Što kaže Camorra?

Zapravo me ne zanima slučaj bivšeg ministra Crnoje, ali ono što me šokira je tko bi tu mogao nagrabusiti:

Hrvatska odvjetnička komora reagirala je na vijest da su besplatnu pravnu pomoć u slučaju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje u Vladi dali Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Jasna Novak.

Besplatna pravna pomoć ne može se pružati bez rješenja Komore, a na zahtjev stranke jer je to protivno Kodeksu, a takav zahtjev Komori nije stigao.

Zamislite, oni će nekoga besplatno savjetovati bez dozvole komore Camorre. Kažem, ovaj konkretan slučaj je možda nebitan, problematično je ovdje samo postojanje ovakvih paradržavnih kartela (kojih ima poveći broj) i njihovih suludih propisa:

Prema kodeksu odvjetničke etike odvjetnici nisu ovlašteni davati ponude ni o jeftinijem zastupanju, a pogotovo besplatnom, jer time čine nelojalnu konkurenciju prema drugim odvjetnicima u Hrvatskoj.

Alen Jakobović, disciplinski tužitelj Hrvatske odvjetničke komore, kazao je da će, ako se utvrdi osnovanost ovih navoda, pokrenuti disciplinski postupak protiv spomenutih odvjetnika.

 

Pisao sam već kako su ovakve komore po građane iznimno štetne anti-tržišne pojave čiji je jedini smisao i interes povećanje cijena usluga i smanjenje mogućnosti izbora potrošača nasilnim suzbijanjem konkurencije. Državne vlasti s jedne strane podržavaju i zakonski štite takve kartele, dok s druge strane osnivaju agencije i donose zakone kojima navodno nastoje “štititi” tržišno natjecanje. Oboje je podjednako štetno i besmisleno, samo je zanimljiva ta kognitivna disonanca kod centralnih planera.

Ukidanje svih državnih komora i drugih komorolikih organizacija, te općenito liberalizacija tržišta i smanjenje (para)fiskalnih nameta, trebalo bi biti među najvažnijim kratkoročnim ciljevima nove Vlade, no izgleda da im to nije na dnevnom redu. Štoviše, novopečena ministrica uprave vidi prostora za postavljanje još peteroznamenkastog broja ljudi na grbaču privatnog sektora, a premijer jedva čeka uvesti novi porez na nekretnine. To je to što se u Hrvatskoj predstavlja kao “desna” opcija i što ljevičari nazivaju neoliberalnim kapitalistima.

 

P.S. Iako bi cijelo Ministarstvo kulture trebalo što prije ukinuti, raspuštanje članova Povjerenstva za raspodjelu tuđeg novca ljevičarskim uhljebima je pohvalan potez ministra. Ljevičari više od svega vole tuđi novac, a više od svega mrze društveno koristan rad.

 

4

29 comments

 1. Da se samo osvrnem na ovaj zadnji dio vezan uz kulturu, iako se slažem i oko komora/kartela. Milton Friedman je, po meni s pravom, smatrao kako u sustavu koji nije u potpunosti prepušten tržištu, sasvim opravdano koristit netržišne mehanizme kako bi se ispravljale netržišne greške. Ne bi li onda, u tom duhu, bilo jednako ispravno da ministarstvo kulture novcem poreznih obveznika ispravlja greške prijašnjih ministarstava? Tržište bi doista moglo odradit posao no pitanje je kada? Imamo li mi vremena za to? Promocija socijalizma nije počela s prošlom vladom, ona postoji od 1945. Cijeli sistem je bio postavljen na taj način, generacije su odgojene na tim idejama i one sad žive po nekoj inerciji tako što sveučilišni profesori biraju asistente “istog kova”, urednici rade po istom principu s mladim kolegama, koji donose znanje s fakulteta i onda ga dodatno “produbljuju” kod novog socijalističkog urednika. Tako se formiraju mentaliteti. Prepustit to tržištu, znači postepeno, zapravo vrlo sporo, slabljenje takvog jednog svjetonazora i to pod uvjetom da za 4 godine ili čak ranije, SDP ponovo ne dođe na vlast i ne nastavi s socijalističkom indoktrinacijom.

  Sviđa mi se

  1. Ne bi li onda, u tom duhu, bilo jednako ispravno da ministarstvo kulture novcem poreznih obveznika ispravlja greške prijašnjih ministarstava?

   Ne bi bilo ispravno da ministarstvo ikakve novce poreznih obveznika uopće dobija na raspolaganje. A i kako bi to uopće ministarstvo moglo i trebalo “ispravljati” greške prijašnjih ministarstva? Da financira antikomunističku blogosferu? 🙂

   Liked by 1 person

   1. Tako je. Da financira čistu suprotnost onoga što se zadnjih 4 godine financiralo. Znači , tradicionalne obiteljske vrijednosti plus kapitalizam. Ovako je to ko juriš konjicom na tenkove. Jedni igraju pošteno, drugi varaju.

    Sviđa mi se

     1. One, na kojima je izgrađena ova civilizacija. Obitelj kao osnovna društvena jedinica. Brak kao zajednica muškarca i žene naspram novih alternativnih tumačenja braka.

      Sviđa mi se

      1. Johna Galta je stvorila Ayn Rand. Za sve konzervativce preporucam “Conservatism. An obituary.”
       By Ayn Rand😉.

       Sviđa mi se

         1. Konzervativizam iza kojeg ja stojim je isproban i funkcionira. Tvoje ekstremne libertarijanske tlapnje su tek mokri snovi nadobudnih dječaraca koji i sami priznaju da sistem u koji vjeruju nikad nije postojao ni zaživio. U tom smislu ste identični socijalistima. Lovite utopije koje nikad nećete doživjeti jer one s realnim svijetom veze nemaju.

          Sviđa mi se

          1. Extremism in defense of liberty is no vice. Mogao si bar tu recenicu procitati ispod naslova ovog bloga.

           Sviđa mi se

        1. @yodin svjedok

         Ti si još luđi nego što sam to mislio. Kako dijete zamišljaš u svojstvu libertarijanske jedinice? Što je onda obitelj po tebi. Nelibertarijanski složenac? Koji si ti komedijaš. Dobro ti je @Art odgovorio. Boli normalne ljude dupe za nekakve tvoje mjere libertarijanstva. Što si ti? Libertarijanski talon. Hajde uvedi mjernu jedinicu za libertarijanstvo. Jedan Rand.

         Tradicionalna obitelj vrijedi 0 Randa.
         Nacionalni identitet vrijedi 0 Randa.

         Daj sastavi cjenik da se znamo orijentirati…..

         Sviđa mi se

          1. Evo i tu griješiš. Za kolektivizam (pretpostavljam da si to htio napisati umjesto “konzervativizam” ali ti je pobjeglo…) su po tvojim vlastitim mjerilima potrebna barem dva idiota zajedno. Inače imaš samo idiote – individualce. Daj poradi malo žešće na svojoj libertarijanskoj logici 🙂

           Sviđa mi se

          2. @yodin svjedok je očito neki tek propupali mladac koji se nedavno susreo s Ayn Rand i i libertarijanskom literaturom pa doživio epifanijsko iskustvo. U libertarijanizmu našao smisao života. Da bi se ekonomiji i društvu pristupilo koliko-toliko ozbiljno valja pročitat i nešto drugo, suprostavit to drugačijim gledištima i školama te formirat stav. Iz ekstremizma koji pokazuje, reklo bi se da ništa od toga nije napravio. Libertarijanski Mate Kapović, isključiv i nenačitan.

           Sviđa mi se

          3. @ART2
           “Da bi se ekonomiji i društvu pristupilo koliko-toliko ozbiljno valja pročitat i nešto drugo, suprostavit to drugačijim gledištima i školama te formirat stav. Iz ekstremizma koji pokazuje, reklo bi se da ništa od toga nije napravio.”

           Ovo sto si napisao se moze cuti svaki dan od ljevicara i socijalista kada im se pocne objasnjavati libertarijanstvo. Pogotovo ova prva recenica gdje ispada da libertarijanstvo nije ozbiljan pristup ekonomiji i drustvu. Ti si pristupio ozbiljno i sve procitao i dosao do zakljucka: tradicionalne obiteljske vrijednosti + kapitalizam. Wow, genijalno.

           The problem with conservatism is that it hates the left more
           than the state, loves the past more than liberty, feels a greater attachment
           to nationalism than to the idea of self-determination, believes
           brute force is the answer to all social problems, and thinks it is better
           to impose truth rather than risk losing one’s soul to heresy. It has
           never understood the idea of freedom as a self-ordering principle of
           society.

           Sviđa mi se

          4. LIBERTARIANISM IS UNIQUE AND BELONGS
           NEITHER TO THE RIGHT NOR THE LEFT – Walter Block

           Nazalost ovdje se desno-konzervativni komentatori osjecaju kao kod kuce.

           Sviđa mi se

          5. Konzervativizam iza kojeg ja stojim je isproban i funkcionira. Tvoje ekstremne libertarijanske tlapnje su tek mokri snovi nadobudnih dječaraca koji i sami priznaju da sistem u koji vjeruju nikad nije postojao ni zaživio. U tom smislu ste identični socijalistima. Lovite utopije koje nikad nećete doživjeti jer one s realnim svijetom veze nemaju.

           Sviđa mi se

 2. Promocija socijalizma, i to ona krajnje nasilna ipak je malo starija od ww2:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Spartacus_League

  U Europi su bila dva ključna momenta iza 1945, a to je masovni progon svih desnih mislilaca iz publicistike, javnih knjižnica, akademija, institucija, sve do fizičke likvidacije. Naravno sve to je rađeno u ime “antifašizma”. Nego kako drugačije.

  A to što su “antifašisti” redom bili komunistički agitatori, masovni ubojice/kriminalci, prikriveni agenti kominterne ili “internacionalisti” je naravno obična slučajnost. Baš kao što se i danas sve događa potpuno slučajno….

  Drugi ključni moment je 1968 godina od kada je degenerirani lumpenproletarijat (mlade snage) kompletno preuzeo institucije kroz koje se širi društvena propaganda. Rezultate toga smo mogli dobro vidjeti u koordiniranom napadu medija oko izmišljenog “slučaja” Crnoje, ili zabrane Z1.

  Pogledajte koliko su dugo i kojim intenzitetom ti isti mediji izvještavali kada su ZAPALJENI aktivisti “u ime obitelji” ili kada je brutalno pretučena gospođa Ružica Čavar usred dana na Cvjetnom trgu. Kratka crtica i obavijest JEDAN DAN i to je sve.

  Što mislite da netko takvo što napravio recimo Vesni Teršelić? Već bi se valjale povorke po ulicama “Je suis Vesna….”. I to bi tako trajalo MJESECIMA. Pa pogledajte koliko je dugo trajao cirkus oko spaljene trave na poljudu. Pametnome dosta.

  Kakvo drvo takav plod, kakvo sjeme takav rod…..

  Uostalom ako su pekare mogli kažnjavati radi toga jer su poklanjali neprodani kruh siromasima, zar nije red da kazne i odvjetnike koji su stupovi legaliteta zato jer poklanjaju svoj rad i time stvaraju opasan presedan? Neka i oni osjete svoju vlastitu medicinu.

  Sve je to u potpunom skladu sa bolesnim društvom u kojemu živimo.

  Sviđa mi se

  1. Uostalom ako su pekare mogli kažnjavati radi toga jer su poklanjali neprodani kruh siromasima, zar nije red da kazne i odvjetnike koji su stupovi legaliteta zato jer poklanjaju svoj rad i time stvaraju opasan presedan?

   Da, dobro si me podsjetio sad na priču s onim pekarom. Socijalisti često pričaju kako žele “besplatno” ovo ili ono, ali očigledno je da njih zanimaju “besplatne” stvari kada ih pruža državni represivni aparat prisilno reketareći produktivni dio stanovništva, a kada nekim privatnih pojedincima padne na pamet nekom ponuditi nešto “besplatno”, tada su oni kriminalci i predstavljaju “nelojalnu konkurenciju” (a ako pak naplate svoje uslugu, tada su pohlepni profiteri i izrabljivači radnog naroda).

   Sviđa mi se

   1. Pogledaj ovaj članak:

    http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/igor-dekanic-o-utjecaju-cijena-nafte-i-ulazu-irana-na-svjetsko-trziste—424548.html?r=jutarnji

    U članku se izražava zgražanje jer dugotrajno niske cijene nafte ruše cjelokupnu energetsku “strategiju” EU. Znači važnija je politička odluka od stotina milijardi eura POZITIVNE razlike u cijeni energenata…. Zaista pravi EUSSSR. Predviđam daljnje dizanje “trošarina”….

    Toliko o političkoj podršci i orijentaciji prema “slobodnom tržištu”…..

    Samo mali komentar. Tako će netko sutra ustvrditi kako niske cijene hrane ruše zdrastvenu strategiju EU jer potiču debljanje ljudi….

    Sviđa mi se

 3. Promocija socijalizma svakako je starija od 1945. al’ jedna je stvar kad ona dolazi potpomognuta državnim aparatom, kad je ona službena državna ideologija a druga kad se provodi drugim kanalima.

  Sviđa mi se

  1. U svim tim starijim slučajevima država je uglavnom stajala sa strane kao da se je to sve uopće ne tiče. Stvar su barem privremeno zaustavili dobrovoljački odredi i pojedine samoinicijativne vojne jedinice. Tom prilikom su se razni/razne “-knechti” i “-burzi” zanjihali na vješalima da plaše ostale crvene vrane iz istoga jata, dok su razni “kohn-ovi” morali pobjeći u prvu zemlju socijalizma…..

   Sviđa mi se

 4. Ali nisu oni “nekoga” besplatno savjetovali. Oni su “besplatno” savjetovali drzavne uhljebe na vlasti. Da li to znaci da postoji “free lunch”?

  Sviđa mi se

 5. Od odvjetničke mafije gora je samo ona javnobilježnička. Ne samo da imaju propisane naknade nego u tu ekipu ne možeš ni ući.

  Mene zanima kako naš zakon definira pojam savjet, odnosno ”besplatan” savjet. Npr. ja nekom prehlađenom kažem da uzme C vitamin i pije čajeve kako bi što prije ozdravio. Ima li on temeljem toga pravo mene prijaviti zbog nadriliječništva ili davanja medicinskih savjeta iako nisam ovlašteni liječnik? Smijem li ja njemu dati kutiju Andola iako nisam ovlašten za distribuciju i prodaju medikamenata? Kršim li svojim ponašanjem zakon?

  Pretpostavljam da postoji neki suludi propis kojim se to regulira. Ako ne, očekujem ga uskoro.

  Sviđa mi se

 6. Mislim da si na skliskom području. Postoji pravilnik:

  http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_04_43_884.html

  Po mojem (nestručnom) mišljenju prekršio si barem članak 11 o promidžbi farmakoloških proizvoda. Iako tvrdiš da nisi imao namjeru zarađivati ipak se može zaključiti kako si promovirao određene načine lječenja i konkretne proizvode iako za to nisi niti stručan niti ovlašten. Siguran sam da si pritom prekršio još niz drugih propisa, kao što je dovođenje u opasnost, neovlašteni promet farmaceutskim proizvodima, izbjegavanje plaćanja poreza. Nema veze što ti tvrdiš da pri tome nisi ništa zaradio. Porezna uprava o tome daje konačno mišljenje.

  Ako si sve to još napravio u nečasnoj namjeri, recimo da si taj savjet dao nekoj djevojci ili ne daj bože djetetu, tada postoji opravdana sumnja da si to napravio iz mračnih pobuda. Ustvari kada se tako gleda na stvari mislim da te treba preventivno izolirati iza brave jer postoji opravdana bojazan od ponavljanja nedjela. Uostalom bolje spriječiti nego liječiti zar ne? Treba o tome svakako informirati pravobraniteljicu koja je stručna za takve teške slučajeve poput tvog…… Uostalom zašto plaćamo poreze nego da nas sustav zaštiti od takvih.

  Nevjerojatno mi je da ti još javno i otvoreno priznaješ i banaliziraš takve grozote kao da je riječ o nečemu potpuno normalnome…..

  Tantor zgroženi

  Sviđa mi se

  1. Druže Tantore,
   drugarice i drugovi, osjećam se užasno posramljeno. Ne samo što sam dopustio da me zavedu strane sile nego sam, posve neodgovorno, postao sluga i agitator krupnog kapitala. Svjestan sam svoje bezobraštine i molim da mi djelomično oprostite pokušaj sprdnje sa našim pozitivnim zakonskim propisima.

   Kajem se i znam da mi dajete šansu kako bih kroz višegodišnji preodgoj dobro razmislio o svojim greškama te ih ispravio. Ako još mogu zamoliti da me stavite u sekciju hortikulture, to me, naime, smiruje…

   Sviđa mi se

   1. Svakako, hortikultura na golom kamenu – može. Ipak smo mi milostivi. Samo da ti više nikada nije palo na pamet nekome kuhati čaj ili stavljati C vitamin u njega. Opreza nikada dosta…..

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s