Stravične posljedice neoliberalnih dogmi

Kao što je već opće poznato, svima osim nekolicini zadrtih libertarijanaca, svijet je u posljednjih par desetljeća poharao virus stravične ideologije neoliberalnog kapitalizma, proizašao iz pokvarenog uma zločestog Miltona Friedmana.

Također, kao što svi već dobro znaju, neoliberalni kapitalizam je na velika vrata u svojem najperfidnijem obliku na scenu nastupio upravo u Velikoj Britaniji za vrijeme vladavine zle barunice Margaret Thatcher, a stravične posljedice provođenja neoliberalnih dogmi u toj zemlji su naveliko prisutne i danas.

The Daily Mail nam tako donosi još jednu potresnu priču o sablažnjavajućim rezultatima te socijalno-darwinističke doktrine.

Engleskinja Christina Briggs je 26 godina stara i 160 kilograma teška nevina žrtva brutalne ideologije neoliberalnog kapitalizma. Naime, Christina je samohrana majka dvoje djece od dva različita oca koja preživljava na državnoj socijalnoj pomoći u iznosu od 20 000 funti godišnje (što je blizu 200 tisuća kuna godišnje ili 16 600 kuna mjesečno), uz smještaj i zdravstvenu skrb na račun poreznih obveznika.

Kako nam Christina objašnjava, zbog nerazumijevanja državnih vlasti, njoj je onemogućena borba s viškom kilograma jer je, kako kaže, zdrava hrana vrlo skupa za njena ograničena socijalna primanja. Prema tome, Christini ne preostaje ništa drugo nego da se hrani junk foodom i bespomoćno promatra kako se znamenke na vagi sve više povećavaju.

It’s not my fault – healthy food is too expensive.

Christina je htjela pokušati i s fizičkim aktivnostima u borbi s kilogramima, pa je tako planirala krenuti na treninge plivanja, međutim, to bi ju koštalo čak 22 funte mjesečno, što bi značilo da bi morala žrtvovati omiljenu pizzu i kinesku hranu.

U razgovoru s novinarima Christina daje svoj prijedlog mogućeg rješenja svog problema:

I need more benefits to eat healthily and exercise. It would be good if the government offered a cash incentive for me to lose weight. I’d like to get £1 for every pound I lose, or healthy food vouchers.

If the price of healthy food was lowered that would help, too. I need help, but I need it from the government.

Sasvim razuman zahtjev, nema što. Samo kad bi pohlepni neoliberalni tržišni talibani dozvolili tračak suosjećajnosti u svojim okamenjenim srcima i imali bar malo razumijevanja za potrebe onih s dna društvene ljestvice, prepuštenih na milost i nemilost neregulirane tržišne utakmice.

Za kraj, razočarana Christina dodaje:

There’s no way I could get a job. I don’t feel bad about the taxpayer funding my life and my child’s medical problems, because I don’t treat myself or buy anything excessive. I just get enough money to live on – the taxpayers should help fund my diet.

xt

Nevina žrtva neoliberalne ideologije

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s