O pametnim telefonima, matematici i socijalističkim lažima

Ovih dana na tržište bi trebao izaći najnoviji model Apple-ovog pametnog mobitela, iPhone 6. Izgleda stvarno impresivno.

Nije mi se dalo gubiti puno vremena googlajući, ali vjerujem da se po raznim socijalističkim stranicama i portalima, mogu potražiti sentimentalni članci o užasnim uvjetima rada u Foxconnovim tvornicama, gdje se mobiteli proizvode, i izrabljivanju kineskog proletarijata. S druge strane sam prilično siguran da u niti jednom od tih ispada lažne empatije neće biti spomenut niti jedan od desetaka milijuna Kineza umrlih od gladi za vrijeme komunističke diktature pod vodstvom Mao Zedonga. Čak ni vrapcima nije bilo lako u to doba.

Međutim, ima jedan povezani mit koji se često spominje među ljevičarskim pukom, a za koji je posebno nevjerojatno da je još uvijek prisutan. Popularni mit kaže kako je u Foxconnu i sličnim utjelovljenjima pokvarenosti neoliberalnog kapitalizma došlo do značajnog porasta samoubojstava među radnicima koji je uzrokovan neutaživom glađu za profitom od strane pakosnih kapitalista.

A sada da pogledamo što kaže stvarnost. Foxconn zapošljava oko 1,23 milijuna ljudi. Od 2007. godine do danas, ukupno 24 zaposlenika Foxconna su pokušala samoubojstvo (od čega je većina rezultirala smrću). U najgoroj godini, 2010., kada je 15 radnika Foxconna pokušalo samoubojstvo, tvrtka je zapošljavala 930 tisuća ljudi. Stopa samoubojstava je, dakle, u najgoroj godini iznosila oko 1,6 pokušaja na 100 tisuća radnika. U 2012. i 2013., primjerice, je ta stopa negdje oko 0,1-0,2 na 100 tisuća radnika. Na slici ispod su prikazane stope suicida u Narodnoj Republici Kini u zadnjih desetak godina (izvor).

suicide-trends-china

Dakle, kao što vidimo, najbolja godina je bila 2008. kada stopa suicida među urbanim stanovništvom bila nešto ispod 4 (a među ruralnim malo iznad 8). U 2010. godini, koja je bila najgora po radnike Foxconna, stopa suicida urbanog stanovništva je bila oko 7, a ruralnog oko 10.

Prema tome, ukoliko ste Kinez i 2010. godine ste bili zaposlenik Foxconna, oko 5-6 puta je manja vjerojatnost da ste počinili suicid nego ako niste bili zaposlenik Foxconna. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je standardna godišnja stopa samoubojstava oko 19 na 100 tisuća stanovnika.

Dakle, ako ste bili 2010. (znači, u najgoroj godini) kineski radnik u Foxconnu, oko 12 puta je manja vjerojatnost da ste počinili suicid nego ako ste živjeli u Hrvatskoj.

Ovdje na slici ispod prilažem grafikon s OECD-ovim podacima o stopama samoubojstava u nekim od najrazvijenih zemalja svijeta. Od ispitanih zemalja očito je najniža stopa u Nizozemskoj, ali ni u najboljim godinama ne pada ispod 6 suicida na 100 tisuća ljudi.

Suicide-deaths-per-100000-trend

Dakle, ako ste bili 2010. (znači, u najgoroj godini) kineski radnik u Foxconnu, oko 4 puta je manja vjerojatnost da ste počinili suicid nego ako ste stanovnik Nizozemske koja ima jednu od najnižih stopa suicida od razvijenih zemalja.

Toliko o socijalistima i njihovim lažima.

One comment

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s