Rat protiv gotovine

Julien Noizet upozorava na svježi stravičan članak Financial Times-a u kojem se zagovara ni manje ni više nego ukidanje gotovog novca (gotovine, “keša”), relikta nekih “barbarskih” vremena.

Kao razloge za zabranu uporabe gotovog novca, pametnjakovići prvo navode nemoć centralnih banaka da manipuliraju tržištem novca i kredita stimuliraju gospodarstvo u recesiji pri nultim kamatnim stopama (tzv. zamka likvidnosti), te potom izražavaju žaljenje nad činjenicom da je transakcijama u kešu vrlo teško ući u trag, pa bi se njihovim ukidanjem državnim vladama značajno olakšalo eliminiranje sive i crne ekonomije, utjerivanje poreza i drugih nameta, kao i obračunavanje s pojedincima koji se bave nedopuštenim aktivnostima.

Elektronski novac, kako navode pametnjakovići, nagrađuje one koji ispunjavaju svoje obveze prema državi, a državnim birokratima omogućava da imaju puno detaljniji uvid u djelovanje građana – da se sve točno zna tko što kada, gdje, kome i koliko.

Svaka sličnost s 1984.-om je slučajna.

Nadalje, u tekstu je odsutan bilo kakav skepticizam što se tiče public choice problematike, pouzdana benevolentnost i nadljudska providnost državnih birokrata se podrazumijeva, spoznaja o sveznalaštvu i dobroćudnosti centralnih planera se ne dovodi u pitanje. Njihova nepogrešivost u rasuđivanju i moralno čistunstvo se prihvaća kao aksiom, neporeciva istina.

Autori navedenog teksta zapravo i nisu baš neki pametnjakovići nego su u najboljem slučaju korisne budale. Postojanje keša u budućnosti bi lako moglo postati zadnja crta obrane protiv opresije Levijatana. Keš nam između ostalog omogućava da bar djelomično izbjegavamo državno reketarenje, da ulazimo u radni odnos i sklapamo poslove bez blagoslova državnog aparata, da kupujemo proizvode i usluge koje je centralni komitet proglasio nepoželjnima, da se bar donekle zaštitimo od potencijalnih izljeva ludila u vidu nasilnih bail-in-ova štediša, i sl.

Koga briga za centralne bankstere i državne špijune i njihove pomršene planove. Država se ionako treba u potpunosti maknuti iz sfere ekonomije i društvenog inženjeringa, a sve nenasilne aktivnosti između odraslih osoba trebaju biti dozvoljene, pa će tako i gotovo nestati potreba da državni činovnici ikome “ulaze u trag”. Za promjenu, državni bi birokrati možda trebali malo bolje pripaziti tko im uopće ulazi u zemlju, jer ako država nije u stanju štititi svoje granice, zašto onda uopće postoji?

Usput budi rečeno, ideja kako su centralne banke impotentne u uvjetima zero lower bound je keynesijanski mit. Tko bi to bolje objasnio nego gospodin “Helikopter” osobno, Ben Bernanke:

To rebut this view, one can apply a reductio ad absurdum argument, based on my earlier observation that money issuance must affect prices, else printing money will create infinite purchasing power. Suppose the Bank of Japan prints yen and uses them to acquire foreign assets. If the yen did not depreciate as a result, and if there were no reciprocal demand for Japanese goods or assets (which would drive up domestic prices), what in principle would prevent the BOJ from acquiring infinite quantities of foreign assets, leaving foreigners nothing to hold but idle yen balances?

Nažalost, čini se da neće posebno čuditi ako u nekoj relativno bliskoj budućnosti cash ne samo da bude zakonski zabranjen, već i da među narodom ideja gotovog novca postane nešto odvratno, ljigavo, nazadno, nešto s čime pristojan i kulturan građanin ne želi uopće imati ikakvog dodira. Na koju foru će im se takvo razmišljanje upakirati i servirati je sasvim sporedno – društvena odgovornost, sigurnost djece, javni interes, rat protiv droge, uvođenje reda, civilizacijska dostignuća, antifašizam, veliki skok naprijed, “bez računa se ne računa”… smislit će se već nešto, a ljevičari će naravno i dalje govoriti o “neoliberalnom kapitalizmu”.

 

6 comments

  1. Citiram:

    “Nažalost, čini se da neće posebno čuditi ako u nekoj relativno bliskoj budućnosti cash ne samo da bude zakonski zabranjen, već i da među narodom ideja gotovog novca postane nešto odvratno, ljigavo, nazadno, nešto s čime pristojan i kulturan građanin ne želi uopće imati ikakvog dodira….”

    Pa ovo se ustvari već događa. Ne sjećam se više tko mi je pričao (bilo je to prije skoro 10 godina) kako je došao u neku trgovinu tehničkom robom u nekom velikom gradu u USA i da je htio nešto kupiti gotovinom a što je koštalo oko 800 dolara. I da su ga gledali jako čudno i prekorno. Te da su mu kasnije prijatelji objasnili kako se takvo što ne radi jer toliko gotovog novca imaju samo mafijaši i dileri…

    Mislim da će se u budućnosti pojaviti zanimanje “diler gotovine” 🙂

    Međutim mene još više brine što i za ne gotovinu banke sve više pitaju pitanja kao što su:

    “koliki promet očekujete preko računa?” “od koga?” “od kakvih poslova?”

    i niz sličnih pitanja. Očito se radi o sustavnom zatiranju bilo kakve aktivnosti koja nije strogo kontrolirana i nadzirana. I nije riječ samo o financijskim aktivnostima. Drugim riječima apriori se sve građana unaprijed tretira kao razbojnike i teroriste.

    A to se radi samo onda kada onaj koji to radi dobro zna koje gadosti nam sve planira raditi i stoga očekuje pobunu. Te zato unaprijed eliminira sve mogućnosti autonomije djelovanja.

    Sun Tsu u umijeću ratovanja ima nekoliko izreka koje govore o istome: Pobjeda se sastoji u slamanju neprijateljskog otpora bez borbe i pobjednik prvo pobjedi pa tek onda krene u rat.

    Taktika za takvu pobjedu zahtjeva i jako dobru pripremu. Sve su ovo čemu svjedoćimo su ustvari takve pripreme. Jer kome još nije jasno mi svi smo već duže vrijeme u neobjavljenom ratu koji se protiv slobodnog građanina i naroda odvija na više razina. Ovo o čemu govori članak je samo jedna od tih razina….

    Sviđa mi se

  2. Da, zajebano je to. Kadija te tuži, kadija ti sudi, kadija ti j*be ženu, kadija te harači, kadija ti loži tavu u kojoj bosonog cupkaš. A gle čuda, kadija je de-facto susjed u sivom odjelu koji “radi” za državu i protiv tebe. Još uvijek 2 i 2 evidentno nije 4, pa se valja strpit.

    U međuvremenu, obruč se stišće. I treba. Što se prije stisne do kraja, to će agonija kraće trajati. Krajnji rezultat, sa naoružanim dronovima nad našim glavama ili bez, sa žicom oko logora na zatvorenom ili (kao sada) otvorenom, bit će isti.

    Pitanje je uvijek samo jedno: Koji (kada točno) je breaking point? Koja je temperatura ključanja?

    Do tada, good night freedom, wherever you are.

    Btw, nedugo nakon zabrane casha, posljedično će bit zabranjeno i investicijsko zlato i srebro, a uslijed neizbježnog razvoja događaja. No, bit će zabavno sve promatrat u međuvremenu.

    Sviđa mi se

Komentiraj