Sindikati protiv radnika

Drugovi iz sindikata javnih službi, inače jednog od najvažnijih kočničara ozbiljnijih protržišnih reformi, a time i ekonomskog napretka u Hrvatskoj, vidno su nezadovoljni novim premijerom Lijepe Naše i već su počeli s primitivnim trash-marksističkim trkeljanjima kao pripremom terena za nadolazeću ofenzivu.

Drug Vilim Ribić, koji je svojedobno tvrdio da je javni sektor podnio najveći teret krize u Hrvatskoj, tako upozorava da je novi mandatar “predstavnik krupnog kapitala”, pa kao takav predstavlja ozbiljnu opasnost održavanju statusa quo u našem malom socijalističkom raju na zapadnom Balkanu. Drug Krešimir Sever pak tvrdi kako bi hrvatski građani (danas taoci ogromne državne potrošnje i javnog sektora) uskoro mogli postati “taoci jednog poduzetničkog mentaliteta”, te se plaši ljude nekakvim “bolnim rezovima”, “velikom privatizacijom”, “otpuštanjima”, “hladnim ekonomskim analitičarima” i sličnim uobičajenim populističkim floskulama.

Njima se pridružuje i Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji naglašava važnu socijalnu dimenziju (!) kao specifičnost zaposlenja u javnom sektoru, te dodaje kako je upravo taj javni sektor dao veliki obol ovoj ekonomskoj krizi i prijeti novim prosvjedima ukoliko nove vlasti ne ispune njihove prohtjeve.

Takva retorika nikoga previše ne čudi, jer se od sindikata javnih službi možda niti ne može očekivati puno bolje. Oni su samo jedna zaštićena interesna skupina koja nastoji od državnog aparata iskamčiti što više tuđeg novca za sebe. Vilim Ribić zna da država nikad ne može ostati bez novca, jer ga uvijek može ukrasti bogatima.

Međutim, ovakvi marksistički ispadi renomiranih “intelektualaca” ipak omalovažavaju razum hrvatskih građana. U zemlji s gotovo najvišom stopom nezaposlenosti u EU i koju svaki kapital u širokom luku zaobilazi (pa zato njeni građani sve više odlaze upravo u zemlje gdje tog mrskog kapitala ima više), sindikatlije straše narod budalaštinama o klasnim borbama i krupnom kapitalu.

Klasna borba je marksistička besmislica. Sukob između rada i kapitala ne postoji. Dapače, rad i kapital se nadopunjuju; što ima više kapitala, to je bolja tehnička opremljenost rada, pa se povećava i produktivnost radnika i rastu njihovu realne plaće. Više investicija dovodi do više radnih mjesta, a što je veća potražnja za radnom snagom, to će biti i viša ravnotežna razina plaća. Stoga, što je više poslodavaca i kapitalista u blizini, tim bolje po radnike. Radnici u razvijenim zapadnim zemljama ne uživaju današnje visoke razine životnog standarda (nezamislive njihovim precima prije stotinjak godina) i relativno visoke plaće zbog kojekakvih sindikata i štrajkova ili državnih regulacija, već zbog velike akumulacije kapitala i konkurencije među poslodavcima u tim zemljama.

Zato je sasvim logično da će stope nezaposlenosti biti puno niže, a neto plaće puno više, u zemljama sa višim razinama ekonomskih sloboda i lakoće obavljanja biznisa, tj. onima u kojima ima puno ‘krupnog kapitala’ (danas npr. SAD, Švicarska, Kanada, Australija, UK, Singapur…) u odnosu na one u kojima se građane “štiti” od krupnog kapitala (Hrvatska, Grčka, Srbija, Venezuela…). U tom smislu, svakako je neporeciva istina da kapitalizam povećava nejednakost – stanovnici zemalja s više kapitalizma postaju sve bogatiji u odnosu na stanovnike zemalja s malo kapitalizma.

No, da bi se privukao kapital i investicije nužno je smanjiti državno opterećenje privatnog sektora, liberalizirati tržište i olakšati poslovanje poduzećima ukidanjem besmislenih regulacija i parafiskalnih nameta. Visoki porezi, skupa i spora birokracija, kao i rigidna radna legislativa imaju vrlo destimulativan učinak na poslovanje i zapošljavanje, što je posebno vidljivo na primjeru Hrvatske za vrijeme recesije.

Naravno, drugove iz sindikata javnih službi u pravilu ne zanima rasterećenje privatnog sektora, niti ih je uopće briga za tamo neke jadnike koji zarađuju za kruh putem razmjena na dobrovoljnoj bazi. Međutim, trebali bi razumjeti da, što je državna represija jača, to će privatni sektor biti sve slabiji, pa će biti sve manje onih kojima će se moći prisilno oduzimati pošteno stečena imovina u svrhu financiranja državnih službenika. Uostalom, to se i događa sve ovo vrijeme. Dok privatni sektor jedva sklapa kraj s krajem uzdržavajući glomazni socijalističko-birokratski aparat, u državnom sektoru raste broj zaposlenih, kao i njihove plaće, a udio ukupne državne potrošnje u odnosu na BDP je na otprilike najvišim razinama od stjecanja neovisnosti i drastično iznad nivoa optimalnih za gospodarski rast.

spending

Kretanje udjela državne potrošnje u BDP-u (‘bolni rezovi’ u rječniku sindikalista)

 

proracun

Izvršenje proračuna po kategorijama (izvor)

Osim toga, s obzirom da je iznimno teško kontrolirati rast rastrošnosti državnog aparata, u Hrvatskoj su već godinama proračunski rashodi veći od prihoda, što je rezultiralo rastom javnog duga na već oko 90% BDP-a, što dalje ima za posljedicu povećanje rizika zemlje i rast kamatnih stopa za hrvatska poduzeća, kao i za fizičke osobe, a što se opet negativno odražava na investicije, zaposlenost i gospodarski rast (krediti su puno skuplji u Hrvatskoj nego u većini drugih europskih zemalja).

unemployment

Nezaposlenost u EU (izvor)

Ne želim vjerovati da su drugovi sindikalisti stvarno toliko pokvareni da bi se služili ovakvim trikovima samo zbog vlastitih džepova, već su vjerojatno samo loše informirani i imaju pogrešno razumijevanje funkcioniranja ekonomije, ali to ih opet ne može potpuno opravdati u njihovom destruktivnom političkom aktivizmu. Sindikati javnih službi u Hrvatskoj već se duže vrijeme aktivno bore protiv olakšavanja poslovanja i zapošljavanja, ali za povećanje otimačine novca poreznih obveznika. Bilo bi lijepo kada bi za početak bar pokazivali malo više poštovanja prema onima koji stvaraju neke nove vrijednosti u ovoj zemlji i kojima su na grbači.

21 comments

  1. Konačno jasno i oštroumno razmišljanje o tome da se politika deračine onih koji stvaraju mora drastično promijeniti. Uhljebima jednom mora doći kraj.

    Sviđa mi se

  2. Još jedan odličan članak. Ustvari postaješ predvidljiv i “dosadan”. Krajnje je vrijeme da napišeš neko smeće od analize ispunjeno demagoškim floskulama i priglupim parolama. Pa moguće naglo postaneš zanimljiv progresivnoj i naprednoj štampi.

    Ovo gore je jednostavno prekomplicirano za “naše” drugove koji su vascelim tijelom bez duše orijentirani na klasnu borbu dobra protiv zla. Baš kao i svi ostali religijski fanatici, tako i naši materijalistički drugovi ne mogu otrpjeti ono što im izgleda kao hereza….

    Iako se neizmjerno radujem što komunisti vrište, ja sam vrlo skeptičan. Prije svega ja uopće ne smatram da je novi premijer kapitalist. On je “odrastao” u korporativnom okruženju. A svatko tko imalo zna kako velike korporacije funkcioniraju iznutra, i na koji način se opstaje i napreduje unutar tih korporacija, dobro zna da se one ne razlikuju baš puno od velikih soc-realističkih “preduzeća”…

    U tim korporacijama da se nekim čarobnim štapićem preko noći izbaci 50%-70% neproduktivnog viška kadrova, koji se zadržavaju po inerciji i iz političkih razloga utjecaja na državu, ne bi se primjetili poremećaji u proizvodnji/uslugama. Te korporacije su rasadnici “kadrova” i legla suprotstavljenih klanova. Preslika države u malome. A ovdje još govorimo o farmaceutskoj industriji…..

    A što očekivati od jednog internog “financijaša”, bez realne ili ikakve javno iznesene političke platforme, koji je uspio ne samo opstati nego i napredovati ISKLJUČIVO kroz takve strukture? Koliko se njega može zvati kapitalistom? Po meni nula od kapitalizma. Čovjek je čisti korporatista koji o kapitalizmu realno ne može imati baš previše spoznaje. Pa nije on jedan Trump…..

    Drugo, on je korporatista kojeg na sva usta hvali Primorac koji je Izraelski čovjek. Koliko je za nas dobro ili loše da državu vodi čovjek koji po svoj prilici ne bi prošao elementarnu nezavisnu sigurnosnu provjeru….

    Doduše ovdje govorimo o istoj onoj državi koju su vodili veleizdajnici Mesić, Josipović, Sanader, Milanović, tako da vjerojatno ne može biti gore od toga nikako……. barem se iskreno nadam da ne može……

    Eto to su pitanja koja si ja naivno postavljam.

    Sviđa mi se

    1. Ma nisam ni ja nešto posebno oduševljen premijerom, jer sumnjam da je dovoljno kapitalistički nastrojen, iako sam uvjeren da je daleko bolja opcija nego što je bio Z. Milanović i nego što bi bio Karamarko. Doduše, to je vrlo nisko postavljanje letvice.

      Sviđa mi se

      1. To je istina. A još je dodatni problem što se sve ovo ustvari drži na porculanskim nogama. “Saveznici” uopće nemaju pojma kako će to savezništvo funkcionirati, i što će biti na prvom ozbiljnom prijeporu. A komunjare će sa svoje strane raditi sve kao i do sada, tj. podrivati i sabotirati….. u to ne treba sumnjati.

        Tako da nisam baš siguran hoće li novi premijer uopće i dobiti priliku da nešto konkretno radi.

        U svakom slučaju živimo u zanimljiva vremena……

        Sviđa mi se

  3. “Ne želim vjerovati da su drugovi sindikalisti stvarno toliko pokvareni da bi se služili ovakvim trikovima samo zbog vlastitih džepova, već su vjerojatno samo loše informirani”

    Prilicno san siguran da im je sve jasno, takva retorika je racionalno ponasanje. Oni optimiziraju svoj utility.

    Pozz i sve najbolje u 2016.
    P.

    Sviđa mi se

  4. Dobro, i u Sloveniji vođa sindikata javnog sektora također je rekao da je javni sektor je snosio največi teret krize. Ali sada, pazite! Kod nas ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar kaže: Javni sektor je pokretač razvoja svake zemlje. Jao, gdje ja to živim:-)))))

    Sviđa mi se

    1. Ovdje još previše ljudi ima problema sa shvaćanjem tako banalnih stvari poput toga da je javni sektor na grbači privatnog, da nema besplatnog ručka, da sva izmišljena “prava” državnih službenika dolaze na trošak radnika u privatnom sektoru, itd.

      Sviđa mi se

  5. Ja iskreno vjerujem da će se politika “guljenja” malih privatnika, obrtnika, vlasnika firmi i slično još i više pojačati. Ne zbog ove nove vlade, a još manje zbog ovog novog premijera, nego bez obzira na bilo koju vladu…..

    Trend je takav da država hoće sve više novaca i napraviti će sve da ga i dobije. Bez obzira na sve. Kako nije sposobna isti zaraditi, uzet će ga silom. Pogledajte ovlasti carinske policije, pa će Vam sve biti jasno. Mislite li da će bilo koja vlast drastično rezati takve diktatorske ovlasti države?

    Mislite li da će bilo tko na vlasti reći da nije nikakva utaja poreza neplaćanje previsokih poreza? Mislite li da će netko od političara reći da nije niti moralno niti ustavno od ljudi uzimati više od 10% od onoga što zarade? Ili će se političari i dalje pozivati na zakone koji njima pašu i na neko uvođenje “reda”, naravno nad najslabijima.

    Mislite li da će hrpa sudaca i javni tužitelj biti izvrgnuto kaznenom progonu radi sabotaže pravnoga poretka i protunarodne i protuustavne djelatnosti? Mislite li da će žrtve krivosuđa biti namirene iz imovine sudaca? Mislite li da će tisuće neprirodnih i štetnih zakona biti ukinuto?

    Mislite li da će biti provedena lustracija nad pravnim nasljednicima KPH? Mislite li da će se napraviti revizija privatizacije? Mislite li da će se masovno ukidati penzije četnicima i onima koji su se borili protiv Hrvatske? Mislite li da će se izvršiti revizija djelovanja i financiranja raznih NGO koji sustavno rade na uništavanju Hrvatskog korpusa?

    Hoće li se poduzeti odlučne mjere za zaustavljanje klizanja prema “regionu”, reagirati na eventualne pokušaje pripajanja “republike srpske” Srbiji, te protiv masovne imigracije “aliena”, što su sve pitanja od iznimne strateške važnosti za sigurnost Hrvatske države, ali i budućnost Hrvatskog naroda?

    Ja sve to ne mislim, ustvari sam siguran da od svega toga neće biti baš ništa. Daj Bože da se varam…

    Da li sam pesimist-defetist ili samo realist?

    Sviđa mi se

  6. Ne trebamo očekivati čuda, a da će biti bolje, bit će i to drastično.
    Vjerujem da će korporatist srediti javne financije, na način da nam država ne troši više nego što prikupi, da će smanjiti dug i državnu potrošnju, da će uvesti reda u državnu službu, da će u Vladu uvesti menadžerski stil upravljanja …
    Nije baš sve tako crno, kao što je bilo prije odluke o novom mandataru.

    Sviđa mi se

          1. Po Ruzici Vukovac(MOST) stanje u poljoprivredi je vrlo ozbiljno i zahtjeva puno vecu ulogu drzave(Poljoprivredna banka) wtf? Spot the socialist je najlakse kad je proizvodnja “domace” hrane u pitanju.

            Sviđa mi se

    1. Ma gledaj. Ja sam taksativno naveo područja gdje ne vjerujem da će biti ikakvih bitnih pomaka. A ima ih još onih koje nisam uopće spomenuo.

      Pa što onda ustvari preostaje? Kozmetičke promjene? A ono što najradikalniji komentatori u štampi nazivaju odlučnim rezovima tj. nekakvo hipotetsko smanjenje budžeta na 100 milijardi za mene je smiješno i potpuno nedovoljno. A to se uglavnom smatra nerealnim i suviše drastičnim, gotovo pa bezumnim liberalnim luđaštvom.

      I na kraju krajeva nitko takvo što uopće niti ne spominje kao realni cilj……

      Mislim pa sve je bolje od SKH Zorangutana Majmunovića. Problem je samo da li je to samo po sebi dovoljno dobro da se preokrene trend. Ja mislim da nije. Niti izdaleka. I nije problem u premijeru, nego u sveukupnom političkom odnosu snaga i totalnoj apatiji društva.

      Ja po prirodi nisam pesimist. Ali ja jednostavno ne vidim nikakve realne dokaze za optimizam. Bez drastičnog (i pri tome zaista mislim drastičnog) obračuna sa onima koji su radili protiv Hrvatske niti jedna vlast jednostavno nema potrebnu težinu i politički kredibilitet da od naroda traži nužno potrebne žrtve. Niti može steći minimalno povjerenje naroda koje je potrebno za provođenje reformi.

      To što je premijer iz dijaspore nije dovoljno da se vrati povjerenje naših ljudi koji su već previše puta bili izigrani. A bez jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske smo jednostavno preslabi. A jedinstva neće biti ako domaći političari ne podnesu realne dokaze kako misle ozbiljno spriječiti ponovno zarivanje noža u leđa od strane dobro poznatih snaga.

      Sviđa mi se

      1. Sto preostaje? Pa to je, nadam se, jasno? Reforme ce se sastojati u tome da ce manje vise cijeli Covici iz Like, kojima nas ovih dana bombardiraju nase TV kuce, dobiti posao u drzavnoj sluzbi. Ja sam sasvim siguran da ce udio ljudi iz Covica u MORH-u, MUP-u, carini, DORH-u i ostalim drzavnim sluzbama naglo skociti.

        Sviđa mi se

        1. Pa evo ja ću dati jednu političku prognozu. Mogućnost greške je ogromna, ali ipak kada može jedan Vakula onda mogu i ja 🙂

          Da je Most koalirao sa SDP-om, to bi ličilo na dogovoreni brak mladenke od 9 godina sa sifilitičnim i senilnim jarcem koji bi je jeb*o onda kada mu se digne, a kada ne ide onda bi je umlatio. Miraz je već oteo i unaprijed potrošio, ali mladenku koja mu se gadi (jer više voli mlade dječačiće) ne smije vratiti obitelji jer bi mu se osvetili i tražili bi natrag ne samo miraz nego i ukradene ovce koje je odavno zaklao i pojeo. A postavljala bi se i neka nezgodna pitanja o razbacanim kosturima nekih članova obitelji.

          Sada kako je ispalo to liči na brak iz računa mladenke koja bi vječno ostala nevina i zato izmišlja bezbroj razloga i nemogućih prohtjeva da nastavi držati noge skupljene i proračunatog bonvivana bez osobitih vještina (osim onih kriminalnih), koji sada računa na veliki miraz, ali još ne zna točno koliki će on biti pa ne inzistira previše na seksu da ne uprska stvar.

          Rezime:

          Ako se stvar ne raspadne već na početku radi bezumnih prohtjeva i hirova mladenke (Most-a), novi će premijer kao dobar korporativni financijaš sve napore usmjeriti na uravnoteženje državne bilance. To će mu biti prvi, drugi i zadnji prioritet. Jer je to ono što sigurno zna raditi.

          Samo po sebi to bi bilo odlično, ali kako iz političkih razloga neće moći dobiti suglasnost za drastično rezanje troškova morat će uvoditi nove poreze i nastaviti sa “mantrom” borbe protiv sive ekonomije. Što je uostalom i javno izjavio. Naravno to će sve opet pasti na pleća onih budala koje još uvijek plaćaju poreze. Ali i dobrog dijela običnih građana. Sve uz novo zaduživanje u ime poduzetih fiskalnih mjera.

          Opet će se ponoviti stara priča da kada treba uvoditi nova opterećenja i poreze, da se vlada poziva na to kako to eto svi imaju pa onda možemo (moramo) i mi. Porez na nekretnine je samo jedan od primjera takve demagogije.

          Neka meni neko objasni kako će uvođenje poreza na nekretnine “aktivirati” mrtvi kapital? Zar tako da će država konfiscirati djedovinu u ime neplaćenog poreza, a koju će onda na politički namještenom natječaju nakon okrupnjavanja kupiti neka “grupacija” sa nepoznatim vlasnicima ili GMO korporacija za koju će biti po hitnom postupku izglasani potrebni zakoni. Već nebrojeno puta viđeno pa nas ne bi trebalo iznenaditi.

          Pa kakve veze ima što netko tko ima 20 apartmana a ne plaća porez na njih? Zar takav ionako ne iznajmljuje te apartmane i zar ne plaća porez na tu zaradu? Opet protuustavno višestruko oporezivanje. Ali svako opravdanje za guljenje je dobro došlo.

          Iskreno nadam se da premijer neće sa političke strane voditi protu-nacionalnu politiku kao njegovi prethodnici. Tome se ipak još malo nadam, ali ne previše jer će ionako riječ o tome prepustiti drugima. Ali što se ekonomije tiče, a posebno što se tiče smanjenja “guljenja”, tu očekujem upravo suprotno.

          Još više guljenja i još novih poreza i posebno još veće ovlasti i napore države u maltretiranju vlastitih građana. To je ono što ja očekujem. Sretna Vam nova 2016.

          Sviđa mi se

Komentiraj