Random

1. Corey Iacono ima odličan, fenomenalan tekst o globalnom kapitalizmu koji treba dijeliti svim salonskim ljevičarima i simpatizerima Naomi Klein. Tekst je pun referenci na mnoge empirijske radove koji dokazuju u kakvoj su socijalisti zabludi. Neki ključni zaključci, između ostalih:

a) Globalni prosječni (medijanski) dohodak se udvostručio između 2003. i 2013. godine, dok se globalna dohodovna nejednakost (mjerena Gini koeficijentom) smanjila (iz ovog istraživanja)

b) Stopa apsolutnog siromaštva u svijetu u zadnjih 45 godina se smanjila za oko 80%, usprkos činjenici da se svjetsko stanovništvo u međuvremenu udvostručilo (a najveći rast stanovništva je bio upravo u najsiromašnijim zemljama);

poverty2

Ako gledamo “umjereno siromaštvo” u svijetu, tj. stopu stanovništva na manje od 2 dolara iz 2000. dnevno:

22

Izvor je inače ovaj rad, u kojemu možemo naći i grafički prikaz kretanje distribucije dohotka u međuvremenu:

smp

Kretanje stope ekstremnog siromaštva po regijama prema procjenama Svjetske banke:

11698426_796431300471667_1365988017186442154_n

Treba imati na umu kako je ovakav odličan napredak u smanjenju siromaštva u svijetu postignut upravo usprkos kroničnom nedostatku elemenata slobodnog tržišta i sigurnosti privatnog vlasništva, pogotovo u najsiromašnijim i najnerazvijenijim zemljama kojima su te stvari najviše potrebne. To se odnosi prvenstveno na zemlje subsaharske Afrike, zato kod njih taj proces istrebljenja siromaštva i ide najsporije (iako nam i one mogu poslužiti kao dobar case study).

c) Istraživanje Romana Wacziarga i Karen Welch pokazuje opet efekt Ricardovog načela u praksi; istraživajući gospodarski razvoj slabije razvijenih zemalja koje su liberalizirali svoju međunarodnu trgovinu u odnosu na razdoblje prije liberalizacije, došli su do zaključka da zemlje nakon otvaranja slobodnijoj međunarodnoj trgovini ostvaruju u prosjeku za gotovo 2 postotna poena višu godišnju stopu gospodarskog rasta (a što je u skladu i s mnogim drugim istraživanjima učinaka liberaliziranja vanjske trgovine i slobodnog protoka roba i kapitala, vidi npr. ovdjeovdje, ovdjeovdje, ovdje, ovdjeovdje, ovdje, ovdjeovdje ili ovdje):

wwd) Slobodna trgovina je samo jedan element ekonomskih sloboda, ali kada se istražuje odnos ekonomskih sloboda općenito i stopa siromaštva ili gospodarskog razvoja, zaključci su isti: države s više ekonomske slobode imanju niže stope siromaštva i veći ekonomski rast.

e) Ljevičari u pravilu iz dna duše preziru zločeste multinacionalne korporacije koje sele proizvodnju na istok i tamo izrabljivaju proletarijat u tzv. sweatshopovima (pritom se naravno ne pitaju zašto uopće ti ljudi rade te poslove za tako nisku plaću, tj. zašto u do jučer komunističkim Kini, Indiji, Vijetnamu, Laosu, Kambodži, Mijanmaru, itd. narod ne živi već boljim standardom). Međutim, podaci pokazuju kako upravo te zločeste korporacije zaposlenike plaćaju u pravilu značajno više od prosjeka u tim zemljama, što omogućava tim ljudima da konačno izađu iz siromaštva i akumuliraju nešto vlastitog kapitala. Već danas, u velikim kineskim gradovima, prosječna mjesečna plaća radnica nije puno niža od hrvatskih plaća u privatnom sektoru. Tko je to mogao očekivati u vrijeme žestokog komunizma dok su deseci milijuna Kineza umirali od gladi?


2. Scott Sumner ima jedan dobar novi tekst na EconLogu, kojim se dodiruje i ovog referenduma u Grčkoj. Slažem se da bi najbolja opcija bila napuštanje Eurozone + snažne tržišno-liberalne reforme, jer grčki problem je i fiskalni, i strukturni, i monetarni. Međutim, s obzirom da takva opcija nije ponuđena, primarno bi se trebalo riješiti Syrize.


3. Jesmo li saznali koji je razlog rasta rashoda za plaće državnih djelatnika u svibnju za milijardu kuna? Da nije nagrada za izlazak iz recesije?

placemfin


4. Prošlo mi je ispod radara da je na Islandu od 1.1. 2015. smanjena standardna stopa PDV-a s dosadašnjih 25,5% na 24%. To znači da sada postoji samo jedna zemlja na svijetu koja ima višu standardnu stopu PDV-a od Hrvatske (Mađarska s 27%). Ah taj neoliberalni kapitalizam!


5. Odličan post o Bosni i Hercegovini na Renesansi. Izgleda da je u BiH manje od 15% stanovništva zaposleno u privatnom sektoru. Struktura birača u BiH je čak prilično gora nego u Hrvatskoj:

platic5a1evskonzumenti


6. Kao što smo prognozirali ovdje već, na državnom ljevičarskom portalu tekst o tome kako LGBT(IQA…) ne bi smjeli podržavati slobodno tržište. Naime, libertarijanci su vam pa skoro kao fašisti, slobodno tržište je nasilje, a socijalizam je tolerancija. 🙂

Spomenuti socijalističko-feministički portal financiraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar. Kakva diverzifikacija, jel da? 😉

Btw, vidim da drug autor spominje “samoubojstva radnika u Foxconnu”. Netko bi mu mogao i objasniti da je stopa samoubojstava među kineskim radnicima u Foxconnu nekih desetak puta niža od stope samoubojstava među ostalim Kinezima, te još nekoliko puta niža od stope samoubojstava među Hrvatima, Nizozemcima, Šveđanima, Norvežanima, Amerikancima, Japancima, itd.


7. Čini se da SAD nikad u povijesti nisu bile bliže socijalizmu. Da stvari budu gore, na nadolazećim predsjedničkim izborima kao relevantan kandidat se ističe gospodin Bernie Sanders, čovjek pored kojeg i likovi poput Billa Clintona i Baracka Obame izgledaju kao libertarijanski ekstremisti.

Eberstadt-NA-chart


8. George Selgin ima također novi odličan poduži tekst o problemima eura i monetarnih unija općenito. Tekst završava lijepim Hayekovim citatom iz davne 1978:

Though I strongly sympathize with the desire to complete the economic unification of Western Europe by completely freeing the flow of money between them, I have grave doubts about doing so by creating a new European currency managed by any sort of supra-national authority. Quite apart from the extreme unlikelihood that the member countries would agree on the policy to be pursued in practice by a common monetary authority (and the practical inevitability of some countries getting a worse currency than they have now), it seems highly unlikely that it would be better administered than the present national currencies.

Kao što rekoh već, istina je da je jedan od razloga grčkih problema monetarni, tj. demand-side, ali nipošto nije jedini, već je vjerojatno tek manji dio. Grčke su vlade redovito prekomjerno trošile i gomilale deficite, dok je Grčka još i prije dolaska Syrize bila među najsocijalističkijim zemljama Europe. Na onom popisu zemalja po indeksu ekonomskih sloboda, Grčka je na 130. mjestu, uvjerljivo najlošija u EU, gotovo pedeset mjesta iza Hrvatske (eeej!!), a od europskih zemalja gore su jedino tri bivše sovjetske republike: Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Još se treba sjetiti da je kod reprogramiranja 2012.-e, otpisano preko 100 milijardi eura grčkog duga, što je jedno od najvećih “šišanja” privatnih kreditora u povijesti.

a2macro-eu-greece3

Kretanje grčkog javnog duga i proračunskih deficita

A što se tiče njihove nezaposlenosti od 26% (među mladima i oko 60%), uz propisanu minimalnu plaću od gotovo 700 eura, to stvarno nikoga ne bi smjelo čuditi:

mw


9. Miroslav Prokopijević i Slaviša Tasić imaju u EJW članak o klasičnom liberalizmu u ex-YU zemljama. Kao što se može pretpostaviti, nije pretjerano dugačak.

10 comments

 1. Meni je zanimljivo koliko politicara bi svoju privatnu tvrtku vodilo na nacin na koji vode drzavu i da li se uopce moze ocekivati da ce politicari ikada voditi drzavu kao sto bi vodili svoj privatni business.

  Sviđa mi se

 2. Drugovi libertarijanci !!!

  Mislim da konačno moramo odbaciti neke iluzije o novcu kojima robujemo a koje nas vode u stranputicu. Moramo konačno shvatiti da novac izdaje država i da je sav novac ustvari državni novac. Ako netko ima firmu i zaradi 1.000 nečega, tih 1.000 nečega je državno a ne njegovo. Moramo prestati lagati ljude i tvrditi im suprotno.

  Porezi ne postoje. Država ne naplaćuje poreze, nego svojom dobrom voljom prepušta dio svoga novca poduzetniku. Nije dužna to činiti, ali ipak to radi kako bi motivirala ljude. Mi smo međutim sve krivo shvatili i stalno govorimo o tome kako su porezi veliki.

  To nije istina. Država ustvari oduzima od svojih sredstava i daje ih poduzetniku da on sa time radi što hoće. Tako na to treba gledati.

  Zbog svoje popustljivosti i velikodušnosti država se našla u ozbiljnim problemima. Stoga je morala uvesti fiskalizaciju. Ali niti to ne rješava temeljni problem. A to je porezna evazija, ustvari pljačka države.

  Stoga je iduća mjera koju pod hitno treba uvesti, automatsko preusmjeravanje svih sredstava koje poduzetnik zaradi na državni račun. Fina je odlično opremljena u tom smislu. Znači sve što je poduzetniku uplaćeno na račun ide na državni račun, a onda država automatikom uskraćuje recimo 80% sredstava kao akontaciju, a 20% vrati poduzetniku na odgovorno upravljanje i za troškove (plaća).

  Na kraju mjeseca poduzetnik je dužan (pod krivičnom i materijalnom odgovornošću) podnijeti izvještaj kako je potrošio tih 20% novaca koje mu je država dala na upravljanje. Ako nije u stanju pravdati ta sredstva mora ih vratiti državi. Ako ima veće troškove od tih 20%, onda može ispuniti obrazac CR-234-Z18-BP/21, kojim moli odobravanje više sredstava. Nakon detaljne provjere opravdanosti toga zahtjeva (dubinsko skeniranje, prateća dokumentacija, porezna inspekcija, sanitarna i carinska kontrola,…) zahtjev se ili prihvaća ili odbacuje. U slučaju neopravdanog zahtjeva poduzetnik mora platiti štetu državi.

  Ako poduzetnik loše posluje pa upropasti tih 20% novca koji su mu prepušteni na upravljanje, mora državi nadoknaditi izgubljenu dobit i sve troškove koji su iz toga proizašli.

  Na taj način bi se konačno i efikasno stvari postavile na svoje mjesto. Znalo bi se što je čije i više ne bi bilo varanja države. Još uvijek doduše ostaje problem rada na crno, ali njega treba riješiti drastičnim kaznama, potpunim ukidanjem gotovine i javnim smaknućima za prekršitelje. Nakon određenog vremena više nikome neće pasti na pamet išta raditi.

  Zar ne mislite da bi na taj način konačno prekinuli neplodonosne rasprave o visokim porezima, i slične gluposti. Uvjeren sam da naša vlada u svojoj neizmjernoj mudrosti razmatra uvođenje tih spasonosnih poteza.

  Tantor prosvijetljeni.

  Liked by 2 people

 3. @tantor

  Zaboravio si spomenuti obavezne tecajeve za higijenu misli koje poslodavac mora za svakog radnika platiti pri ministarstvu istine, a uz fiskaliziranu reportistiku u realnom vremenu svih stavova izrecenih u poslovnom prostoru kojeg je drzava ustupila na ograniceno i strogo namjensko koristenje formalmom vlasniku tj. najmoprimcu.

  Sviđa mi se

 4. Dečki dragi, ono što je za mene sarkazam za “njih” je možda izvrsna ideja….. Moram priznati da me više ništa ne bi čudilo…..

  Ono što sada čekam je da vidim kako će se Europa postaviti naspram Grčke nakon ovog referenduma.

  Može se nama onaj Grčki komunistički majmun gaditi beskrajno, ali nije nemoguće da se njegovo blefiranje i populizam na kraju isplate i da Europa popusti pred ucjenom. Uostalom tko može bolje pročitati komunističke blefere od – komunističkog blefera.

  Ako se to dogodi i Europa popusti, tada će svi vidjeti da se ucjenjivanje i to ono najprimitivnije i najgrublje isplati i da je to način kako valja razgovarati. Po tome ćemo znati da se unija počela raspadati, i to će biti jako gadno za gledati.

  Na neki način stav Europe po tom pitanju treba promatrati kroz prizmu Chamberlain-ovske politike prije ww2. Dakle da li popustiti ucjenama ili ne. Na svu sreću valjda više neće biti ratova za granice…..

  Sviđa mi se

  1. I mene strah da “institucije” opet ne popuste i nastave s financiranjem socijalističkih projekata tuđim novcima. Iz ove situacije sad može slijediti nešto dobro, ali i nešto vrlo loše i opasno.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s