Ekonomski program po mjeri ljevičara

ZAJEDNIČKI INTERES ISPRED PRIVATNOG

TO JE DUH PROGRAMA – PREKINIMO ROPSTVO KAMATARENJA

 1. Zahtjevamo zemlju i teritorij da se prehrani naš narod i naseli višak stanovništva.
 2. Zahtjevamo da osnovna dužnost Države bude da omogući sredstva za život svojim stanovnicima. Ako se pokaže nemoguće da Država hrani sve stanovnike, strani državljani će biti deportirani iz Države.
 3. Svi građani moraju imati jednaka prava i dužnosti.
 4. Prva dužnost svakog građanina mora biti da obavlja fizički ili intelektualni rad. Aktivnosti pojedinaca ne smiju biti u sukobu s općim interesom, već moraju biti obavljane u okviru zajednice i u korist općeg dobra.
 5. Stoga, zahtjevamo ukidanje dohotka koji nije zarađen radom.
 6. S obzirom na ogromna žrtvovanja života i imovine koja su narodu potrebna za vrijeme bilo kakvog rata, osobno bogaćenje u vrijeme rata se mora smatrati zločinom protiv nacije. Zato zahtjevamo nemilostivo oduzimanje svih ratnih profita.
 7. Zahtjevamo nacionalizaciju svih poslovnih subjekata koji su se povezali u korporacije (trustove).
 8. Zahtjevamo dijeljenje profita u svim velikim industrijskim poduzećima.
 9. Zahtjevamo opsežan razvojni sustav mirovinskog osiguranja.
 10. Zahtjevamo stvaranje i održavanje zdrave srednje klase, neposrednu komunalizaciju velikih robnih kuća i njihov najam po jeftinim ratama malim trgovcima, a posebna pozornost se mora posvetiti malim trgovcima zbog određivanja njihovog mjesta u Državi i općini.
 11. Zahtjevamo reformu zemljišta prikladnu našim nacionalnim zahtjevima, donošenje zakona o oduzimanju zemljišta za opće dobro, bez kompenzacija, te ukidanje iznajmljivanja zemlje kao i zabranu svih špekulacija sa zemljištem.
 12. Zahtjevamo da se vodi nemilosrdan rat protiv onih koji rade na povređivanju općeg dobra. Organizirani kriminalci, zelenaši, profiteri i slični moraju biti kažnjeni smrtnom kaznom, bez obzira na vjeroispovijest i rasu.
 13. Zahtjevamo da rimsko pravo, koje služi materijalističkom narušavanju svijeta, bude zamijenjeno našim općim zakonima.
 14. Država mora razmotriti temeljne rekonstrukcije našeg nacionalnog sistema obrazovanja (u cilju toga da svaki sposoban i vrijedan hrvatski građanin dobije mogućnost višeg obrazovanja i da na taj način dobije mogućnost napredovanja). Nastavni planovi i programi svih obrazovnih ustanova moraju biti prilagođeni potrebama stvarnog života. Cilj školovanja mora biti da učenik, počevši od prvog znaka inteligencije, shvati nacionalnu Državu (kroz učenje građanskih poslova). Zahtjevamo da nadarena djeca siromašnih roditelja, bez obzira na njihov položaj i struku, budu školovana o trošku Države.
 15. Država mora osigurati da se standardi nacionalnog zdravstva povećaju time što će se zaštititi majke i dojenčad, zabraniti rad maloljetnicima, povećati tjelesna kondicija uvođenjem obaveznog tjelesnog odgoja, te što će se pružiti najveća podrška udruženjima koja se bave fizičkim treninzima mladih.
 16. Zahtjevamo ukidanje plaćeničke vojske, i uvođenje nacionalne.
 17. U cilju sprovođenja ovog programa mi zahtjevamo: stvaranje jake centralne vlasti Države, bezuvjetne vlasti političkog centralnog parlamenta u cijeloj Državi i svim njenim organizacijama; i formiranje državnih profesionalnih komora zasnovanim na teritoriju i djelatnosti kojima će se provoditi državni zakoni u zemlji

 

Koliko mi je poznata domaća i regionalna ljevičarska scena, prilično sam siguran da bi velika većina ekipe potpisala veliku većinu ovakvog ekonomskog programa, ako ne i cijeli. Da neka politička stranka u Hrvatskoj izađe na izbore s ovakvim programom, vjerujem da bi većina članova Radničke fronte, Crvene akcije i sličnih wannabe boljševika dali svoj glas toj stranci. Doduše, za jednog profesora akcentologije i svahilija sa FFZG-a vjerojatno program ipak ne bi bio dovoljno radikalan.

Inače, ovo je 17 točaka (od 25) političkog programa Nacionalne socijalističke stranke njemačkih radnika (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) koja je došla na vlast u Njemačkoj nakon federalnih izbora 1932. godine pod vodstvom Adolfa Hitlera.

 

socialism

 

5 comments

 1. Pa ja bi ipak stvari stavio u povijesni kontekst. Što se je onda u odnosu realnih političkih snaga nudilo u Njemačkoj. Vlada međunarodnih “švindlera”, koja je godinama haračila i uspjela jednu Njemačku sa njezinom kvalificiranom radnom snagom i radnim navikama pretvoriti u prezaduženu ruinu. Takvu koja je imala milione nezaposlenih i sav aktivni kapital pod kontrolom unutrašnjih i vanjskih kriminalaca (nešto slično Hrvatskoj danas). Vlada koju je većina Njemaca smatrala izdajničkom, zlonamjernom i nesposobnom. Dakle opet nešto slično našoj dragoj vladi i planu 21. Iduća druga najrealnija opcija je bio komunizam sovjetskoga tipa koji je već pokušao nasilnim putem preuzeti vlast (i skoro uspio u tome), a čije su ljepote već bile dobro poznate svakome tko je htio vidjeti. I treća opcija je ovaj program gore. Onda ovo gore i ne zvuči baš tako loše, zar ne?

  Ili usporedimo to sa sljedećim: Umirete od gladi i imate ponuđeno 1. Gov*o, 2. usmrđeno meso 3. suhi i ne toliko pljesnjivi kruh. Što ćete izabrati?

  Ili pogledajmo sadašnju situaciju u Hrvatskoj. Za što ćete glasati? Za još jednu porciju plana 21, ili bilo što drugo. Daj šta daš.

  Ili, mlad si napaljen si i nešto moraš hitno jeb*ti, a “autopomoć” ne dolazi u obzir. Nudi se: 1. koza, 2. auspuh, i 3. starija dama sumnjivog morala i ne baš svežeg izgleda. Što ćeš na kraju izabrati?

  Logika i razum ne igraju značajnu ulogu kada si poliven benzinom i goriš. Tada ti se i bacanje sa klisure čini (a i jest) boljom opcijom…..

  Žalosna je činjenica, a to je autor ustvari i htio naglasiti, je ta da kako i u situaciji kada postojene puno bolje stvarno kapitalističke opcije, naši “cijepljeni” komunisti/socijalisti ne bi dugo premišljali, nego bi radije izabrali ovo gore. Sve što miriše na kolektivu, na centralno upravljanje i na socijalističku distribuciju njima je jednostavno neodoljivo. Baš kao što pas poludi na hormone i mirise kuje koja se tjera, tako oni skaču na uvjetovane signale…..

  Sviđa mi se

  1. Ma da, istina je to, nisu Nijemci tada imali nekih puno boljih alternativa, izbor je bio uglavnom između tri frakcije socijalista, poanta mi je bilo samo ukazati kako su svi oni (kolektivisti) zapravo isti.

   Danas je to većini vidljivo da nema razlike između SDP-a i HDZ-a npr. kod nas, tako nije ni bilo razlike između nacista i komunista onda.

   Ali stvar je u tome što bi opet (a i to se već vidi kod nas na primjeru OraH-a ili prije njih Laburista) u takvoj situaciji kao “treća opcija” isplivala neka opet ista, socijalistička opcija, a ni slučajno nekakva slobodno-tržišna!

   Sviđa mi se

  2. P. S. Ono što ne vjerujem jest da su Nijemci većinom glasali za NSDAP kao “najmanje zlo”, većina njihovih glasača je stvarno vjerovala u to i identificirala se s njima, kao što danas evo kod nas OraH postaje sve popularnija stranka a ne izgleda mi da ih njihovi simpatizeri smatraju “najmanjim zlom”, već ih mnogi uistinu simpatiziraju zbog njihovih pametnih politika, pa da nije tako, ne bi ni postali popularni.

   Sviđa mi se

   1. Pa i imali su razloga vjerovati. Sva svoja obećanja (nacional-socijalisti) su doslijedno ispunili ili su barem napravili sve što je moguće, pa ponekad i preko toga da ih ispune. Može se reći da je to jedinstveni primjer da je neka politička opcija toliko dosljedno provodila sve što je obećala. Onda kada više nisu bili u stanju ispunjavati obećano – platili su glavama ili progonom.
    Mi smo danas navikli kao normalno da predizborna obećanja promatramo kao neobvezujući marketing. Ali ustvari je riječ o javnom ugovoru, koji je potpisan izborom te političke opcije. U slučaju evedentnog neispunjavanja riječ je o neispunjavanju ugovorne obveze koja mora imati konkretne i teške sankcije i/ili čak o masovnoj prijevari (plan 21) koja bi se trebala tretirati kao kapitalni zločin prema 4.500.000 žrtava. Mene iskreno čudi da vrlo malo ljudi na to tako gleda. A trebali bi.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s