Što je ekonomska desnica u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj su u tijeku pripreme za nadolazeći karneval festival demokracije. Socijalisti mogu odahnuti, s obzirom da niti jedna od relevantnih opcija nema u vidu neki netrivijalan odmak od državnog upravljanja ekonomijom.

Na moju žalost, moj omiljeni duhovni vođa ovaj put neće biti među ponuđenim kandidatima, unatoč najavama.

Ipak, Sandra Švaljek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta kao opcije koje dopuštaju najveći stupanj djelovanja tržišta nasuprot državnom intervencionizmu (‘zdrava ekonomika’) navodi stranke Most i Pametno, te koaliciju Uspješna Hrvatska. Također, čini se da iste stranke kao predstavnike ekonomske desnice u Hrvatskoj prepoznaje i Zoran Korda s tportala, dok Maruška Vizek tvrdi da je baš Most ekonomski najdesnija stranka na izborima (to bi valjda trebalo značiti ‘najmanje sklona socijalizmu’).

OK, vjerujmo im, ali da bolje shvatimo stvari, taj Most, ta “ekonomski najdesnija stranka u Hrvatskoj”, u svom programu između ostalog zagovara npr. ukidanje valutne klauzule, povećanje ulaganja države u kapitalne projekte kao dio ekspanzivnije fiskalne politike, izmišljanje novih poticaja poljoprivredi, osnivanje državne neprofitne Agrobanke i Agroosiguranja, nekakvo korigiranje omjera plasmana kredita za proizvodnju i potrošnju (?), itd.*, a neki njihovi članovi šire i pamflete u kojima govore o nacionalizacijama i povećavanju minimalca.

S druge strane, Pametno… iskreno, nije mi na prvu baš ni jasno zašto se ovu opciju svrstava u protržišno orijentiranu struju, s obzirom da u mnogim segmentima zagovaraju još veću aktivnost države nego što je ima danas, te istovremeno ne smatraju kako je porezno opterećenje rada u Hrvatskoj posebno visoko, ali eto, ‘konkurencija’ je takva da svatko tko samo zvuči malo prizemnije od trashmarksističkih redikula automatski je za hrvatske standarde ekonomski liberal. Nego, da, Pametno govori nešto o smanjenju proračunskih rashoda, ali kada krenu detaljnije po stavkama, tu se nažalost čini da se radi tek o standardnim floskulama. Program im je ovdje, pa prosudite sami.

S treće strane, Uspješna Hrvatska, koalicija čiji jedan čelnik najavljuje zabranu rada na određeno, a drugi… drugi je Ivo Josipović.

Dodajmo još kako Darinko Kosor, predsjednik valjda jedine hrvatske stranke koja u svojem nazivu sadrži riječ “liberalna” najavljuje zakonsku zabranu plaćanja kompenzacijom.

Ne tvrdim kako je baš doslovno sve što je nabrojano u programima navedenih stranaka totalno suludo, i da nema nekih točaka koje bi predstavljale izvjestan pomak u dobrom smjeru, ali i to je uglavnom nekako nedorečeno, i u normalnoj zemlji ovi političari bili bi percipirani kao radikalni ljevičari, a činjenica da ih se kod nas prepoznaje kao zastupnike pro-tržišnih ideja govori samo o besmislenosti ikakve rasprave o nekim ozbiljnim tržišnim reformama u Hrvatskoj.

 


* Također, na nekoliko mjesta u programu Mosta na kojima zagovaraju ekspanzivnu monetarnu politiku navodi se kako su učinak ekspanzivnije politike osjetno niže kamatne stope. Kako je još prije 20 godina govorio o takvima Milton Friedman: “Old fallacies never die”. Ako iza ovoga stoji dr. sc. Ivan Lovrinović, EFZG ima problem.

41 comments

    1. O politickoj orijentacii hrvatskih stranaka je tesko govoriti jer se politicari ne drze programa. Ne samo to, sve hrvatske stranke su organizacijski klonovi nekadasnje partije: hijerarhijski ustrojene grupe s centralnim komitetom i generalnim sekretarom. Nazivi su, naravno, drugaciji. Hrvatske su stranke organizirane kao mafijaske obitelji. Ono sto govore nije i stvarni program stranke. Stvarni program svih hrvatskih stranaka je isti: doci na vlast i nagraditi svoje sljedbenike uhljebljenjem. Pri tome se pazi na pripadnike konkurentskih obitelji, kako oni, jednom kada dodju na vlast, ne bi izacivali nase sljedbenike i dovodili svoje.
      Rezultat je porast javnog sektora, u slucaju dolaska na vlast bilo koje stranke. To sve stranke u Hrvatskoj cini ljevicarskim. Desnice y Hrvatskoj nema. Tocka. Nazvati HNS desnicom, iako je njegova predsjednica svojevremeno predlagala promjenu ustava na nacin da saborski mandati pripadaju strankama a ne pojedincima, je groteskno. Ne samo to, HNS prednjaci po broju uhljeba medju strankama koalicije, o cemu imam i neka osobna saznanja. Ti se vjerojatno salis.

      Sviđa mi se

  1. Ekonomski desno je jedino i isključivo JOSIP BUDIMIR ,svi drugi ne znaju da li bi piskili ili kakili.nažalost mala je vjerojatnost da će njega Karamarko postaviti na mjesto ministra financija.

    Sviđa mi se

    1. MOST… Koliko sam uspio skužit, neki klinac je u nekoj općini zbacio lokalnog HDZovca i onda se skupila ekipa kako bi na foru Laburista, Oraha i Živog zida prodavala spiku mladi, pametni i drugačiji. A niti jedno niti drugo niti treće. Ako budu imali sreće jahat će taj val baš u trenutku izbora kao i Laburistu i uguzit se na 4 godine, i onda nestaju iz povijesti.

      Sviđa mi se

          1. O da, nešto u tom stilu, ne sjećam se točno. Ili nacionalizacija, ili nekakav poseban porez na “strane” banke. Slučajno sam gledao debatu za jednu od žnj izbornih jedinica prije 4 godine.

            Sviđa mi se

    1. Blesavo je pricati o tome sto Hrvati zasluzuju ili ne zasluzuju. Hrvati ce na izborima pokazati sto zele a ja cu, vjerujem, po tome pljuckati i slijedece 4 godine. Vjerujem da ce ono sto ce Hrvati izabrati biti puno blize Vuci nego Ron Paulu. Puno, puno blize.

      Sviđa mi se

  2. Šteta što je Lovrinović u Mostu,on je taj uljez sa svojom valutnom klauzulom i monetarnom politikom, Most je inače dosta protrzisno okrenut,može se naći drugih izjava gdje zagovaraju manju državu. Moj glas imaju.
    Btw. V. Šonje je donator stranke Pametno, kao i Martina Dalic.

    Sviđa mi se

    1. Apsolutno je Lovrinović uljez i veliki gaf koji im nije trebao. Koliko bi bez njega bili tržišno okrenuti, ne znam, ali je vjerojatno istina da ih ovaj u tome koči.

      Vidio sam da su Šonje i Dalićka podržali Pametno, ali to ne znači da su oni baš protržišno orijentirani. Uostalom, program im je gore, dostupan je, pa koga zanima lako može pročitati.

      Sviđa mi se

  3. Političari su slika i prilika naroda, a narod je slika i prilika dosadašnjih političkih struktura i kulturnog utjecaja pa stoga ni ne treba očekivat nekakvu ekonomsku desnicu. Iz čega bi ona izronila? Iz 45 godišnje vladavine komunista, koji s demokratskim promjenama nisu nestali već su zadržali pozicije moći? Teško!
    Stoga se valja zadovoljavat malim pomacima i radit na dugoročnoj promjeni socijalističkog mentaliteta koji vlada Hrvatskom. Zato je ključno dosadašnju SDP-ovu koaliciju maknut s vlasti. Bez obzira što HDZ u ekonomskoj politici previše ne odudara od SDP-a, on bar neće provodit ovu dugoročno izrazito štetnu kulturnomarksističku politiku koju SDP provodi kroz financiranje raznih marksističkih portala i najvažnije, preko HRT-a. Prilična je vjerojatnost da HDZ neće financirat Lupigu, H-alter, forum.tm i da će, kad dođe na vlast, promijenit ravnatelja HRT-a što bi moglo dovesti do promjena u informativno-kulturnom programu javne televizije. Ponavljam, ne treba očekivat puno od toga, jer HDZ-ovci baš i nisu uvjereni kapitalisti i tamo postoje dvije struje Milošević( nekad Dalić) vs. Marić, ali bar antikapitalistička propaganda neće bit tako snažna kao što je sad.
    Karamarkov a i Kolindin obračun s Titom je potez u dobrom smjeru. On nema samo simboličnu važnost jer je to ujedno i obračunavanje sa socijalističkim strukturama iz bivšeg sistema i njihovim najboljim učenicima. A to je jedini put da Hrvatska krene naprijed.

    Sviđa mi se

    1. Prilična je vjerojatnost da HDZ neće financirat Lupigu, H-alter, forum.tm

      Nije li Karamarkova žena neka suvlasnica Zareza ili tako nešto?

      Obračun s bravarom je potez u dobrom smjeru, ali bojim se jedini takav koji se može očekivati od HDZ-a.

      Sviđa mi se

      1. Da, čini se da je suvlasnica no ne mislim da je to toliko bitno. Karamarko je uvjereni antititoist, kao i Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatski socijalisti koji su danas sveprisutni u ovom društvu nisu samonikli. Ništa od toga nije slučajno, sve je to nastalo na plodnom tlu uzgajanom desetljećima, u prvom redu na našoj akademskoj sceni koja odgaja tzv. intelektualce čiji glas se u ovom društvu daleko čuje a pogotovo novinare i urednike koji formiraju medijsku sliku. Kad su komunisti 1945. došli na vlast posmicali su sve građanske novinare, uveli jednoumlje u školski sustav i po fakultetima. Taj sustav je odgojio generacije. Da nismo imali tu ustaško-komunističku epizodu Hrvatska bi danas imala standard Italije. Tuđman je i sam imao komunističku biografiju pa nije bilo za očekivat da će dublje raskrstit sa socijalističkim elitama.

        S HDZ-om na vlasti, doći će do malog pomaka na ekonomskom spektru no svejedno do pomaka. A i to je nešto. Evo čitam u forum.tm Vili Matula sanja o liberalnom socijalizmu. Dovoljno da takvih bude manje.

        Zamislimo situaciju da SDP ostane na vlasti još 4 godine, marksističkom propagandnom aparatu će to samo bit poticaj da se dodatno raširi i ojača. A onda će ih bit sve teže i teže maknut. Snaga socijalizma u Hrvatskoj proizlazi iz ovih 45 godina, trebat će desetljeća drugačije vladajuće ideologije da se anulira taj utjecaj. Mislim da se u objašnjenjima gospodarskih uspjeha i neuspjeha pojedinih zemalja taj element prilično zanemaruje.

        Sviđa mi se

        1. Svaki posteni desnicar treba svoj glas dati HDZ-u. A ako se ART2 zeli obracunavati sa mrtvim likovima iz povijesti neka priceka da se ostvari “Back to the future”.

          Sviđa mi se

            1. Fiscally conservative+Socially liberal=Libertarian.

              X + Y = HDZ
              X + Z = SDP

              a) Fiscally socialist
              b) Socially conservative
              c) Socially confused

              Sviđa mi se

  4. Explaining why he is supporting David Cameron despite being at odds with the Tory leader on some major issues, Mike Bloomberg said:

    “If you agree with me on nine out of 12 issues, you should vote for me. If you agree with me on 12 out of 12 issues, you should see a psychiatrist.”

    Smanjenje javne potrosnje
    Manja i modernija javna uprava (digitalizacija, performance-based compensation, itd)
    Privatizacija drzavnih kompanija + djelomicna privatizacija javne infrastrukture
    Liberalizacija trzista rada/legislative (veca fleksibilnost kod zaposlavanja i otpustanja, itd)
    Porezno i neporezno rasterecenje rada
    Manje drzavne regulacije
    Upotreba termina excellence i meritocracy

    Ovo gore mi je zasad dovoljno pametno da prvi puta iskoristim pravo glasa. 🙂

    Sviđa mi se

      1. Click to access Za-Pametnu-Hrvatsku-JLH-za-web.pdf

        Prema podacima Eurostata, troškovi plaća javnog sektora u Hrvatskoj iznose 18,8% ukupnih proračunskih izdataka i 8,8% BDP-a. Istovremeno, prosjek EU je 14,1%….str. 9

        Profesionalizacija uključuje primjenu sustava radne učinkovitosti temeljenu na unaprijed definiranim i mjerljivim ciljevima i rezultatima rada…str. 10

        Problemi u javnim poduzećima su uglavnom slični: niska troškovna efikasnost (prenapuhani interni troškovi poslovanja i rasipnost), višak zaposlenih (kao posljedica političkog kadroviranja, ali i kupovanja socijalnog mira, odnosno glasova), 40% veće plaće nego u privatnom sektoru uz pritom značajno nižu dodanu vrijednost…str. 11

        Državna poduzeća za koje postoji ekonomski i javni interes da se natječu na tržištu potrebno je u kratkom roku privatizirati (hoteli, Croatia Airlines, HPB, ili recentni primjeri privatizacija Croatia osiguranja ili Dalmacijavina…str. 11

        … Drugo rješenje je privatizacija usluga koje se obavljaju na javnoj infrastrukturi, odnosno uvođenje konkurencije na tržišta usluga, što će za posljedicu imati značajan pad cijena usluge i rast njihove kvalitete…str. 12

        Stvarni oporavak tržišta rada ovisi o povećanju potražnje za radom, a najbolja je potražnja koju generiraju poslodavci u privatnom sektoru…str. 15

        Potražnja za radom u najvećoj mjeri ovisi o poslovnoj odnosno investicijskoj aktivnosti privatnog sektora, ali i o troškovima rada te troškovima i krutosti radne legislative i cjelokupne administrativne regulative kojima su poduzeća izložena…str. 15

        Neporezna davanja predstavljaju veći financijski teret poslodavcima, kako nominalno, tako i administrativno u obliku utroška vremena zbog izvršavanja razmjerno malih, ali čestih plaćanja brojnim tijelima…str. 15

        Preporučuje se zakonskim izmjenama omogućiti smanjenje troškova otpuštanja (to bi ubrzalo proces restrukturiranja poslovanja, ohrabrilo poduzetnike da povećaju broj zaposlenih u slučaju obećavajućih poslovnih ideja, odnosno potaklo ih na otvaranje novih radnih mjesta), fleksibilnije radno vrijeme (to bi isto tako pomoglo poduzećima da se brže prilagođavaju tržišnim promjenama), te ublaživanje rigidnosti vezanih uz određivanje plaća…str. 15

        Strukturni problemi domaćeg tržišta rada moraju se riješiti cjelovitom reformom koja obuhvaća i pravni sustav, i parafiskalne namete, i poreznu presiju i sve druge prepreke nametnute poduzećima koje ograničavaju njihov razvoj, uključujući i korupciju i neefikasnu birokraciju…str. 16

        Hrvatska bilježi višegodišnji trend pada konkurentnosti…str. 16

        Svjetska banka (2009.) ističe da u Hrvatskoj postoji izražen problem prevelike restriktivnosti s aspekta politika koje se bave stupnjem državne kontrole nad gospodarstvom kao i preprekama poduzetništvu…str. 16

        ..u kojima su kao najveći problemi poslovanju i konkurentnosti redovito prepoznavani neefikasnost javne uprave, nestabilnost politika, korupcija, porezne stope i restriktivna regulativa na tržištu rada….str. 16

        Stoga kao najvećim prilikama ističemo smanjenje državne regulacije osobito u registriranju vlasništva, te provođenja ugovora…str 17

        Ima i stvari koje mi se ne svidjaju, no kao sto rece Bloomberg…:) Takodjer, korak po korak naprijed mi se cini bolje od korak po korak unazad ili tapkanje na mjestu. A ovi su zaista Ferrari u odnosu na dosad vidjeno. (Mislim, da netko u ovoj socijalistickoj vukojebini vidi problem u ‘restriktivnoj regulativi trzista rada’ i to stavi u program- to je vec stvarno veliki pomak naprijed).

        Sviđa mi se

  5. Vidim da se spominje stranka “Pametno”. Ta je stranka nastala prije dvije godine za lokalne izbore u Splitu tako sto je predsjednica jednog od istocnih gradskih kotareva u Splitu odlucila podici stvari na “visu” razinu, oformila listu, uglavnom od ekipe sa FESB-a (kad pogledam slike, pola mi ih je poznato iz studentskih dana), izbjegla je ideoloska pitanja, dobila je nesto prostora u lokalnim medijima, i osvojila par mjesta u gradskom vijecu. Nakon dvije godine rezultat tog angazmana je: na kotarskim izborima je izgubila svoju bazu (igrom slucaja ja zivim bas u tom gradskom kotaru), a u gradskom vijecu ili trguje sa “manistrom” (trenutni gradonacelnik) ili su joj vijecnici potkupljivi (http://www.slobodnadalmacija.com/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/301914/Default.aspx), i sad zeli stvari podici na jos visu (nacionalnu) razinu. Po meni, ona se previse zuri u Sabor. Nije jos uspjela izgraditi glasacku bazu u Splitu na koju se moze osloniti, i koja ce joj omoguciti “sigurnih” cca 14k glasova koliko je potrebno za uci u Sabor u X. izbornoj jedinici.

    Sve skupa, nije ona tako losa. Pogotovo u konkurenciji HR politicara. Ali i u Splitu je bila glasna u kampanji, i nesporedno nakon nje, a kad su se stvari smirile, krenulo je sa uobicajenom trgovinom (vidi link o “odbjeglim” vjecnicama” koje dolaze na sjednicu da bi glasale protiv, ali tako samo osiguravaju kvorum).

    Za moj ukus je malo ?? (umoran sam, cijeli dan sam programirao, kako prevesti “self centered”) i preambiciozna, ali tko voli nek izvoli. Ionako sumnjam da ce prijeci prag.

    Sviđa mi se

  6. Nevezano za izbore. Hvala za preporuku za Bryan Caplan-a. Pokusao sam ovaj tjedan poslusati par njegovih predavanja na Jubito. Mislio sam ga pustiti kao background noise dok radim, ali je ispalo da lik toliko frflja dok govori, i tako brzo govori da mu jednostavno moras posvetiti pozornost ako mislis ista uhvatiti. Pogotovo u kombinaciji sa losim mikrofonom. U svakom slucaju, inteligentan i zanimljiv lik. Primjeri su mu snazni i zivotni, a teme provokativne.

    Jedina primjedba, barem za sad, je da ponekad zvuci naivno jer se vodi samo ekonomskim kriterijima, a zanemaruje iracionalnu ljudsku prirodu. Recimo kad prica o otvorenim granicama, njegova je logika previse simplificirana “neki genij sada propada u zemljama treceg svijeta, jer nema priliku uspjeti u zemljama prvog svijeta”. To je tocno na povrsini, na razini ekonomske teorije, ali ne uzima u obzir gomilu drugih kriterija. Sto sa nekompatibilnim kulturama? Sto napraviti kad drustvo primi veliki broj useljenika koji ne zele prihvatiti “pravila ponasanja domacina”? Hoce li taj genij doci do izrazaja u getu, ili slamu? Hoce li drustvo profitirati od masovnih sukoba policije sa useljenicima, kao na jugu Francuske? Amerika je rijedak primjer drustva koje lako “guta” useljenike, ali taj je proces puno traumaticniji u gotovo svim drugim drzavama svijeta. Tu je malo tanak, jer je ogranicen americkom kulturom, ali sve skupa vrlo zanimljiv, provokativan i direktan govornik.

    Hvala za preporuku.

    Sviđa mi se

      1. I Nick Gillespie je “dosta los” po tom pitanju. PENN & TELLER: Bullshit! Immigration. A i P&T su “dosta losi”.
        A libertarian case for free immigration-Walter Block.(“dosta los”).

        Sviđa mi se

      2. Sad vidim da jesi. Da sam tebe pozornije slusao, mogao sam ustedjeti par sati zivota 😛

        Salu na stranu, lik je Ok. Ne bi bilo lose procitati koju njegovu knjigu (prakticno nemoguce uz moj dnevni raspored) kad uhvatim malo slobodnog vremena.

        Sviđa mi se

    1. Ima nade samo na duge staze, kad biologija odradi svoje. Hrvatska je zemlja staraca. Ti su ljudi formirani u socijalizmu, a u ovoj fazi zivota ne mogu prihvacati nove ideje. Pojmovi poput “kapitalizam” ili “trziste” za njih su blasfemicne psovke. Dok oni disciplinirano glasaju, tj. dok su zivi, cijela drzava je njihov taoc. Dodaj uz to da su nam najekstemniji ljevicari rasporedjeni u medijima i drustvenim znanostima, tako da nam je izbor tema u javnom prostoru negdje na razini prijelaza iz 19 u 20 stoljece.

      Dok se broj stanovnika ne smanji za nekoliko stotina tisuca (ali bioloskom smjenom generacija, ne iseljavanjem!), i dok mediji ne prestanu biti rasadnici lijevog ekstermizma, mozemo samo cekati Godota.

      Sviđa mi se

Komentiraj