Ayn Rand o Božiću

The charming aspect of Christmas is the fact that it expresses good will in a cheerful, happy, benevolent, non-sacrificial way. One says: “Merry Christmas”—not “Weep and Repent.” And the good will is expressed in a material, earthly form—by giving presents to one’s friends, or by sending them cards in token of remembrance . . . .

The best aspect of Christmas is the aspect usually decried by the mystics: the fact that Christmas has been commercialized. The gift-buying . . . stimulates an enormous outpouring of ingenuity in the creation of products devoted to a single purpose: to give men pleasure. And the street decorations put up by department stores and other institutions—the Christmas trees, the winking lights, the glittering colors—provide the city with a spectacular display, which only “commercial greed” could afford to give us. One would have to be terribly depressed to resist the wonderful gaiety of that spectacle.

Izvor

19 comments

 1. Vidimo da je Ayn Rand kao pripadnica ultra zaštićenog plemena u USA zdušno podržavala upravo ono od čega se Kršćanima diže kosa na glavi, a to je transformacija smisla proslave rođenja spasitelja i obiteljskog vjerskog praznika u nekakvu nedefiniranu općenitu proslavu i narodni vašar…. Ništa čudno niti neobično za “našu” Alisu Rosenbaum.

  Isto tako vidimo da danas, puno godina nakon njene smrti niti to nije dovoljno dobro, pa se uglavnom više niti ne čestita javno Božić nego neki “Hollidays”. A umjesto križa se na javnim mjestima postavlja menora. Da se eto ne bi “nekoga” kao uvrijedilo??? Dakle od svega za ogromnu većinu građana na kraju preostaje jedino šareni vašar. Slučajnost naravno….

  Ono što bi moglo možda iznenaditi mnoge je to da neke stvari jednostavno nisu niti mogu biti predmet trgovanja. I da nisu baš svi zagovaratelji slobodnoga tržišta automatski zato i društveni dobronamjernici….

  To znači da bi u stvarnim okolnostima libertarijanac morao realno procijeniti stvarne i ukupne potrebe svoje sredine (društva, nacije), te u skladu sa time odrediti prioritete ključne za slobodno društvo a odbaciti ono što vodi prema uništavanju elementarne nacionalne i društvene kohezije.

  Jer u suprotnom sve ono što radi, radi za neke fiktivne ljude iz bajke, koji posljedično žive u nekoj fiktivnoj zemlji iz bajke. A realno uopće ne doprinosi ODRŽIVOJ slobodi nego izvjesnom kaosu.

  Ipak trebamo znati razlikovati literarno dijelo i temeljnu poruku tog dijela od grube realnosti u kojoj nažalost živimo.

  Sviđa mi se

  1. Ne znam zbog čega se kršćanima diže kosa na glavi (ovih dana sam dosta i okružen ljudima koji se deklariraju kao kršćani-katolici i nisam stekao takav dojam, već upravo suprotan), no slobodni su ne sudjelovati u takvim transformacijama njima omiljenog blagdana i zloj “komercijalizaciji” koja ga je zadesila.

   Sviđa mi se

   1. Pa i nije problem nekakva komercijalizacija sama po sebi. Jer je ona postojala (barem u USA) još od 20-30 ih godina. Problem je sveukupni paralelni i dugotrajan pritisak da se Kršćanski blagdan pretvori u “obični” državni blagdan.

    Komercijalizacija sada prikladno služi “određenim snagama” kao dobar politički alat da se malo po malo, kao slučajno, zamaskira taj proces, te da se polako izbaci sve ili većina Kršćanskoga iz samoga Božića.

    Taj proces funkcionira između ostaloga tako da se u većini čestitki poslovnim partnerima, i u službenim čestitkama korisnicima unutar USA više ne čestita Božić nego “neutralni” (politički korektni) Holidays…. A ako bi se netko tome jasno i žestoko usprotivio jako dobro znamo kako bi “slobodna štampa” reagirala na takvu “pobunu”.

    I što bi to na kraju značilo za poslovanje onoga kojega su (bukvalno) nekrsti “pribili na križ”…..

    http://www.debate.org/opinions/should-people-say-happy-holidays-instead-of-merry-christmas
    http://dailycaller.com/2015/12/24/merry-christmas-vs-happy-holidays-illustrated-on-u-s-map/

    Sviđa mi se

    1. Tako je – dolje sekularne proslave, naprijed religijska tradicija!

     Naravno, ustvari bi se trebalo vratiti staroj, tradicionalnoj proslavi zimskog solsticija — Saturnalijama. Inače, mogla bi se vestalkama dizati kosa na glavi.

     Doduše, ako to sprovedemo, možda bi druidi i ostali slavljenici solsticija imali nešto za prigovoriti? Kako uveseliti i vestalke i druide?

     Sviđa mi se

     1. Mogli bi. Jer i to bi realno bio korak naprijed i svakako bolje nego ovo što se sada dešava. Vestalke i Druidi barem nisu radili protiv svetosti braka i nisu pokušavali nasilno muško pretvoriti u žensko ili obrnuto…. da spomenem samo neke od stvari.

      I definitivno nisu bili toliko bahati i uobraženi u svojem neznanju pa da tvrde kako je samo ono što možeš opipati rukama i vidjeti očima jedino što uopće može postojati…..

      Može li se isto reći za današnje sekularne progresivce? Teško, jer je riječ o bezumnim štetočinama i duhovno osakaćenim ljudima koji će sa jednakim žarom na kraju uništiti sve ono što čovjeka ustvari čini potpunim ljudskim bićem. Bez obzira u kakvoj se formi ta čovječnost manifestirala.

      Oni jednostavno ne vide da je problem u njima samima nego nasilno pokušavaju svoju prazninu ispuniti na račun onih drugih. Naučili su napamet nekoliko matematičkih formula i loše shvatili elementarnu fiziku, usput prihvatili za ozbiljno neke luđačke društvene teorije, pa sada misle kako su jako pametni i da sada sve znaju i sve mogu.

      Prilično je žalosno da više tisuća godina napretka na kraju proizvede ljude potpuno odvojene od vlastitog bitka i običnog razuma. Zar to nije tužno?

      Sviđa mi se

      1. Moj razum mi nalaže je da je brak i tradicionalni pojam obitelji zlo.
       Inače se super osjećam i zdrav sam. Živim u blagostanju i sreći sa svojim prijateljima. Ali što ćemo sa mnom? Imaš li neki program rehabilitacije za mene? Džabe ti kad se ja ne želim rehabilitirati.

       Koji je idući korak? Što ćemo sa mnom? Kažeš, nisam bitan ja, nego je bitno da se ne pojavi više ovakvih poput mene? Zašto? Da i oni ne bi bili sretni poput mene?

       Fak… skroz sam zaboravio na pakao. Da… ne bih volio ić u pakao. Ali, nema veze, snać ću se već nekako i tamo…

       Sviđa mi se

      2. “Par matematičkih formula”? Kao da se pokušava biti uvredljiv povezujući sekularizam, ateizam i znanost, što me zabavlja. Ali “loše shvatili elementarnu fiziku” sugerira da ipak ne vidim o kome se priča. Kakva je to elementarna fizika, uopće, i tko je to loše shvaća?

       Kritika mišljenja da “jedino što možeš opipati postoji” je ispravna. Naravno, dobro je da iovako ionako ne možemo opipati kvarkove i elektrone, tako da se “vjerujem u opipljivo” ne odnosi na inženjere koji su složili mobitel na kojem ovo tipkam. 🙂 A ako se misli na nedokazive fenomene, oni samo ne mogu biti osnova znanstvenog i inženjerskog istraživanja. Kako stajati na ramenima divova ako ti divovi nemaju ramena?

       Nadalje, zabavlja me “ako ne slaviš (crkveni?) Božić, onda si protiv (tradicionalnog?) braka”. Koja je tu logika, veza i teza, ne znam.

       Mislim, kao da idemo od toga da “osoba A govori ‘sretni blagdani’ zato da ne pretpostavlja je li osoba B budist, ateist, hindu, kršćanin, judaist ili pastafarijanac” do toga da “osoba A je nevjernik koji uništava moju interpretaciju solsticijskog veselja i tradiciju braka”? Kako smo došli do toga?

       Zašto Božić, a ne Saturnalije ili Hanuka? Zašto ne Festivus?

       Zašto su Saturnalije – vrijeme raspašoja i kockanja – korak naprijed? Evo malo o Saturnu:
       His contradictions—a foreigner with one of Rome’s oldest sanctuaries, and a god of liberation who is kept in fetters most of the year—indicate Saturn’s capacity for obliterating social distinctions.

       (Cijeli ovaj komentar nema veze s time kako ja osobno slavim ili ne slavim zimski solsticij – to je moja osobna stvar, which is the point. Ne diktiram drugima, neka ne diktiraju meni. 😉)

       Sviđa mi se

       1. @ivucica

        Molim ne stavljati izmišljotine i “što se babi snilo” u moja usta. Jasno je što sam napisao. A napisao sam gore rečeno u jasnom kontekstu usporedbe dokle ide bezumlje i civilizacijsko potkopavanje društva od strane prozvanih religioznih ateista “ljevičara”-progresivaca”. To kako ti osobno slaviš nešto ili ne slaviš nema veze sa ovim o čemu ja govorim…

        Uostalom niti ja se ne smatram Kršćaninom što će moguće biti iznenađenje za tebe. Ali u odabiru između namjernog rastakanja temeljnih društvenih vrednota i običaja u ime nekih suludih ideja jasno odbacujem ove druge. I njihove toksične nosioce. Ja imam pravo slaviti i vjerovati u što želim, ali nemam pravo činiti zlo društvu u kojem živim.

        @acajic

        citiram: “Moj razum mi nalaže je da je brak i tradicionalni pojam obitelji zlo….” ?!?!?

        Moram te onda informirati da sa tvojim razumom onda nešto ozbiljno ne štima. Ali to je sasvim u redu. Ne mora netko biti razuman da bi bio sretan. Kao što si uostalom jasno i podijelio sa nama. Stoga za tebe nema rehabilitacije jer se tu jednostavno nema što za rehabilitirati. Ali ipak iz razumljivih razloga i radi dobrobiti svih ostalih budi maksimalno suzdržan u iznošenju javnih stavova….

        Sviđa mi se

        1. Razum ne štima jedino ako iznosi kontradikciju. Ako dokažeš kontradikciju, prihvatit ću tvoj stav i odbacit ću svoj.

         Do tog dana, izgleda da samo na internet forumima diktiraš ljudima tko se smije izjašnjavat, a tko ne smije na temelju svog vlastitog nahođenja.

         (Jel se ova poruka priznaje kao razumna?)

         Sviđa mi se

         1. Vrlo je jednostavno. To što ti spominješ nije razum nego je nešto što se naziva logika. Čovjek može biti savršeno logičan a istovremeno potpuno nerazuman. Stoga netko tko ne poima razliku između te dvije stvari može pogrešno vjerovati da je razuman jer nije u stanju pronaći kontradikcije u vlastitom zaključivanju.

          Stoga, ako se vratimo na tvoju početnu izjavu, nije riječ o razumu nego o logici temeljenoj na izvrnutom (teško poremećenom) sustavu vrijednosti. Što je kontradiktorno i štetno po naturalnim zakonima. A te zakone ne propisujemo niti ti niti ja nego su nam zadani. I to ne samo ljudima nego postoje nebrojeni dokazi da slični zakoni vrijede i u životinjskom svijetu. A oni proizilaze iz postojanja dva distinktivna spola potrebna za razmnožavanje i potreba zaštite potomstva. Što teško da je slučajno.

          Ti doduše možeš odlučiti da ne priznaješ te zakone, ali ne možeš takvom logikom nikada dokazati kako si razuman. Upravo suprotno od toga.

          Sviđa mi se

          1. Ok je. Sve štima 🙂

           Ako sam dobro shvatio: “Postupaj kako želiš, ali nedopustivo je reklamirati nerazumno ponašanje kao poželjno.”

           Ali onda opet… je li reklamiranje nerazumnog ponašanja prijestup onog koji reklamira ili onog koji prihvati reklamu bez kritičkog razmišljanja?

           Sviđa mi se

 2. @acajic

  Odlično si shvatio. Čini ono što želiš ili preciznije rečeno ono što baš moraš zato jer si slab (zato jer si ljudsko biće). Neumjereno uživaj u drogi ili u dječačkoj guzici ako već nisi u stanju bolje od toga. Ali nikada, baš nikada, ne propagiraj takvo ponašanje kao normalno ili poželjno, nego samo i isključivo kao odraz vlastite slabosti i/ili izopačenosti.

  Smij se svojim prijateljima koji su sami sebi nametnuli “okove” braka. Ali nikada ne dovodi u pitanje instituciju braka i nikada ne podržavaj njeno relativiziranje ili izopačavanje kao u slučaju pederskih “brakova” ili nekakvih izmišljenih “prava”.

  Vjeruj u Svarožića ili u mantra-Budu ili ne vjeruj u ništa, već prema vlastitom stupnju duhovnosti. Budi prijeziran prema niš-koristi ili pokvarenim “popovima”. Ali nikada, baš nikada ne umanjuj društveni značaj Kristove poruke, ali i sveukupnu (onu pozitivnu) ulogu crkve u društvu.

  Budi protiv zakonskog miješanja države oko pitanja (zabrane) abortusa. Ali nikada abortus ne propagiraj kao nekakvo “pravo” žene ili još gore kao poželjan obrazac ponašanja. Nego kao ono što on jeste, tj. kao duboko pogrešan i nemoralan čin koji zaslužuje moralnu osudu a ne simpatiju.

  Mislim da je ovo dovoljno razumno, zar ne?

  A što se tiče toga tko radi “prijestup”. Teško je govoriti o prijestupu ako ne postoji netko tko sankcionira takve prijestupe. Ako nisi duhovan čovjek tada se ta sankcija sastoji isključivo od fizičkih posljedica. Na tebe osobno ili na društvo u kojem živiš….

  Ako si bezumnik bez duhovnosti tada ionako nisi ti inicijator tih izopačenosti. Ne možeš niti biti jer samo nesvjesno slijediš tuđe upute. Dakle uvijek si isključivo onaj koji prihvaća, pa makar i u vidu ponavljanja pripremljenih dezinformacija (propagande). Tvoja “slobodna volja” je realno u rangu tamagotchi-ja.

  Ustvari je relativno mali broj svjesnih inicijatora koji zaista izvorno propagiraju boleštinu i izopačenost. To su dakle oni koje ti zoveš “izvorom” kada govoriš o odgovornosti.

  Gdje ti pripadaš? To ja ne mogu znati. Na tebi samome je da pronađeš odgovor ako te on iskreno zanima.

  Sviđa mi se

  1. “Prijestup”… to sam iskoristio malo pogrešnu riječ.

   Htio sam pitati… Ako netko propagira zlo, treba li kriviti onog tko propagira ili onog tko prihvaća propagandu?

   Oni koji propagiraju zlo izgleda da nikad ne prisiljavaju svoje žrtve da to zlo i sami čine. Oni samo propagiraju. Što je to u ljudima da ih natjera da prihvate zlo?

   Nije li bolje reći: “Zla će uvijek biti. Mi moramo raditi na našem imunosnom sustavu.”

   Nego pokušavati stopostotno sterilizirati svoje okruženje od zlih bakterija koje nam pokušavaju nanesti bolesti i smrt. Svi znamo da ako potpuno steriliziramo naše okruženje od bakterija, tek smo onda nadrapali jer tijelo više ne stvara imunitet…

   Jel prenategnuta usporeba?

   Sviđa mi se

   1. Gledaj ako se počnemo prepucavati tome nema kraja. Stoga tvoje pitanje treba preokrenuti i postaviti ga na sljedeći način.

    Ako netko živi i jede na mjestu gdje nema minimalnih higijenskih uvjeta, gdje po svemu plaze štakori, itd. a on ne poduzme elementarne mjere deratizacije, čišćenja i slično pa se razboli da li je kriv? Pa definitivno snosi odgovornost za ono što mu se može dogoditi, i vjerojatno će platiti cijenu takvog ponašanja. A ako netko tako vodi ne svoju izbu nego javni restoran, tada je on direktno kriv za posljedice, ali cijenu opet redovno plaćaju drugi.

    I što ako piješ vodu iz pipe za koju ti sve institucije tvrde da je zdravstveno ispravna, ali se ti razboliš jer si pio radioaktivne ili neke druge štetne supstance za koje zakon propisuje da ih ne treba mjeriti. Pa onda kao da ih i nema. Je si li ti kriv što nisi mjerio radiometrom čašu vode prije nego što si ju popio? Ili je kriv onaj koji je namjerno zakonski zaobišao određene supstance. Ili je čak falsificirao podatke. Ako misliš da je ovo hipotetska situacija varaš se.

    Ali ako netko bude prevaren od profesionalnog varalice (kojeg štiti pravosudni sustav) iako je sve radio po propisu i u skladu sa normama, ali na kraju bude izigran i jedina žrtva, tada on nije kriv. Jer što je on mogao realno poduzeti? I ovo je situacija iz realnog života.

    Ili nekome petorica noću provale u kuću, savladaju ga i opljačkaju. A imao je i alarm i rešetke na vratima, a oružje nije imao jer mu ga država brani. Ili ga je imao ali je odlučio da ima veće šanse ostati živ ako ga ne upotrijebi. Je li tada on kriv ili barem suodgovoran za tu pljačku? Je li kriv i zato jer ima kuću sa osiguranjem pa tako izaziva znatiželju i pohlepu lopova?

    Ako ja na cesti presretnem neku bakicu i mlatnem je sa ciglom po glavi i uzmem joj ogrlicu tko je kriv? Bakica jer nema oružanu pratnju od dva trokrilna ormara? Ili jer ne zna borilačke vještine?

    A definitivna sterilizacija je ionako nemoguća pa je tvoje pitanje više u sferi nekog hipotetskog nadmudrivanja. Ali je itekako moguće stavljanje pod kontrolu najopasnijih štetočina. Uostalom da li je trebalo dopustiti povremene epidemije velikih boginja da se vremenom stvori neki slabašni imunitet kod preživjelih….. Ili se te stvari ipak rješavaju na drugi, pametniji način?

    Naravno da će zla uvijek biti, ali jednostavno nije moguće imati takav imuni sustav koji na kraju ne bi popustio pred suviše agresivnom (i dugotrajnom) ne-suzbijanom infekcijom.

    A mi ovdje govorimo o agresivnoj i dugotrajnoj društvenoj infekciji. Koja na kraju cijeli društveni organizam toliko oslabi da više nije u stanju pružati otpor i na kraju – umre.

    Međutim ako želiš raspravljati o filozofskim aspektima, tada ipak preporučam da promijenimo forum. Jer ovo baš i nije mjesto za takvo što.

    Sviđa mi se

    1. Pa ok je. Ne vrtimo se u krug.

     Usporedba s bakterijama i bolestima ima svoj smisao. Naveo si pljačku, udaranje bakice ciglom, itd. To bih otpisao kao čin agresije.

     Kontaminacije, bakterije i štakori. Ako ubiješ štakora ili bakteriju, to je pohvalno. Pokušavam shvatit kako se riješit ljudskih “bakterija” bez da ih eliminiramo na neki način?

     Jer, je li netko u primarno bakterija i štetočina ili je primarno čovjek koji ima određene slobode?

     Npr. Gay pride (idejno) ne narušava ničije slobode. To što policija treba osiguravati koridor, to nije do povorke. Novinski natpisi u homoseksualnim zajednicama nisu čin agresije ni na koga. Možeš jednostavno preskočit naslov i čitat/gledat druge stvari. Američke serije o ubojicama, homićima. Pornići. Ne vidim kako su to činovi agresije.

     Nastavni program? Zar nije državni monopol nad školstvom sam po sebi čin nasilja? Svađa se svodi na to hoće li diktator biti naš ili vaš? Prema tome, podupirem svakog tko se žali na nastavni program. Ne zanima me na šta se buni. Podupirem ga.

     Vidim “društvena infekcija”, pa me konkretno zanima koji su mehanizmi rada te infekcije? Koji je njen način djelovanja, a da ne uključuje slobodni pristanak žrtve?

     Radi usporedbe, u nekim istočnim zemljama koje drže do morala puno više nego mi, žene ne smiju hodati razgolićene po cesti. Cilj ove odredbe je promovirati moral i čednost u društvu. Zašto mi nemamo takve zakone?

     Sviđa mi se

     1. citiram:

      Vidim “društvena infekcija”, pa me konkretno zanima koji su mehanizmi rada te infekcije? Koji je njen način djelovanja, a da ne uključuje slobodni pristanak žrtve?

      Nasilno redefiniranje smisla i suštine braka = agresija
      Nasilno oporezivanje, 5x-10x veće nego što su suštinske potrebe društva = agresija
      Nasilno nametanje zakona od strane interesnih grupacija = agresija
      Nasilno nametanje zakona koji nemaju uporišta u prirodnom pravu = agresija
      Nasilno selektivno provođenje zakona i nesrazmjerna odgovornost = agresija
      Nasilno nametanje propagande putem masovnih medija iz proračunskih sredstava = agresija

      Političke elite koje provode takvo nasilje nemaju nikakav legitimitet u okvirima onoga za što tcrde da je izvor njihovog legitimiteta (većinska volja naroda). Njihov legitimitet izvire iz nasilja samog po sebi (pogledaj gore). Striktno govoreći te elite nemaju ne samo legitimitet nego ustvari nemaju niti legalitet jer je on iskonstruiran na lažnom predstavljanju činjenica.

      One imaju legalitet i legitimitet samo ako društvo u kojem živimo nije ono što se tvrdi da jeste. Dakle ako ne živimo u demokraciji nego u “demokratizmu” što je ustvari ništa drugo nego pažljivo nadzirana izborna diktatura, tada je sve u redu i u potpunom skladu sa postojećim stanjem.

      Štetočina i/ili parazit = organizam koji bez pristanka domaćina egzistira na njegovu štetu. Ljudska štetočina nema nikakvih prava mimo prava svih ostalih ljudi.

      Jedno ne isključuje drugo. To bi bilo isto kao da si rekao da li ubojica ima prava kao čovjek? Ima, ali i dalje u civiliziranom društvu mora odgovarati za ubojstvo. Ili kao da si rekao ovaj čovjek je cijeli život bio dobar ali je samo jednom iz koristoljublja nekog ubio. I sada ga zato ne treba suditi. Pa sudi se za ono što je pogrešno a ne za ono što je dobro. To i jeste smisao zakona…..

      citiram:

      “Gay pride (idejno) ne narušava ničije slobode….”

      Pogrešno. Gay “pride” (zaista uvjerljiv razlog za ponos) je idološko-politička manifestacija koja je organizirana “odozgora” i za cilj ima promjenu društvenih vrijednosti koje izviru iz prirodnih zakona u nešto pogrešno i izopačeno. Nikakvo čudo nije da je to agresivno podupirano od strane nelegitimnih političkih elita, sve do razine bjesomučne histerije što se jako dobro moglo vidjeti iz nedavnih događaja.

      citiram:

      “Pokušavam shvatit kako se riješit ljudskih “bakterija” bez da ih eliminiramo na neki način?”

      Kada to uspiješ shvatiti, tada ćeš biti veći dobrotvorac od najvećih imena ljudske povijesti. Ali realno ne očekuj za to nagradu nego nabijanje na križ. Ili barem nešto slično tome 🙂

      Većina nas ostalih nemamo tako visoke ambicije, samo se želimo otarasiti nametnika……

      Ali povijest nas uči da ozbiljno bolesno društvo prvo mora odstraniti bolesno tkivo na najgrublji mogući način, a tek onda može početi koristiti civilizirane i slobodarske metode za ogromnu većinu populacije. U suprotnom se redovno događa da društvo terorizira ogromnu većinu kako bi bili zaštićeni kriminalni interesi uske skupine ljudi.

      Teoretski bi bilo dovoljno ukinuti nasilje koje sam taksativno naveo na početku, pa bi kriminalni paraziti izgubili mogućnost hranjenja “kroz sustav”. Ali to oni naravno neće dopustiti sve i po cijenu kompletnog uništenja društva….

      Pozdrav,
      i neću više komentirati po ovoj temi.

      Sviđa mi se

 3. Ok, sad smo se zavrtili u krug.

  “Nasilno redefiniranje smisla i suštine braka”

  Ne mogu shvatit kako netko može nasilno redefinirati smisao ičega. Ako ja smatram da je suština braka život, blagostanje i sreća, ne izgleda mi da živim u zajednici u kojom netko meni nešto stavi u glavu, pusti par volti struje i nakon te “operacije” ja imam drugačiji pogled na brak. Jedini način da ja promijenim svoje mišljenje o braku je ako ja dobrovoljno to učinim.

  Oporezivanje i nametanje zakona? Pa ok… svi na ovom portalu se slažemo oko tih stvari. Ali te stavke oko oporezivanja, nametanja i provođenja zakonâ nemaju veze direktno s obitelji. Imaju veze s agresijom. Ako ne napraviš kako ti država naredi, ideš u zatvor (zatvor = agresija).

  Propaganda nije agresija. Taman da sve televizije i sve novine pišu istu propagandu, to nije agresija. Ako su financirane iz državnog proračuna, to jest agresija ali spada u skup problema iz gornjeg paragrafa.

  “Gay “pride” (zaista uvjerljiv razlog za ponos) je idološko-politička manifestacija koja je organizirana “odozgora” i za cilj ima promjenu društvenih vrijednosti koje izviru iz prirodnih zakona u nešto pogrešno i izopačeno.”

  Ok. Dakle:
  1) Organizirana je odozgora;
  2) Za cilj ima promjenu društvenih vrijednosti…

  Koja od ovih stavki objašnjava na koji je način narušena čovjekova sloboda? Koja od ovih stavki opisuje mehanizam prisile? (Mehanizmi prisile su npr. zatvor, nasilje, prijetnja ubojstvom, oduzimanje privatnog vlasništva…)

  Ako ikad dobiješ želju shvatiti zašto su neki ljudi na ovom forumu pisali grube poruke prema tebi… bez da odmah u startu odmahneš rukom i svrstaš ih u koš zajedno s pola nacije, nalijepiš im neku naljepnicu “neprijatelji”, ovo ti je prilika da vidiš njihove razloge…

  Naime, ja sam uvjeren da, kad bi se mogli vratit kroz vrijeme na prvu polovicu 20. stoljeća na neki od skupova mladih nacista/fašista, da bi u nekoliko navrata čuli vrlo sličnu ako ne i identičnu rečenicu kao ovu koju si napisao:

  “Ali povijest nas uči da ozbiljno bolesno društvo prvo mora odstraniti bolesno tkivo na najgrublji mogući način, a tek onda može početi koristiti civilizirane i slobodarske metode za ogromnu većinu populacije.”

  Vjeruj mi na riječ. A možda bi se i našli neki transkripti sa nacističkih skupova. Identične rečenice bi čuo.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s