Zašto socijalisti ne vole institucije?

O situaciji u kolijevci demokracije je napisano već puno ovih dana, pa nema potrebe da se ponavljamo. Valjda je više svima jasno kakva su skupina bahatih bezveznjaka i diletanata drugovi iz nedavno izabrane “revolucionarne” grčke vlade (iako, naravno, dobar dio nagomilanih s.anja u koje su Grci zapali je odgovornost nekih prijašnjih socijalističkih vlada).

Doduše, nemam niti puno lijepih riječi za gospodu iz takozvanih “institucija”, beskorisnih parazitskih tvorevina koje ne bi smjele uopće postojati in the first place, a ne još da tuđim novcima subvencioniraju rastrošnost raznoraznih (kvazi-)socijalističkih klaunova, stimuliraju neodgovorno ponašanje stvarajući moralni hazard i sponzoriraju svakakve diktatore po svijetu, što nitko razuman ne bi bio voljan činiti vlastitim novcem (kad smo kod toga, možete pokušati ovdje).

Uostalom, koje su to mjere uopće dotična gospoda “predložila” grčkim komunistima iz vlade? Učinkovitija naplata poreza, povećanje poreza za poduzeća na 28%, dizanje PDV-a, progresivnije oporezivanje dohotka… ? Pih.

Također, samo formiranje Europskog Saveza Socijalističkih Republika a.k.a. EU je bilo promašaj (iako, nažalost, ne mogu tvrditi da bi SR Hrvatskoj bilo bolje da je ostala “neovisna”), i istina je da Grčka nije trebala biti dio Eurozone.

Zapravo, ovo pismo trineastorice grčkih ekonomista se čini uglavnom na mjestu (izuzev dijela s lovom na vještice) u kojem između ostalog kažu:

Besides the fiscal issues of balancing the budget and making pensions proportional to contributions, a good agreement should emphasize microeconomic reforms. It should greatly simplify the procedures for running a business in Greece and reduce business taxes, in order to attract investment and create a productive, export-oriented sector, new jobs, and debt-repayment potential. It should reduce the huge and inefficient state sector that weighs down on the private sector and the taxpayers. The procurement mechanisms of the state should become competitive. Greece should proceed with privatization of trains, airports, ports, and the energy sector. The “closed sectors” of the economy (such as pharmacies and transportation) should be opened to competition. The labor market should be liberalized…

To je sve točno, ali za stvarne reforme u pravom smjeru nužno je riješiti se komunističke Syrize koja još u svojim redovima okuplja i maoiste. Ja čak mislim i da bi napuštanje Eurozone moglo Grcima dugoročno odgovarati, ali opet, preduvjet za bilo kakav napredak je da se riješe komunista na vlasti.

Nego, ono što zbunjuje općenito u ovom diskursu, nevezano sada za Grčku, jest zašto su socijalistima toliko mrske dotične “institucije”? Jasno mi je da će libertarijanci s prijezirom gledati na centralne planere u ECB-u i parazitsku birokraciju IMF-a, ali zašto su socijalistima puna usta kritika usmjerenih prema njima? Nelogično je.

Recimo, konkretno u ovom slučaju ta Europska centralna banka – jedna ne državna, nego supradržavna institucija koja predstavlja upravo ono što socijalisti najviše vole: (supra)državni monopol i to upravo u onom najvažnijem elementu za funkcioniranje ekonomije – novcu.

Dakle, imamo čvrsti internacionalni naddržavni monopol u proizvodnji monetarne baze koji provodi visoko centraliziranu monetarnu politiku za preko 300 milijuna ljudi i pritom apsolutno narušava nacionalne suverenitete vlasti država članica. Pa zar to nije najjači živi simbol institucije internacionalističkog socijalizma u Europi par excellence?

Znači, centralizacija upravljanja i centralni komitet, internacionalizacija, državni monopol, stroga prohibicija konkurencije, zatiranje nacionalnih elemenata, regulacije banaka, otkupljivanje državnih dugova, nametanje legal tender zakona građanima… pa to je sve ono što socijalisti vole!

Osim toga, ne samo da je baš ta ECB jedan prima facie primjer socijalističkog modela upravljanja, već je ECB, slično kao i druge velike centralne banke, efektivno bila najveći i najmoćniji saveznik socijalističkim aktivistima zadnjih nekoliko godina, te provodila (pretpostavljam, nenamjerno) najučinkovitiji mogući model marketinga socijalističkoj retorici.

Jednostavno, kako to obično biva, centralna banka svojim centralnim planiranjem uzrokuje ekonomsku krizu → socijalistički šarlatani i profesionalni prodavači magle za krizu stanu okrivljavati slobodno tržište i neoliberalni kapitalizam → ekstremističke anti-liberalne partije stječu popularnost među masama → kolektivistički ekstremisti osvajaju vlast → srljanje u još gori socijalizam, još više državne pljačke, još više ukidanja sloboda → još gore produbljivanje krize, akutna nezaposlenost, povećanje siromaštva, nestašice i povremena glad, širenje tenzija, građanski neredi, nesigurnost u zemlji…

Razdoblja kriza za koje su odgovorni državni monopoli u vidu centralnih banaka inače su vrlo plodno tlo za popularizaciju ekstremnijih socijalističkih i etatističkih (u nekim društvima vrlo totalitarističkih) političkih opcija. To je bio slučaj tridesetih, to je bio slučaj i tijekom ove recesije. Prije financijske krize, početkom nultih, za većinu zemalja ECB je bila previše labava i kamatne stope su bile preniske (to se prvenstveno odnosi na one zemlje gdje su kamatne stope “konvergirale” a nisu trebale, npr. Grčka!), dok je od otprilike 2008. godine politika ECB-a bila pak za mnoge pretjerano restriktivna, a što je opet još posebno pogodilo Grčku koja nije imala što devalvirati, za razliku od Poljske, Češke ili Švedske.

Što hoću reći, radikalni socijalisti ne mogu poželjeti boljeg saveznika u svojim nastojanjima rušenja civiliziranog društva od ovakvih “institucija”, pa zato iz njihove perspektive ne bi bilo previše mudro opstruirati njihovo djelovanje.

eurozone-uk-10yr-govt-bond-yields-jan-1993-oct-20111

Konvergencija kamatnih stopa

eurodebt-e1330612256375

Tight money (izvor)

55

Kamatne stope na petogodišnje državne obveznice

Greek-Government-Spending

Grčka fiskalna disciplina (novčani izdaci u nominalnim terminima)

8 comments

 1. Odlična analiza. Naravno da moderni socijalisti, ili ipak predlažem da ih nadalje zovemo neo-komunisti, jer o tome se ustvari ovdje radi. Svi elementi su više manje tu.

  Grčka je ustvari poseban slučaj. U grčkoj se za razliku od globalnog “trenda” ANACIONAL-socijalizma, više radi o nekoj vrsti umjetno konstruiranog NACIONAL-socijalizma. Da je tako pokazuje protuprirodni “brak” tj. koalicija ekstremno “lijevih” i ekstremno “desnih”. I to kakvih. Ne znaš koji su gluplji. Ujedinili su se u vlastitom kretenizmu. Zadivljujuće.

  Za razliku od povijesnog “originala” ovaj novi “moderni” Grčki nacional-socijalizam se uopće ne temelji na RADU. Primarno se temelji na nekom šizofrenom istjerivanju “pravde” i “prava”. I to kakve pravde i kakvih prava? “Pravo” da se živi na tuđem radu. Dakle potpuno suprotno “originalnom” nacional-socijalizmu, ali isto tako suprotno i “originalnom” komunizmu. Što je jako zanimljivo i indikativno. Neka “evolucija” valjda…..

  Onda se još ovaj bolesnik iz Syrize obratio naciji i požalio se na “nesolidarnost” unije. U stilu kako oni (Grci) eto kao imaju sva PRAVA na novac koji im treba, a Europski dušmani i zločinci ga eto ne daju. Ali su oni (Grci) zato ponosni i pokazat će im što im ide ?!?!?

  Mislim da je svakome normalnom čovjeku vidljivo već iz face i grimase tog čovjeka kako je riječ o psihičkom bolesniku. Savršen materijal za modernog “ljevičara”.

  Sjetimo se samo podrške tom majmunu od strane domaćih “ljevičara” i “antifašista”. To naravno govori sve i o njima samima. O njihovoj pameti i o njihovom mentalnom zdravlju. Pogledajmo uostalom našeg premijera, pa da ne idemo puno dalje….

  Što se tiče institucija koje ljevičari ne vole. Tako ih jako ne vole i mrze da se redovno guraju u iste i onda iz tih institucija redovno financiranih poreznim novcem prodaju maglu okolo. Pa desetgodišnji predsjednik (komesar) Europske komisije je deklarirani MAOISTA. Treba li više išta reći o tome?

  Naravno, to je kao i sve ostalo potpuna slučajnost. Komesar te komisije mogao je postati i neki industrijalac, “desničar”, kapitalista, protivnik bilo kakvog socijalizma i internacionalizma. Ali eto ipak nije. Čisto slučajno naravno 🙂

  Uostalom od samih početaka su komunisti bili protiv bilo kakve “disperziranosti” ili individualnosti. Sve je moralo biti masovno i veliko. Velike tvornice, veliki kolhozi,.. Mali privrednik ili bogati seljak je bio neprijatelj. I fizički su ga uništavali. Jer onaj koji je živio od svoga rada/pameti ili je proizvodio vlastitu hranu je bio neovisan. Nije morao čekati da mu partija dade dnevni obrok. Dakle bio je opasan i trebalo ga je uništiti. Naravno da su oni glavni i ljuti protivnik kapitalističke “dehumanizacije”. Znaju oni kako humano (humanoidno) društvo treba izgledati 🙂

  Komunisti naravno nisu bili rasisti kao nacional-socijalisti, ali su ubijali cijele porodice ili su trpali djecu u logore (dječje domove) jer su se rodila kao djeca narodnih neprijatelja ili “kulaka”. Pa se smatralo kako su biološki neprikladna za “novoga čovjeka” (Izuzetak su bili razni Pavliki Morozovi). Ili su iseljavali/tamanili cijele narode koji su “povijesno” bili prirodni neprijatelj komunizma ili neprikladni “materijal” za kolektivizaciju.

  Znači, za razliku od nacional-socijalista, komunisti su ubijali “ispravna” krvna” zrnca i to iz ideološki ispravnih motiva. Što je naravno najvažnije (dobra namjera). Stoga komunisti za razliku od nacional-socijalista nikako ne mogu biti rasisti. 🙂

  Zato se moderni komunisti jako uvrijede kada im netko kaže da je komunizam puno opasniji i da je napravio puno više zla i zločina nego nacional-socijalizam. Jako se uvrijede. Tankoćutni su u osjećajima.

  Tvrde kako je Staljin bolji od Hitlera, jer je dobri Staljin zaustavio zlog Hitlera. A niti jednog trenutka ne pomisle kako je ustvari Hitler bio taj koji je zaustavio Staljina da olako ne proguta cijelu Europu (i svijet). Što je bio jasan plan svjetske revolucije još od vremena Lenjina.

  BIO JE NEKADA TAKAV PLAN, A OSTAO JE SLIČAN I DAN DANAS. Ljevičari i danas slijede glavne crte toga plana. Nisu od njega nikada odustali. Samo za razliku od nekadašnjeg podizanja revolucija (što je prljav i opasan posao za kojeg se treba žrtvovati), preuzeli su te institucije koje kao toliko mrze, samo sada u (skupim) odijelima i kravatama. I dalje se oni naravno žrtvuju za narod, samo je to sada ipak malo ugodnije nego nekada. A rezultati toga “žrtvovanja” se vide i o njima mi i ovdje ustvari i govorimo.

  Umjesto nacional-fašista dobili smo anacional-fašiste. Takozvane današnje “antifašiste”. Gorde i ponosne. Čuvare istine, ljudskih prava i sloboda.

  Patetično je gledati kako se ljevičari “bore” za prava individualaca, naravno neka potpuno izmišljena i iskonstruirana moderna “prava”, dok ona stvarna i temeljna, vječna i prirodna prava guše i suzbijaju gdje god mogu.

  Kao zalažu se jako za slobodu govora, ali bi svejedno cenzurirali forume, zabranjivali “govor mržnje”, trpali u zatvore “revizioniste povijesti”, ukratko diktirali o čemu se može i smije pisati. Vrlo zanimljiv koncept slobode govora 🙂

  Psihopatologija uma udružena sa degeneracijom od nerada i suviše lagodnog života na tuđem novcu daje očekivani rezultat:

  Moderni “ljevičar” (“antifašista”).

  Sviđa mi se

 2. I evo kao naručeno (bez kao):

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/radnicka-fronta-u-zagrebu-odrzan-skup-potpore-grckoj/828942.aspx

  Citiram iz članka:

  “Podrška grčkom narodu jest ponajviše podrška radničkoj klasi, studentima, nezaposlenima i umirovljenicima u Grčkoj koji već godinama ŽIVE POD JARMOM AGRESIVNIH MJERA ŠTEDNJE nametnutih od strane Europske banke, Europske komisije i MMF-a…..

  : ) 🙂 🙂

  A ja budala mislio da ovi već godinama (desetljećima) žive NA TUĐI RAČUN. Eto kako sam glup.

  Sviđa mi se

  1. Prosječna grčka penzija – 882 eura neto: http://greece.greekreporter.com/2015/06/26/eurostat-greek-pensions-average-e882/

   I to u zemlji koja nije ništa bitno skuplja od Hrvatske. A donedavno su još prije 60. godine išli u penziju.

   Da ne govorim kako nezaposlenima i studentima pomaže zakonski minimalac od skoro 700 eura.

   Ali fora je ta ljevičarska terminologija “agresivne mjere štednje”. Znači grčke vlasti godinama troše ko da nema sutra, gomilaju deficite zbog kojih se zadužuju, i onda kad dođu do ruba defaulta i nemaju se više odakle financirati, smanji se udio državne potrošnje za par postotnih poena, onda su to “agresivne mjere štednje”.

   Sviđa mi se

  2. P.S. Vidim da državni socijalistički mediji slave grčko “OXI”. Na stranu to što, ako pišeš tekst na latinici, onda ne može biti “OXI” nego “OHI” (ili eventualno “OCHI”), kao što ni njihova najdraža država u povijesti ne može biti “CCCP” nego “SSSR”….

   Nego, likovi u skoro najsocijalističkijoj zemlji Europe dižu ustanak protiv “mjera štednje” i “diktature kapitala”, pričaju o “radništvu” i “ekološkoj održivosti”. Naravno da nema tu ni pokušaja ikakvog konkretnog argumentiranja, govora o tome kako je došlo do gomilanja dugova, proračunskim deficitima, državnoj potrošnji, prosječnim penzijama od skoro 900 eura, grčkom načinu života, njihovim izrazitim anti-kapitalističkim politikama, itd.

   Naravno, ne spominju ni kako je Grčkoj prije 3 godine otpisano već 107 milijardi eura u reprogramu, što je po privatne kreditore jedan od najgorih otpisa dugova u povijesti, a da im je isti taj zločesti MMF praktički poklonio novi kredit po kamati od 3% (dok ECB cilja blizu 2% inflacije), u vrijeme dok se na tržištu obveznica nisu mogli zadužiti ispod nekih cca 13-15%. Efektivne kamatne stope na grčki državni dug još su i dosta niže u odnosu na mnoge druge europske zemlje: http://www.socialeurope.eu/wp-content/uploads/2015/01/OP6.pdf

   Doduše, vjerojatno oni to ni ne znaju, očito je da nemaju pojma što pričaju, ali ono, zašto ih se još mora plaćati tuđim novcem da bi piskarali izmišljotine?

   Sviđa mi se

 3. Spominje se mogućnost bail-in-a. Toliko o tome da se Cipar neće ponovno dogoditi…MiFin Grčke odmah u demant..vrijeme da Grci počinju raditi..bili su na siesti zadnjih 15 godina 😛

  Sviđa mi se

 4. Što reći, odličan post. Stvarno si daješ truda. Ovo je postalo referentno mjesto.

  P.S. pohvala i Tantoru, jednom od najboljih komentatora u ovim sferama. Bilo bi interesantno čitati njegov blog jednog dana.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s