Kompatibilnost

“One difference between libertarianism and socialism is that a socialist society can’t tolerate groups of people practicing freedom, but a libertarian society can comfortably allow people to choose voluntary socialism.” – David Boaz

Upravo tako, lijepo rečeno. U slobodnom društvu, svatko je slobodan sa sobom i svojom imovinom činiti što god želi, dok time ne ugrožava druge osobe, njihovu slobodu ili njihovo vlasništvo.

Simpatizeri kolektivističkih sistema bi u slobodnom društvu bili apsolutno slobodni na svojem vlasništvu uspostavljati svoje komune, kolektivističke zajednice, u kojima će poduzeća biti u zajedničkom vlasništvu, gdje će svi imati jednake plaće, zajedničko zdravstvo, školstvo, univerzalni dohodak, i sve ostalo što ide uz to. I sve je to svakako kompatibilno s kapitalizmom, dok god svi u tome sudjeluju dobrovoljno.

Međutim, ne vrijedi obratno. Socijalistima nije dovoljno da su oni slobodni na svojoj prćiji organizirati u svojim poduzećima radničko samoupravljanje, propisivati uravnilovke između sebe i osnivati dobrovoljne fondove iz kojih će plaćati jedni druge da ne rade. Socijalisti ne mogu tolerirati postojanje slobodnog društva. Socijalisti ne mogu prihvatiti postojanje zajednice pojedinaca koji ne žele sudjelovati u njihovim eksperimentima niti živjeti po njihovim pravilima. Oni druge ljude smatraju svojom imovinom.

Socijalisti mrze slobodu. Oni se slobode boje. Nemojte nasjedati na njihovu jeftinu demagogiju.

Socijalizam je neprijatelj čovječanstva.

Anti-Socialism

2 comments

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s