Skandinavska neizuzetnost

Prije nekoliko dana predstavljena je jedna nova knjiga koja bi mogla biti zanimljiva liberalima/libertarijancima, a možda i još više suvremenim progresivnim ljevičarima, ali i općenito bilo kome zainteresiranom za ekonomsku politiku ili Skandinavski poluotok.

Knjiga se zove Scandinavian Unexceptionalism: Culture, Markets and the Failure of Third-Way Socialism. Nisam je još pročitao, ali nije uopće duga i čini se pisana vrlo razumljivim jezikom, pa preporučam da pogledate. Autor knjige je Nima Sanandaji, kurdsko-švedski inženjer i politički komentator (ekonomist Tino mu je stariji brat) i u knjizi raskrinkava brojne mitove vezane uz (ne)uspješnost i (ne)efikasnost skandinavskog “trećeg puta”, te se obrušava na najsvetiju instituciju progresivnog socijalizma 21. stoljeća: skandinavski welfare state.

Knjigu možete besplatno čitati i skinuti ovdje, a možete i naručiti vlastiti fizički primjerak ovdje.

Samo jedan od detalja istraživanja iz knjige:

scan

Još neke tekstove dotičnog autora možete naći ovdje i ovdje.

15 comments

 1. THE SCANDINAVIAN FREE-MARKET SUCCESS STORY

  In the period from 1870 to 1970 the Nordic countries were among the world’s fastest-growing countries, thanks to a series of pro-business reforms such as the establishment of banks and the privatisation of forests.
  But in the 1970s and 1980s the undisciplined growth of government caused the reforms to run into the sands.

  The Economist (2013a)

  Sviđa mi se

 2. “Regardless of the label we use to describe Nordic economies in the 1970s, the conclusion is the same: the systems were not nearly as successful in creating prosperity, successful
  entrepreneurial firms and new jobs as the Nordic free-market model of the first half of the same century had been.”

  Sviđa mi se

 3. Staro je pravilo: Iz viška vremena nastalog efikasnim radom vrlo brzo dolazi do dosade i obijesti. Iz dosade i obijesti se rade gluposti. Glupost i štetni obrasci ponašanja na kraju prevladaju i pretvore se u društvene normative ponašanja. Ti normativi vremenom evoluiraju u dekadenciju i na kraju u čistu perverziju i luđaštvo. U povijesti već nebrojeno puta viđen scenarijo. Konačni rasplet ovisi o mnogo faktora (unutrašnjih i vanjskih) ali redovno je bolan a često i krvav.

  Sada je to socijalizam i “wefare-state”, a u nekim drugim povijesnim okolnostima je to bilo nešto drugo, ali jedno je uvijek isto. Kada društvo vode nerazumni slabići (slabi kralj, glupi premijer), ili luđaci, tada bujaju strukture administracije koje zauzimaju ispražnjeno mjesto moći i pojavljuje se puno malih diktatora (ineptokracija). Tada se narod tome prilagođava i ponaša se na način da pokušava sabotirati sustav gdje god može kako bi preživio (korupcija, šverc, neplaćanje poreza, itd.)

  S obzirom da danas društvo vode luđaci (socijalisti) koji su pri tome i dekadentni slabići i glupani (za razliku od njihovih toksičnih povijesnih uzora koji su bili sve, ali definitivno nisu bili slabići ili glupani) jasno je gdje to mora i svakako hoće odvesti…..

  Što se tu ustvari može napraviti i da li se išta može napraviti veliko je pitanje. Povijest nas uči da se ustvari i ne može puno toga napraviti i da je odumiranje takve civilizacije neminovnost.

  Kada se muškarci više ne žele boriti, a žene više ne žele rađati…..

  Liked by 4 people

  1. “Ti normativi vremenom evoluiraju”. A u evoluciju normativa ne sumnjas? Znaci samo u prirodnu evoluciju sumnjas.😁

   Sviđa mi se

   1. Već sam ti rekao sve što ti ide i da više sjašiš sa mene. Mutantu prethistorijske “vaške” i potkožnoga svraba. Ako nisi do sada shvatio o čemu pišem (a očito je da nisi), molim, uštedi si napore i ne trudi se više. Kada ti ne ide ne ide….

    Ovaj društveni primjer koji je opisao autor bloga je prije primjer “devolucije” ako želimo ispravno opisati što se događa.

    U ostalom ne postoji “neprirodna” evolucija. Stoga ja ne sumnjam u evoluciju “per se” niti tvrdim da se ona događa “izvan prirode”. Niti sporim da se ista događa. Sve što se događa je u sklopu “prirode”, ali konkretne mehanizme, a osobito njihovu međusobnu interakciju ne poznajemo dovoljno. Radi vlastitih ograničenja pojednostavljujemo modele kojima tumačimo tu prirodu. Ustvari primjenjujemo klasični inženjerski pristup kako bi u realnom vremenu došli do upotrebljivog rezultata. Ali priroda nije samo ono što smo mi sposobni spoznati. Prosječan znanstvenik koji se iole razumije u ograničenja ljudskoga uma bi toga trebao biti svjestan.

    Problem nastaje kada neki (mentalno i duhovno ograničeni “znanstvenici” i “sljedbenici”) počnu za ozbiljno vjerovati kako je u njihovim modelima sadržana cjelokupna i konačna istina i spoznaja “prirode”. A kada takvi svoje vjerovanje stave na ratni stijeg “pravovjernika” dobivamo sličnu situaciju koju smo imali u srednjem vijeku. Lomače su iste, samo su inkvizitori eto “napredniji”.

    Pa ipak su ovi moderni, “napredni” inkvizitori su (indirektni) potomci majmuna i imaju se puno pravo sukladno tome i ponašati 🙂 (ovo je ironija namijenjena ovom naporu od čovjeka)

    Liked by 2 people

 4. Prije svega da se ispričam autoru, jer ispada da se kvalitetan blog pretvara u mjesto za prepucavanje umjesto za kvalitetnu diskusiju. Stoga ću ja nastojati više ne komentirati @ys osim striktno vezano za temu, a i to ću izbjegavati.

  Vezeno za temu članka, hvala na linku. Možemo samo zamisliti u kakvoj su šizofrenoj situaciji socijalisti i zagovaratelji “welfare” države koji su REDOM i veliki podupiratelji “multikulturalizma”, tj. velike imigracije stranaca. I to stranaca koji ne samo da do maksimuma iskorištavaju pogodnosti te iste “welfare” države, nego joj još i zabiju “kajlu” prvom prilikom….

  I sada kako objasniti kolosalnu pogrešku, ustvari preciznije rečeno kriminalnu sabotažu nacionalnih interesa, genocid vlastite nacije i rase, te neviđenu pljačku vlastitog naroda, za koju se normalno ostaje i bez imovine ali i bez glave.

  Moderni socijalisti su ustvari moderni “Quislinzi” i to one najgore vrste. Podmukla štakorska banda koja svoje neuspjehe proglašava najvećim uspjesima, a probleme gura pod tepih i plaća “novinare”, ali korumpira i cijele društvene strukture da o istima ne govore, tj. da govore kako je sve u redu dok kuća gori….

  To su ti današnji moderni “antifašisti”, salonski revolucionari, ali koji za razliku od pravih fašista nisu spremni istupiti i prihvatiti odgovornost za svoja zlodjela. Prilično slično kada se usporedi sa našom današnjom Hrvatskom situacijom.

  To je ta “devolucija” društva na djelu. I baš kao i u slučaju biološke, njeni uzroci također nisu nimalo “slučajni”, ali su uzroci ove društvene itekako dobro poznati i proučeni. Socijalizam i sve njegove varijante i pod-varijante. Ukratko društvo u kojem najnesposobnije, najslabije i najgluplje jedinke najbolje uspijevaju je društvo koje je neminovno osuđeno na propast.

  Da je Karl Marx danas živ bio bi to jedan vrlo radostan i živahan socijalista/komunista. Bio bi uvažen gost na mnogim tribinama i gostujući profesor na mnogim ekonomskim fakultetima. I uz to jako dobro plaćen poreznim novcem. Siguran sam da bi isti bio glavni konzultant “naše” vlade. Siva eminencija.

  Sviđa mi se

 5. Bitna poruka ove knjige je da ne postoji treći put, da tržišna privreda, slobodno poduzetništvo i niski porezi (kapitalizam) vodi u prosperitet, a ograničeno tržište, s velikom socijalnom državom i visokim porezima odnosno prisilnom preraspodjelom novostvorene vrijednosti (socijalizam) vodi društvo u propast.
  Komunističkim državama iza željezne zavjese trebalo je cijelo stoljeće da nauče lekciju, skandinavci su to svladali u par desetljeća, a našim socijalistima još uvijek ništa nije jasno.

  Liked by 1 person

 6. Prilično pratim finsku politiku, jer sam i sam dosta povezan sa Finskom. Pa mogu reći stvari se mjenjaju, evo sada je na vlasti premijer iz stranke centra, čovjek koji je i sam poduzetnik, CEO, inženjer (neke od karakteristika koje bih htio vidjeti i u HR). Doduše sa njima su na vlasti i lokalni idioti, populisti i rasisti “True Finns”, ali ajd mislim da oni neće smetati. Odmah su krenuli rezati i nastaviti će rezati cijelu šumu beneficija, s time da njima još debelo ne gori pod petama. To je ta razlika u mentalitetu, oni gledaju unaprijed i odmah reagiraju, kod nas tek kad je već kasno, a to se vidi i u svakodnevnom životu.

  Liked by 1 person

 7. Btw počeo sam čitat ovu knjigu onda odustao. Ne jer je loše, nego jer stvarno nema ništa novoga unutra koliko sam vidio. Sve je već otrpije poznato onima koji su željeli znati. Trebalo je doduše željeti.

  Sviđa mi se

    1. Znam, stvarno je tužno i meni ponekad malo neshvatljivo kako mnogo toga nije već općepoznato znanje, a isto tako je tužno kako su neke druge stvari postale “općepoznato znanje”.

     Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s