa samoubojstava u RH je 20-30 po 100.000 stanovnika i manje-više je konstantna za ukupnu populaciju (uključujući branitelje) od druge polovice 1980-tih (izvor: http://www.suicidi.info/statistika-hzjz.asp). Ako branitelja ima 500.000 (lažnih i pravih), a ukupno ih se ubilo oko 1800 (iz članka u tvojem linku) od 1991. to je tebi manje od prosjeka?
            Možda da si ponoviš statistiku iz srednje škole, ako te istina uopće i zanima.

            Sviđa mi se

            1. “Stope suicida hrvatskih branitelja u gotovo cijelom promatranom periodu niže su od onih zabilježenih u općoj populaciji muškaraca u Republici Hrvatskoj, uz iznimku za 1999. godinu kada je u braniteljskoj populaciji zabilježen podjednako veliki broj suicida kao i među civilima. Stope suicida dragovoljaca (onih koji su u Domovinskom ratu sudjelovali 100 i više dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. godine) uglavnom su niže ili na razini stopa samoubojstava u civilnoj muškoj populaciji, osim za 1999., 2003. i 1995. godinu.”

              Sviđa mi se

          2. GG
            nisi u pravu, braniteljska populacija ima viši postotak samoubojstva od civilne. Ne vjerujem da te posebno zanima ali ako želiš prouči studiju ”Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj” nakladnik grad Zagreb / Gradski ured za branitelje izdanje 2015.

            Sviđa mi se

            1. ima dosta izvora, posve točne brojke vjerojatno nisu ni poznate, ali generalno, promatrajući više izvora, rekao bih da je rata samoubojstava podjednaka kod ljudi koji su proveli značajan broj dana na ratištu i civila. Nešto je veći broj kod invalida što je i razumljivo. Inače, očekivao bih da su ljudi sa post traumatskim stresom skloniji dizanju ruke na sebe, a to ne proizlazi iz statistika.

              spomenuo sam statistike jer vidim da se špekulira sa brojkama bez potrebe.

              Sviđa mi se

              1. GG
                Nisi u pravu, opet. Brojke su vrlo točne. MUP RH posebno evidentira sve okolnosti koje su dovele do smrtnih posljedica, a nisu uzrokovane prirodnim sljedom (npr srčanim udarom). Statistika o braniteljskoj populaciji se realizira preko Ministarstva branitelja, tj preko zahtjeva obitelji o snošenju dijela pogrebnih troškova. Za vjerovati je kako nije svaka obitelj branitelja podnijela takav zahtjev te je opravdana pretpostavka da je udio samoubojstava branitelja postotno i viši.
                Braniteljska populacija ima veću stopu samoubojstava od civilne još od 1988. Braniteljska populacija (samo muškarci) imaju veću stopu samoubojstava od civilne (samo muškarci) od 2008. Autori studije objavljene 2015. su mr.sc. Zoran Komar, psiholog i mr.sc. Elvira Koić, dr.medicine., spec. psihijatar.

                Sviđa mi se

                1. meni ipak izgleda da ne baš …

                  pročitaj članak http://www.jutarnji.hr/-jurceviceva-teza-o-porastu-suicida-branitelja-nakon-objave-registra-je-neutemeljena-/1511733/

                  naročito:

                  “U studiji smo upozorili na 10-godišnji trend povećanja stope samoubojstava u braniteljskoj populaciji i istovremeni pad samoubojstava u općoj populaciji. Taj je trend posebno izražen u posljednje tri-četiri godine, ali je počeo daleko prije.”

                  i

                  “Manipulira se i stopama samoubojstava na 100.000 osoba u općoj i braniteljskoj populaciji te se tvrdi da je ta stopa u braniteljskoj populaciji dvostruko viša od one u općoj populaciji. Ta je tvrdnja, pišu u knjizi autori, za pojedine godine statistički točna, ali samo zbog činjenice da se u općoj populaciji uzimaju u obzir i žene, koje čine više od polovice općeg stanovništva, a koje su daleko manje sklone samoubojstvu od muškaraca. Uzmu li se u obzir samo muškarci koji su si oduzeli život, stopa samoubojstava u općoj populaciji viša je nego u braniteljskoj od 1991. do 2008. godine, kad stopa samoubojstava branitelja prerasta onu opće populacije za – 0,75. Te se godine na 100.000 muškaraca u općoj populaciji ubilo 28,6 osoba, a u braniteljskoj 29,35.”

                  btw, teško je iz podataka isčitati prave razloge i premda bi po nekoj logici očekivao da su stradalnici u ratu skloniji samoubojstvu, a napose tjelesni invalidi radi smanjene kvalitete života previše je tu faktora i nema se potrebe manipulirati sa njima kao što se to čini.

                  ja sam recimo uvjeren da je jedan od razloga preuranjeno i nepotrebno umirovljenje, a to je ujedno i jedan od razloga lošoj ekonomskoj situaciji u hr.

                  Sviđa mi se

  4. @borisvuk … šteka mi ovaj wp pa samo kratko i da ne dužim više, većina komentara uključujući ovaj su ionako van konteksta glavnog članka:
    teško je očekivati pravu znanstvenu metodu u prebrojavanju prebjega iz komunista u dvije najveće stranke u hr, ali imaš tri stranice referenci na literaturu koja je podloga ovim zaključcima. Osobno mislim da su blizu istine, uostalom znamo tko su i što su bili mnogi od njih … npr http://www.express.hr/brifing/karamarkova-crna-lista-komunista-jos-ih-ima-na-visokim-funkcijama-1284#

    Sviđa mi se

    1. čemu bi služio znanstveni pristup prebrojavanju prebjega? ako ti piše u radnoj knjižici da si bio funkcioner, ne možeš se kandidirati i gotovo.

      inače, cijeli problem ne leži u tome hoćemo li se civilizacijski postaviti prema komunistima, problem bi ostao i da ih lustriramo, onda bi se sukob oko fotelja raspodijelio između nekih drugih interesnih skupina. činjenica da uopće postoje položaji s kojih izabrani funkcioneri mogu u tako velikoj mjeri (prisilno školovanje, prisilno financiranje..) utjecati na život pojedinca je uzrok koji treba gledati riješiti.

      Sviđa mi se

      1. @sime
        Potpuno se slazem. Nije mi jasan taj fetis na bivsu drzavu, mrtve politicare, ww2 na jednom libertarijanskom blogu. Friedman je posjetio bivsu drzavu dva puta i rekao je sto misli o smijesnom sistemu samoupravljanja. Cak je savjetovao kineze krajem 80tih da ne idu u tom pravcu.

        Sviđa mi se

    2. Da, malo smo van teme, no stvar je dosta bitna. Razgovaram sa ljudima, starija populacija uglavnom, i često čujem klasični komentar ”nekad smo živjeli bolje”. Uvijek pitam po čemu se to sudi i uvijek je to vrlo subjektivan dojam. Kada iznesem podatke da je sada i ekonomski i politički bolje doživim pravo boljševičko bjesnilo. Zato je važno (meni) da svaka tvrdnja bude potvrđena činjenicama i dokaziva. John Galt to npr. izuzetno dobro radi.

      Znači, želiš li me uvjeriti da je bio masovni prebjeg komunista u HDZ morat ćeš dati uvjerljivije podatke od članka u petparačkim novinama.

      Sviđa mi se

      1. @borisvuk

        Nažalost tu činjenicu ti ja osobno mogu potvrditi kao čovjek koji je bio izravno uključen u ondašnje događaje. Ne mogu ulaziti u detalje ali bilo je odvratno za gledati kako se ljudi koji su bili ne samo obični članovi partije nego i poznati udbaši koji su ljudima OSOBNO bubrege izbijali zbog Hrvatstva, mašu Tuđmanovom slikom tako da ih svi vide….. i zauzimaju pozicije u HDZ-u.

        Dok su ljudi koji su zaista bili svim srcem protiv komunizma i za Hrvatsku sustavno marginalizirani. Stanje se poboljšalo tek kada je došlo do rata jer su tada odjednom postali potrebni (da ginu). Ali je vrlo brzo poslije rata a posebno nakon Tuđmanove smrti stvar opet počela kliziti natrag.

        Uostalom pogledaj samo koliko je Hrvatskih generala i visokih časnika smijenjeno, ili pronađeno mrtvo u sumnjivim oklonostima “nesrećama” i/ili “samubojstvima”, ili otvoreno likvidirano….. baš zanimljiva koincidencija.

        Oni koji nisu skončali su završili u Haagu i time uspješno maknuti sa puta. Još jedna koincidencija. Naravno da to nema nikakve veze sa djelovanjem “antifašista” (ironija), nego samo sa nekakvim zločinima koje je počinila Tuđmanova soldateska. Čak niti to što je riječ o čistom oslobodilačkom ratu priznatom svim međunarodnim konvencijama. Ipak su to za “naše” “antifašiste” proustaška posla….

        Isto tako ja smatram da su ljudi koji su u BORBI dokazali kako su ipak na prvom mjestu sinovi Hrvatskog naroda već osobnim svojim činom “lustrirani”. Tu prvenstveno mislim na časnike Hrvatske vojske i na one rijetke političare koji su ostali dosljedni Hrvatskoj ideji.

        Međutim prema ovim drugima koji su ugrizli pruženu ruku pomirenja ne smije biti milosti niti razumijevanja.

        Nije ovdje stvar “slobode mišljenja”. Kada Pupovčeve novosti napišu “oba su pala” to nije nešto čime se treba baviti državna politika. Uostalom profesionalni Srbin ima svo pravo ne voljeti Hrvatsku. Manje se od njega uostalom niti ne očekuje. Ali kada je sve to plaćeno državnim novcem tada je to kriminal kojeg treba sankcionirati.

        Kada Srpski pop pjeva četničke pjesme to je više manje dobro poznati narodni folklor kojim se ne treba baviti država. Uostalom zar netko nešto drugo očekuje? I ustvari je jako dobro što je tako i da se to VIDI.

        Ali kada u Hrvatskoj uopće postoji teroristička organizacija (SPC) koja već dva stoljeća za interese Beograda ugrožava opstojnost Hrvatskog korpusa na njegovim nacionalnim prostorima, tada je nereagiranje države nezamislivi kriminalni nemar države. A sistematsko državno marginaliziranje i otežavanje rada Hrvatske autokefalne pravoslavne crkve je čisto pomaganje terorizmu.

        Kada Kapović propovijeda komunizam ili hvali Tita ili nosi “partizanku” to je sloboda govora. Ali kada ISTOVREMENO radi stavljanja na glavu bilo kakve crne kape na glavu skoče svi državni mediji PLAĆENI POREZNIM NOVCEM i to uz aktivnu suradnju državnih institucija i to osuđuju kao “Ustaštvo” što je onda to? Komunistički “gangbang” naroda u mozak.

        Kada uvezena boljševička banda podupirana masovnim ubojicom Staljinom i njegovim “malim od kužine” koja je nakon rata pobila više HRVATA nego što ih je sveukupno pobijeno u ratu i potom smanjila Hrvatski državni teritorij ZA VIŠE OD POLA proglašava osloboditeljima kojima kao treba biti zahvalan tada je to pomračenje uma.

        Kada ti isti “aktivisti” na svaki način spriječavaju osudu komunističkih masakara (i osoba koje su te masakre počinile) tada su oni – suučesnici. A kako takva vrsta zločina pravno ne zastarijeva onda je to isto kao da su osobno sudjelovali i pomagali u tom zločinu. I tako ih treba i kazniti pa makar svi direktni učesnici pomrli u miru i u dubokoj starosti.

        Kada netko zagovara pravo na blud (svih vrsta) tada je to njegovo demokratsko pravo. Ali kada netko NASILNO želi uništiti civilizacijsku vrednotu kao što je brak i općenito nasilno uništiti tradicijski identitet naroda tada je riječ o opasnom bolesniku i kriminalcu. Kada u tome aktivno sudjeluju (i pomažu) državni organi tada je riječ o veleizdaji.

        Stvari su jako jednostavne. Ali kao što i na ovom forumu vidite postoje snage koje uporno rade kako bi kristalno čistu vodu namjerno zamutile. Mislim da bi i prosječno pametnom građaninu ove zemlje do sada trebalo biti jasno da mu te snage nisu prijatelj. I da dok te parazite i nametnike ne otrese sa sebe neće uopće moći doći u poziciju da radi u svoju korist.

        Kada je neki organizam opasno zaražen trakavicom tada nema te količine pojedene hrane koja može riješiti osnovni problem. Jedino trakavica u takvom odnosu može uživati.

        Hrvatski je jezik nažalost previše istančan i jednostavno nema dovoljno grubih riječi kojima bi ispravno opisao pravu prirodu i suštinu namtnika koji izjeda Hrvatski korpus.

        Zato se moram poslužiti neprikladnim opisnim metaforama koje ustvari neprimjereno UBLAŽAVAJU pravo stanje stvari i ozbiljnost naše situacije.

        Sviđa mi se

        1. Tantor,
          slažem se sa tobom. Smatram da smo nacionalno u teškoj situaciji, ekonomski i društveno u još goroj. Rekao bih za sebe da sam klerofašist, zadrti konzervativac, anti socijalist/boljševik/titoist, neoliberalni gad, zatucani antifeminist…slobodno nastavi niz u tom stilu, nećeš pogriješiti.

          No smatram da borba protiv boljševizma u svim njegovim inačicama može biti dobivena samo istinom. Zato ponekad pilim i ne zadovoljavam se konstatacijama bez dokaza. Zbog toga sam bio zapeo da mi se dokaže istinitost tvrdnje o masovnom prelasku drugova iz SKH u HDZ. Nisam član HDZa ili neke druge stranke i lagano me boli ona stvar za njih alles zusammen.
          HDZ, SDP i svi njima pridruženi satelitići su samo produžena ruka samoupravnog socijalizma. Ekonomski i jedni i drugi su teški socijalisti. Razlika im je samo u nacionalnom naboju. Za lustraciju jesam, iako se bojim da je prekasno za to.

          Sviđa mi se

  5. Nisam nikada bio ni u partiji niti u jednoj od hrvatskih stranaka, tako da ne znam njihov kadrosvski sastav, Zivim u SAD, povremeno navratim u Hrvatsku, a jako je mali broj mojih poznanika i prijatelja stranacki angaziran, tako da nemam od koga crpiti saznjanja od HDZ i SDP kao kadrovskim slijednicima nekadasnjeg SKH.
    Ipak, bez obzira na to jesu li kadrovi dosli iz SKH ili su autohtono izrasli, SDP i HDZ mi se cine ideoloskim blizancima, medju kojima ne postoji prevelika razlika. Ne znam koliki bi broj ljudi bio obuhvacen tom famoznom lustracijom, protiv koje u principu nemam nista, no svakako mislim da bi se trebali rasvijetliti partizanski pokolji nakon WWII, ne samo zato sto sam u njima izgubio djeda.
    Vise od cetvrt stoljeca nakon raspada jugoslavenskog komunizma, jos uvijek se ne zna tko je sudjelovao i izvrsavao ta ubojstva, koliko je pobijenih i tko je to neposredno naredjivao. Dokumenti moraju postojati. Jedinice koje su vrsile te pokolje su primale zapovjedi, opskrbljivane hranom, gorivom i municijom te pisale izvjestaje visim instancama. Izvjesca su podnosena o utrosku municije, goriva i hrane te mjestima na kojima su se pokopavali lesevi.
    Politicki komesari su svojim nadredjenim instancama podnosili izvjesca o moralu jedinica, o broju likvidiranih neprijatelja i o ponasanju pojedinaca. Komunisti su generirali cijelu gomilu papira koja sasvim sigurno nije potpuno spaljena i unistena. Radi se o ubojstvu desetaka tisuca ljudi, golemom zlocinu kojeg nije moguce u potpunosti prikriti. Za zdravlje nacije, to bi se moralo rasvijetliti.

    Sviđa mi se

    1. @mgogala

      Te su stvari odavno rasvjetljene. Odavno se zna tko je odgovoran. Dokumenti postoje, ali uopće nije problem u tome. Nema se šta tu rasvjetlhavati. Potrebno je kazniti sve one u lancu koji su sistematski zataškavali ili onemogućavali procesuiranje zločina. Jer je većina direktnih počinitelja posljeratnih masakara mrtva. Ali su itekako živi i politički aktivni oni koji su provodili totalitarističku politiku punog spektra (od likvidacija i golog otoka do progona studenata, i doušnika udbe). Njihovim nekažnjavanjem, a što je još i važnije odsustvom javne i poimenične društvene osude te dopuštanjem javnog djelovanja se šalje jasna poruka. A ta je da Hrvati nisu slobodan narod, da nisu svoj na svome, te da ih je u principu dopušteno nekažnjeno maltretirati i ubijati.

      Da Hrvatska država postoji samo po imenu, te da smo praktički okupirani od strane svojih neprijatelja. I legislativno i financihski i na svaki drugi naćin. Što uostalom i slijepac vidi iz aviona. A ovi koji tvrde da je u Jugoslaviji (po nekim aspektima), pa čak i nacionalno, bilo više slobode (od 80 do danas), nažalost ne lažu potpuno.

      Ne govorim ovdje o ekonomiji nego o sveukupnim praktičnim pitanjima koja se tiču života i slobode PROSJEČNOG pojedinca. Ali to nije zato jer je tada bilo dobro nego zato jer danas stvari stoje loše kako sam opisao

      Sviđa mi se

  6. Tantor, javno djelovanje ne mozes zabraniti. To se zove “sloboda govora i politickog izrazavanja” i predstavlja civilizacijsko dostignuce. Ono sto mozes zabraniti je obnasanje javnih funkcija. Sto se hrvatske drzave tice, ona postoji, ali je kao i dobar dio tzv. tranzicijskih drzava zadrzala sustinu proslog sistema. Cak niti policijska nakarada zvana SDK nije ukinuta nego samo preimenovana. Isti je slucaj s Rumunjskom i Bugarskom. Problem nije u tome je li drzava pod vlascu Hrvata nego koje je prirode ta vlast. A ta vlast je oligarhijske prirode i gospodarski krajnje neefikasna. Preporucam prethodni komentar ovog istog blogera, pod nazivom “je li vrijeme za tranziciju?”.

    Sviđa mi se

    1. Sve su europske tranzicijske zemlje provele lustraciju osim ex-YU i vidimo da ih većina danas stoji dosta bolje nego Hrvatska. To što bi se neki oportunisti mogli izvući ne znači da ne bi trebalo pročistiti državni aparat od dokazanih komunista, ali ono što je važnije i što je učinkovito, a treba učiniti je drastično smanjiti javni sektor općenito i privatizirati sva državna poduzeća, pa će se tako i usput “lustrirati” velika većina kancerogenih supstanci.

      Sviđa mi se

      1. Pa naravno da bi trebalo, ali hrvatska nije prošla normalnu tranziciju nego se dogodio rat. I vladajućim strukturama nije odgovarala lustracija onda, a neće odgovarati ni sada. “Dokazani” komunisti su danas u hr u svim porama društva…od politike, obavještajne zajednice, kulture, činovnika pa do predstavnika liberala, crkve, kapitalista, bankara, poduzetnika… mislim da u hrvatskoj lustracija nema šanse osim da se cijelo društveno tkivo opet ne pokida i dovede do itekakvih nemira i daljnjeg propadanja…
        Nadam se da griješim…

        Sviđa mi se

      2. Lustracija (lat. lustratio – rasvjetljivanje) je provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima.

        Zasto ne bi poceli sa provjerom prva tri predsjednika. Kome bi trebali oduzeti titulu kao sto je titula prvaka Italije oduzeta Juventusu?

        Sviđa mi se

Komentiraj