Sve po starom

Nažalost, morat ćemo se složiti sa Strašilom. Na prvoj sjednici u novom sastavu, hrvatski vlastodršci najavili su nova uhljebljivanja na trošak poreznih obveznika po gotovo svim ministarstvima. Izmišljanja radnih mjesta po državnim uredima za novu vlast su sama sebi svrha.

Nakon objavljivanja novog sastava Vlade moglo se čuti negodovanje ljevičara, ali izgleda da nemaju za čime žaliti. Premijer je najavio nove poreze, nema riječi o ukidanju (ili barem smanjenju) nekih starih, no zato je odlučan u džihadu protiv “sive ekonomije”. Uzevši još u obzir najavljene megalomanske infrastrukturne projekte upitne isplativosti financirane novcem poreznih obveznika, jasno je da su priče o ikakvim konkretnim proračunskim rezovima veoma klimave. Čak i u sektoru kulture, na koji su ljevičari imali najviše primjedbi, najavljena su neka bitna povećanja proračunskih izdataka.

Dakle, razina državne potrošnje ostaje najvjerojatnije otprilike ista kao i do sada, porezno opterećenje otprilike isto (ako ne i veće), centralni komitet će nastaviti planirati ekonomiju, a investicije će u ovakvo anti-kapitalističko okruženje dovući… povlačenje kontakata premijera Tima.

No, zaista, s obzirom na općenito užasnu poslovnu klimu i ogromne državne namete, teško je shvatljivo kako bi se itko razuman uopće usudio ulagati vlastiti kapital u Hrvatsku, a da nema već garantirane kronerske povlastice od državnog aparata.

A drugovi iz nove Vlade zapravo bi najviše trebali biti zahvalni drugovima iz bivše Vlade, tj. sadašnje oporbe, koji su za ovo vrijeme letvicu spustili toliko nisko da će ju teško biti ne preskočiti (a i dalje rade na tome; ako ste mislili da je drug Zoki nepodnošljiv, čekajte da mjesto predsjednika SDP-a preuzme lenjinist Zlatko K.).

17 comments

 1. Nakon ove zadnje histerije sa Crnojom ne bih baš previše vjerovao MSM u Hrvatskoj, a pogotovo ne imbexu, yutarnjem ili HRT-u u vezi ičega povezanog s novom vladom. Sve bude jasnije kad izađe novi proračun. Nakon 1 godine se bude moglo točno reći da li rade na kakvom poboljšanju situacije ili ne.
  Ja se nadam da budu nekaj ipak popravili. Nek privatiziraju bar jedan uhljebiteljski kombinat tipa HAC ili šume, ukinu makar simboličan broj parafiskalnih nameta i ne uvedu nove, i/ili ukinu proračunski deficit, i imaju moj glas na slijedećim izborima.

  Sviđa mi se

 2. Prvi potez novog ministra kulture:

  Ne bi trebao biti neočekivan s obzirom na njegove stavove:


  Prema stvarnim komunističkim i partizanskim revolucionarima, spremnim na svaku žrtvu za svoju ideju, bez obzira je li riječ o Radi Končaru, Nadi Dimić ili sestrama Baković, iako sam antikomunist, osjećam poštovanje. Prema njihovim današnjim salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili »subverzivnim« aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir. Znate, samo je ovdje moguće biti u isto vrijeme titoist, euroatlantist, liberal, rotarijanac, sljedbenik »rodne ideologije«, tražiti progon tzv. homofoba i šepuriti se u povorci na »Gay Prideu« ispod duginih boja i srpa i čekića pod kojim je jugoslavenski komunizam, među ostalim, demonizirao i homoseksualnost te zabludjele drugove homoseksualce kažnjavao različitim partijskim kaznama. Samo je ovdje moguće hiniti intelektualnu »subverziju« i lamentirati protiv neoliberalne ideologije i zapadnog imperijalizma, slušati ocvale veterane europske marksističke misli i kokainske filozofe te »rušiti« kapitalizam sjedenjem u prvom redu partera s »fensi« predstavnikom »hrvatskoga« krupnog kapitala, a sve to pod financijskim pokroviteljstvom ministrice kulture iz stranke na čelu koje je političarka koja sebe vidi hrvatskom avangardom »slobodnog svijeta« oslonjenog na bespilotne i ostale letjelice Nato-pakta. To su po mome sudu za mlađi naraštaj i budućnost ključni problemi »tranzicije« titoističkog i komunističkog nasljeđa u našem društvu, važniji i od same rasprave o naravi Drugoga svjetskog rata i njegovih sudionika na hrvatskom prostoru. Kada bi Vladimir Bakarić, Rade Končar, sestre Baković i Alija Sirotanović vidjeli tu subverzivnu družinu licemjera i lobotomijskih teoretičara sa zagrebačke špice i iz kafića oko kina »Europa«, razočarano bi se okrenuli u grobu.

  Sviđa mi se

   1. Možda, samo možda, spriječe da nas preplave “afrikanci” i opet samo možda nas politički udalje od regiona i naslone na srednju europu. Ako se to dogodi ja sam dobio puno više nego sam očekivao. Ako usput strpaju na robiju pokojeg komunističkog bandita tim bolje. Ali se ovom zadnjem iskreno više ne nadam previše.

    Nažalost ovi zadnji događaji su pokazali odnos snaga i tko drži SVE glavne medije u ovoj napaćenoj zemlji. I još su pokazali neodlučnost vlade i potpuno prepuštanje inicijative u medijskom i političkom prostoru neprijatelju. A to se NIKADA ne radi…..

    Sviđa mi se

   2. I još nešto. Sjećate se kako je premijer izjavio da “mi trebamo” “poticati” IT jer je tu budućnost i potencijal rasta. Postavlja se pitanje zašto. Zar zato da se može još više guliti i oporezivati. Hvala, ali ne hvala. Evo kako se to radi u Rumunjskoj, konkretno baš za developere:

    http://www.headhuntingit.com/positive-outlook-for-the-it-industry-in-romania-tax-exemption-for-it-experts/

    Misli li itko da je takvo što kod nas moguće? Ja ne. Samo daljnje prodavanje magle.

    Da ne bi bilo nesporazuma, ja se ustvari protivim tome da država određuje čiji je posao vredniji. Meni bi to trebalo oportunistički odgovarati jer je programiranje moj kruh, ali ne smatram da je moj posao vredniji od truda jednog pekara ili doktora ili bilo koga. Jedno su tržišne cijene i razlike u cijeni rada koje tržište diktira, ali ovakvo miješanje države ustvari je direkna politička i nasilna diskriminacija po nečijem zanimanju. I nitko uopće ne vidi u tome nikakav problem? A isti ti koji donose takve zakone inače u zrnu graha vide fašizam i diskriminaciju…..

    To miješanje države smatram odvratnim i ustvari TOTALITARIZMOM. SVI BEZ RAZLIKE imaju pravo raditi i zadržati rezultate svojeg rada. Jer ako to nemaju, onda su sva naklapanja o nekakvoj demokraciji i slobodi besmislena.

    Naravno da niti Rumunjska država to oslobađanje od poreza ne radi zato jer je dobra nego zbog specifičnosti IT-a i mogućnostima da posao sve više i više radiš od bilo kuda i za bilo koga. Ali to je već jedna druga priča….

    Inače u skladu sa temom, zaista ovo o čemu se govorilo u Davosu, a tiče se progresivne automatizacije rada, stvarno postavlja nova pitanja i izazove za sve o čemu mi ovdje govorimo.

    Sviđa mi se

    1. Samo oporezivanje produktivnog rada po ovakvim stopama je svojevrsni totalitarizam (kada se sve zbroji, većina radnika državi daje preko 50% svoje zarade) i značajno iskrivljava tržišni signalni mehanizam. Selektivna smanjenja poreza u odabranim sektorima (IT, turizam…) možda izgledaju ružno, ali ja ih podržavam (kao i tax-free zone) ako moram birati “da ili ne”. Poreze treba drastično smanjiti svima, no, eto, bolje da se ikome smanje nego nikome. Ako se nekoga pljačka, to nije opravdanje da se pljačka i ostale.

     Sviđa mi se

     1. Mislim da je ovdje bitno razumijeti kako država (vlast) ništa ne radi iz dobrote (iako se uvijek poziva na najviša načela) nego uglavnom iz neke političke nebuloze i često nerealnih očekivanja kako će na taj način brže doći do novaca ili političkih bodova.

      U slučaju IT tehnologija postalo je jasno (onima manje glupima nego što su ovi naši vladari) kako jednostavno ne možeš nekoga spriječiti da virtualno posluje odakle želi i za koga želi. Što nije baš slučaj u nekim drugim djelatnostima, osim ako čovjek fizički ne iseli iz zemlje.

      Nikada nije mudro podupirati takve akrobacije vlasti jer mislim, ustvari sam uvjeren da moramo razmišljati prvo kao “slobodnjaci” i uvijek gledati što je a što nije u skladu sa slobodom i temeljnom pravičnošću. Ovakvi potezi koji neke djelatnosti diskriminiraju sigurno nisu u skladu niti sa jednim niti sa drugim.

      Može vlada PRIVREMENO potkupiti nekoga nižim porezima, ali nema tu potrebne društvene dosljednosti. To je obična navlakuša koja će se prije ili kasnije vratiti na staro jer je to “modus vivendi” po kojemu vlast funkcionira, i nema nikakvih sankcija za ove koji se igraju zakonodavca..

      Vlast ako hoće može preko noći ne samo smanjiti nekome porez nego i uvesti posebni porez od 90% (trošarinu) za recimo proizvođače stolaca jer eto nije zdravo previše sjediti a proizvođači stolaca sjedenje potiču pa to treba kao kazniti…. Ili recimo podići porez samo proizvođačima nekih vrsta software-a ili razvojnih alata.

      Na primjer uvesti porez od 90% za one koji razvijaju software za Microsoft platformu, a za one koji razvijaju za Linux recimo ukinuti porez potpuno. I misliš li da se ne bi našla gomila “pametnjakovića” koji bi sa oduševljenjem podržali takav “napredan” potez vlade?? A uvjeravam te da bi među takvima bilo barem 90%+ onih koji pljuju protiv kapitalizma i na sva usta hvale nekog komunističkog diktatora.

      Je li bi i onda govorio da je dobro to što se porez ukinuo za Linuxaše??? Shvaćaš?

      Problem je što nema mehanizama kojima bi se nekog luđaka (zakonodavca) prvo zaustavilo, ili barem sankcioniralo za štetu. Zato je od iznimne važnosti imati principijelne poglede na ove stvari.

      Kažeš (citiram):
      “Ako se nekoga pljačka, to nije opravdanje da se pljačka i ostale…”

      Izokrenut ću malo tvoje riječi:
      Nije vlada ove kojima je ukinula poreze “nagradila”, nego im je smanjila kaznu a svima drugima nije. Valjda zbog dobrog vladanja….. Znači nije vlasti nikakva olakotna okolnost to što nije opljačkala baš sve nego samo ogromnu većinu. Može se i tako gledati na stvar 🙂

      Ili po onoj narodnoj NE VJERUJ DANAJCIMA (Grcima) (osobito ne kada “darove” donose)…… jer kako su ih donijeli stostruko će ti ih naplatiti kasnije….

      Sviđa mi se

      1. “Nije vlada ove kojima je ukinula poreze “nagradila”, nego im je smanjila kaznu a svima drugima nije.”

       I sad bi ja, iz perspektive nepravedno kaznjenog, trebao radije inzistirati da i drugi budu nepravedno kaznjeni, nego da se netko izvuce? Necu. Mozda mi i bude krivo sto se on izvukao a ja nisam, ali necu traziti da se i njega kazni. Takav je mentalni gard los: jal, zavist, ljubomora, vrlo lose i negativne emocije. U smislu: nek mi crkne krava, ali ako ce i susjedu.

       Ljudska zelja za jednakoscu u postupanju vlasti je normalna i prirodna, ali treba biti JAKO OPREZAN u praksi. Pa zavist je jedan je od najjacih alata za odrzavanje statusa quo — vlast itekako racuna na zavist. I taj joj alat ne treba dati.

       Zato je TJJG u pravu. Ako se nekome ukine, smanji ili odgodi porez, ili se taj nekom drugom akrobacijom od istoga izvuce, moramo se oduprijeti porivu da skocimo i upremo prstom u tu nejednakost. Naime, porezi nisu visoki zato jer ih neki izbjegavaju, niti bi bili manji kada bi ih svi placali. O tome sam mitu komentirao ovdje: https://usporedbe.wordpress.com/2012/10/05/jesu-li-porezi-visoki-zbog-toga-jer-ih-mnogi-ne-placaju/

       Sviđa mi se

       1. Mislim da trebaš mijenjati percepciju i stvari sagledati iz drugog kuta. Vlast u ovom slučaju definitivno ne računa na ničiju zavist nego takvim činom pokušava stvoriti ventil za sebe samu. Ustvari igra sa povlasticama je puno dublja nego što sam ja napisao. Oni stariji se sjećaju kako su se donosili “zakoni za Žiku” u SIV-u.

        Tko to ne zna: Ondašnje savezno izvršno vijeće je donijelo zakon o uvozu koji je trajao od 8 ujutro do 15 popodne taj dan. I samo neki unaprijed upućeni “Žika” je uopće znao da će taj zakon biti donešen. Naravno da se je time osim “Žike” okoristio i neki visoki funkcioner….

        Bilo je u interesu nomeklaturi da se za taj zakon ne sazna. Isto tako je u RH donesen zakon o oslobođenju od poreza, a donesen je zbog nogometnih klubova. I za njega Vam je netko morao “došapnuti” ako ste se htjeli na vrijeme okoristiti.

        Dopuštanje vlastima da to rade je pogrešno. O tome ja govorim. A ovo o čemu ti govoriš stoji, ali nema veze sa ovim o čemu ja pričam. Nije ovdje riječ o zavisti. Pa uostalom to je moja struka i ja bi prvi trebao skočiti i reći hura….

        Drugim riječima: Dopuštanje zatvorskim stražarima da svima uskraćuju hranu a da punim porcijama nagrađuju samo neke zatvorenike od kojih misle da će imati koristi nije u zajedničkom interesu zatvorenika nego samo stražara. Kopčaš li sada?

        Sviđa mi se

 3. Smrt komunizmu i sloboda narodu. Puna potpora gosp. Hasanbegoviću u njegovim akcijama protiv yugokomunističkih-antifa smradova.

  I nadam se da će umjesto smijenjenog Crnoje doći netko puno grublji i bezobzirniji. Pa kad je bal neka je bal….

  Sviđa mi se

 4. Znaci sad su ministri i gospoda, dovoljno da pljuvaju po određenoj vrsti uhljeba i sve je pet, dobije se i libertarijanska znacka. Ne ide to bas tako.

  Sviđa mi se

  1. Naravno da ne ide. Nažalost si tu potpuno u pravu. Ali o tome nitko od političkih elita ne razmišlja na taj način niti to jednostavno ne razumije. Pa niti gosp. Hasanbegović kojeg podržavam iz očitih razloga a koje sam i više nego dovoljno jasno objasnio. Ali iskreno nitko od političkih aktera i nije prije izbora za ozbiljno obećao kako će “smanjiti” državu, tj. poreze….. tako da ne znam odakle očekivanja kako će se tu nešto bitno promijeniti? Neće.

   Zato i dalje stoji moja crna prognoza o tome kakav nas odnos prema poreznim obveznicima čeka u budućnosti.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s