Dužnička ravnopravnost bez granica

Hrvatski ministar financija u rantu protiv zločestih banaka i neplatitelja poreza kaže:

Htio bih da kao ravnopravni građani Europske unije imamo iste kamatne stope kao građani u Belgiji, Austriji i drugim zapadnoeuropskim zemljama, a ne da tamo imaju kamate po jedan, dva posto, a da hrvatski građani plaćaju šest posto.

Članak je naslovljen s: LALOVAC BANKARIMA: ‘Zašto imamo i visoke kamate u eurima? Kao građani EU imamo pravo na kamatne stope po 1 ili 2 posto.’

Dobro da nije rekao da imamo pravo na jednaku visinu plaća kao i Nijemci ili Nizozemci. Ili barem naši ministri. 🙂

Inače, gospodin ministar financija diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, a titulu magistra znanosti stekao 2006. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (znanstvena grana financije i fiskalna politika).

Moglo bi se sada reći svašta o državnom školstvu i kvaliteti hrvatskih fakulteta, ali ne, kakva god situacija da je, jednostavno ne može biti istina da je ministar ozbiljan i da se ne pravi blesav.

Prinosi na hrvatske obveznice, koji predstavljaju premiju rizika zemlje, o kojem ovisi trošak zaduživanja, su gotovo najviši od svih zemalja EU. Gori su jedino Island i Grčka. Gora je samo Grčka.

Premije osiguranja od defaulta na hrvatske obveznice (CDS spreads), o kojima ovisi trošak zaduživanja hrvatskih banaka, također su gotovo najviši u EU.

cds

Izvor: Deutsche Bank Research

Hrvatski građani nemaju iste kamatne stope kao građani u Belgiji, Austriji i drugim zapadnoeuropskim zemljama, zato što žive u Hrvatskoj, a ne u Belgiji, Austriji, niti u drugim zapadnoeuropskim zemljama.

Zašto je trošak zaduživanja u Hrvatskoj visok, zašto je kreditni rating junk, zašto je rizik zemlje visok, e pa to je krivica i odgovornost hrvatskih nesposobnih kvazi-socijalističkih vlada i njihove rastrošnosti, a ovakvo krajnje neozbiljno populističko demagogiziranje o zlim pohlepnim bankarima je jadno, ali je potpuno razumljivo – uskoro su izbori, a fotelja se trese.

 

17 comments

  1. Populizam nije ono što najviše brine. Najgora stvar je financijska nepismenost (pre)velikog dijela nacije, koji će reći – pa dobro čovjek govori…

   Liked by 2 people

     1. Morat ću opet pitat, siguran si da se samo pravi blesav? 😀

      Čak ne toliko zbog EFZGa, nego… da bi razumio takve stvari treba ti minimum intelektualne radoznalosti, a on mi ne djeluje kao netko tko je odlazio dalje od skripti

      Diplomski mu je u knjižnici EFZG naslovljen kao Kontroling kao determinanta uspješnosti hotelskih poduzeća

      Sviđa mi se

 1. A ja bi htio imati onu stvar duplo dužu i da sluša po komandi. “Stoj”, “Lezi”,… ali đubre neće i neće. I htio bi da ovakvi škiljavci koji kradu tuđi novac budu “zeke” na Golom otoku, a ne ministri. I htio bi da mi djed mraz donese punu kutiju zlata. I kako kaže ona pjesma “…tata kupi mi sve”… svašta bi ja htio. Ali ništa od toga. Moje želje nisu bitne.

  Ima opet jedan fantastičan članak od Marcela Holjevca:

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-zemlja-u-kojoj-studente-ucimo-da-se-rad-ne-isplati-826910

  Koji između ostaloga govori o tome kako država šalje krivu poruku studentima jer ako zarade malo “previše” gube pravo na dom. Tj. šalje krivu poruku da se rad ne isplati i da je bolje živjeti od socijalne pomoći…

  Mislim da se je ovoga puta moj omiljeni novinar jako zabunio. Država šalje studentima potpuno ispravnu i točnu poruku. Rad se zaista ne isplati. Jer zašto raditi ako će ti na kraju sve uzeti i još ćeš biti kriv za nešto. A može se dobro živjeti i bez rada. Pa čemu onda zazivati vraga i pažnju komesara?

  Sviđa mi se

 2. Zasto se ne trazi ravnopravnost kad se placaju porezi? Kad se placa zdravstveno osiguranje? Gdje je tu ravnopravnost kad za istu uslugu neki placaju puno vise. Pa libertarijanci su za ravnopravnost. Zove se flat tax. A o dnevno.hr i omiljenom novinaru…😁

  Sviđa mi se

  1. Baš sam nedavno naletio na jednu studiju o oporezivanju u zemljama EU i nažalost ispada da zemlje s flat taxom imaju nešto veće ukupno porezne opterećenje.

   Važnije je ipak da su porezi niski, nego da su proporcionalni.

   Sviđa mi se

    1. e, pravo rješenje je dobrovoljna uplata.
     ali flat tax i ukupno opterećenje nisu iste stvari; prvo je poštenije, ali ako je stopa 100% onda je svima ipak bolje nepoštenije progresivno recimo 25, 35, 45%.

     Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s