Eko-kapitalizam

Nerijetko se mogu čuti primjedbe, pa čak i od inače tržišno nastrojenih pojedinaca, kako privatno vlasništvo i kapitalistički sustav često mogu imati neke negativne posljedice po čovjekov okoliš, te da je određena razina državne intervencije tu ipak opravdana kako bi spriječila uništavanje nekih prirodnih staništa i ekosustava. Tako slušamo razna objašnjenja kako su privatno vlasništvo i slobodno tržište nekako krivi za uništavanje državnih šuma, onečišćenje državnih voda, itd.

Neke lubenice (zeleni izvanka, crveni iznutra) idu čak toliko daleko da su spremni zagovarati potpuno ukidanje privatnog vlasništva, odnosno kompletnu nacionalizaciju zemlje, a sve kako bismo sačuvali okoliš od pošasti brutalnog kapitalizma, i to baš onog neoliberalnog (a da kakvog drugo! 🙂 ).

Poznato je, naime, da su socijalistički sistemi, ako ništa, barem vodili brigu o čovjekovom okolišu, održavanju ekosustava i ulaganju u ekološki prihvatljive izvore energije.

Unatoč tome, ja ipak smatram kako je upravo slobodno tržište i poštivanje privatnog vlasništva jedini učinkoviti način kojim je moguće očuvati čovjekovo prirodno okruženje. Osobno ne poznajem nikoga tko ostavlja smeće u svom vlastitom vrtu ili prolijeva otrovne tekućine u svojoj kuhinji, a ako takvi pojedinci i postoje, uvjeren sam da se radi o zanemarivom promilu pučanstva.

Ali, da ja ne filozofiram previše, dajem mikrofon sjajnom Walteru Blocku koji objašnjava zašto “free market environmentalism” nije oksimoron.

Oglasi

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s