Struktura prihoda (rashoda) hrvatskih poduzetnika

Nedavno izvješće Fine o neto dobiti hrvatskih poduzetnika u 2014. godini alarmiralo je neke domaće socijaliste na standardno upozoravanje na boljke brutalnog neoliberalnog kapitalizma u Hrvatskoj u kojem bogati kapitalisti izrabljujući radnike postaju sve bogatiji i bogatiji. Takvo viđenje ekonomske stvarnosti u Hrvatskoj dijele osobe iz praktički cijelog političkog spektra (iako bi spektar ovdje bio besmislen izraz, pošto se radi o jednoumlju), na to ukazuju i oni koji se svrstavaju i “lijevo” i “desno”, što god kod nas ta “podjela” trebala predstavljati. Radi se o općem konsenzusu.  

Zapravo sam pisao o tome već ovdje, sada bih samo još ovdje dodao par grafikona koji predočavaju malo ljepše te rezultate hrvatskih poduzeća u prošloj godini.

Naime, prošle godine u Hrvatskoj je poslovalo oko 104 tisuće poduzetnika koji su zapošljavali oko 865 tisuća ljudi, te su ostvarili oko 619 milijardi kuna prihoda uz oko 605 milijardi kuna rashoda (ne računajući tu porez na dobit). Njihov konsolidirani neto profit razdoblja iznosio je oko 9,8 milijardi kuna, što je za oko 140% više nego u 2013. godini, kada je konsolidirani neto profit poduzeća bio oko 4 milijarde kuna na oko 599 milijardi kuna prihoda.

Kako su ti novci od prihoda zapravo bili raspodijeljeni:

1

Struktura prihoda/rashoda poduzeća u Hrvatskoj 2014.

Ako netko više voli stupce:

2

LOL!

P.S. Monopolizam ima odličan pregled izvršenja stavki proračuna za 2014. godinu.

P.P.S. Index prenosi jedno zanimljivo pitanje za Gorana Marića, ali i svakog drugog domaćeg trash-marksista.

8 comments

 1. Mislim da ti ipak ne razumiješ poantu. Prljavi kapitalisti (neoliberalni) izvlače dobit (prije oporezivanja), nabijaju bezbrojne lažne troškove, koriste “kreativno” knjigovodstvo, čak i namjerno manje rade i zarađuju a sve to kako bi prevarili državu i platili što manje poreza na dobit.

  To bi ti liepo mogao reći svaki socijalista, ali i državni poreznik. O tome se ovdje radi. Zato ovaj graf izgleda tako loše.

  Doduše ima tu jedna mala nebitna sitnica, a to je da su zakoni i porezi namjerno tako posloženi da kada “neoliberalci” ne bi tako radili, nego bi 100% poštovali “zakon” – mogli bi odmah staviti ključ u bravu i otpustiti sve zaposlene, i još bi ostali dužni državi na kraju.

  Ali to ipak nije bitno. Bitno je da REDA TREBA BITI. Pa makar svi odreda pocrkali. I to bi ti svaki socijalista i saborski zastupnik koji diže rukicu po nalogu mogao liepo objasniti.

  A ti se tu sada kao nešto praviš lud 🙂

  P.S. Jedna crtica iz povijesti. U vrijeme SFRJ, jedan moj prijatelj imao obrt, i zaradio veću količinu novaca. Ide on pošteno (glupo) prijaviti sav prihod i razreže njemu porezna 92% (nije greška). I on se pobuni da je to suludo, pa šta će njemu onda ostati. A oni na to njemu, ha, ha, pa hajde, ako ste toliko prijavili koliko ste tek “sakrili”. A on ogorčeno, ništa nisam sakrio, pa zato sam ovdje sve prikazao.

  A poreznik će na to u nevjerici i zaprepaštenju: “Pa onda tko vam kriv ako ste tako naivni (moguće je rekao “ludi”), PA MI TO I OČEKUJEMO OD VAS”. (dakle da prijavite samo neznatni dio prihoda). 🙂

  Što se promijenilo od onda? Danas za razliku od onda ovi današnji “titovi senilci” ZA OZBILJNO OČEKUJU OD VAS da poštujete sve te protuprirodne monstruozne i protuustavne budalaštine koje oni nazivaju zakonima, a koji nisu ništa suvisliji nego ondašnji iz vremena SFRJ.

  I onda se još jako čude “rezultatima”. I uvrijeđeni su. I proglašavaju rat protiv “rada na crno”. I onda će se poslije još više čuditi, i donositi nove, još strože zakone….

  KOMUNISTIČKI BANDITI I RAZBOJNICI. Ništa drugo. Njihovo bi čuđenje ipak možda najbolje pristajalo uz konopac oko vrata. Ali što ja znam. Nisam modno osviješten, pa se možda i varam oko metro-seksualnih trendova…..

  Sviđa mi se

   1. Bilo je. Ustvari “poduzetništvo” baš nije prava riječ, nego je bilo dosta malih obrtnika. I puno više se je radilo u “fušu”. I nije se prijavljivao porez. I švercalo se masovno – ali ono baš masovno. I muljalo se sa radnim vremenom, i kralo se od wc papira, materijala, iz državnih firmi. Znao sam jednoga koji je imao veću kolekciju tiristora nego Končar koji ih je ugrađivao u lokomotive. Drugi je doma imao ventile u vrijednosti (današnji ekvivalent) 200.000 EUR. Treći je imao 2 tone visoko kvalitetnog čelika, itd…
    A kolike su se vikendice izgradile da zatrese potres, pola Zagreba bi se složilo gore nego u Bangladešu.

    Sveukupni standard je bio generalno puno lošiji. Ali su zato i očekivanja bila puno manja nego danas, pa to nije bio toliki problem.

    Prema tome spoj kontrolirane anarhije, kleptokracije i komunizma spojeno u jedno 🙂 ……..

    Sviđa mi se

    1. ponekad Možda nisam najbolje objasnio tipični “poslovni model” u ondašnjoj SFRJ. Zato evo nekoliko primjera iz prakse:

     Veterinar ima državno zaposlenje u veterinarskoj stanici. Ali popodne, ili tijekom radnog vremena obilazi sela i pruža “privatne” usluge. Koristi lijekove, cjepiva i sve ostalo iz veterinarske ambulante. Ulazni troškovi su mu dakle nula. A razlika je čisti profit. Doduše mora biti fleksibilan, jer nemaju baš svi novaca za platiti. Ali onda se zato nađe pršut, vino, sir, i svi dobro paze da mu se ne zamjere jer ako ti krepa krava….. Pri tome naravno strogo pazi da ne uđe u tuđi “zabran”, tj. da ne brsti po tuđem području jer bi bilo krvi.

     Radnik na proizvodnji pločica izvan radnoga vremena postavlja – pločice. I to samo one pločice koje proizvodi njegova tvornica. Za postavljanje “talijanskih” računa – duplo.

     Radnik, metalac u slobodno vrijeme radi ograde, roštilje, itd. Uvijek ima dovoljno repromaterijala kojeg je teško ili nemoguće naći u slobodnoj prodaji. I zanimljivo ponekad ima bolje cijene nego što bi imala trgovina.

     Profesor na fakultetu, doktor, primaju dobrotvorne donacije i nikome ne pada na pamet to zvati mitom.

     Poslovođa radova na cesti asfaltira privatna dvorišta.

     Saobraćajni policajac, Carinik, PTT radnik koji dodjeljuje telefonske brojeve – svi oni imaju svoju cijenu.

     Do visokog službenika na katastru je teže doći nego u centralni komitet i njegove se usluge plaćaju suhim zlatom.

     Evo Vam jednog razgovora: Zaustavio mene policajac i kaže Vi ste druže prekršili to i to i to. Dobro, kažem ja žao mi je neće se više ponoviti, možete li me pustiti? A ne, kaže on to je ozbiljan prekršaj (i smije se). Dobro, a koliko to onda košta? Misleći naravno na mito. I kaže on cijenu, a ja njemu ponudim 4x manje. A na to će on – A ne druže, to je PODCJENJIVANJE STRUKE. I dogovorili se mi onda za 1/2.

     Ustvari kada razmislim pa imali smo mi onda u Jugoslaviji neku vrstu kapitalizma. Dođe mi iskreno žao za “nevinošću” onih vremena……. 🙂 🙂

     Sviđa mi se

  1. Temeljni problem je upravo u terminu “ekonomska politika”. Nitko od njih ne smatra kako je potrebno DRASTIČNO smanjiti i temeljito redefinirati ulogu države.

   Oni svi misle da je potrebno samo malo promijeniti politiku (kozmetičke promjene), za par postotaka promijeniti neke poreze te da će stvari u ekonomiji krenuti kako treba. Ja nisam primijetio da netko od njih zagovara DRASTIČNO rezanje poreza i količine papira i obračuna koje privatnik mora osigurati – na nulu (slovima NULA) recimo do prometa od 1-2.000.000 kn. I uz garanciju države (pod prijetnjom kapitalne kazne političarima) da se ti uvjeti neće mijenjati barem idućih 15 godina.

   Prema tome za privatnika će stvari ostati iste ili se još dodatno pogoršati kada država ostane bez novaca i počne još nemilosrdnije grabiti po onima koji su još živi. Bez obzira tko dođe na vlast od te “stare garde”.

   Ozbiljna analiza usporedbe između njih dvojice je ustvari nemoguća je Milanović nema baš NIKAKVU ekonomsku politiku. A ona druga, neekonomska mu je veleizdajnička.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s