Cijena goriva u Hrvatskoj

Vezano uz pad cijena nafte na svjetskom tržištu u zadnje vrijeme, nešto se diskutiralo oko formiranja cijena goriva u Hrvatskoj (Kapitalac, koji nažalost više nije aktivan, pisao je svojedobno o tome, no par stvari se promijenilo), pa je ‘kolega’ lijepo grafički prikazao izračun:

19-1-2016 OPTION

Dakle, i dalje oko 65% cijene goriva su izravna davanja državi (PDV i trošarine), dok su prihodi poduzeća umanjeni za cijenu nafte s burze tek oko 20% ukupne cijene. Parafiskalni namet za financiranje HANDA-e koji se također naplaćivao po litri goriva je ukinut, ali se ta agencija financira iz proračuna, tako da je porezni obveznici i dalje imaju čast financirati. Ono što treba razumjeti je da, s obzirom da se PDV obračunava na cijenu u koju je već uključena trošarina, to znači da će povećanje trošarine za određeni iznos uzrokovati povećanje cijene goriva za još veći iznos.

U susjednoj Bosni i Hercegovini ipak nešto još genijalnije:

Iz Federalne tržišne inspekcije su zaključili da bez odobrenja Federalnog ministarstva trgovine, na benzinskoj crpki nisu imali osnove za snižavanje cijene Eurodizela.

6 comments

 1. Do sada je Hrvatska imala deficit proračuna od cca PRIZNATIH 7 milijardi kn. I to uz rekordnu turističku sezonu, fiskalizaciju i ovakvu (ulaznu) cijenu nafte.

  Drugim riječima u proračun je dolazio novac koji primarno ovisi o geopolitici i na kojeg ustvari ne možemo pretjerano (pozitivno) utjecati.

  Neka se nešto dogodi (izbjeglice, nemiri), i turistička sezona bude prepolovljena, a nafta istovremeno nečijim političkim hokus-pokusom skoči na 150 $ koliki će onda biti deficit?

  Lako se može dogoditi da preko noći u državnoj blagajni osvane manjak od 20 milijardi kuna direktnih, a onda još zbog kolapsa sustava plus još toliko.

  Ova bi država iz sigurnosnih razloga ako to već ne želi iz nekih drugih morala TRENUTNO smanjiti proračun za barem 40 milijardi kn i naučiti se funkcionirati sa time. I to čak i bez namjere da smanjuje poreze. Uz tu namjeru trebala bi još puno više smanjiti kesu.

  Sve drugo je strateško samoubojstvo jer se dovodiš u poziciju da te svatko i sve može destabilizirati. Namjerno ili kolateralno. To bi bilo dobro objasniti ljudima ako ih već nije briga za prljave kapitaliste (obrtnike i vlasnike malih firmi). Možda to shvate.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s