Slobodom protiv nasilja

1. Reuters prenosi novije vijesti iz Bangladeša, zemlje u kojoj su vlasti zakonom zabranile prodaju alkohola (i drugih tzv. opojnih droga): povećanje ovisnosti stanovništva o sirupu protiv kašlja.

Srećom, rješenje je jednostavno: donijeti strože zakone i bolje regulacije vezane uz prodaju i konzumaciju sirupa protiv kašlja. To će riješiti stvar.

2. Doduše, ono što općenito može predstavljati problem intervencionističkim dušebrižnicima je što prohibicijskih zakoni (kao i postrožavanje utjerivanja prohibicije) izravno utječu na povećanje stopa stvarnog kriminala, i to putem više transmisijskih kanala, kako objašnjavaju Dills et al. (a što je konzistentno i sa starijim nalazima Fryer et al. i J. Miron).

Kada državna prohibicija zahvati neko tržište, konflikti između stranki na tom tržištu ne mogu se više rješavati sudskom arbitražom, već se rješavaju nasiljem. Ilegalnost određenih aktivnosti u tržišnu granu privlači pojedince inherentno sklonije nasilnom ponašanju i nepoštivanju zakona, te smanjuje granični trošak nasilja. Također, s obzirom na nemogućnost legalnog raspoređivanja distribucijskih prava i korištenja marketinških kanala, i konkurenti na ilegalnom tržištu se u nastojanju povećanja svog tržišnog udjela koriste nasilnim metodama. Sve je to zapravo već viđeno i ne bi trebala biti neka posebna mudrost za zaključiti.

Osim toga, povećanje cijena ilegalne robe, do kojeg dovodi zakonska prohibicija, može dovesti i do povećanja kriminalnih aktivnosti u svrhu generiranja dodatnog dohotka, poput pljački, provala i razbojništava. Istovremeno, resursi korišteni za provođenje prohibicije (policija, pravosuđe, kaznionice, itd.) dolaze od povećanja nameta poreznim obveznicima, ili pak nauštrb resursa namijenjenih provođenju sprječavanja stvarnog kriminala. Kada bi se organi reda i zakona bavili samo stvarnim kriminalom, em bi njihov trošak bio značajno manji, em bi bili brži i efikasniji, em bi ljudi bili sigurniji.

US-Homicide-Rate-1855-2012

Kretanje stope ubojstava u SAD (izvor)

3. Američki FBI objavljuje novo izvješće o kriminalu i posjedovanju oružja u SAD-u koje pokazuje smanjenje nasilnog kriminala za 18% tijekom zadnjih 15 godina uz istovremeno povećanje prodaje oružja za 82%. Ta statistika nije u skladu s ljevičarskim narativom.

One comment

 1. To je sve nebitno. Grafikoni su nebitni. Dokazi su nebitni. Droga i oružje je zlo stoga država nešto mora poduzeti.

  Za one koji nisu čitali strip “Alan Ford”, tu se država ponaša poput dr. Crack-a:

  Prvi pacijent:

  Dr.Crack
  Kako je tebi?
  Pacijent:
  Ovdje me užasno boli, imam grčeve, probada me…
  Dr.Crack:
  Gle,gle, što se sve nakupilo.Odsijecite mu nogu!
  Pacijent:
  Ali mene boli želudac. Što ima s time moja noga?
  Dr.Crack:
  U redu.Onda mu odsjecite želudac…

  Drugi pacijent:

  Dr.Crack:
  Dajte mu dvadesetak injekcija i izrežite mu slijepo crijevo. Poslije ćemo vidjeti što nam je raditi.
  Bolničar:
  Gospodine doktore, slijepo crijevo smo mu izvadili prošlog mjeseca!
  Dr.Crack:
  Onda mu izrežite nešto drugo. Nešto moramo poduzeti. Ne možemo ga valjda prepustiti krutoj sudbini…..

  ZATO DRŽAVA MORA NEŠTO PODUZETI PA ŠTO KOŠTA DA KOŠTA. Ako već nije u stanju obraniti granice, osigurati funkcionalno pravosuđe, držati budžet pod kontrolom, dakle raditi ono radi čega navodno postoji, onda barem može strapati u zatvor ponekog “hašomana” koji bi ugrozio državnu sigurnost ako se napuši trave (bez recepta).

  A oružje treba ionako oduzeti svim građanima, osobito onim ksenofobičnima, jer kako dobro vidimo oružje nam neće trebati u svijetu punom ljubavi, tolerancije i multikulturalizma. Samo se treba naoružati sa puno strpljenja, praštanja i razumijevanja za sve vrste “različitosti”. Uostalom tu je opet ista ta država da nas zaštiti……

  I svime time država jasno pokazuje svoju brigu i kako radi na dobrobit naroda. Jeste da sva ta beskrajna dobrobit košta 150 miljardi kuna godišnje i 60 milijardi eura duga (koliko je poznato), ali bože moj. Bolje i to nego da se ne poduzima ništa.

  REDA MORA BITI I MORAJU SE ZNATI PRIORITETI.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s