Indeks ekonomskih sloboda 2016.

Indeks ekonomskih sloboda koji svake godine objavljuje Heritage Foundation ima svojih značajnih nedostataka i nekih nelogičnosti, ali nije baš arbitraran i mislim da može ipak biti koristan pri nekom grubom procjenjivanju institucionalne sklonosti prema tržištu u pojedinoj zemlji. Iako je mjera neprecizna, može poslužiti kao neki orijentir kod karakteriziranja ekonomskih uvjeta u različitim državama. Ekonomske slobode ionako nisu neka fizikalna veličina koja se može egzaktno izmjeriti, pa će tu uvijek biti nekog prostora za subjektivni dojam i pristranost.

Spomenuta organizacija u suradnji s novinama Wall Street Journal objavila je indekse pojedinih zemalja za tekuću godinu i, kako piše Index.hr, Hrvatska je od 178 ocijenjenih zemalja rangirana na 103. mjestu, a u odnosu na prošlu godinu pali smo za čak 22 mjesta. Ne samo to, nego je Hrvatska imala najnegativniju godišnju promjenu u vrijednosti indeksa: -2,4 poena. Na ljestvici nas je preskočila čak i Srbija. Stanje hrvatske ekonomije opisano je kao “mostly unfree”, a pri tom treba imati na umu da Heritage tu nema pretjerano visoke standarde, pa su npr. SAD, Švedska i Finska upale u grupu “mostly free”.

croatia

Prema ovoj rang listi, najkapitalističkija zemlja na svijetu opet je Hong Kong, a najviše rangirane europske države su Švicarska (zemlja s najvišim prosječnim neto plaćama i najnižom nezaposlenošću u Europi) i Republika Irska (gdje je zadnjih godina na djelu egzodus hrvatskih emigranata). Jedine europske zemlje koje su lošije rangirane od Hrvatske su dva balkanska ekonomska giganta BiH i Grčka, te naravno “sovjetski tigrovi” Rusija, Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija.

Nasuprot ovim nalazima, renomirani hrvatski ekonomisti nas pokušavaju uvjeriti da je Hrvatsku uništio nekakav ‘neoliberalni kapitalizam’, sintagma koja je inače među ekonomski nepismenim socijalistima postala vrlo popularna poštapalica i što je bila tema prvog posta na ovom blogu. Kada bi u Hrvatskoj stvarno bilo liberalnog kapitalizma, bili bismo barem među 100 najslobodnijih ekonomija svijeta i ne bi bilo problema s kojima se susrećemo danas. Izrazito snažna veza između ekonomskih sloboda i prosperiteta stanovništva je lako vidljiva čak i prostim okom (a još vidljivija na meta-analizama znanstvene literature), a zapravo je vrlo jasno pojašnjena u ekonomskoj teoriji. Slobodno tržište donosi bolji život i više mogućnosti običnom čovjeku. Kako zaključuju profesori Hanke i Walters u svom empirijskom istraživanju na tu temu:

It is true that differing points of view will produce (slightly) different freedom scores. But it is also true that these differences do not alter a finding which is of crucial importance: Economic freedom and economic wealth are inextricably linked. All signs point in the same direction: those who would like people to enjoy greater prosperity must work to assure greater economic liberty.

 

9 comments

 1. eto, bliže smo začelju nego čelu.
  uz razumnu pretpostavku da orešković ne će ništa napraviti da popravi naš rejting, ali da će bolje ustrojiti upravu, možemo očekivati nastavak ovog trenda.
  ne mislim da će dizati poreze, 50% je dovoljno, mislim da mjesta za nazadovanje ima u ratu sa sivom ekonomijom. narod će podržati istrebljenje nepoštene konkurencije koja nudi jeftinije usluge:)

  Sviđa mi se

 2. Zlinićevih zločina djelo, a prepušteno u održavanje ruševnog stanja ruševnim zrikavom i njihovom komunističkom side-kicku u odjelu za suzbijanje rada (MRSA = bakterija otporna na sve antibiotike).

  Evo, ja sam uvjeren da kada bi Tim i Karamarkovi načisto poludili i dali Zliniću i bakteriji još bar četvrt mandata na funkcijama glavnog financijskog krvnika i suzbijača svakog oblika rada da bi komunistički tandem opet uspio napraviti više zla i štete poduzetništvu nego sve vlade do sada zajedno (uključujući i njihovo vlastito iživiljavanje).

  Kažem Zlinića i bakteriju još na godinu dana i padamo ako ne na zadnje mjesto na ljestvici ekonomskih sloboda onda jako blizu. Dok god posluje ijedan nekompromitirani, ne-crony, neovisan i samostalan privatni subjekt u Hrvatskoj, za Zlinića i bakteriju bit posla.

  Pitam se zaista koliko će vremena proći prije nego se komunistički i socijalistički zločini protiv poduzetništva u tzv. postkomunističkom dobu prikažu kao takvi i procesiraju.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s